Skocz do zawartości

Futbol europejski

kore_old

Rekomendowane odpowiedzi

Teraz, MarcusCamby napisał(a):

Widzew sprowadza doświadczonego reprezentanta Danii, kapitana FC Kopenhagi i wykłada 5mln na reprezentanta Ghany.

który strzelilł 11 bramek w dwa sezony grając w Serbii i MLS

1 minutę temu, jack napisał(a):

To tam c*** ale trzeba przegonić Lechię 😁 Chyba, że podpierdolą nam Bobcka to wtedy jest realne. 

Legia? podobno licytacja za Bobcka zaczyna się od 8 baniek euro

5 minut temu, MarcusCamby napisał(a):

Ale liga nie idzie do przodu, bo lider ma kiepską średnią punktową. Parodia dziennikarze piszący takie felietony i kibice powtarzający taką narracje za Nimi.

no dobrze, ale kto realnie się spłacił z tych letnich transferów na które poszło 40 baniek?

1 minutę temu, LeweBiodroSmoka napisał(a):

Legia? podobno licytacja za Bobcka zaczyna się od 8 baniek euro

Zimą Slavia dawała 6mln euro i Lechia odrzuciła, żądając podobno 12. Po takiej jesieni to nie sprzedadzą go za mniej niż 8mln, więc to nie jest zawodnik na którego stać polski klub.

3 minuty temu, LeweBiodroSmoka napisał(a):

który strzelilł 11 bramek w dwa sezony grając w Serbii i MLS

W tej Serbii to on też grywał dobre mecze na poziomie Ligi Mistrzów.

Sama statystyka bramek tak wiele nie świadczy. 

Aczkolwiek mnie kierunek MLS też trochę niepokoi, bo tam jest mam wrażenie mało poważnego grania. AZ Jackson był wyceniany na 2mln euro i chociaż na początku wydawało się, że ma te "magic touch", to jednak w Jagiellonii totalnie przepadł w rotacji. Co nie zmienia faktu, że 5mln to jest kwota robiąca duże wrażenie, a wykłada ją teoretycznie walczący o utrzymanie Widzew Łódź :)

22 minuty temu, MarcusCamby napisał(a):

Chłop zawalił dwie bramki, na przedpolu muchy łapał. To był totalny komediant, nie bramkarz. 

Widzew sprowadza doświadczonego reprezentanta Danii, kapitana FC Kopenhagi i wykłada 5mln na reprezentanta Ghany.

Ale liga nie idzie do przodu, bo lider ma kiepską średnią punktową. Parodia dziennikarze piszący takie felietony i kibice powtarzający taką narracje za Nimi.

Serio pytam ktore 2 bramki zawalil w tym dwumeczu 4:5? Ta jedna po rogu niech bedzie a druga?

Gral ryzykowanie ale nie byl tak slaby jak sie go maluje.

Ja mam przed oczami poprzeczke Uche, czy niepodanie Zurawskiego do Kuzby do dzisaj. 

Edytowane przez agresywnychomik

10 minut temu, LeweBiodroSmoka napisał(a):

no dobrze, ale kto realnie się spłacił z tych letnich transferów na które poszło 40 baniek?

Tak realnie, to nie są to żadne wielkie sumy, nawet dla takich trzecioligowców europejskiej piłki jak nasza Ekstraklasa. 

Nie wystarczy wyłożyć pieniądze, by mieć pewność uzyskania jakości. O czym my rozmawiamy jak nasza liga nie ma żadnego know how biznesowego, żadnego właściwie porządnego scoutingu. Wszystko właściwie oparte na znajomościami z agentami. Wystarczy dać przykład, że jeszcze niedawno za scouting Legii odpowiadał przygłup Włodarczyk i Kiełbowicz, który nawet nie jeździł na mecze oglądać graczy, za to chętnie wędkował z Zielińskim i to wystarczało, by pobierać pieniądze z klubowej kasy.

Ty też powinieneś też sporo o tym wiedzieć i weź tutaj za przykład Greenwooda i jego historię z perspektywy tego co pisał Wasz obóz i prezes Cracovii. 

Ale coś się dzieje. Właściciele zaczynają inwestować pieniądze. Oczywiście to nie wystarczy, ale bez inwestycji nie zbudujesz nic poważnego.

3 minuty temu, MarcusCamby napisał(a):

Zimą Slavia dawała 6mln euro i Lechia odrzuciła, żądając podobno 12. Po takiej jesieni to nie sprzedadzą go za mniej niż 8mln, więc to nie jest zawodnik na którego stać polski klub.

W tej Serbii to on też grywał dobre mecze na poziomie Ligi Mistrzów.

Sama statystyka bramek tak wiele nie świadczy. 

Aczkolwiek mnie kierunek MLS też trochę niepokoi, bo tam jest mam wrażenie mało poważnego grania. AZ Jackson był wyceniany na 2mln euro i chociaż na początku wydawało się, że ma te "magic touch", to jednak w Jagiellonii totalnie przepadł w rotacji. Co nie zmienia faktu, że 5mln to jest kwota robiąca duże wrażenie, a wykłada ją teoretycznie walczący o utrzymanie Widzew Łódź :)

Tylko zauważ, że te prawie wszystkie " wielkie" transfery za miliony euro okazały się jak na razie porażkami. Popisów Rajovicia żal komentować, ten napastnik z Widzewa też słabiutkie liczby, Fornalczyk kompletny zawód. Greenwood w Pogoni też chyba nie błyszczy, ten z Lecha za ponad 2 banki słabiutki.

30 minut temu, LeweBiodroSmoka napisał(a):

proszę nie obrażać 12ej ligi w Europie

ta ogórkowa liga robiła z Legią ci chciała

ten wspaniały Papszun z lepszą kadrą w klubie ze zdrowymi strukturami przegrał 7 meczów w tej rundzie

Żeby było śmieszniej to dokładnie tyle samo Raków meczów przegrał co Legia :)

2 minuty temu, MarcusCamby napisał(a):

Obie w Krakowie. Ta pierwsza to już w ogóle komedia co on tam zrobił. Przecież ta jego interwencja przeszła do niechlubnej historii.

no tak ta pierwsza to rog ale przy drugiej Jop idealnie (w drugim meczu walnal swojaka) wystawil Lopezowi/Crespo/Chiesie (juz nie pamietam xD) na 17 metr. Nie wiem co tam bylo odjebane przez bramkarza.

2 minuty temu, The Game 85 napisał(a):

Tylko zauważ, że te prawie wszystkie " wielkie" transfery za miliony euro okazały się jak na razie porażkami. Popisów Rajovicia żal komentować, ten napastnik z Widzewa też słabiutkie liczby, Fornalczyk kompletny zawód. Greenwood w Pogoni też chyba nie błyszczy, ten z Lecha za ponad 2 banki słabiutki.

I to jest kwestia właśnie tego, że transfery odbywają się głównie po znajomościach, a potem wychodzi, że Rajovica nikt nie oglądał. Greenwood przychodzi z polecenia i podobno można go było wziąć za darmo, a Pogoń zaoferowała 2mln, bo nowy właściciel chciał się pokazać.

Fornalczyk gra całkiem solidnie, po  prostu przestało mu wpadać. Przecież on wielokrotnie był najlepszym graczem Widzewa w tej rundzie. Napędzał grę, dryblował, dobre strzały. Ten Szwajcar przyszedł totalnie nieprzygotowany z tego co pamiętam, więc może warto poczekać do rundy wiosennej, aczkolwiek ja totalnie nic w Nim nie widzę specjalnego. 

Nie rozumiem też krytyki Pieńko, który też dał sporo jakości i punktów Rakowowi. Za same występy w U-21 to Raków by go teraz pchnął za dwa razy tyle co kupili z Zagłębia. 

Po za tym powtarzam. To jest pierwsze okienko, gdzie kluby mocniej po inwestowały. Przecież taka Slavia Praga czy Crvena do której chcemy równać to sobie same rzucają dwa razy tyle co każde okienko. Nasze kluby, gdzieś gonią w wydatkach Karabach.

@agresywnychomik

Hugues tam w każdym dwumeczu coś odwalał, ale uchodziło na sucho, bo koledzy byli mocni. Pewniejszy bramkarz właśnie w takim dwumeczu z Lazio zrobiłby różnicę na miarę awansu i tu naprawdę nie trzeba było jakiegoś wirtuoza między słupkami.

Godzinę temu, agresywnychomik napisał(a):

Ja też, od +- 4 sezonów 😆😆😋

#pierwszaligastylzycia xd

46 minut temu, MarcusCamby napisał(a):

Fornalczyk gra całkiem solidnie, po  prostu przestało mu wpadać. Przecież on wielokrotnie był najlepszym graczem Widzewa w tej rundzie.

Ee, może jakieś pojedyncze mecze. Początek sezonu to w ogóle chyba więcej kartek miał niż udanych akcji. Imo słaba runda, taka na miarę tytułu jeźdźca bez głowy.

9 godzin temu, The Game 85 napisał(a):

My się zrobiliśmy ligą turecką w wersji light - przepłacamy graczy, którzy nie dowożą jakości.

10 godzin temu, LeweBiodroSmoka napisał(a):

podobno licytacja za Bobcka zaczyna się od 8 baniek euro

Byłem pewny, że Bobcek ma kontrakt do czerwca 2026 i traktowałem te oferty jako farmazony ale teraz patrzę, że on ma kontrakt jeszcze rok dłużej. 

2 godziny temu, fluber napisał(a):

My się zrobiliśmy ligą turecką w wersji light - przepłacamy graczy, którzy nie dowożą jakości.

Raczej średnie porównanie, bo Polska zdobyła 11k pkt w rankingu UEFA w tym sezonie, a Turcja 7. A w Ekstraklasie nie mamy transferów pokroju Osimhena czy Icardiego.

28 minut temu, Pablo81 napisał(a):

Raczej średnie porównanie, bo Polska zdobyła 11k pkt w rankingu UEFA w tym sezonie, a Turcja 7. A w Ekstraklasie nie mamy transferów pokroju Osimhena czy Icardiego.

Hiszpania zdobyła 10,375 punktu, więc nie za bardzo wiem co ma oznaczać to porównanie ligi, której wszystkie drużyny musiały się przebijać przez wiele rund eliminacyjnych przed zakończeniem jesiennej fazy grupowej.

Nazwij mnie pesymistą, ale do mnie bardziej przemawia porównanie do ligi czeskiej, ich budżetów i wyników

9 minut temu, fluber napisał(a):

Hiszpania zdobyła 10,375 punktu, więc nie za bardzo wiem co ma oznaczać to porównanie ligi, której wszystkie drużyny musiały się przebijać przez wiele rund eliminacyjnych przed zakończeniem jesiennej fazy grupowej.

Nazwij mnie pesymistą, ale do mnie bardziej przemawia porównanie do ligi czeskiej, ich budżetów i wyników

Turcja ma głośniejsze transfery niż Bundesliga (oprócz Bayernu) czy Ligue 1 (oprócz PSG) a wyniki dużo gorsze. Ciężko mówić o analogii, kiedy liga, w której 5 milionowy transfer robi wrażenie, jest porównywalna do ligi, w której za napastnika zapłacono 75 mln, a wyniki w pucharach nie potwierdzają tej różnicy. Zle porównanie.

26 minut temu, agresywnychomik napisał(a):

Tak btw mamy jeszcze szansę na top10 lig i pierdyliard drużyn w CL?

W przyszłym sezonie 2026/27 europucharów już wiadomo, że mamy dwie drużyny w  kwalifikacjach CM. Obie mają zacząć od 2R kwalifikacji. Mistrz w ścieżce mistrzowskiej, wicemistrz w ścieżce niemistrzowskiej.

Bieżące rozgrywki i zdobyte punkty zdecydują o rozstawieniu w sezonie 2027/28 europucharów. Jak wiesz trzeba wbić się na 10 miejsce rankingu, aby mieć mistrza Polski w fazie grupowej CL bez eliminacji. 

Żeby tak porównawczo Ci przedstawić prawdopodobieństwo na top 10.  Wg buków to jest taka sama szansa jakby Rockets mieli zdobyć mistrzostwo. 

9 minut temu, Braveheart22 napisał(a):

Pablo, te dziwne współczynniki i ich ułomność trochę przysłaniają Tobie oczy. Galata całkiem dobrze radzi sobie w LM, Fenerbahce w LE. To jak nie ma różnicy?

Oczywiście, że jest różnica. Ale nie współmierna do wydatków, stąd analogia flubera była średnia. W Turcji idą ogromne pieniądze, nieporównywalne do Polski. A wyniki nie są proporcjonalnie lepsze. Ba, nawet Ekstraklasa ma wyniki ponad stan wydatków, a Turcja poniżej. Dlatego uważam, że porównanie jest błędne.