Skocz do zawartości

Gry komputerowe

RappaR

Rekomendowane odpowiedzi

5 minut temu, RappaR napisał(a):

Znaczy no - stare, stare gry to lecą tylko nostalgią i jak bardzo bym chciał zagrać w Vampire: Bloodlines, to jednak pokraczność mechaniki, brzydka grafika, ograniczony design etc

Dalej potrafię grać w Morrowinda i Gothica, ale dlatego tylko, że grałem w nie po premierze. Ogółem od ~PS3 zaczęła się rewolucja i gry weszły w nową epokę, kiedy stały się w zasadzie "dojrzałym" medium. Wiedźmin 3, GTA V, RDR2 - te gry są głównie wymienianie w gronie top gier w historii. Kiedy w 2004 grałem, to jednak nikt nie mówił na poważnie, że Betrayal at Condor czy Legacy of Kain to najlepsze gry w historii. 

A taki Crysis z 2007 dalej się broni graficznie, a mamy prawie 2025. Dlatego poprzez nowe gry mam na myśli gry od mniej więcej 2007.

Przy czym takie Final Fantasy XVI dalej mam na liście gier, w które bym zagrał jakbym miał więcej czasu

brawo

za trochę odkryjesz że jak dla Ciebie granicą jest 2007 to dla osoby 5 lat starszej prawdopodobnie taką granicą będzie 2002 a dla 5 lat młodszej 2012

ot kolejna faza!

1 minutę temu, julekstep napisał(a):

brawo

za trochę odkryjesz że jak dla Ciebie granicą jest 2007 to dla osoby 5 lat starszej prawdopodobnie taką granicą będzie 2002 a dla 5 lat młodszej 2012

ot kolejna faza!

Pierdolisz z nudów.

Jesteś ode mnie ~5 lat starszy. 

Wymień mi grę z 2002 o porównywalnej grafice do Crysis

Jeśli nie potrafisz, znaczy ja mam rację, a Ty pierdolisz ten sam tekst w każdym temacie, nie zwracając uwagi na kontekst. 

9 minut temu, RappaR napisał(a):

Pierdolisz z nudów.

Jeśli nie potrafisz, znaczy ja mam rację, a Ty pierdolisz ten sam tekst w każdym temacie, nie zwracając uwagi na kontekst. 

Tak tylko sprawdzam że nie mówisz o remasterze z 2021? xD 

Edytowane przez agresywnychomik

15 minut temu, RappaR napisał(a):

Pierdolisz z nudów.

no tak ja pierdolę bo:

26 minut temu, RappaR napisał(a):

Znaczy no - stare, stare gry to lecą tylko nostalgią i jak bardzo bym chciał zagrać w Vampire: Bloodlines, to jednak pokraczność mechaniki, brzydka grafika, ograniczony design etc

Dalej potrafię grać w Morrowinda i Gothica, ale dlatego tylko, że grałem w nie po premierze. Ogółem od ~PS3 zaczęła się rewolucja i gry weszły w nową epokę, kiedy stały się w zasadzie "dojrzałym" medium. Wiedźmin 3, GTA V, RDR2 - te gry są głównie wymienianie w gronie top gier w historii. Kiedy w 2004 grałem, to jednak nikt nie mówił na poważnie, że Betrayal at Condor czy Legacy of Kain to najlepsze gry w historii. 

A taki Crysis z 2007 dalej się broni graficznie, a mamy prawie 2025. Dlatego poprzez nowe gry mam na myśli gry od mniej więcej 2007.

Przy czym takie Final Fantasy XVI dalej mam na liście gier, w które bym zagrał jakbym miał więcej czasu

- jako przykład rewolucji zapoczątkowanej wydaniem PS3 wymieniam 3 gierki z których 2 nawet nie wyszły na PS3

- piszę bzdury o tym że w 2004 ktoś nie wymieniał Betrayal at Krondor jako najlepszej gry wszechczasów (wtedy się wymieniało BG2, Fallouta, Starcrafta, Diablo, Civilization itp -> czyli wszystko gierki, które do dzisiaj będą wysoko w poważnych rankingach)

- na koniec rzucę wyzwanie (GRAFIKA Z NOWSZEJ GRY > GRAFIKA ZE STARSZEJ GRY) sprzeczne z moją początkową boomerską tezą (gry się cofają w rozwoju) jako warunek wygrania debaty xDDDD

19 minut temu, LeweBiodroSmoka napisał(a):

to c***owo pamiętasz, to był jeden z ostatnich moich picków

Zwracam honor! Czekam aż zwrócisz mój za te niby-teksty o Malołnie!

Edytowane przez julekstep

4 minuty temu, julekstep napisał(a):

Zwracam honor! Czekam aż zwrócisz mój za te niby-teksty o Malołnie!

wiadomo, że to był wyolbrzymione, choć pamiętam jak trzeba było z 15 postów napisać aby wyłóżyć jak to Malone był top3 PO chokerem ever

natomiast, odbijanie piłeczki o ATF w momencie gdy kompletnie spitoliło się obudowę Joka w tymże, to juź jednak sroga akcja

1 minutę temu, LeweBiodroSmoka napisał(a):

wiadomo, że to był wyolbrzymione, choć pamiętam jak trzeba było z 15 postów napisać aby wyłóżyć jak to Malone był top3 PO chokerem ever

natomiast, odbijanie piłeczki o ATF w momencie gdy kompletnie spitoliło się obudowę Joka w tymże, to juź jednak sroga akcja

mordo

jak Ty Iverka wybierałeś to Jokić jeszcze pił colę w Mega Baskecie

zresztą ja Malone'a brałem w najbardziej chyba ograniczonym (jeśli chodzi o zakres lat do wyboru) forumkowym atfie i dalej uważam że to był rewelacyjny fit do Nasha i luźno miałem topową ekipę tam

a co do moich późniejszych wyborów Joka do różnych ATFów to historia mnie rozliczy, ale myślę że  można śmiało założyć że już w tym momencie głosujące wtedy nooby powinny czuć się głupio tak zaniżając true GOATa NBA

14 minut temu, agresywnychomik napisał(a):

Tak tylko sprawdzam że nie mówisz o remasterze z 2021? xD 

Teraz się o nim dowiedziałem.

9 minut temu, julekstep napisał(a):

- jako przykład rewolucji zapoczątkowanej wydaniem PS3 wymieniam 3 gierki z których 2 nawet nie wyszły na PS3

PS3 to początek rewolucji pewnej i ostatniego dużego skoku. Dość powiedzieć, że GTA V było hitem na PS3 i PS5. Wymień mi tytuł, który był hitem wydany na PS1 i PS3.

11 minut temu, julekstep napisał(a):

- piszę bzdury o tym że w 2004 ktoś nie wymieniał Betrayal at Krondor jako najlepszej gry wszechczasów (wtedy się wymieniało BG2, Fallouta, Starcrafta, Diablo, Civilization itp -> czyli wszystko gierki, które do dzisiaj będą wysoko w poważnych rankingach)

Nie, nikt nie będzie obecnie wymieniał Diablo czy Fallouta poza ludźmi urodzonymi z 198x

11 minut temu, julekstep napisał(a):

- na koniec rzucę wyzwanie (GRAFIKA Z NOWSZEJ GRY > GRAFIKA ZE STARSZEJ GRY) sprzeczne z moją początkową boomerską tezą (gry się cofają w rozwoju) jako warunek wygrania debaty xDDDD

Gry się nie rozwijają graficznie i w zasadzie w wielu miejscach cofają z rozwoju - obecnie topowymi hitami są CS i Fornite z grafikami gorszymi od Crysisa.

3 minuty temu, julekstep napisał(a):

zresztą ja Malone'a brałem w najbardziej chyba ograniczonym (jeśli chodzi o zakres lat do wyboru) forumkowym atfie i dalej uważam że to był rewelacyjny fit do Nasha i luźno miałem topową ekipę tam

a to ja nawet nie pamiętałem, że Ty go gdzieś brałeś, pisałem o okresie gdy szumiały Tobie jeszcze w głowie kasety VHS i brałeś Malone za kogoś kim nigdy nie był

akurat z biegiem lat to legacy Iversona uległo poprawie, w porównaniu do KM chociażby, gość z wątpliwym supportem robił lepsze wyniki niż te wszystkie Lillardy, Bricki czy inne Hardeny

1 minutę temu, LeweBiodroSmoka napisał(a):

a to ja nawet nie pamiętałem, że Ty go gdzieś brałeś, pisałem o okresie gdy szumiały Tobie jeszcze w głowie kasety VHS i brałeś Malone za kogoś kim nigdy nie był

akurat z biegiem lat to legacy Iversona uległo poprawie, w porównaniu do KM chociażby, gość z wątpliwym supportem robił lepsze wyniki niż te wszystkie Lillardy, Bricki czy inne Hardeny

poza tamtym atfem to nigdy jakoś nie angażowałem się chyba w forumowe budowanie legacy Malone'a

12 minut temu, RappaR napisał(a):

PS3 to początek rewolucji pewnej i ostatniego dużego skoku. Dość powiedzieć, że GTA V było hitem na PS3 i PS5. Wymień mi tytuł, który był hitem wydany na PS1 i PS3.

Czyli argumentem na "Wielką Rewolucję" w świecie gier jest to że dana gierka była hitem na 3 generacjach konsol, gdzie wcześniej było to niemożliwe?

damn

12 minut temu, RappaR napisał(a):

Nie, nikt nie będzie obecnie wymieniał Diablo czy Fallouta poza ludźmi urodzonymi z 198x

Diablo 2 (czyli gierka wydana w 2000) jak najbardziej jest

oryginalne Fallouty mają tego 'pecha' że powstało New Vegas które połączyło to co one miały najlepszego (poziom rozbudowania, masa możliwości, humor) z tym co najlepszego miał Fallout 3 (oprawa, klimacik itp)

no i to nie jedyne gry które wymieniłem :)

ale tak masz rację ludzie z 198x będą propsować gry z okolic 2000 roku, ludzie z 199x z okolic 2010, ludzie z 200x z okolic 2020 itd

dzięki że jednak po dobroci przyznajesz mi rację i potwierdzasz to o czym piszę!

4 minuty temu, LeweBiodroSmoka napisał(a):

no chyba

mordo widzę że ja tutaj broniłem Malone'a przed Twoją z dupy tezą (bez Stocktona byłby poza top100) a Ty to teraz prawie 10 lat później przerabiasz na 'hahahhaa julek robił z Malone'a GOATa'

czy widzisz MALUTKĄ przestrzeń pomiędzy GOAT a grajek spoza top100 all-time?

xD

10 minut temu, julekstep napisał(a):

mordo widzę że ja tutaj broniłem Malone'a przed Twoją z dupy tezą (bez Stocktona byłby poza top100) a Ty to teraz prawie 10 lat później przerabiasz na 'hahahhaa julek robił z Malone'a GOATa'

teza śmieszna, choć może nie aż tak odreanlniona patrząc jak Stock musiał wszędzie zaciągać to jego duże dupsko, ale bardziej mi się "podobało" "BMF tak robi czyli chyba nie ma wstydu" XD

poza tym ja to wysyłałem w kontekście "nigdy nie budowałem legacy Malone", a nie, że miałeś go za Goata, miałem nadzieję, że od razu widać, że jest to podpierdolka, ale no trudno 😘

16 minut temu, Koelner napisał(a):

a grał ktoś tak z 20 lat temu na multiplayer w MoH:AA? byłem mega wkręcony i się napierdalalo, w sumie ostatnia gierka w którą w c*** grałem 

Ja ale call of duty 2 Multiplayer było dużo dużo lepsze. Mega turnieje i klany były, nawet w do ćwierćfinału mistrzostw polski raz się dostałem. MOH:AA miało z kolei super singleplayera, fabuła była wyśmienita z tego co pamietam. 

18 minut temu, julekstep napisał(a):

Czyli argumentem na "Wielką Rewolucję" w świecie gier jest to że dana gierka była hitem na 3 generacjach konsol, gdzie wcześniej było to niemożliwe?

No właśnie. Wcześniej nie było to możliwe. A taki Skyrim, GTA V żyją lata po premierze. 

20 minut temu, julekstep napisał(a):

oryginalne Fallouty mają tego 'pecha' że powstało New Vegas które połączyło to co one miały najlepszego (poziom rozbudowania, masa możliwości, humor) z tym co najlepszego miał Fallout 3 (oprawa, klimacik itp)

no i to nie jedyne gry które wymieniłem :)

Jakoś strzelam, że Cywilizacja VI ma więcej graczy niż Cywilizacja I.

20 minut temu, julekstep napisał(a):

ale tak masz rację ludzie z 198x będą propsować gry z okolic 2000 roku, ludzie z 199x z okolic 2010, ludzie z 200x z okolic 2020 itd

dzięki że jednak po dobroci przyznajesz mi rację i potwierdzasz to o czym piszę!

No właśnie nie - sprawdziłem steam DB z dzisiaj - najpopularniejsze gry SP to gry z 2013, 2014, 2020, 2018, 2017, 2024, 2022, 2023.

Większość gier starszych niż 5 lat. Jakoś obstawiam, że inaczej statystyki wyglądały w 2005 i Fallout jedynka nie był w top10 najpopularniejszych granych gier w danym momencie.

51 minut temu, RappaR napisał(a):

No właśnie. Wcześniej nie było to możliwe. A taki Skyrim, GTA V żyją lata po premierze. 

Diablo 2 czy BG  2 też żyły lata po premierze (albo Hirołsy)

Jakoś strzelam, że Cywilizacja VI ma więcej graczy niż Cywilizacja I.

a Dragon Age Veilguard niż Dragon Age Origins

wniosek?

No właśnie nie - sprawdziłem steam DB z dzisiaj - najpopularniejsze gry SP to gry z 2013, 2014, 2020, 2018, 2017, 2024, 2022, 2023.

Większość gier starszych niż 5 lat. Jakoś obstawiam, że inaczej statystyki wyglądały w 2005 i Fallout jedynka nie był w top10 najpopularniejszych granych gier w danym momencie.

więc porównajmy sobie dziś z 2005

dziś -> https://steamdb.info/charts/

w top5 mamy:

2 gry 'stare' (CS2 i Dota2)

1 średnią (PubG)

2 nowe (PoE2, coś tam z Marvela)

za to w 2005 w top5 mieliśmy (za https://www.esportsearnings.com/history/2005/games)

2 gry 'stare' (CS1 i Starcraft - obie sprzed 2000)

1 średnią (WC3)

2 nowe (Painkiller, Halo2)

i zanim napiszesz, HOLA HOLA 'średnia' gierka w 2024 ma tyle lat co 'stara' w 2005 to pomyśl jak dziś wygląda development gier multiplayer, jak częste i jak znaczące są updejty -> taka dota2 z 2013 to praktycznie inna gra niż dota 2 w 2024

podsumowując -> źle obstawiasz :( 

Godzinę temu, RappaR napisał(a):

chyba nie wiesz jak wygladal steam 20lat temu LOL. i napewno bys go nie uzywal do rankowania popularnych gier, bo byly tam 3 fpsy na krzyz i to tyle

13 minut temu, julekstep napisał(a):

Diablo 2 czy BG  2 też żyły lata po premierze (albo Hirołsy)

Diablo II jako MP.

BG2 nie żyło choćby w porównywalnym stopniu. Cała sprzedaż BG to 2 mln. Porównaj do Skyrim.

13 minut temu, julekstep napisał(a):

więc porównajmy sobie dziś z 2005

dziś -> https://steamdb.info/charts/

w top5 mamy:

2 gry 'stare' (CS2 i Dota2)

1 średnią (PubG)

2 nowe (PoE2, coś tam z Marvela)

za to w 2005 w top5 mieliśmy (za https://www.esportsearnings.com/history/2005/games)

2 gry 'stare' (CS1 i Starcraft - obie sprzed 2000)

1 średnią (WC3)

2 nowe (Painkiller, Halo2)

i zanim napiszesz, HOLA HOLA 'średnia' gierka w 2024 ma tyle lat co 'stara' w 2005 to pomyśl jak dziś wygląda development gier multiplayer, jak częste i jak znaczące są updejty -> taka dota2 z 2013 to praktycznie inna gra niż dota 2 w 2024

podsumowując -> źle obstawiasz :( 

Czemu zniżasz się do poziomu Pablo81?

Z obecnej chwili bierzesz steamdb, z 2005 bierzesz dane roczne. 

Czemu nie porównać jabłek z jabłkami?

Z 2024 masz w top5 gry z średnią wieku ponad 8 lat. W 2005 mniej niż 4.

Gdzie aktualnie średnią znacznie zaniża CS2, który miał premierę rok temu. Gdyby go liczyć za grę starą jako uaktualnienie CS:GO to średnia wychodzi ponad 10 lat i wtedy najmłodsza gra z zestawienia ma tyle lat co najstarsza z 2005. 

3 minuty temu, memento1984 napisał(a):

chyba nie wiesz jak wygladal steam 20lat temu LOL. i napewno bys go nie uzywal do rankowania popularnych gier, bo byly tam 3 fpsy na krzyz i to tyle

Nie mówię o statach ze steama, tylko o graniu ogółem(bo większość było wtedy grane całkiem offline). 

Edytowane przez RappaR

Teraz, RappaR napisał(a):

Diablo II jako MP.

BG2 nie żyło choćby w porównywalnym stopniu. Cała sprzedaż BG to 2 mln. Porównaj do Skyrim.

nie wiem co to znaczy MP

a co do sprzedaży

Larry Bird zarobił w całej karierze mniej niż MPJ w tym sezonie (uwzględniając inflację to w dwóch sezonach)

tak, gry się sprzedają lepiej dziś niż 20+ lat temu

8 minut temu, RappaR napisał(a):

Diablo II jako MP.

Czemu zniżasz się do poziomu Pablo81?

Z obecnej chwili bierzesz steamdb, z 2005 bierzesz dane roczne. 

Czemu nie porównać jabłek z jabłkami?

Z 2024 masz w top5 gry z średnią wieku ponad 8 lat. W 2005 mniej niż 4.

niestety tu nie ma danych gdzie można porównać rzeczy 1 do 1 (brak danych ze Steama za 2005 a i dane za dziś nieco mylą bo pomijają masę gier których na Steamie po prostu nie ma)

tak czy siak biorąc dane za 2024 (znalazłem jakieś z Sierpnia) do  niewiele się zmienia -> w top5 cały czas będzie taki sam rozkład (po prostu w kategorii 'nowe' PoE i Marvela zmienią Wukong i jakiś bananowy clicker lol)

Co do 'średniej wieku' -> jeszcze raz w 2005 jak gra miała cztery lata to faktycznie miała 4 lata (były jakieś tam updejty ale głównie zajmujące się 'balansem' albo dodające nowe mapy) dziś taka Dota2 wygląda jak Dota3 jak się cofnie 100 patchy w tył.