Skocz do zawartości

Futbol europejski

kore_old

Rekomendowane odpowiedzi

4 minuty temu, DLT_Braddock napisał(a):

Jasne. To już nie pierwszy taka gierka narodowych reprezentacji kobiet, które dostają lanie od chłopców.

A media nachalnie promują imprezę która jest na poziomie turniejów chłopców U12

A co w tym złego? 
promuja kupe gówna z jeszcze większą energią więc co ci przeszkadza że ktoś promuje sport, nawet niszowy?  

na mecze okregowki też nie wolno chodzić bo poziom za niski? 

Edytowane przez josephnba

2 godziny temu, josephnba napisał(a):

A co w tym złego? 
promuja kupe gówna z jeszcze większą energią więc co ci przeszkadza że ktoś promuje sport, nawet niszowy?  

na mecze okregowki też nie wolno chodzić bo poziom za niski? 

Ogólnie rzecz biorąc to sport jest chyba jedyną dziedziną życia, w której mężczyzna, który jest 3 razy lepszy od kobiety na tym samym stanowisku zarabia 100 razy mniej niż ona. Ja nie kojarzę zawodu, w którym miałaby miejsce odwrotna sytuacja. 

44 minuty temu, fluber napisał(a):

Ogólnie rzecz biorąc to sport jest chyba jedyną dziedziną życia, w której mężczyzna, który jest 3 razy lepszy od kobiety na tym samym stanowisku zarabia 100 razy mniej niż ona. Ja nie kojarzę zawodu, w którym miałaby miejsce odwrotna sytuacja. 

Co?

49 minut temu, fluber napisał(a):

To co piszesz to jest ofc prawda tylko że tu jest inny przelicznik, tzn piłka mężczyzn generuje x1000000 większe zainteresowanie, emocje a co za tym idzie datki od sponsorów.

Stąd piłkarze zarabiają x100 więcej bo się to wszystkim opłaca.

1 godzinę temu, fluber napisał(a):

Lewandowski jest 3x lepszy od Pajor i zarabia 100x więcej niż ona. Nie odwrotnie. 

Edytowane przez jack

Teraz, fluber napisał(a):

No właśnie przez fakt, że wszystkie firmy z tej branży zatrudniają na niektóre stanowiska wyłącznie kobiety, mamy do czynienia z systemową dyskryminacją 

Wiem, że trolujesz. Dla ciebie jest to satysfakcjonujące, dla mnie nie, więc EOT :) A zresztą godzina i tak dziś minęła :) Jak nie pracy, to poświęć czas żonie.

34 minuty temu, fluber napisał(a):

No właśnie przez fakt, że wszystkie firmy z tej branży zatrudniają na niektóre stanowiska wyłącznie kobiety, mamy do czynienia z systemową dyskryminacją 

Ta 'systemowa dyskryminacja' - abstrahując nawet od wszystkich prospołecznych argumentów za sportem kobiet - jest całościowo mocno korzystna dla mężczyzn, więc średnia z tego dyskryminacja. 

Godzinę temu, Pablo81 napisał(a):

Wiem, że trolujesz. Dla ciebie jest to satysfakcjonujące, dla mnie nie, więc EOT :) A zresztą godzina i tak dziś minęła :) Jak nie pracy, to poświęć czas żonie.

Jaka godzina? Boję się pytać, ile czasu zajmuje Ci napisanie posta.

No i to raczej eksperyment myślowy niż trollowanie. 

34 minuty temu, BMeF napisał(a):

Ta 'systemowa dyskryminacja' - abstrahując nawet od wszystkich prospołecznych argumentów za sportem kobiet - jest całościowo mocno korzystna dla mężczyzn, więc średnia z tego dyskryminacja. 

Sport amatorski kobiet jest prospołeczny. Sport zawodowy kobiet to tak raczej słabo. Jakie korzyści dla mężczyzn masz na myśli?

22 minuty temu, fluber napisał(a):

Sport amatorski kobiet jest prospołeczny. Sport zawodowy kobiet to tak raczej słabo. Jakie korzyści dla mężczyzn masz na myśli?

Brak sportu kobiet -> dużo mniej osób w sporcie -> mniejsze zainteresowanie sportem -> mniejsze pieniądze na sport, co mocno offsetowałoby korzyści dla mężczyzn w postaci większych zarobków (tzn. ludzie dalej mieliby gdzieś B-level męskiego sportu), plus szereg konsekwencji miękkich (mniejsze zainteresowanie sportem -> słabszy prestiż sportowca, mniejszy potencjał marketingowy etc) -> utrata masy etatów przez mężczyzn (trenerzy, fizjoterapeuci, związkowcy, psychologowie) -> efekt skali (np. zdecydowana większość polskich medali na Igrzyskach to kobiety, więc po co nawet w 50% finansować programy lekkoatletyczne czy infrastrukturę, z których korzystają wszyscy) -> sport kobiecy jako jakaś tam część gospodarki. 

Tak że nawet w najbardziej niedyskryminacyjnej/mizognistycznej wizji (skreśl niepotrzebne) skasowania kobiecego sportu, mężczyźni w long runie by stracili, bo zyski byłyby marginalne (polski kajakarz na stypendium olimpijskim dalej 1) byłby w swojej dyscyplinie na tej samej pozycji w hierarchii, 2) nie dostałby większego hajsu, bo po prostu związek kajakarski miałby mniejszy hajs, zakładając, że 50% kajakarzy to kobiety). 

I to abstrahując od 'spoko jeśli kilka miliardów ludzi miałoby chociaż w teorii perspektywy zabawy w profesjonalny sport'. ;]]]

46 minut temu, BMeF napisał(a):

Brak sportu kobiet -> dużo mniej osób w sporcie -> mniejsze zainteresowanie sportem -> mniejsze pieniądze na sport, co mocno offsetowałoby korzyści dla mężczyzn w postaci większych zarobków (tzn. ludzie dalej mieliby gdzieś B-level męskiego sportu), plus szereg konsekwencji miękkich (mniejsze zainteresowanie sportem -> słabszy prestiż sportowca, mniejszy potencjał marketingowy etc) -> utrata masy etatów przez mężczyzn (trenerzy, fizjoterapeuci, związkowcy, psychologowie) -> efekt skali (np. zdecydowana większość polskich medali na Igrzyskach to kobiety, więc po co nawet w 50% finansować programy lekkoatletyczne czy infrastrukturę, z których korzystają wszyscy) -> sport kobiecy jako jakaś tam część gospodarki. 

Tak że nawet w najbardziej niedyskryminacyjnej/mizognistycznej wizji (skreśl niepotrzebne) skasowania kobiecego sportu, mężczyźni w long runie by stracili, bo zyski byłyby marginalne (polski kajakarz na stypendium olimpijskim dalej 1) byłby w swojej dyscyplinie na tej samej pozycji w hierarchii, 2) nie dostałby większego hajsu, bo po prostu związek kajakarski miałby mniejszy hajs, zakładając, że 50% kajakarzy to kobiety). 

I to abstrahując od 'spoko jeśli kilka miliardów ludzi miałoby chociaż w teorii perspektywy zabawy w profesjonalny sport'. ;]]]

Mam wrażenie, że historycznie, w sportach gdzie kobiety praktycznie nie występowały lub były totalnym marginesem (Formuła 1, Golf, Boks, Futbol Amerykański, Piłka Nożna, Koszykówka) był największy hajs, więc trochę trudno mi się przekonać do tego argumentu, bo po drugiej stronie nie widzę absolutnie nic poza tenisem, a stypendium kajakarza olimpijczyka traktuję trochę jako szum w tej dyskusji w porównaniu do tego, gdzie jest prawdzuwy hajs

Teraz, fluber napisał(a):

Mam wrażenie, że historycznie, w sportach gdzie kobiety praktycznie nie występowały lub były totalnym marginesem (Formuła 1, Golf, Boks, Futbol Amerykański, Piłka Nożna, Koszykówka) był największy hajs, więc trochę trudno mi się przekonać do tego argumentu, bo po drugiej stronie nie widzę absolutnie nic poza tenisem, a stypendium kajakarza olimpijczyka traktuję trochę jako szum w tej dyskusji w porównaniu do tego, gdzie jest prawdzuwy hajs

No jakbyś napisał, że piłkarze/koszykarze są dyskryminowani, bo Ewa Pajor w Barcelonie ma zarobki na poziomie gwiazdy Ekstraklasy, a najlepiej zarabiająca zawodniczka WNBA ma 10-15% minimum z NBA (piłkarz z II ligi jest zawodowcem, a piłkarka z II ligi robi to hobbystycznie) - to ja bym to z defaultu olał, bo piłkarze/koszykarze to w branży rozrywkowej ścisły top najbardziej uprzywilejowanych performerów. 

Pisałeś o 'sporcie', a tutaj te sporty gdzie faktycznie jest jakiś ~parytet salary to sporty, gdzie działa to na korzyść wszystkich*.

* w pewnym momencie uda się IMHO rozpromować kosza/piłkę kobiet na tyle, że też ogół na tym zyska (a na razie inwestowane środki to jakieś drobne), ale to już tylko moja hipoteza (na bazie efektu Clark), bo wbrew jakimś alt-narracjom, z grubsza po to robią to sponsorzy/kluby.

ps 

Widzę, że Barcelona kobiet na siebie zarabia jako klub, więc tym bardziej jeśli chodzi o Pajor nie ma o czym dyskutować. 

10 godzin temu, jack napisał(a):

Jest 3x szybszy? Prędzej ty 3x głupszy. 

We wszystkich piłkarskich umiejętnościach jest o wiele lepszy co przekłada się na to, że drużynowo chłopcy gromią narodowe reprezentacje kobiet. W gierce 1x1 skończyłoby się pewnie wynikiem 10:0

Porównywanie Pajor do Lewandowskiego jest nie na miejscu i jest obrazą dla Roberta 

Pomijacie wartości miękkie, społeczne i obyczajowe w kontekście tego sportu kobiecego. Bardzo dobrze że odwróciliśmy tendencję wielowiekowej tradycji wykluczania społecznego kobiet z racji płci. Że przywróciliśmy prawa obywatelskie w kwestii np  głosowania bo taki zabetonowany pogląd jeszcze 100 lat temu panował.

Tak akcentujecie te „jakość” że czas chyba na ogólną rewolucję cywilizacyjną.
Jak zacząć? Proste - wdrożyć nowy program edukacyjny i wywalić ze szkół wszystkie osoby które nie mają predyspozycji do płynnego czytania. Można w sporcie „wyrównywać” wspólnym mianownikiem zróbmy wszędzie.   Przecież najwyższym i dla was w sumie jedynym kryterium jest „być lepszym” to po co w szkołach zajmować czas nauczycieli nauka osób o gorszych predyspozycjach. Gorącemu zwolennikowi połączenie konkurencji i walki bezpośredniej płci od razu podpowiem że można pójść dalej i całą grupę niepełnosprawnych sportowców również wrzucić do jednego worka. Przecież niedopuszczalne jest aby złoty medal przyznawać komuś kto jest gorszy o brak jednej ręki w tenisie stołowym. Lub gdy ktoś poruszając się na wózku inwalidzkim nie jest w stanie wykonać paczki bez błędu kroków. Potężnym nieporozumieniem jak widzę okazuje się też podział na kategorie wagowe, wiekowe i inne jakże „niepotrzebne” segregacje. 
Najlepsze jest to że nikt o zdrowych zmysłach nie zlikwiduje podziału sport kobiecy/męski więc nie wiem jak podsumować natarczywe i długotrwałe opisywanie takiego założenia tu na forum wracając co jakiś czas do punktu wyjścia. Świat poszedł w kierunku walki z przejawami różnorakiej segregacji i wyłączeń i widzę tu forum chyba zalążki nowej koncepcji totalnej opcji „open”. Nowe. Nie znałem. Kobiety są „słabsze” w dziedzinie jakim jest sport? No są. Mają gorsze predyspozycje? No mają. Powinny zostać wykluczone ze swoich kategorii lub pomimo niższych zarobków jeszcze mniej zarabiać gdy przechodzą na zawodowstwo? No nie. Po co z rana bić o to pianę nie wiem. Nie lepiej przywitać swoją kobietę przy kawie od wykładu że jest ona gorsza? Człowiekowi od razu lepiej by się zrobiło. 

2 godziny temu, DLT_Braddock napisał(a):

We wszystkich piłkarskich umiejętnościach jest o wiele lepszy co przekłada się na to, że drużynowo chłopcy gromią narodowe reprezentacje kobiet. W gierce 1x1 skończyłoby się pewnie wynikiem 10:0

Porównywanie Pajor do Lewandowskiego jest nie na miejscu i jest obrazą dla Roberta 

Bardzo uproszczone myślenie. A myślę że Robert znający swoją wartość nie obraża się gdyby porównać tak samo jak ktoś powie Jordan w spódnicy. 

Były już sytuacje że nazwaliśmy proces myslowy danego usera niepełnosprawnym i myślę że niepełnosprawni też się nie obrazili. Co najwyżej uśmiechnęli się czytając niektóre mądrości.