Skocz do zawartości

Gry komputerowe

RappaR

Rekomendowane odpowiedzi

Clair Obscure, Baldur 3 czy Path of Excile 2 pokazują, że można robić świetne gry z przepiękną oprawą przy mniejszych kosztach (PoE 2 to bardziej przykład dążenia do perfekcji) obraz o którym mówisz to wina gigantów, którzy wydają gnioty z cenie AAA+ ale to nie znaczy, że nie ma postępu w ostatnim czasie

11 minut temu, LeweBiodroSmoka napisał(a):

Clair Obscure, Baldur 3 czy Path of Excile 2 pokazują, że można robić świetne gry z przepiękną oprawą przy mniejszych kosztach (PoE 2 to bardziej przykład dążenia do perfekcji) obraz o którym mówisz to wina gigantów, którzy wydają gnioty z cenie AAA+ ale to nie znaczy, że nie ma postępu w ostatnim czasie

Wiedźmin 3 ma 10 lat, ME 3 13 lat, Cyberpunk 5, a RDR 2 7 lat.

Gry te dalej są absolutnie topowe i wychodząc w tym roku, by walczyły o tytuł roku.

Dość powiedzieć, że jako argument o postępie podajesz grę Baldur Gate 3, grę mającą już sporo ponad 2 lata. W 2000 gra z 1998 by się broniła, teraz w myśl fanów(mi się nie spodobała) ta gra by się pewnie obroniła w 2033

Cyberpunk na premierę, to mógłby walczyć o tytuł kompromitacji stulecia co najwyżej, ta gra dopiero od 2-3 lat jest w odpowiednim stanie technicznym, Wiesiek jest już gameplayowo przestarzały, zresztą od zawsze był w tej kwestii co najwyżej poprawny z RDR2 mogę się zgodzić, ale to też co innego pzy środkach i czasie produkcji na który może pozwolić sobie Rockstar 

to, że Tobie się BG3 nie spodobał to akurat niewiele znaczy, bo był światowym hitem i drzazgą w tyłku innych większych developerów

Edytowane przez LeweBiodroSmoka

58 minut temu, LeweBiodroSmoka napisał(a):

to, że Tobie się BG3 nie spodobał to akurat niewiele znaczy, bo był światowym hitem i drzazgą w tyłku innych większych developerów

To, że mi się nie spodobał nic absolutnie nie ma wpływu na moją tezę

58 minut temu, LeweBiodroSmoka napisał(a):

Cyberpunk na premierę, to mógłby walczyć o tytuł kompromitacji stulecia co najwyżej

Problem co najwyżej w stanie technicznym, w niczym innym.

59 minut temu, LeweBiodroSmoka napisał(a):

Wiesiek jest już gameplayowo przestarzały, zresztą od zawsze był w tej kwestii co najwyżej poprawny

Wiesiek jak najbardziej się broni gameplayowo. 

8 minut temu, RappaR napisał(a):

To, że mi się nie spodobał nic absolutnie nie ma wpływu na moją tezę

na tą tezę, że gaming od dekady stoi w miejscu? no imo ma jak najbardziej

9 minut temu, RappaR napisał(a):

Problem co najwyżej w stanie technicznym, w niczym innym.

przecież to dyskwalifikuje dowolny produkt, za który wymagasz 100,% ceny bez żadnych ostrzeżeń o problemach

10 minut temu, RappaR napisał(a):

Wiesiek jak najbardziej się broni gameplayowo. 

no daj spokój, po 1/3 gry masz dwie mechaniki, które czynią Cb nieśmiertelnym, ponadto system walki jest jałowy i zrobiony na jedno kopyto

graficznie Wiesiek z premiery też by nie przetrwał próby czasu, wtf

9 minut temu, LeweBiodroSmoka napisał(a):

przecież to dyskwalifikuje dowolny produkt, za który wymagasz 100,% ceny bez żadnych ostrzeżeń o problemach

Rozumiem, że przez ostatnie 5 lat dokonał się taki postęp technologiczny, że już gry nie wychodzą z błędami?

10 minut temu, LeweBiodroSmoka napisał(a):

na tą tezę, że gaming od dekady stoi w miejscu? no imo ma jak najbardziej

W jaki sposób?

10 minut temu, LeweBiodroSmoka napisał(a):

no daj spokój, po 1/3 gry masz dwie mechaniki, które czynią Cb nieśmiertelnym, ponadto system walki jest jałowy i zrobiony na jedno kopyto

graficznie Wiesiek z premiery też by nie przetrwał próby czasu, wtf

Grałem w kilka nowych gierek i wszędzie się powtarzają mechaniki.

Ba - teraz krytyka nowego OW2 i V:B, że w ogóle nie ma nowych mechanik w tych grach.

Ja nie rzucam kontrowersyjnej tezy - postęp w grach się zatrzymał. To nie jest w sumie nawet wada - postęp w filmach się zatrzymał, co nie oznacza, że nie można zrobić dobrego filmu. 

12 minut temu, RappaR napisał(a):

Rozumiem, że przez ostatnie 5 lat dokonał się taki postęp technologiczny, że już gry nie wychodzą z błędami?

postęp technologiczny nie ma nic do tego, że gry są wypuszczane w stanie beta testów, nie ma co normalizować takiej patalogii, zwłaszcza, że są przykłady gier za o wiele mniejszy hajs, które takich błędów nie mają, jak na przykład rzeczony Baldur czy Clair Obscure tym bardziej

W jaki sposób?

ano w taki, że to właśnie przykład gry bardzo rozbudowanej ze świetną oprawą, dobrze zoptymalizowanej i bez rażących błędów - może zdefiniuj najpierw czego byś oczekiwał mówiąc o postępie, choć to trochę karkołomne patrząc na przykłady, które podałeś

Grałem w kilka nowych gierek i wszędzie się powtarzają mechaniki.

tak i to jest problem dużej części dzisiejszych gier, ale też nie można go używać w odniesieniu do gry, która nawet na ich tle będzie przestarzała, jak Wiesiek właśnie, sam system walki w KCD czy to 1 czy 2 zjada W3 z miejsca przecież

Ja nie rzucam kontrowersyjnej tezy - postęp w grach się zatrzymał.

ja bym bardziej powiedział, że twórcy, którzy 20-30 lat temu tworzyli gry 10/10 dziś odcinają kupony i to hamuje rozwój, ale wcale nie jest tak, że nie ma postępu, no odpal Clair Obscure i sam się przekonaj

Edytowane przez LeweBiodroSmoka

30 minut temu, LeweBiodroSmoka napisał(a):

ano w taki, że to właśnie przykład gry bardzo rozbudowanej ze świetną oprawą, dobrze zoptymalizowanej i bez rażących błędów - może zdefiniuj najpierw czego byś oczekiwał mówiąc o postępie, choć to trochę karkołomne patrząc na przykłady, które podałeś

Akurat jesli chodzi o optymalizacje to gejming mial peak w 1991 wraz z wydaniem Civilization 1

Niesamowicie gleboki gameplay, czytelna grafa i ok muzyka, brak bugow a gierka ruszala bez zadnych problemow na kazdym OSie od wczesnych DOSow po Win xp -> a to wszystko na jednej dyskietce* (czyli mniej niz wspolczesne kompilery potrafia wypluc przy 'Hello World')

* skompresowane, bo bez kompresji tam bylo chyba ok 1,8 MB

Edytowane przez julekstep

2 minuty temu, julekstep napisał(a):

Akurat jesli chodzi o optymalizacje to gejming mial peak w 1991 wraz z wydaniem Civilization 1

Niesamowicie gleboki gameplay, czytelna grafa i ok muzyka, brak bugow a gierka ruszala bez zadnych problemow na kazdym OSie od wczesnych DOSow po Win xp -> a to wszystko na jednej dyskietce* (czyli mniej niz wspolczesne kompilery potrafia wypluc przy 'Hello World')

* skompresowane, bo bez kompresji tam bylo chyba ok 1,8 MB

ciekawe

a dziś mamy nowe Borderlandsy, które na premiere nie potrafią 30 klatek na superkompach wycisnąć

1 minutę temu, LeweBiodroSmoka napisał(a):

ciekawe

a dziś mamy nowe Borderlandsy, które na premiere nie potrafią 30 klatek na superkompach wycisnąć

Dlatego - o ile nie zgadzam sie z teza Rappara (a na pewno nie w tak radykalnej formir) o tyle optymalizacja to zaden wyznacznik postepu

Taka Bethesda buguje gierki regularnie od 1996

1 godzinę temu, julekstep napisał(a):

Dlatego - o ile nie zgadzam sie z teza Rappara (a na pewno nie w tak radykalnej formir)

Znaczy jakiś drobny postęp jest, ale generalnie obecnie dużo więcej robi jakość studia niż rok. 

Wiedźmin 3 obecnie wypuszczony dalej byłby hitem.

Można gry sprzed 10 lat odpalić po raz pierwszy i będzie się grało z przyjemnością. Tych sprzed 30 lat już nie.

Zresztą najlepiej sprzedająca się gra to chyba wciąż GTA 5 z sprzed 13 lat?

16 minut temu, RappaR napisał(a):

Można gry sprzed 10 lat odpalić po raz pierwszy i będzie się grało z przyjemnością. Tych sprzed 30 lat już nie

Diabo 2, HM&M 3?

16 minut temu, RappaR napisał(a):

Zresztą najlepiej sprzedająca się gra to chyba wciąż GTA 5 z sprzed 13 lat?

najlepiej nie, ale jest w czołówce

tyle, że ona jest często za mniej niż stówkę do wyrwania

28 minut temu, RappaR napisał(a):

Znaczy jakiś drobny postęp jest, ale generalnie obecnie dużo więcej robi jakość studia niż rok. 

o co chodzi w tym zdaniu?

1 godzinę temu, RappaR napisał(a):

Można gry sprzed 10 lat odpalić po raz pierwszy i będzie się grało z przyjemnością. Tych sprzed 30 lat już nie.

Musialbym odpalic Ufo zeby sprawdzic czy to prawda, ale jeszcze jakies 10 lat temu gralo mi sie w to super (duuuzo lepiej niz w te nowe wersje)

Zreszta ten tekst pewnie mozna bylaby napisac w 2000 roku i to bylaby prawda (w Monkey Island gralo sie wtedy z przyjemnoscia, w Ponga juz nie bardzo)

Edytowane przez julekstep

6 minut temu, julekstep napisał(a):

Musialbym odpalic Ufo zeby sprawdzic czy to prawda, ale jeszcze jakies 10 lat temu gralo mi sie w to super (duuuzo lepiej niz w te nowe wersje)

ja tam nie będę ukrywał, że nawet nie próbuję odpalać gier przed lat, bo jest w co grać i mnie to nie kręci

ale mój dobry Ziomo razem z żoną gra praktycznie tylko w 2d klasyki tak samo ogląda tylko filmy sprzed 2000 roku, przecież jakieś speedrany w Mario czy cokolwiek są zwykle robione przez dużo młodszych od nas typków, bo uwaga będzie szoker - z wiekiem traci się refleks i skilla

głównie poprzez właśnie scenę speedrun te gry nigdy nie pozdychają