Skocz do zawartości

Wyjazd do Nowego Jorku - luty 2015

ignazz

Rekomendowane odpowiedzi

Uff wypłynąłem

prawda jest taka w wielkim skrócie, że zarówno wczorajsze zawodowe obowiązki jak i dzisiejsze sprawiły że jedyny możliwy scenariusz był taki

wyjazd z Wawy po 15:00 jeszcze bez biletu

jazda A2

kupno biletu

powrót nocny do Wawy bez symbolicznego piwa

miłość do spurs miłością ale wygrał rozsądek jak mimo próby ;-) jazdy wbiłem się w korek i straciłem jeszcze 30 minut na starcie

wkurzony zrezygnowałem

no i na dokładkę cudowna kanadyjska asysta Duncana i bazzerbiter

jakbym miał taki set 1000 km zrobić w 12 godzin i zobaczyć takie emocje to bym się pociachał

zainteresowanych na miejscu przepraszam ale nie dostałem żadnego info o dostępności biletów a wielkość hali i akurat wysoka frekwencja w Berlinie nie pomagała

no i perspektywa samotnej jazdy w tę i z powrotem.. 

nakładka praca brak biletu i taki układ nie tłumaczy fana spurs ale choć trochę usprawiedliwia od strony "pracowniczo-kosztowej"

Ignazz sorki ze sie nie odezwałem na kom ale dopiero teraz odczytałem twoją wiadomość gdyż wczoraj po 12.00 to już byłem w drodze do Berlina. Też wracałem w nocy i też bez piwka ale mysle ze było warto tym bardziej ze miałem stosunkowo blisko. Co do meczu to faktycznie koncówka sprawiła ze nogi mi sie ugieły no ale i tak bywa :) co do biletów to widziałem jednego gościa który chodził i próbował sprzedawać bilety PREMIUM ale poza tym nic wiecej nie widziałem.

Ignazz a do tego NYC sam sie wybierasz ? jesli by była taka możliwość to myśle że z chęcia bym sie dokoptował :) daj znac co i jak jak coś.

Za chwilkę zrobię odpowiedni temat na forum ale jedziemy w lutym ( ferie w Toruniu) z 10 osobową ekipą moich koszykarskich przyjaciół

na razie mamy coś takiego

19-24.02

mecz 22.02 NY vs LBJ

lot 2050PLN

nocleg na 5 dni 608 PLN od osoby

karta muzeum+bus+łódka na Statuę+bus hip on/off 3dniowa 120$

wiza 130$

8 potwierdziło

dojdzie Ely3

2 się zastanawia

1 liczy kasę

wszyskim się zajmuję bo znam NY więc dam znać

w październiku chcemy zamknąć temat wniosku wizowego

w połowie listopada kwestię rezerwacji hotelu/hostelu/apartamentu i biletów NBA i lot

karta muzeum+bus+łódka na Statuę+bus hip on/off 3dniowa 120$

To jest zbędny wydatek pieniędzy. Zważywszy na korki, na zimno jakie będzie panować, na darmowy ferry na Staten Island z Manhattanu i na wszędzie obecne metro zalecam zrezygnować. Do tego część muzeów jest za free a część za nawet jednego dolara.

To jest zbędny wydatek pieniędzy. Zważywszy na korki, na zimno jakie będzie panować, na darmowy ferry na Staten Island z Manhattanu i na wszędzie obecne metro zalecam zrezygnować. Do tego część muzeów jest za free a część za nawet jednego dolara.

akurat totalnie jako rasowy Kickerbocker się niezgadzam!  :playful:

za grosze masz transport z kultowym kick offem a ceny atrakcji masz tu z osobna:

A oto kilka pozycji z „turystycznego” cennika:

- rejs statkiem wycieczkowym wokół Manhattanu (Circle Line Cruise) â 40 dol.

- Empire State Building â 29 dol.

- Statua Wolności (Statue of Liberty) â 18 dol.

- New York Skyride (symulator lotu nad Manhattanem) â 42 dol. (w promocji â 29)

-Top of the Rock (taras widokowy na wieżowcu w kompleksie Rockefeller Center) â 29 dol.

- Madame Tussauds, czyli muzeum figur woskowych na Times Square â 39 dol.

- MoMA (muzeum sztuki współczesnej) â 25 dol.

- Discovery Times Square â 27 dol.

drugi karnet w formule open to:

Spis atrakcji dostępnych w ramach karnetu New York Pass (w układzie alfabetycznym) przedstawia się następująco:

- 9/11 Tribute Center ( pomnik ofiar ataku ma Word Trade Center z 9/11)

- American Museum of Natura History ( Muzeum Historii Naturalnej z obserwatorium astronomicznym)

- Atlantic City Excursion (wycieczka do „jaskini hazardu” â Atlantic City w pobliskim stanie New Jersey)

-Bronx Renaissance Toru (wycieczka po historycznych okolicach Bronxu)

-Brooklyn Botanic Garden (ogród botaniczny na Brooklynie, i dodatkowo â Prospect Park z mini zoo oraz Brooklyn Museum)

-Brooklyn Bridge (Most Brooklyński)

- Carnegie Hall Tours (zwiedzanie słynnej Sali koncertowej Carnegie Hall)

- Central park (Park Centralny)

- Circle Line Downtown (wycieczka statkiem spacerowym wokół Dolnego Manhattanu z widokiem na słynną panoramę â Manhattan Skypline)

- Circle Line Sightseeing Cruises (wyprawa statkiem spacerowym dookoła Manhattanu)

- Discovery Times Square (muzeum „osobliwości”, obiekt goszczący ciekawe, kontrowersyjne wystawy, od artystycznych poprzez historyczne po technologiczne i antropologiczne)

- Dyckman Farmhouse Museum (ostatnia farma na Manhattanie â muzeum wnętrza)

-Empire State Building

- Fraunces Tawern (najstarsza zachowana, historyczna gospoda)

- Grand Central Terminal (zabytkowy, stuletni dworzec kolejowy i filia Muzeum Transportu)

- Highline-Chelsea (park miejski na estakadzie kolejki i stylowy market spożywczy w dawnej fabryce ciastek „Oreo” â Chelsea Market, oraz okolica słynna z designerskich butików)

- Historic Richmond Town â historyczne miasteczko-muzeum z epoki wczesnego holenderskiego osadnictwa w Nowym Jorku, leżące w dzielnicy Staten Island

- Intrepid Sea, Air and Space Museum ( krążownik-muzeum cumujący na Hudsonie przy Chelsea Piers)

- Madame Tussauds New York ( gabinet figur woskowych)

- Madison Square Garden ( wycieczka po zakamarkach słynnej sali widowiskowej)

- MoMA PS1 ( awangardowa filia najbardziej awangardowego muzeum w Nowym Jorku, położona w dzielnicy Long Island City na Queensie)

- Morris-Jumel Mansion ( najstarsza zachowana rezydencja miejska z własną, romantyczno-dramatyczną legendą â w tym domu straszy!)

- Museum of Eldridge Street (zabytkowa synagoga)

- Museum of Jewish Heritage (Muzeum Tradycji Żydowskiej, nazywane także Muzeum Holocaustu)

- Museum of Modern Art. (według opinii części krytyków najlepsze muzeum sztuki współczesnej na świecie)

- Museum of the City of New York ( Muzeum Historyczne Nowego Jorku, wbrew nazwie, sugerującej bezbrzeżną nudę, zadziwiająco ciekawe)

- NBC Studio Tour (wycieczka po kulisach jednej z najpopularniejszych amerykańskich stacji telewizyjnych â NBC)

- New Museum (awangarda awangardy)

- New York Botanical Garden (ogromny i pod każdym względem interesujący ogród botaniczny na dalekim Bronxie, pełen nie tylko egzotycznych roślin, ale też zabytkowych obiektów, to tu zachowały się najstarsze drzewa w Nowym Jorku, tutaj stoi najstarsza amerykańska palmiarnia oraz równie najstarsza fabryczka tytoniu, która trochę przypadkiem znalazła się w granicach ogrodu, i już tu została)

- New York Hall of Science ( muzeum technologii i nauki adresowane głównie do najmłodszych, w Corona Parku na Queensie

- New York Transit Museum (muzeum transportu)

- Queens Museum of Art (muzeum sztuki na Queensie)

- Rockefeller Center

-Snug Harbor Botanical Garden ( ogród botaniczny, ogród japoński i szereg innych ciekawych obiektów w dzielnicy Staten Island)

- Guggenheim Museum

- Statue of Liberty (wiadomo)

- Brooklyn Bridge i DUMBO (to dzielnica po drugiej stronie mostu z promenade z widokiem na Manhattan i sporą liczbą dodatkowych atrakcji)

- Catherdal of St. John the Divine (katedra św. Jana z Patmos, wielce osobliwa, największa pseudogotycka katedra na świecie)

- Cloisters Museums and Garden (jedyne w Ameryce muzeum sztuki średniowiecznej z fantastycznymi zbiorami i równie fantastycznym widokiem na Hudson)

-Metropolitan Museum of Art

- Skyscraper Museum (niewielkie ale świetne muzeum historii nowojorskich wieżowców)

-Top of the Rock ( taras widokowy na dachu jednego z wieżowców w kompleksie Rockefeller Center)

- Lincoln Center (wycieczka po najsłynniejszym nowojorskim kompleksie muzycznym)

- Van Cortland House Museum ( zabytkowy osiemnastowieczny dom z wyposażeniem, w parku o tej samej nazwie, na Bronxie)

- Wall Street â wycieczka po nowojorskiej „ starówce” ( miasto zaczynało się kiedyś od muru granicznego â the Wall- stąd nazwa słynnej ulicy)

- Wave Hill âpark krajobrazowy na Bronxie z centrum wystawienniczym, z fantastycznym widokiem na Dolinę Hudsonu

- Whitney Museum of American Art.

- Yankee Stadium ( czyli stadion słynnej drużyny bejsbolowej âJankesów”)

więc chyba nie tasujmy się?

Ja miałem w planie taki trip na styczeń:

7 styczeń lot z Krakowa do San Francisco przez Frankfurt

7 styczeń mecz SAC-OKC

8 syczeń rano lot do Portland

8 styczeń mecz POR-MIA

9 styczeń rano lot powrotny do SFO

9 styczeń mecz GSW-CLE

11 styczeń powrót do Polski

Jakby ktoś był zainteresowany to bilety na samolot (lufa z Polski (myślę, że w podobnej cenie będą dostępne loty ze wszystkich polskich miast plus Delta SFO-POR w obie strony) około 2900zł.

Do tego jakieś noclegi, bilety na mecze i pewnie samochód bo komunikacją miejską ciężko to ogarnąć. Razem pewnie trochę ponad 5K zł (przy dwóch osobach koszt spadnie).

Mi się niestety na ten termin nałożył służbowy wyjazd i odpadam.

W pobliżu San Francisco do zobaczenia poza Golden Gate i Alcatraz jeszcze Yosemite National park i trochę dalej Sequoia NP. Parki położone są dość wysoko i w styczniu może być tam trochę śniegu, ale mimo ewentualnych trudności warto je zobaczyć.

I jeszcze jedno: wymieniłeś milion atrakcji, do których nypass udostępnie wejście ale zapomniałeś o tym, że wolnego czasu nie kupisz sobie  a takie Muzeum Historii Naturalnej to zwiedzanie na dobre 2 dni. Poza tym przed zakupem poczytaj na różnych forach bo zmieniło się chociązby to, że w niektórych miejscach jednak bez kolejki nie wpuszczają.

Ogólnie tak jak ktoś napisał wyżej NYC w lutych to słaba sprawa :)

I jeszcze jedno: wymieniłeś milion atrakcji, do których nypass udostępnie wejście ale zapomniałeś o tym, że wolnego czasu nie kupisz sobie  a takie Muzeum Historii Naturalnej to zwiedzanie na dobre 2 dni. Poza tym przed zakupem poczytaj na różnych forach bo zmieniło się chociązby to, że w niektórych miejscach jednak bez kolejki nie wpuszczają.

Ogólnie tak jak ktoś napisał wyżej NYC w lutych to słaba sprawa :smile:

Chętnie poczytam fora tylko ja byłem w NY 8 razy a tu chodzi o to aby przyjaciołom zorganizować wyjazd życia....którzy nie widzieli NY

taki wykup zmusi ich do większej aktywności bo będą pamiętali że za coś dużo zapłacili

to taki mój przejaw sprytu i motywacji

przecież jasne jest że zamiast 2 dni chodzić po 1 muzeum wejdziemy do knajpy ESPN ogladając NBA na 6 ekranach równocześnie ;-)

a data jest taka bo nam się urodziny okrągłe zaczynają i są to ferie zimowe a część kumpli to nauczyciele.....

więc za wujków Dobra Rada już dziękuję

blog_zu_4546847_6790841_tr_wujek_dobra_r

• 1 miesiąc temu...