Skocz do zawartości

Los Angeles Clippers 2014/2015

LAF

Rekomendowane odpowiedzi

Rozwiązanie w teorii jest dosyć proste, ale raczej nieprędko będzie klimat, żeby to zmienić: zawodnicy już w NCAA powinni zarabiać legalną kasę. NCAA przynosi miliony zysków, a zawodnicy nic z tego nie mają. Nic dziwnego, że najlepsi nie chcą tam grać.

ja bym po prostu na miejscu NCAA starał się wymusić [??? jak to zrobić? nie wiem] // przekonać   NBA - choć w sumie lidze NBA też by to częściowo  było na rękę - by kolesie musieli grać w NCAA conajmniej 2 lata, tzn po prostu żeby dopiero 20-latkowie mogli być draftowani

poza tym nikt naprawdę nie musi grać w NCAA, każdy może zrobić Brandona Jenningsa, albo Tego-Debila-Ktory-Podpisal-Kontrakt-z-Chinolcami

Sas wybrali go w drafcie w 87 a zagral dla nich dopiero po 2 latach, bo musial odbyc sluzbe w amerykanskiej marynarce.

dobra, tyle to ja wiem [się pochwalę, a co], ale co to ma wspólnego z wątkiem? [tzn jeszcze jakby marnowanie nie było w cudzysłowiu to ok, ale w związku z tym cudzysłowiem to nie rozumiem]

[hmmm, w sumie to apostrof]

możesz jaśniej?

Chodzi o to, że przymus grania dwóch lat w NCAA jest trochę idiotyczny, bo przecież nikt nikomu nie zabrania zostać drugiego/trzeciego roku na uczelni, a dwa - szybki skok do NBA to mniejsza szansa na łapanie złych nawyków.

I nie wiem czy dawanie kasy tu cokolwiek zmieni od merytorycznej strony i nie sądze, że sprawi by 17-latkowie milionerzy byli bardziej dojrzali niż teraz.

Jakies bonusowe stypendia mogły by im wpadać, ale ważniejsze są moim zdaniem ubezpieczenia. Z tego co wiem żółtodzioby nie są nawet ubezpieczeni. Jeśli doznają jakiejś kontuzji poważnej vide Kevin Ware to są w czarnej dupie. To jest co najmniej śmieszne w kontekście tego, że NCAA kręci potężną kasę.

Chodzi o to, że przymus grania dwóch lat w NCAA jest trochę idiotyczny, bo przecież nikt nikomu nie zabrania zostać drugiego/trzeciego roku na uczelni, a dwa - szybki skok do NBA to mniejsza szansa na łapanie złych nawyków.

Przymus zostawania 2 lat na uczelni sprawiłby, że byłoby mniej bustów w drafcie, czyli ogólnie sytem loteryjno-draftowy NBA w lepszym stopniu niż obecnie spełniałby swoją rolę [oczywiście jeszcze lepiej by było jakby zostali 3 czy 4 lata, ale ok, bez przesady] która polega wyrównywaniu szans między lepszymi a gorszymi.

Nie wiem gdzie nałapie się więcej złych nawyków, w dobrym systemie NCAA ze świetnymi trenerami mającymi bardzo mocną [dużo mocniejszą niż w NBA] pozycję, czy w teamach typu Philadelphia czy inne Ćwoki z Milwaukee.

Oczywiście daleki jestem od twierdzenia że NCAA jest idealne i wogóle, gardzę nim i nie oglądam bo poziom jest kiepski, ale myślę że dla młodych chłopaków to nie jest złe miejsce.

W razie czego, jak już pisałem, każdy może zrobić Brandona Jenningsa i jechać grać na rok czy dwa do europy, kosić sensowno kasę i ogólnie tłusto żyć i grać w dobrym koszykarskim systemie.

Co do kasy, to biorąc pod uwagę że ceny studiów na dobrych uniwerkach w Stanach to z reguły kilkadziesiąt kilo USD rocznie lub więcej, a kolesie którzy grają w NCAA mają stypendia które pokrywają to w 100% + dostęp do świetnej koszykarskiej bazy [trenerzy, hale, opieka etc] to myślę że można się pokusić o stwierdzenie że ci co grają w mocnych drużynach na dobrych uniwerkach rocznie mają pokryte koszty w wysokości -plus/minus -  100tys USD.

To chyba nie jest taka mała kasa, myślę sobie, plus szansa na spotkanie mądrych ludzi, zdobycie wykształcenia itp.

Może jednak nie jest im tak źle w  NCAA jak niektórzy tu twierdzo.

• 2 tygodnie później...

Doc podpisał nowy grubaśny kontrakt 50mln za 5 lat. W sumie kibice Clips chyba muszą się cieszyć. Doc jest jaki jest(moim zdaniem ciut overrated), ale w NBA jest pewnie, mimo wszystko, w czołówce najlepszych trenerów. 

Ja tam nie rozumiem tej podjarki Dociem, może i niezły trener ale co on takiego ponadnormatywnego osiągnał? Poza mistrzostwem w sezonie gdy BOS był faworytem i miał 3 kolesi z top50 all time to jego największym sukcesem jest chyba 41-41 z bandą scrubów z ORL.

Z LAC doszedł rundę dalej niż grali rok temu ale to bardziej efekt zdrowego Blake'a niż jakiegoś super coachingu.

Pierce jest top50 alltime? W której bajce? Doc jako jeden z nielicznych gwarantuje przynajmniej tą drugą runde PO jeśli tylko ma odpowiednich grajków. Przykłady LAL czy Rox pokazują, że coś takiego jest dzisiaj nie do przecenienia.

Mógłbym prosić o listę 50 lepszych zawodników od Piercea? Bo skoro rzucasz tezą z taką pewnością, to nie powinno być z tym problemu. :)