Skocz do zawartości

Los Angeles Lakers 2014/15

matek

Rekomendowane odpowiedzi

W zeszlym roku Lakers zrobili 12-18 przeciwko wschodowi i 15-37 w swojej konferencji, mając totalnie połamany skład. W ósemce na wschodzie zmiesciliby się spokojnie z obecnym składem.

Wątpię. Nie wiadomo jeszcze kto to będzie trenował, ale jeśli będzie to Byron Scott to obstawiam bottom 5 ligi w obronie.

Jest jakiś potencjał w tym zespole, przede wszystkim dlatego, że mamy tu masę graczy walczących o kontrakt/miejsce w lidze/mających wiele do udowodnienia, ale póki co za dużo znaków zapytania, żeby bawić się w takie prognozy.

Optymistycznie mogliby walczyć o HCA na wschodzie, ale równie dobrze widziałbym ich poza ósemką.

Moim zdaniem, jak na skład z łapanki, na przeczekanie, z otrzymaniem cap space na przyszły rok, wyszło całkiem przyzwoicie, choć nadal trudno mi sobie wyobrazić ten zespół na parkiecie i nadal nie rozumiem, po co w tym wszystkim Jordan Hill za 9 milionów.

Przypominam, że zeszłorocznym trenerem był Mike "No D" D'Antoni, więc czy pod względem obrony może być gorzej?

"No D" zorganizował obronę całkiem dobrze a Lakers do czasu plagi kontuzji byli w tym względzie overachieverami.

btw. Lin-Boozer pick and roll - gdzieś w Ameryce Mike D'Antoni rzuca właśnie qrwami.

Edytowane przez Jendras

To odśwież sobie grę Lakers z pierwszego miesiąca. W zasadzie, możesz się nawet cofnąć do summer league.

Lakers w obronie robili wiele rzeczy poprawnie, starali się nie wpuszczać środkiem, spychali picki do linii bocznej (icing), wprowadzali wstawki strong side zone, krycia na całym, trappingu. Parę razy ładnie zatrzymywali rywali w czwartych kwartach (Kings, Pistons).

W pewnym momencie mieli trzynastą obronę, nieco poniżej średniej ligowej.

Potem wrócił Bryant, potem wyleciał Blake, wyleciał Bryant, zaczęli wylatywać kolejni i się posypało.

Wątpię. Nie wiadomo jeszcze kto to będzie trenował, ale jeśli będzie to Byron Scott to obstawiam bottom 5 ligi w obronie.

a dlaczego ? jakby nie było Netsi z nim mieli chyba czołową defensywę ligi, Hornets chyba też nie stali najgorzej chyba dwa sezony w top10, Cavs no cóż :)

problemem tu jest raczej ilość defensywnego talentu jaki miałby do dyspozycji, a on jako trener w kontekście obrony raczej nie jest tu czynnikiem negatywnym. Ja tam miałbym większe wątpliwości o to jak poukłada atak, jak uda mu się zebrać do kupy te wszystkie elementy tak by każdy był jak najlepiej wykorzystywany, ale o jego pozytywny wpływ na obronę się nie obawiam.

http://bleacherreport.com/articles/2135060-kobe-bryant-admits-to-being-afraid-of-what-life-will-be-like-after-basketball?utm_source=facebook.com&utm_medium=referral&utm_campaign=programming-national

Kobe obawia się życia po zakończeniu kariery. A wy jak sobie wyobrażacie Lakers bez niego? Jest tu ktos kto kibicował Lakers zanim on się pojawił?

Lakers w obronie robili wiele rzeczy poprawnie, starali się nie wpuszczać środkiem, spychali picki do linii bocznej (icing), wprowadzali wstawki strong side zone, krycia na całym, trappingu. Parę razy ładnie zatrzymywali rywali w czwartych kwartach (Kings, Pistons).

Hmmm dziwne, ja to pamiętam z goła inaczej, że (wchodzili w nas jak w masło) a przypominać sobie tamtej gry naprawdę nie mam ochoty. A przywoływanie zatrzymań rywali w postaci Kings i Pistons to mało wymierna metoda, nie sądzisz?

Hmmm dziwne, ja to pamiętam z goła inaczej, że (wchodzili w nas jak w masło) a przypominać sobie tamtej gry naprawdę nie mam ochoty. A przywoływanie zatrzymań rywali w postaci Kings i Pistons to mało wymierna metoda, nie sądzisz?

P_M Lakers grali przez pierwszy miesiąc nierówno ale udało im się zrobić bilans 9-8 mając jeden z najtrudniejszych kalendarzy (w tym wygrać 5 z ostatnich ich 6 spotkań z listopada). Zaliczyli kilka defensywnych wpadek z Warriors, Mavericks i Wolves ale też parę solidnych występów w obronie przeciwko Warriors, Grizzlies, Pelicans, czy Kings. Szczególnie zaczęli grać lepiej, gdy i Wes wskoczyli do pierwszej piątki, a Blake zastąpił Nasha. Ich DRTg wyniosło w listopadzie 104.8 punktów (13 miejsce w lidze wtedy to było, tak jak napisał Jendras), natomiast rywali zatrzymywali na 44.7% skuteczności (11 miejsce). Całkiem nieźle jak na zespół, typowany do bycia 30 obroną w lidze.

I przywoływanie zatrzymań rywali w postaci Kings i Pistons ma jak najbardziej sens, no bo przecież jakim talentem defensywnym dysponowali, aby porównywać ich do Clippers, Thunder, czy Heat?

W zeszlym roku Lakers zrobili 12-18 przeciwko wschodowi i 15-37 w swojej konferencji, mając totalnie połamany skład. W ósemce na wschodzie zmiesciliby się spokojnie z obecnym składem.

A w tym roku mają go niby lepszy? Do tego po mocnym początku, totalnie oklapli i w późniejszej części to już było 7-15.

Jak dla mnie na pewno lepsze są: cavs, wizz, bulls, pacers, heats, hawks i hornets. Nets z Lopezem także, chociaż tutaj jest ten if, knicks i pistons także powinni być lepsi, ale to zobaczymy jak zaskoczą zmiany.

Chociaż rzecz jasna nic nie jest pewne i specjalnie dla Jendrasa zostawiam wiadomość: Lakers jednakże wciąż są jednym z faworytów ligi.

No tak, mało mamy guardów...

I jeszcze za Juliusa :grin:

no plotka jest mocna, jak mieliśmy kasę w salary to jakoś nawet plotek nie było, że chcielibyśmy dać maxa Bloedsoe i to na 4 lata, za to zrobimy to teraz na 5 lat dorzucając Juliusa i jeszcze jakieś wybory w drafcie :)

Panowie, ja pamiętam jakie były wówczas statystyki, tylko kurcze to był początek sezonu, zagraliśmy wtedy nawet jakiś błotny pojedynek ze spurs, który zakonczył sie 85-91, w normalnych warunkach ofensywa Spurs tak nie działa, co wydaje się tez być oczywiste. Równie dobrze te wpadki jak to nazywacie, przytrafialy się zespołom, które z nami grały.

@Rappar, jeśli się nie połamią, to tak mają lepszy., Przeciwko przywołanym przeze mnie Spurs grali piątką Nick Steve Nash, Steve Blake, Nick Young, Shawne Williams, Pau Gasol, więc jeśli twoim starterem na pF jest zjarany Shawne to wiedz, że źle się dzieje.

Ja te statystyki zrzuciłbym na barki początku sezonu, aniżeli umiejętności ustawienia obrony Mike'a, gdyby było tak jak mówicie, to może chociaż raz w swojej karierze jego drużyna byłaby powyżej średniej ligowej w defensywie?

no plotka jest mocna, jak mieliśmy kasę w salary to jakoś nawet plotek nie było, że chcielibyśmy dać maxa Bloedsoe i to na 4 lata, za to zrobimy to teraz na 5 lat dorzucając Juliusa i jeszcze jakieś wybory w drafcie :smile:

Dokładnie, o to chodzi. Jak już nie mamy $$$, to pojawia się zainteresowanie? Nie wierzę. 

Jak Suns nie chcą mu płacić, ale też nie chcą tracić za free, to proszę bardzo: Nash+Hill (można dodać pick Rox a oddanie naszego) i możemy gadać ;)