Skocz do zawartości

Gry komputerowe

RappaR

Rekomendowane odpowiedzi

1 minutę temu, julekstep napisał(a):

nie wiem co to znaczy MP

a co do sprzedaży

Larry Bird zarobił w całej karierze mniej niż MPJ w tym sezonie (uwzględniając inflację to w dwóch sezonach)

tak, gry się sprzedają lepiej dziś niż 20+ lat temu

niestety tu nie ma danych gdzie można porównać rzeczy 1 do 1 (brak danych ze Steama za 2005 a i dane za dziś nieco mylą bo pomijają masę gier których na Steamie po prostu nie ma)

tak czy siak biorąc dane za 2024 (znalazłem jakieś z Sierpnia) do  niewiele się zmienia -> w top5 cały czas będzie taki sam rozkład (po prostu w kategorii 'nowe' PoE i Marvela zmienią Wukong i jakiś bananowy clicker lol)

Co do 'średniej wieku' -> jeszcze raz w 2005 jak gra miała cztery lata to faktycznie miała 4 lata (były jakieś tam updejty ale głównie zajmujące się 'balansem' albo dodające nowe mapy) dziś taka Dota2 wygląda jak Dota3 jak się cofnie 100 patchy w tył.

Multiplayer.

Ogółem dwa najlepsze RTS obecnie to remaster gry z 2000 i gra z 2010. Czy w 2000 dwa najpopularniejsze RTS miały średnią wieku dwucyfrową?

Twoja teza nie ma żadnych podstaw poza widzimisiem. 

Wiedźmin 3 dalej jest hitem sprzedażowym na steamie, czemu BG2 nie?

7 minut temu, RappaR napisał(a):

Multiplayer.

Ogółem dwa najlepsze RTS obecnie to remaster gry z 2000 i gra z 2010. Czy w 2000 dwa najpopularniejsze RTS miały średnią wieku dwucyfrową?

Twoja teza nie ma żadnych podstaw poza widzimisiem. 

totalnie nie rozumiem tego fragmentu, sorry

7 minut temu, RappaR napisał(a):

Wiedźmin 3 dalej jest hitem sprzedażowym na steamie, czemu BG2 nie?

bo BG2 to świetna gra z 2000 roku a Wiedźmin 3 to świetna gra z 2015 roku?

i z tym 'hitem sprzedażowym' też bym nie przesadzał bo za ostatni tydzień nie jest w top100 a tydzień temu był 97

Edytowane przez julekstep

6 minut temu, julekstep napisał(a):

totalnie nie rozumiem tego fragmentu, sorry

Nihil novi

7 minut temu, julekstep napisał(a):

bo BG2 to świetna gra z 2000 roku a Wiedźmin 3 to świetna gra z 2015 roku?

i z tym 'hitem sprzedażowym' też bym nie przesadzał bo za ostatni tydzień nie jest w top100 a tydzień temu był 97

Ja znalazłem, że jest teraz na 26 miejscu.

Daj listę z 2009, gdzie BG2 jest w top100 sprzedaży gier. Nie musi być top50, starczy top100

Jak coś poza W3 masz jeszcze takie Skyrim w top100 z 2011.

Teraz, RappaR napisał(a):

Nihil novi

yup,

nie pierwszy raz wysyłasz na forumku niezrozumiały dla odbiorców strumień świadomości :) 

1 minutę temu, RappaR napisał(a):

Ja znalazłem, że jest teraz na 26 miejscu.

jeszcze jak byś linki dawał to już w ogóle byłby szał

2 minuty temu, RappaR napisał(a):

Daj listę z 2009, gdzie BG2 jest w top100 sprzedaży gier. Nie musi być top50, starczy top100

nawiązując do wcześniejszej analogii zarobkowej Bird vs MPJ

DEJ MI SPG Billa Russella albo inaczej WYGRAŁEM! xD

16 minut temu, julekstep napisał(a):

jeszcze jak byś linki dawał to już w ogóle byłby szał

steamdb

16 minut temu, julekstep napisał(a):

nawiązując do wcześniejszej analogii zarobkowej Bird vs MPJ

DEJ MI SPG Billa Russella albo inaczej WYGRAŁEM! xD

Nie rozumiem. Porównuję sprzedać BG2 w 2009 do sprzedaży innych gier w 2009. Wyjaśnij mi gdzie tu jakakolwiek analogia?

steamdb

było w ogóle napisać 'google'

Nie rozumiem. Porównuję sprzedać BG2 w 2009 do sprzedaży innych gier w 2009. Wyjaśnij mi gdzie tu jakakolwiek analogia?

to znajdź mi proszę listę top100 światowej sprzedaży gier z 2009 

bo ja po researchu na jaki mogę sobie pozwolić na potrzeby tak poważnej dyskusji (czyli max 1 min) znalazłem takie coś tylko dla Japonii

Coś jest w tym co pisze @RappaR.
Oczywiście są specyficzne typy gier, które trzymają się dobrze pomimo upływu bardzo wielu lat, ale generalnie najpopularniejsze są trójwymiarowe gry akcji i w tym zakresie w czasach X360/PS3 ukształtowały się gry wytrzymujące próbę czasu.

I tu nie chodzi tylko o grafikę, ale też o kwestie gameplayowe. Przykładowo od czasu Gearsów standardem stał się system osłon (choć wymyślony został wcześniej) i od tego czasu rozwój wyraźnie spowolnił (a od gier z kolejnej generacji typu Uncharted 4 z 2016 to już w ogóle rozwój obserwuje się pod lupą).

Jak porówna się GTA SA (najpopularniejsza gra z ery PS2) do GTA IV to przepaść widoczna jest gołym okiem i SA z dzisiejszej perspektywy to muzeum, podczas gdy czwórka trzyma się w miarę przyzwoicie (a piątka w ogóle do dzisiaj jest w topie).

Edytowane przez Kily

9 minut temu, Kily napisał(a):

Coś jest w tym co pisze @RappaR.

pewnie kwestia podobieństwa Waszych peseli 🙃

9 minut temu, Kily napisał(a):

Oczywiście są specyficzne typy gier, które trzymają się dobrze pomimo upływu bardzo wielu lat, ale generalnie najpopularniejsze są trójwymiarowe gry akcji i w tym zakresie w czasach X360/PS3 ukształtowały się gry wytrzymujące próbę czasu.

I tu nie chodzi tylko o grafikę, ale też o kwestie gameplayowe. Przykładowo od czasu Gearsów standardem stał się system osłon (choć wymyślony został wcześniej) i od tego czasu rozwój wyraźnie spowolnił (a od gier z kolejnej generacji typu Uncharted 4 z 2016 to już w ogóle rozwój obserwuje się pod lupą).

dla mnie (czyli osoby której prime growy to pewnie late 90s i którą mało jarają strzelanki) to od ustanowienia standardu przez Dooma (który był mega upgrejdem na Wolfensteinem) to w zasadzie kolejne zmiany w tych 3d strzelankach to kwestia lupy (że minęło 30 lat to wiadomo że się tych mikro zmian nazbierało tyle żeby sumarycznie dać spory skok) :P 

a dobra jeszcze CS był mega skokiem ze względu na to jak ogarnął multi

Edytowane przez julekstep

12 minut temu, julekstep napisał(a):

dla mnie (czyli osoby której prime growy to pewnie late 90s i którą mało jarają strzelanki) to od ustanowienia standardu przez Dooma (który był mega upgrejdem na Wolfensteinem) to w zasadzie kolejne zmiany w tych 3d strzelankach to kwestia lupy (że minęło 30 lat to wiadomo że się tych mikro zmian nazbierało tyle żeby sumarycznie dać spory skok) :P 

Aha, czyli taki Mass Effect w kwestii strzelania to taki trochę inny Doom? Jak coś ME to 2007, nie minęła nawet połowa 30 lat, to nie było nawet połowy sporego skoku.

11 minut temu, RappaR napisał(a):

Aha, czyli taki Mass Effect w kwestii strzelania to taki trochę inny Doom? Jak coś ME to 2007, nie minęła nawet połowa 30 lat, to nie było nawet połowy sporego skoku.

no akurat element 'strzelankowy' w ME był na tyle meh (w porównaniu do innych elementów jak fabuła, lore/świat, npce itp) że jak najbardziej tak

mogłeś się bardziej postarać!

Teraz, julekstep napisał(a):

no akurat element 'strzelankowy' w ME był na tyle meh (w porównaniu do innych elementów jak fabuła, lore/świat, npce itp) że jak najbardziej tak

mogłeś się bardziej postarać!

Czyli był taki jak w Doom I?

Ok :)

18 minut temu, julekstep napisał(a):

pewnie kwestia podobieństwa Waszych peseli 🙃

Tylko nie rozumiem jak to ma działać skoro ja w GTA III/VC/SA spędziłem po wielokroć więcej czasu niż w IV/V, a widzę różnicę między tymi dwiema grupami gier tak jak napisałem wyżej.

Zgodzimy się, że Uncharted 4 technologicznie nie ustępuje niczym grom, które obecnie wychodzą? Żeby nie było, że tylko ja to tak widzę to np. Zechenter w swojej recenzji Indiany Jonesa dla gry-online wprost uważa Uncharted 4 za grę ładniejsza od Indiany Jonesa będącego jedną z najlepszych gier tego roku.

Zgodzimy się, że takie coś (czyli że ośmioletnia trzyma poziom nowych gier) nie było możliwe w segmencie trójwymiarowych akcyjniaków w latach 90-tych?

Teraz, RappaR napisał(a):

Czyli był taki jak w Doom I?

Ok :)

element strzelankowy to taki zupgrejdowany Doom (na tyle na ile oczekiwać można przez 14 lat rozwoju gierek)

z tym że ME to film interaktywny z elementami strzelanki a nie strzelanka, więc to żaden zarzut

2 minuty temu, Kily napisał(a):

Tylko nie rozumiem jak to ma działać skoro ja w GTA III/VC/SA spędziłem po wielokroć więcej czasu niż w IV/V, a widzę różnicę między tymi dwiema grupami gier tak jak napisałem wyżej.

Zgodzimy się, że Uncharted 4 technologicznie nie ustępuje niczym grom, które obecnie wychodzą? Żeby nie było, że tylko ja to tak widzę to np. Zechenter w swojej recenzji Indiany Jonesa dla gry-online wprost uważa Uncharted 4 za grę ładniejsza od Indiany Jonesa będącego jedną z najlepszych gier tego roku.

Zgodzimy się, że takie coś (czyli że ośmioletnia trzyma poziom nowych gier) nie było możliwe w segmencie trójwymiarowych akcyjniaków w latach 90-tych?

w segmencie trójwyiarowych akcyjniakó to pewnie nie...bo takowych za bardzo w 90's nie było

za to w takiego Street Fightera 2 to do dziś są turnieje :)  (o Tetrisie nie wspominam, bo to bardziej 'fenomen' niż gra)

7 minut temu, Kily napisał(a):

No nie, bo Julekstep wyszedł do wniosku, że skoro ja cenię najwyżej gry, które wyszły jak miałem 25 lat i wtedy poświęcałem 10 razy mniej czasu na granie niż jak miałem lat 15, a on najwyżej ceni gry, które wyszły jak miał 15 lat, to z tego wniosek, że każdy ceni najbardziej gry, które wyszły jak był nastolatkiem

1 minutę temu, julekstep napisał(a):

a jaka tam jest rewolucja?

ot lepsza grafika (po 14tu latach oczekiwane), trochę nowych mechanik (po jakichś 300 fpsach które powstały pomiędzy tymi dwoma tytułami też raczej oczekiwane) i tyle

Okey

3 minuty temu, RappaR napisał(a):

a on najwyżej ceni gry, które wyszły jak miał 15 lat

w moim top gier jest pewnie mix z różnych 'epok', na szybko (pewnie sporo pominę lol):

- Civilization 1, Indiana Jones 4 i Day of the Tentacle z 1szej połowy 90's
- Starcraft, Fallouty 1&2, BG2, Diablo 2 z 2giej połowy 90's (+ rok 2000)
- 2001 - 2010 -> tutaj faktycznie luka bo jakichś faworytów nie mam (no i to okres liceum + studia, więc zdecydowanie mniej grania)
- 2010-2020 -> Fallout NV, LOL, Trylogia ME, Wiedźmin 3, Kingdom Come, CK2, Stellaris, Pillars of Eternity 2
- 2020+ -> CK3, Pathfinder 2, Cyberpunk, TFT (w LOLu)
- specjalny slot dla serii Championship/Football Manager bo tutaj gdzieś od 2giej części gram regularnie (w sensie raz na 2-3 lata kupuję sobie najnowszą wersję i nakurwiam jak zły, szczególnie że jako typowa gra 'turowa' jest idealna przy dzieciakach itp)

więc ja cenię gry z różnych epok mając świadomość swojej nostalgii i nie pisząc że 'kiedyś to było teraz to nie ma'

15 minut temu, julekstep napisał(a):

w moim top gier jest pewnie mix z różnych 'epok', na szybko (pewnie sporo pominę lol):

- Civilization 1, Indiana Jones 4 i Day of the Tentacle z 1szej połowy 90's
- Starcraft, Fallouty 1&2, BG2, Diablo 2 z 2giej połowy 90's (+ rok 2000)
- 2001 - 2010 -> tutaj faktycznie luka bo jakichś faworytów nie mam (no i to okres liceum + studia, więc zdecydowanie mniej grania)
- 2010-2020 -> Fallout NV, LOL, Trylogia ME, Wiedźmin 3, Kingdom Come, CK2, Stellaris, Pillars of Eternity 2
- 2020+ -> CK3, Pathfinder 2, Cyberpunk, TFT (w LOLu)
- specjalny slot dla serii Championship/Football Manager bo tutaj gdzieś od 2giej części gram regularnie (w sensie raz na 2-3 lata kupuję sobie najnowszą wersję i nakurwiam jak zły, szczególnie że jako typowa gra 'turowa' jest idealna przy dzieciakach itp)

więc ja cenię gry z różnych epok mając świadomość swojej nostalgii i nie pisząc że 'kiedyś to było teraz to nie ma'

Ja za najlepsze gry uważam Wiedźmin 3 i Cyberpunk 2077.

Uwielbiam Gothici i Morrowindy, ale zdaję sobie sprawę, że dla nowego gracza to gry nie do przejścia. 

Uwielbiam Mass Effecty i te gry dla mnie wciąż się bronią.

Po prostu widzę jaki skok jakościowy jest między Gothic 2, a Wiedźminem 3. Z kolei grałem w Shadow of War i Fallen Order i dla mnie te gry poza różnicą w mechanice soulslike nie są przełomem w żaden sposób. Wręcz Shadow of War sporo lepsze. 

Przyjaciel w moim wieku teraz zaczął grać w gry i jak mu poleciłem Alpha Protocol to się po prostu odbił jako gra zbyt archaiczna(gra jak na 2010 była mocno niedokończona i stara). Wiedźmin 3 za to bez problemu i zrobił ponad 100h. Gothica 1 nie ma co mu polecać.

Po prostu w latach 2007-2012 się pewne topowe elementy wykrystalizowały i nie są ich ulepszyć. Podobnie nie ma Starcrafta 3 i RTS umarły, bo formuła jest już nie do poprawy. A przynajmniej nikt nie wymyślił już żadnego kroku w przód jakościowego.

W Space Marine z 2011 spokojnie ograłem. W Legacy of Kain już bym nie grał z przyjemnością.

7 minut temu, fluber napisał(a):

Czy wiedźmin będzie też ok dla kogoś kto nie jest fanem uniwersum i nie ma za bardzo doświadczenia w tego typu grach?

Tak. Gra jest po prostu rewelacyjna. Dość powiedzieć, że przez następne 5 lat każdy wydawca próbował zrobić własnego Wiedźmina i nikomu się to nie udało