Skocz do zawartości

Futbol europejski

kore_old

Rekomendowane odpowiedzi

8 godzin temu, ignazz napisał(a):

Ktoś mi streści kwestie polskich drużyn w pucharach?

Bez Szweda , Fina i Portugalczyka to tutaj ciężko idzie. Luis Palma to narazie dobry transfer , ale ten koleś z Championship  to porażka na całej lini póki co. Wlecze się jak wóz z węglem. 

I znowu mecz 50/50 gdzie pierwszy mecz w Poznaniu. Tutaj Lech MUSI wywieść jakąś przewagę przed rewanżem. Genk jest bez formy i raczej pisanie , że na transfermarkt ma większą wartość nie bardzo ma się do stanu rzeczywistego. 

5 minut temu, LAF napisał(a):

Bez Szweda , Fina i Portugalczyka to tutaj ciężko idzie. Luis Palma to narazie dobry transfer , ale ten koleś z Championship  to porażka na całej lini póki co. Wlecze się jak wóz z węglem. 

I znowu mecz 50/50 gdzie pierwszy mecz w Poznaniu. Tutaj Lech MUSI wywieść jakąś przewagę przed rewanżem. Genk jest bez formy i raczej pisanie , że na transfermarkt ma większą wartość nie bardzo ma się do stanu rzeczywistego. 

I buków 3.4 na awans Lecha 1.32 na awans Genk. Nie wiem, skąd bierzesz te 50/50. 

8 godzin temu, fluber napisał(a):

Szanse na 4 drużyny w fazie ligowej znacznie wzrosły z 18 procent, które było 2 tygodnie temu.

Ja pisałem, że Lecha ma bodaj 35 procent szans na awans do LM, no i niestety się nie udało.

61,5 procent szans na 4 drużyny w fazie ligowej. 

Jak są liczone te procenty? Podobny algorytm do tego, który przewidywał pewne zwycięstwo Trzaskowskiego? :) 

Swoją drogą Legia przegrała głównie przez upał - chłopaki nie są przyzwyczajeni do tak wysokich temperatur. Teraz można skupić się na lidze, zmienić trenera (Probierz cały czas jest wolny) i szykować się do zimowego okienka transferowego (w kręgu zainteresowania Wojskowych są Japończyk Kiwa Jakotako oraz król strzelców słowackiej drugiej ligi). 

5 minut temu, Życie_to_mem napisał(a):

Jak są liczone te procenty? Podobny algorytm do tego, który przewidywał pewne zwycięstwo Trzaskowskiego? :) 

Siła zespołów na podstawie opty i na podstawie różnic punktacji drużyn i w oparciu o rozkłady wyników drużyn o takich różnicach określane są procentowe szanse.

Czyli np Hibernian jest na poziomie Pogoni szczecin, Arda to Wisła Kraków, Dinamo Tirana to puszcza Niepołomice a Genk wygrałby ekstraklasę z 15 punktami przewagi.

93% szans na utrzymanie top12 jeszcze przed fazą grupową, to jest jakiś kosmos, imo nie ma co się napalać na top10, jesteśmy jeszcze za słabi nawet na Ligę Europy, ale już można powiedzieć, że w trzy lata osiągnęliśmy niesamowity sukces w którym nie ma żadnego przypadku, natomiast nie należy zapominać, że wartość polskiego gracza na rynku dawni nie była tak niska i mamy bardzo słabe perspektywy na zmianę warty po pokoleniu pamiętającym Euro 2016

z najwyżej wycenianych obecnie polskich zawodników tylko Oyedele ma mniej niż 23 lata, a większości z tej listy zdecydowanie bliżej do końca kariery niż do sportowego prime

https://www.transfermarkt.pl/polska/startseite/verein/3442#google_vignette

Edytowane przez LeweBiodroSmoka

7 minut temu, LeweBiodroSmoka napisał(a):

z najwyżej wycenianych obecnie polskich zawodników tylko Oyedele ma mniej niż 23 lata

Urodził się 7 listopada 2004 roku w angielskim mieście Salford. Jego matka jest Polką, natomiast ojciec, Ayo Oyedele, Nigeryjczykiem. Gdy miał 8 lat trafił do akademii Manchesteru United

Polski XD całe życie spędził w Anglii, jest tylko w połowie pochodzenia polskiego = POLAK XD

Był za słaby na Anglię, to zgodził się grać dla Polski, ale taki z niego Polak, jak ze mnie Japończyk. 

12 minut temu, RappaR napisał(a):

Urodził się 7 listopada 2004 roku w angielskim mieście Salford. Jego matka jest Polką, natomiast ojciec, Ayo Oyedele, Nigeryjczykiem. Gdy miał 8 lat trafił do akademii Manchesteru United

Polski XD całe życie spędził w Anglii, jest tylko w połowie pochodzenia polskiego = POLAK XD

Był za słaby na Anglię, to zgodził się grać dla Polski, ale taki z niego Polak, jak ze mnie Japończyk. 

Twój ojciec jest Japończykiem? Czy matka?

Edytowane przez fluber

3 minuty temu, RappaR napisał(a):

rodzice Szaraniwicza pochodzili z Czarnogóry, nie przeszkodziło mu to zostać legendą dziennikarstwa sportowego w Polsce, a wg Twojej narracji nie powinien w ogóle paszportu chyba dostać, z Oyedele jest podobna sytuacja jak z Sochanem, nie wiem czemu mielibyśmy ich traktować jak Olisadebe czy Logana, skoro mają polskie matki, jakbym się wrócił do lat 90 gdzie ludzie nie mogli uwierzyć, że zobaczyli Murzyna na ulicy

1 minutę temu, LeweBiodroSmoka napisał(a):

rodzice Szaraniwicza pochodzili z Czarnogóry, nie przeszkodziło mu to zostać legendą dziennikarstwa sportowego w Polsce, a wg Twojej narracji nie powinien w ogóle paszportu chyba dostać, z Oyedele jest podobna sytuacja jak z Sochanem, nie wiem czemu mielibyśmy ich traktować jak Olisadebe czy Logana, skoro mają polskie matki, jakbym się wrócił do lat 90 gdzie ludzie nie mogli uwierzyć, że zobaczyli Murzyna na ulicy

Szaranowicz urodził się w Warszawie, więc wyjaśnij mi co mają wspólnego te dwa przypadki?

Jedną wspólną rzecz?

2 minuty temu, fluber napisał(a):

Twój ojciec jest Japończykiem? Czy matka?

Nie, nie jest też Nigeryjczykiem, więc także nie jestem Nigeryjczykiem. 

1 minutę temu, RappaR napisał(a):

Czyli sam dostrzegłeś bezsens swoich argumentów, dobrze. 

jeśli to wynika z mojej odpowiedzi, to niech i tak będzie, nie będę przecież kogoś szkalował tylko dlatego, że nie ma rodziców z jednego kraju i urodził się gdzieś indziej, w czasie największego krajowego exodusu

42 minuty temu, LeweBiodroSmoka napisał(a):

alać na top10, jesteśmy jeszcze za słabi nawet na Ligę Europy,

My to znaczy kto? Legia to nie jest My. Poza tym , ktoś dobrze napisał. Gdyby przelicznik punktów był inny i nie było by takiego nabijania w pucharze trzeciej kategorii to byśmy byli tam gdzie byliśmy. 

3 minuty temu, LAF napisał(a):

My to znaczy kto? Legia to nie jest My.

dobrze Wodzu z Plemienia Mokrej Szmaty, nie unoś się tak

4 minuty temu, LAF napisał(a):

Gdyby przelicznik punktów był inny i nie było by takiego nabijania w pucharze trzeciej kategorii to byśmy byli tam gdzie byliśmy

mocny argument jak na Uktrasa klubu, którego za burtę Europy wyjebały odpady z Eklapy

18 minut temu, LeweBiodroSmoka napisał(a):

jeśli to wynika z mojej odpowiedzi, to niech i tak będzie, nie będę przecież kogoś szkalował tylko dlatego, że nie ma rodziców z jednego kraju i urodził się gdzieś indziej, w czasie największego krajowego exodusu

Wow, w 2004 był największy krajowy exodus, dobrze wiedzieć, przegapiłem 

33 minuty temu, RappaR napisał(a):

Nie, nie jest też Nigeryjczykiem, więc także nie jestem Nigeryjczykiem. 

Nie rozumiem analogii, że z Ciebie taki Japończyk jak z Oyedele Polak.

Oyedele na matkę Polkę, dziadków Polaków, mówi po polsku, ma polskie obywatelstwo, grał w reprezentacji Polski u-18, u-19, u-20, u-21 oraz dorosłej, do zeszłego miesiąca mieszkał na stałe w Warszawie, a od dziecka przyjeżdżał do Polski kilka razy rocznie (w Nigerii był raz). 

Gdzie tu analogia? Co Cię łączy z Japonią?

6 minut temu, fluber napisał(a):

Nie rozumiem analogii, że z Ciebie taki Japończyk jak z Oyedele Polak.

Oyedele na matkę Polkę, dziadków Polaków, mówi po polsku, ma polskie obywatelstwo, grał w reprezentacji Polski u-18, u-19, u-20, u-21 oraz dorosłej, do zeszłego miesiąca mieszkał na stałe w Warszawie, a od dziecka przyjeżdżał do Polski kilka razy rocznie (w Nigerii był raz). 

Gdzie tu analogia? Co Cię łączy z Japonią?

Ma angielski jako język ojczysty, spędził ponad 90 % swojego życia w Wielkiej Brytanii.

Czyli podobnie jak ja w Japonii, spędził trochę czasu w innym kraju i poznał kilka słów, jednocześnie prawie całe swoje życie spędzając i poświęcając w innym kraju.

Jeśli Oeydele faktycznie posługuje się polskim jako językiem ojczystym i spędził zdecydowaną większość życia w Polsce, to go przepraszam i uznaję go za Polaka