Skocz do zawartości

Epic fails, czyli najgorsze kontrakty w lidze

kore

Rekomendowane odpowiedzi

@wilQ

Ale powinieneś to odnieść do średniej wypłaty w danym okresie bo w latach 80 tych 2 mln dla gracza to było jak max obecnie więc tak jakby u Ciebie historia zaczęła się w połowie lat 90tych

Napisalem, ze patrzylem na liste Top50 pensji *w danym sezonie* [a nie all-time!] czyli roznice w zarobkach miedzy okresami nic tu nie zmienialy.

BTW, skupilem sie tylko na ostatnich 20 latach ze wzgledu na drastyczne zmiany dochodow i zasad NBA w tym okresie, a poza tym trudno mi ocenic jaka byla 30 lat temu wiedza o koszu, statsach, pensjach itp itd.

Choc to sluszna uwaga, ze nie powinienem uzywac okreslenia all-time, wiec to zaraz poprawie.

Dlaczego Ci gracze są wg Ciebie kontuzjogenni? Tzn Arenas to może jeszcze by się łapał, bo zabawy z bronią mogą powodować kontuzje, ale reszty nie rozumiem.

Bo wielokrotnie opuscili duze czesci sezonow i/lub byli po powaznej operacji/kontuzji, po ktorej mozna bylo sie spodziewac takich efektow.

Bo wielokrotnie opuscili duze czesci sezonow i/lub byli po powaznej operacji/kontuzji, po ktorej mozna bylo sie spodziewac takich efektow.

Ja myśle że Karpikowi chodziło o to że kontuzjogenny to oznacza powodujący kontuzje a Tobie chodziło że to byli gracze podatni na kontuzje

Może chodzi Ci o bycie "podatnym na kontuzje"? Bo "kontuzjogenny" mógłby być przywołany wcześniej Arenas, gdyby wziął ze sobą broń na mecz i np odstrzelił Jasonowi Kiddowi lewą dłoń, czyli spowodował jego kontuzję.

I dlatego dajesz 4,5 mln kolesiowi który od dwóch lat jest spokojnie w 10 najgorszych graczy NBA, który rozwala ofensywę jest szkodnikiem po obu stronach ??? A to ja nie wiedziałem że Magic to fundacja charytatywna - ja mogę zrobic to samo dla Orlando co im da Ben w tym roku i to za 4 mln

Ja bym się aż tak nie emocjonował, w przypadku orlando wzięcie Frye i Gordona daje im szansę na szybkie osiągnięcie salary floor i o to im głównie chodzi, żeby nie płacić dodatkowo, na denga itp szans i tak nie mieli I tak za ten rok będą tankować, wzięli by lepszych grajków to nie mieliby szans na Okafora w 2015 To samo będzie w przypadku 76ers, jeśli po znajomości wezmą od rakiet Lina... 

Ja myśle że Karpikowi chodziło o to że kontuzjogenny to oznacza powodujący kontuzje a Tobie chodziło że to byli gracze podatni na kontuzje

Może chodzi Ci o bycie "podatnym na kontuzje"? Bo "kontuzjogenny" mógłby być przywołany wcześniej Arenas, gdyby wziął ze sobą broń na mecz i np odstrzelił Jasonowi Kiddowi lewą dłoń, czyli spowodował jego kontuzję.

Ach, czyli chodzilo o znaczenie, a nie skad sie wzielo aka doslowne czepianie sie slowek ;-)

Ale OK, juz poprawilem.

Kontuzjogenny - sport, podatny na kontuzje - zawodnik...

... chociaż Arenas z mieczem daje do myślenia :)

Mimo wszystko chyba macie jakiś kompleks Jazz bo jeśli 16 mln dla 24 letniego gracza co zrobił 16/5/5 i jako druga opcja powinien poprawić swoje procenty  jest wymieniany jednym tchem z najgorszymi kontraktami w historii ligi to albo macie zły obraz sytuacji albo po prostu przesadzacie.

Sorki ale tego lata to nikt nie przebije 9 mln dla Bena Gordona , tego kolesia nikt nie chciał pół roku temu, facet gra syf od 3 lat , miesiąc temu byłem pewien że trafi do Chin bo nikt w NBA mu nie da złotówki a tu 4,5 mln za rok gry ???? Facetowi który pewnie nie załapie się na rotacje i który ogólnie jest zakalcem w ofensywie

Max dla Haywarda to jest to po prostu przepłacony kontrakt ale to nie są pieniądze wywalone w błoto jak rok temu kasa dla Mayo czy teraz dla Gordona

taa 16/5/5 na slabych procentach w 25w team to naprawde sztuka ktos tam musial te punkty zdobywac. jak dla mnie bardzo przeplacony kontrakt za takie albo mniejsze pieniadze mozna miec nakurwiacza za rok. gdyby miami tyle dali boshowi to ten na pewno by u nich zostal. toć to westbrook zarobi mniej w nastepnym sezonie dirk bedzie bral 10 za rok gry. o czym my mowimy wogole. 63/4 to dostaje all star a nie hayward..

porownajmy turnera w 13/14 podczs jego 50 kilku gier w 76ers w tymze sezonie .evan turner tez walil 17,4/6/3,7 i to na podobnych % (turner lepszy w fg% mimo ze oddawal wiecej rzutow wow) 3pt% obaj padaczka minimalnie lepszy gordon (gdzie wiadomo ze et nie umie rzucac),

ts% obaj na beznadziejnym poziomie koło 50%(gordon chyba 52% co i tak jest wynikiem slabym), fakt hayward jest lepszym obronca no ale k**** dwaj beznadziejni "liderzy" w beznadziejnych zespolach.          czy dalibyscie teraz albo w momencie odejscia do pacers turnerowi 16 mln za sezon albo nawet 12???? przeciez tez ma dopiero 25 lat;] troche obiektywizmu. ja ely na twoim meijscu jako fana utah cieszylbym sie gdyby jazz tego nie wyrownali.

i dlczaego ma niby porpawic procenty? z tego co widze w 13/14 to mial najgorsze procenty w calej karierze ... rownie dobrze moze je poprawic co zostac na tym samym poziomie. jedyne wytlumaczenie to chyba to ze bedzie mniej rzutow oddawal no ale wtedy te niby spoko staty mu spadna

No, a tak poważnie to już wspominałem, że to doskonały fit dla Hornets i w nowym systemie z milion razy lepszym trenerem niż Budyń może obronić ten kontrakt. Ma potencjał, dobry obrońca, dobry rzut, nieźle zbiera. No kurde i ma 24 lata. C'mon. Jak wypali to zajebista inwestycja w przyszłość. Zresztą jest RFA i Utah go sobie bardzo ceni więc Hornets chcą dostać zawodnika, który idealnie uzupełnia im braki w składzie dali kasę za którą powinno się dać ściągnąć. Wg. mnie tragedii nie ma póki co. Jak się nie sprawdzi i nie obroni to ok. Przyznam, że to udupione pieniądze i zły ruch MJ'a. Póki co to najlepsze co mógł zrobić, bo każdy doskonale wie, że 12 mln to Utah spokojnie by wyrównało i po ptakach. Na Melo/Bosha/LBJ szans nie mają. Nie ma póki co lepszego obrońcy w tym wieku na tej pozycji na rynku wolnych agentów chcących grać na małym rynku więc co tak przeżywacie. Zobaczymy po sezonie, czy się spłaca.

jordan nie bylby soba gdyby czegos takiego nie wymyslil. dawac takiemu grajkowi 63/4 to trzeba byc idiota

dobry rzut? oblukaj jego regres w tamtym sezonie jesli chodzi o rzut i procenty. najgorsze i to zdecydowanie! fg%, 3pt% i ts w karierze. 3pt range na poziomie kolo 30% taa dobry shooter rzeczywiscie.

jak w tamtym roku ktos wypalil paul george vs. gordon hayward tak w tym niektorzy chca bronic 16mln rocznie dla haywarda. on musi byc overrated w huuj. zeby nie bylo uwazam gordona za lepszego gracza niz taki turner ale osobiscie bym nie dal mu nawet 48/4 chocby huj wie jak ubogi byl rok w fa czy na pozycji sg/sf.

taa 16/5/5 na slabych procentach w 25w team to naprawde sztuka ktos tam musial te punkty zdobywac. jak dla mnie bardzo przeplacony kontrakt za takie albo mniejsze pieniadze mozna miec nakurwiacza za rok. gdyby miami tyle dali boshowi to ten na pewno by u nich zostal. toć to westbrook zarobi mniej w nastepnym sezonie dirk bedzie bral 10 za rok gry. o czym my mowimy wogole. 63/4 to dostaje all star a nie hayward..

porownajmy turnera w 13/14 podczs jego 50 kilku gier w 76ers w tymze sezonie .evan turner tez walil 17,4/6/3,7 i to na podobnych % (turner lepszy w fg% mimo ze oddawal wiecej rzutow wow) 3pt% obaj padaczka minimalnie lepszy gordon (gdzie wiadomo ze et nie umie rzucac),

ts% obaj na beznadziejnym poziomie koło 50%(gordon chyba 52% co i tak jest wynikiem slabym), fakt hayward jest lepszym obronca no ale k**** dwaj beznadziejni "liderzy" w beznadziejnych zespolach.          czy dalibyscie teraz albo w momencie odejscia do pacers turnerowi 16 mln za sezon albo nawet 12???? przeciez tez ma dopiero 25 lat;] troche obiektywizmu. ja ely na twoim meijscu jako fana utah cieszylbym sie gdyby jazz tego nie wyrownali.

i dlczaego ma niby porpawic procenty? z tego co widze w 13/14 to mial najgorsze procenty w calej karierze ... rownie dobrze moze je poprawic co zostac na tym samym poziomie. jedyne wytlumaczenie to chyba to ze bedzie mniej rzutow oddawal no ale wtedy te niby spoko staty mu spadna

jordan nie bylby soba gdyby czegos takiego nie wymyslil. dawac takiemu grajkowi 63/4 to trzeba byc idiota

dobry rzut? oblukaj jego regres w tamtym sezonie jesli chodzi o rzut i procenty. najgorsze i to zdecydowanie! fg%, 3pt% i ts w karierze. 3pt range na poziomie kolo 30% taa dobry shooter rzeczywiscie.

jak w tamtym roku ktos wypalil paul george vs. gordon hayward tak w tym niektorzy chca bronic 16mln rocznie dla haywarda. on musi byc overrated w huuj. zeby nie bylo uwazam gordona za lepszego gracza niz taki turner ale osobiscie bym nie dal mu nawet 48/4 chocby huj wie jak ubogi byl rok w fa czy na pozycji sg/sf.

Widać że chyba czytania ze zrozumieniem kuleje u Ciebie

A - gdzie Ty widzisz że Westbrook zarobi mniej niż Hayward skoro jego kontrakt na najbliższe 3 lata +ten który minął to 65 mln/4 jakby nie spojrzeć to wiecej niż 63 /4 więc po co kłamiesz

B- po drugie ja nigdzie nie uważam że Hayward powinien dostać maxa

Od razu widać że nie oglądałeś Jazz, ba nawet ci się nie chcę wykonać analizę bo porównujesz Turnera do Haywarda przy kompletnie innej roli obydwóch.

Przeanalizuj sobie a to nie wymaga dużej ilosci czasu jak spory procent Gordona stanowiły rzuty ostatniej szansy - jak wiele on oddawał rzutów bo kończył się czas a Jazz nie miało żadnej innej opcji i ktos musiał rzucać. I potem Hayward oddawał mnóstwo rzutów pod presją w beznadziejnej pozycji mając 2 obrońców na sobie.

Chyba żaden inny gracz w tej lidze nie rzucał tak dużo w 3 ostatnich sekundach czasu. W normalnej ofensywie sama redukcja tych desperackich rzutów podniesie mu procenty - tu wystarczy zdrowa logika

Śmieszą mnie zaś teksty jakoby świat się kończył bo Gordon dostał maxa i że NBA wprowadzi Hayward rules i nie wiem jakie jeszcze inne bzdury

Kretyński to był max dla Erica Gordona w momencie jak było wiadomo że facet jest zbudowany ze szkła ( jakoś świat się nie skończył)

Hayward jest przepłacony i to tak naprawdę jakieś 4 mln  na sezon bo jego realne wartość to jest jakieś 44-48/4 lata

Więc jest przepłacony i to nie jakoś koszmarnie a tu czytam od kilku stron jakby świat NBA sie zawalił i wymienia się go wraz z najgorszymi kontraktami stulecia

1. nie ma co porownywac tych 2 graczy.westbrook powinien zarobic w 4 lata 80 mln a hayward 44. a ty mi tu wyjezdzasz 63 do 65 really? 2 mln roznicy w ciagu 4 lat, gdzie jeden z graczy jest gorszy o 2 klasy od drugiego?

2.napisałem ze westbrook zarobi w najblizszym sezonie mniej nie ze w 3 nastepnych a to jest duza roznica wiec u cb cos kuleje ze zrozumieniem chyba

3.jesli jeszcze musze to tlumaczyc to chodzilo mi o to ze westbrook w next season zarobi mniej niz 16 mln czyli tyle ile srednio dostanie hayward za sezon

4.hayward rules?? czyli jak dac 16 mln za rolsa ktory nie jest wybitn yw niczym i jako lider wali 25 win? zaryzzukuje teze ze jazz z westbrookiem  sa w playoffs na zachodzie.

5. nie wiem jak mozna bronic taki kontrakt takiego grajka

Edytowane przez steve

4.hayward rules?? czyli jak dac 16 mln za rolsa ktory nie jest wybitn yw niczym i jako lider wali 25 win? zaryzzukuje teze ze jazz z westbrookiem  sa w playoffs na zachodzie.

Ty tak serio?

Rozumiem na wschodzie, ale na zachód to troszeczkę za mało...

gordon to swego czasu sie zapowiadal na top3 sg i w clippersach gral jak allstar. potencjalem przeywyzszal haywarda o wiele. gdyby zdrowie dopisalo to kto wie kim bylby gordon w dzisiejszej lidze i czy ten max by sie nie okazal sluszny. po prostu ryzyko sie nie oplacilo.

tu natomiast wiadomo ze wogole nie ma ryzyka. ze ten kontrakt tak czy siak bedzie zje***y dla hornets ze hayward anwet jesli bedzie zdrowy  to bedzie max super rolsem nic wiecej. takze jak dla mnie argument nie trafny

W pełni się zgadzam z przepłaceniem Haywarda, ale porównywanie pensji/wartości dodanej drużyny w przypadku GH i Russa to z dupy argument. Wiadomo, że ze względu na okoliczności (chociażby top2 ligi w drużynie) Westbrook wziął obniżkę, bez ograniczeń SC zarabiał by hajs z max dealu.

Jeśli Bosh podpisałby po solidnym cięciu (12 baniek? :o) to równie z dupy pojawiłoby się porównywanie w stylu - fuck Orlando bierze przeciętną 4 za 8 baniek, a Miami płaci świetnemu pf, all-starowi w pozytywnym znaczeniu tego określenia 12 milionów $. Tak to możemy porównywać do gości, którzy grają za swój hajs (oczywiście relatywnie, ale chociażby w odniesieniu do % budżetu pod czapką płac), a nie do typów, którzy w specyficznych warunkach zdecydowali się na obniżkę płacy.

Dlatego nie należy porównywać tych zarobków na tej zasadzie. Liczą się okoliczności, rynek FA, sytuacja w offseasonie, sytuacja po drafcie. Przecież jest tyle czynników, że głowa mała. 

Przejrzyj sobie zarobki LeBrona, gość nigdy nie zarabiał najwięcej w drużynie(w Cavs też nie będzie, jeśli tam pójdzie).

Maxy sa niepotrzebne salary wystarczy. Lebron mógłby wziąć nawet 30 co mu się należy a dostanie trochę więcej co irving.Nie byłoby żadnych big 3. A inni by się musieli dostosować placowo żeby grać z najlepszymi. Liga by była ciekawsza.

Edytowane przez steve