Skocz do zawartości

Futbol europejski

kore_old

Rekomendowane odpowiedzi

7 godzin temu, DLT_Braddock napisał(a):

Slavia Praga,8 Czechów w pierwszej jedenastce 

Bodo, 8 Norwegów w pierwszej jedenastce 

MC - 2 Anglików

Kopenhaga - 2 Duńczyków

Bayer - 1 Niemiec

Liverpool - 1 Szkot, Anglików 0

Olympiakos - 2 Greków

Pafos - 1 Cypryjczyk

Tottenham - 1 Anglik

Marsylia - 1 Francuz

Juventus - 2 Włochów

Karabach - 2 Azerów 

Royal - 2 Belgów

1 godzinę temu, jack napisał(a):

MC - 2 Anglików

Kopenhaga - 2 Duńczyków

Bayer - 1 Niemiec

Olympiakos - 2 Greków

Pafos - 1 Cypryjczyk

Tottenham - 1 Anglik

Marsylia - 1 Francuz

Juventus - 2 Włochów

Karabach - 2 Azerów 

Royal - 2 Belgów

Dla Delty clou to ilu w tych drużynach wyszło Ukraińców?

11 godzin temu, jack napisał(a):

MC - 2 Anglików

Kopenhaga - 2 Duńczyków

Bayer - 1 Niemiec

Olympiakos - 2 Greków

Pafos - 1 Cypryjczyk

Tottenham - 1 Anglik

Marsylia - 1 Francuz

Juventus - 2 Włochów

Karabach - 2 Azerów 

Royal - 2 Belgów

Współczuć 

I tu sie zgodzę z Delta. Ciężko byłoby dopingowac, oglądać, trzymac kciuki za takie drużyny. Ciężko sie utożsamiać z zawodnikami.

Mówimy o drużynach złożonych ze zdecydowanej wiekszosci obcokrajowców w składzie, nie o kilku grajkach. Choć jak ma taki być tylko uzupełnieniem szerokiego składu, to lepiej dać swojemu grac. 

Teraz, Szabla napisał(a):

I tu sie zgodzę z Delta. Ciężko byłoby dopingowac, oglądać, trzymac kciuki za takie drużyny. Ciężko sie utożsamiać z zawodnikami.

Mówimy o drużynach złożonych ze zdecydowanej wiekszosci obcokrajowców w składzie, nie o kilku grajkach. Choć jak ma taki być tylko uzupełnieniem szerokiego składu, to lepiej dać swojemu grac. 

Ludzie kibicują drużynom na których meczu nigdy nie byli. Nawet takim, które grają w miastach w których nigdy nie byli czy nawet w krajach w których nigdy nie myli. Co za różnica jakich narodowości są gracze? 

Zawsze wychowanek>rodak>obcokrajowiec zatem najlepiej kibicować drużynom juniorów. 

Tak, są tacy co kibicują obcym sobie druzynom. Ja generalnie nie.

Są ludzie, co biorą prochy, żeby fajniejsze kolory słyszeć lub głośniejsze barwy widzieć. Ja nie.

7 minut temu, jack napisał(a):

Zawsze wychowanek>rodak>obcokrajowiec zatem najlepiej kibicować drużynom juniorów. 

Też

15 minut temu, jack napisał(a):

zatem najlepiej kibicować drużynom juniorów. 

No właśnie w czeskich i słowackich zespołach tak nie ma. Kluby i reprezentacje mają już lepsze od polskich. Bodo to też fajny przykład i z taką strategią można nawet grać w LM.

Z tego właśnie powodu przestałem interesować się żużlem lokalnym. Nie ogarniam już tej wymiany połowy składu co sezon.

20 minut temu, jack napisał(a):

Ludzie kibicują drużynom na których meczu nigdy nie byli. Nawet takim, które grają w miastach w których nigdy nie byli czy nawet w krajach w których nigdy nie myli. 

To nie to samo co życie drużyną od przedszkola niemalze

Godzinę temu, DLT_Braddock napisał(a):

To nie to samo co życie drużyną od przedszkola niemalze

Godzinę temu, Szabla napisał(a):

Tak, są tacy co kibicują obcym sobie druzynom. Ja generalnie nie

Czyli przedkładacie patriotyzm lokalny i śledzenie swoich ponad jakość sportową?

Ligę Mistrzów mam gdzieś od wielu, wielu lat. Zawsze wolałem oglądać mecz mojej drużyny w buraczanej nawet lidze, gdzie tłuką sie kolanami po czołach, niz final ligi mistrzów (zakładając, że graliby w tym samym czasie). 

UEFA i FIFA bardzo skutecznie mnie odciągały i odciagają od największej piłki. Zostają mi tylko MŚ i ME. Sporadycznie jakieś inne mecze. 

A za młodu, to panie... Wiedziałem wszystko (bez internetu) i oglądałem wszystko co z piłką miało wspólnego. Od mojej drużyny w (wtedy II, III, IV lidze), przez europejskie puchary. W raz z obrzydliwą komercjalizacją futbolu bardzo powoli przechodziła mi chęć do piłki. I od wielu lat to sie pogłębia. 

50 minut temu, Szabla napisał(a):

Od mojej drużyny w (wtedy II, III, IV lidze), przez europejskie puchary. W raz z obrzydliwą komercjalizacją futbolu bardzo powoli przechodziła mi chęć do piłki. I od wielu lat to sie pogłębia. 

Tak myślałem, że jak ja jesteś idealnym kibicem lokalnej piłki kobiecej! To jest zaprzeczenie komercji i czystą pasja 😁