Skocz do zawarto艣ci

Wycieczki, ale takie fajne

metlik

Rekomendowane odpowiedzi

ostatnio troch臋 sobie pochodzi艂em po Bieszczadach, spanie w schronisku etc. i pozna艂em tam sporo ludzi, kt贸rzy zajarali mnie kompletnie wyjazdami gdzie艣 daleko w choler臋 z plecakiem na jaki艣 d艂u偶szy czas

Mongolia, Azja 艢rodkowa, Ameryka 艁aci艅ska, Nowa Zelandia - generalnie zupe艂nie inny poziom sp臋dzania wakacji ni偶 polski standard all inclusive w Tunezji

jestem jeszcze m艂ody, wi臋c w sumie na takich nietypowych wyjazdach jeszcze nie by艂em, ale ju偶 od dzi艣 odk艂adam pieni膮dze, bo czuje, 偶e takie trekkingowe podr贸偶e to jest co艣 wartego 艣wieczki

macie jakie艣 do艣wiadczenia w tej dziedzinie? polecacie co艣 konkretnego? (Ignazz :onthego: )

艣wiat (bez ludzi) jest pi臋kny

Odno艣nik do komentarza
Udost臋pnij na innych stronach

na razie je偶eli nigdzie dalej nie lecia艂e艣 to polecam;

#1 Kuba聽

zanim tego skansenu nie przerobi膮 Amerykanie na Acapulco

p贸艂wysep Jukatan w Meksyku gdzie masz tak膮 dziko艣膰 po艂膮czon膮 z bezpiecze艅stwem turystycznym

jak bezludne klimaty to USA i co艣 w obszarze Colorado Arizona California

wszystkie te trzy miejsca 艂膮cz膮 ten romantyzm i pustk臋 kt贸rej szukasz z czym艣 dla turysty po drodze do zobaczenia i przede wszystkim wzgl臋dnym bezpiecze艅stwem

kierunki Rosja Mongolia Syberia jak na razie odradzam a Ameryk臋 Po艂udniow膮 nie bierz na pierwszy ogie艅 bo akurat tam jest nadspodziewanie niebezpiecznie.....

pode艣l臋 moj臋 tripy p贸藕niej

Odno艣nik do komentarza

no a偶 taki zielony ch艂opaki nie jestem :D

Europe ju偶 mam zje偶d偶on膮 "na w艂asn膮 r臋k臋" (Norwegia, Litwa, Ukraina, Francja, W艂ochy, Hiszpania, UK), ale to jednak nie to samo co wyrwanie si臋 w miejsca kompletnie bez cywilizacji

og贸lnie na wiosn臋 jak b臋d臋 mia艂 pieni膮dze to jad臋 do Rumunii w Gorgany, podobno pi臋kne bezdro偶a i pustkowia i mo偶na do艣膰 tanio sp臋dzi膰 艣wietne wakacje

no, z t膮 Ameryk膮 to wiem, 偶e niebezpiecznie, ale np. o Mongolii s艂ysza艂em du偶o i nikt nigdy nie wspomnia艂, 偶e mo偶e by膰 nieciekawie

aha, no i niewiele wiem o Afryce, a tam te偶 jest na pewno mn贸stwo miejsc wartych zobaczenia

Odno艣nik do komentarza

no a偶 taki zielony ch艂opaki nie jestem :grin:

Europe ju偶 mam zje偶d偶on膮 "na w艂asn膮 r臋k臋" (Norwegia, Litwa, Ukraina, Francja, W艂ochy, Hiszpania, UK), ale to jednak nie to samo co wyrwanie si臋 w miejsca kompletnie bez cywilizacji

og贸lnie na wiosn臋 jak b臋d臋 mia艂 pieni膮dze to jad臋 do Rumunii w Gorgany, podobno pi臋kne bezdro偶a i pustkowia i mo偶na do艣膰 tanio sp臋dzi膰 艣wietne wakacje

no, z t膮 Ameryk膮 to wiem, 偶e niebezpiecznie, ale np. o Mongolii s艂ysza艂em du偶o i nikt nigdy nie wspomnia艂, 偶e mo偶e by膰 nieciekawie

aha, no i niewiele wiem o Afryce, a tam te偶 jest na pewno mn贸stwo miejsc wartych zobaczenia

Z Mongoli膮 jest specyficznie - mosty drewniane, czasem 2 dni nie widzisz ludzi wi臋c troch臋 inna aprowizacja jest potrzebna, ich jedzenie jest te偶 cie偶kie do strawienia. Moi znajomi zjechali j膮 konno. I dlatego niestety odpad艂em z tej imprezy

Je艣li chodzi o Afryk臋 to w ciemno polecam Namibi臋. Koszt niestety jest wysoki tu nie ma zmi艂uj zw艂aszcza 偶e jechali艣my na wypraw臋 jeepami. Ale Namibia ma kilka niesamowitych plus贸w ( z tym 偶e od razu m贸wi臋 tam lecia艂em w spos贸b zorganizowany jest kolo w Poznaniu kt贸ry to organizuje)

1 - nie ma praktycznie w臋偶y

2- jest cywilizowana spokojna nie ma wojen i praktycznie nie ma te偶 ludzi

3 - niestety trzeba pi膰 bo mimo szczepie艅 i tak jak nie wypijesz w贸dki do obiadu to mo偶esz sp臋dzi膰 po艂ow臋 wycieczki聽 na szukaniu WC a nie na podziwianiu widok贸w

4 - Widoki s膮 niesamowite z tym 偶e to g艂贸wnie jest pustynia lub p贸艂pustynia ale czerwone wydmy zostawiaj膮 w g艂owie takie obrazy 偶e masz wspomnienia do ko艅ca 偶ycia

5 - Miejscowi nie s膮 jako艣 mocno nachalni

6 - Warzywa s膮 tam drogie wi臋c je艣li jeste艣 wegetarianinem to masz du偶y problem za to mi臋so z antylopy wyborne

W Europie je艣li chcesz dzicz to polecam Rumu艅skie Karpaty te偶 mo偶esz sp臋dzi膰 tam kilka dni bez widoku ludzi( troch臋 gorzej z dzikimi psami)

Odno艣nik do komentarza

metlik,聽nie da艂o si臋 z Twojego 1-go posta wyczyta膰, 偶e tak ogarniety jeste艣 ju偶 w temacie, st膮d taka odpowied藕 z mojej storny, a nie inna.

Podziwiam ch臋膰 pchania sie do Ameryki 艁aci艅skiej... mimo wszystko to dzicz, ja bym si臋 bez ogarnietego przewodnika tam w ogole nie wybiera艂, cho膰 do zobaczenia tam jest w ciul i jeszcze troch臋.

Wychodze z za艂o偶enia, 偶e odludzie, lekki survival jest spoczko, ale tak d艂ugo jak jest to walka z samym sob膮, natur膮, a nie lud藕mi. Mam kilkana艣cie tys. w sprz臋cie foto, kt贸ry ze sob膮 wsz臋dzie zabieram i nie wyobra偶am sobie bez niego wycieczki, ale te偶 nie wyobra偶am sobie zabra膰 go w takie miejsce :P

Nowa zelandia to fenomenalny kierunek. M贸j wujek, jest geodet膮, wyjecha艂 z Polski jako dziecko swego czasu i w swojej karierze zawodowej mieszka艂 聽po kilka lat m.in. w RPA, Australii, Nowej Zelandii i teraz w Japonii. 聽Widzia艂em sporo zdj臋膰 i s艂ysza艂em sporo opowie艣ci - RPA generalnie dzicz, ojebali mu chyba z 2x dom, Nowa Zelandia totalna rewelacja, Australia r贸wnie偶 - tutaj te偶 ze wzgl臋du na fantastycznych ludzi - kt贸rych tutaj z za艂o偶enia unikamy, a Japonia to Japonia - raczej przeciwie艅stwo wyznaczonego kierunku.

Kamczatka, o kt贸rej wspomina艂em to pono膰 droga impreza, 偶eby si臋 tam wybra膰, ale za to Alaska wydaje sie by膰 ca艂kiem fajnym kierunkiem - relatywnie bezpieczna, a sama w sobie jest chyba definicj膮 tego, czego szukasz :)

Odno艣nik do komentarza

NZ tak, zawsze i wsz臋dzie, by艂em raz, na pewno wr贸c臋. Australia - przepi臋knie, ale trzeba si臋 naje藕dzi膰/nalata膰, 偶eby du偶o zobaczy膰.

poza tym Azja, wzd艂u偶 i wszerz. teraz wybieram si臋 do Kambod偶y, Wietnamu i Tajlandii, cholernie 偶a艂uj臋, 偶e Birmy nie uda艂o mi si臋 dorzuci膰. poza tym - Bali jest miszczem, Singapur uwielbiam, w HK cholernie mi si臋 nie podoba艂o. do Japonii jeszcze nie dotar艂em, chc臋 pojecha膰 jak b臋d膮 wi艣nie kwitn膮膰 :) Malezja te偶 spoko, cho膰 nie lata艂em po buszu, podobnie jak w Singapurze wybitne 偶arcie (w Indonezji ju偶 nie jest tak r贸偶owo pod tym wzgl臋dem). Dalej jest Sumatra i Borneo, kt贸re te偶 mam w planie, ale nie wiem kiedy.

A takie najwi臋ksze marzenie... Antarktyda :)

Edytowane przez the4yeast
Odno艣nik do komentarza

. do Japonii jeszcze nie dotar艂em, chc臋 pojecha膰 jak b臋d膮 wi艣nie kwitn膮膰 :smile:

i zrezygnujesz z PO?

prze艂om kwietnia i maja to walka w ko艅cowej fazie 1rundy i to ostatnio przerabia艂em gdzie te dogrywki by艂y sol膮 rywalizacji....

po do艣wiadczeniach tegorocznych nigdzie w tym terminie si臋 nie ruszam ;-)

a wi艣nie czarn膮 zerw臋 z gorzkiej 偶o艂膮dkowej-)

Odno艣nik do komentarza

i zrezygnujesz z PO?

prze艂om kwietnia i maja to walka w ko艅cowej fazie 1rundy i to ostatnio przerabia艂em gdzie te dogrywki by艂y sol膮 rywalizacji....

po do艣wiadczeniach tegorocznych nigdzie w tym terminie si臋 nie ruszam ;-)

a wi艣nie czarn膮 zerw臋 z gorzkiej 偶o艂膮dkowej-)

b臋d臋 ogl膮da艂 z butelk膮 Asahi w 艂apie gdzie艣 w obskurnym hostelu w Osace :P

Odno艣nik do komentarza

jestem jeszcze m艂ody, wi臋c w sumie na takich nietypowych wyjazdach jeszcze nie by艂em, ale ju偶 od dzi艣 odk艂adam pieni膮dze, bo czuje, 偶e takie trekkingowe podr贸偶e to jest co艣 wartego 艣wieczki

macie jakie艣 do艣wiadczenia w tej dziedzinie? polecacie co艣 konkretnego?聽

Oczywi艣cie, 偶e to jest warte 艣wieczki :smile: 艢wiat jest wielki i miejsc wartych zobaczenia jest od groma, 偶ycia nie starczy. Jak ktos pisa艂 wcze艣niej - korzystaj p贸ki mo偶esz, bo potem b臋dzie praca i problem z urlopem, albo rodzina i dzieci (=all inclusive na Kanarach przez kilka lat). Jak masz okazj臋 to korzystaj, bo potem b臋dziesz 偶a艂owa艂.

Moim zdaniem powiniene艣 w pierwszej kolejno艣ci wybiera膰 miejsca, kt贸re nie sa jeszcze zbyt mocno popsute przez turystyk臋, kt贸re nie s膮 jeszcze modnymi kierunkami, za to s膮 bardziej dziewicze. Niestety masowa turystyka psuje wiele kraj贸w. Mo偶na te偶 inaczej - sprawdzasz regularnie bilety na聽http://www.skyscanner.com/ i wybierasz to, co akurat b臋dzie po bardzo okazyjnej cenie (mo偶esz sobie te偶 ustawi膰 tam powiadomienia na konkretne kierunki).

Jednak moim zdaniem najwa偶niejsze, 偶eby艣 sam pomysla艂, co Ciebie najbardziej fascynuje, czy jarasz sie raczej Azj膮, czy mo偶e Czarny L膮d albo Ameryka Po艂udniowa itp.

Przydatne s膮 tez blogi czy magazyny turystyczne, ja np. czytam NG Traveler, gdzie jest sporo fajnych pomys艂ow na kierunki, na kt贸re sam bym nie wpad艂 i tez sporo rad, jak zaoszcz臋dzi膰 na takich wakacjach. Polecam te偶 blogi聽http://paragonzpodrozy.pl/ oraz聽http://livealife.pl/ a je艣li w gr臋 wchodzi coachsurfing to聽https://www.couchsurfing.org/

Poza tym jesli wybierasz si臋 do Azji to fajnie wygl膮da pomys艂 z聽https://www.withlocals.com/ ale to jest raczej nowo艣膰, wi臋c nie wiem jak si臋 sprawdza (niedawno odkry艂em to przez reklam膮 na Facebooku).

Osobi艣cie zwiedzi艂em ca艂膮 Polsk臋 (jeszcze jako nastolatek z rodzicami), z wyj膮tkiem Bieszczad w艂a艣nie. By艂em tez w wielu europejskich miastach (najfajniejszy chyba by艂 Rzym)聽czy kierunkach (tu zdecydowanie polecam Sycyli臋).

Je艣li mowa o wycieczkach trekingowych z prawdziwego zdarzenia, to by艂em tylko na dw贸ch: 24 dni w Azji (Wietnam/Kambod偶a/Tajlandia) oraz 8 dni na Islandii. Zeby by艂o 艣mieszniej to koszt taki sam, bo Azja jest tania, a Islandia cholernie droga. Do Azji polecia艂em, bo od zawsze ich kultura i przyroda mnie fascynowa艂a, to by艂o spe艂nienie marze艅 i chocia偶 by艂o wiele trudno艣ci po drodze, to by艂em bardzo zadowolony i nigdy tego nie zapomn臋 (aczkolwiek jakbym lecia艂 jeszcze raz, to wi臋cej czasu bym sp臋dzi艂 w Wietnamie, kt贸ry jest zajebisty, kosztem najdro偶szej i przereklamowanej Tajlandii). Z kolei Islandia ogromne wra偶enie na mnie zrobi艂a za ca艂okszta艂t, jakbym m贸g艂 to najch臋tniej bym si臋 tam przeprowadzi艂, mimo klimatu i pogody.

Je艣li chcesz zobaczy膰 zdj臋cia, to troch臋 widok贸w mam tu http://tomklimowicz.com/?page_id=672聽oraz http://tomklimowicz.com/?page_id=674

Kolejne moje marzenia i priorytety to Chiny, USA wyprawa od wschodniego do zachodniego wybrze偶a, Szwajcaria latem (dla g贸r) i Norwegia, kt贸ra podejrzewam zafascynuje mnie jak Islandia. Chwilowo przest贸j z powod贸w o jakich wspomnia艂em na pocz膮tku, ale wczesniej czy p贸藕niej si臋 uda, a potem... zobaczymy :smile: Mam nadziej臋, 偶e co艣 pomog艂em.

Odno艣nik do komentarza

Polecam tak jak przedm贸wcy Now膮 Zelandi臋. Nie by艂em nigdy podr贸偶nikiem (typowy Egipt i Turcja all inclusive), nie ekscytowa艂em si臋 widokami, ale to co zobaczy艂em w NZ to brak s艂贸w. Rewelacyjne krajobrazy, jedzenie (nigdy nie jad艂em takich stek贸w jak tam), sympatyczni ludzie (偶yj膮c tak聽jak oni te偶 bym nie narzeka艂 :) ). Pi臋kny kraj (po艂udniowa wyspa zrobi艂a na mnie wi臋ksze wra偶enie, ale mo偶e przez to, 偶e na p贸艂nocnej by艂em w typowym du偶ym聽mie艣cie).

Jedyny minus to podr贸偶. 2 doby w samolocie i lotniskach to nie jest najprzyjemniejsza rzecz, ale zapewniam, 偶e聽wspomnienia rekompensuj膮 wszystkie niedogodno艣ci.

Odno艣nik do komentarza

Je艣li chcesz doda膰 odpowied藕, zaloguj si臋 lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani u偶ytkownicy mog膮 komentowa膰 zawarto艣膰 tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Za艂贸偶 nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj si臋

Zaloguj si臋

Posiadasz ju偶 konto? Zaloguj si臋 poni偶ej.

Zaloguj si臋
  • Ostatnio przegl膮daj膮cy   0 u偶ytkownik贸w

• Brak zarejestrowanych u偶ytkownik贸w przegl膮daj膮cych t臋 stron臋.
  • Dodaj now膮 pozycj臋...

Powiadomienie o plikach cookie

Umie艣cili艣my na Twoim urz膮dzeniu pliki cookie, aby pom贸c Ci usprawni膰 przegl膮danie strony. Mo偶esz dostosowa膰 ustawienia plik贸w cookie, w przeciwnym wypadku zak艂adamy, 偶e wyra偶asz na to zgod臋.