Skocz do zawartości

Dallas Mavericks 2014/15

eMeS

Rekomendowane odpowiedzi

Jakoś jestem spokojny o naszych nowych graczy. Po pierwsze Carlisie potrafi postawić na nogi i potrafi wykrzesać co najlepsze z zawodników. Tyson ma serce do gry, jest w ostatnim roku kontraktu i jeśli tylko zdrowie dopisze to jestem pewny, że znowu będzie czołowym podkoszowym ligi.

O Parsonsie mówiło się nawet w kontekście ASG, więc nie uważam by był mocno przepłacony. Bardzo wszechstronny gracz i nie zgodzę się z ely, że jest słaby w defensywie. Może to nie będzie poziom Mariona, ale wciąż wartość dodana, a nie luka.

A Marion to ile sobie życzy obecnie za swoje usługi?

Dzis na espn Dallas pojawil sie artykul ze moga zaoferowac Marionowi jakies ochlapy i sami wiedza ze nie bedzie chcial grac za minimum i zapewne podpisze gdzies indziej. Taki wrecz pozegnalny artykul.

Coś w tym jest, bo pojawił się news, że starają się o Mike'a Millera. Problem w tym, że mogą mu zaproponować 2.7 mln MLE, czyli pewnie to samo co Marionowi.

Chciałbym zauważyć, że minimum za jakie wzięli Lewisa to będzie więcej niż przyzwoity deal, jeśli tylko utrzyma formę z tegorocznych playoffs, liczę, że jeszcze jedno solidne wzmocnienie na ławkę będzie. W tym sezonie chciałbym zobaczyć dallas walczących w drugiej rundzie i chyba nie są to oczekiwania na wyrost.

Żadna z drużyn nie jest po za zasięgiem, ale oprócz tych 3 wymienionych to mocniejsi są Rockets, Grizzlies i Warriors.

Jak dla mnie rockets są jak najbardziej do przejścia, już w zeszłym sezonie mieli być w drugiej rundzie i wtopa, teraz parsons przeszedł na stronę mavs i to może przesądzić o losach tej rywalizacji. Z memphis dallas też wcale nie stoi na staconej pozycji, carter w tym wieku już nie będzie robił takiej różnicy a prince w starting 5. grizzlies to porażka. Warriors są nieco lepsi ale też do ogrania bo to run&gun czyli to samo co dallas, tylko, że w texasie mają lepszego trenera, który w każdej wyrównanej rywalizacji, może na końcu dać przewagę. 

Podsumowując, jestem dobrej myśli jako wierny kibic, nastawiam się na 2. rundą myślę że dadzą radę i będzie pozytywna niespodzianka :)

Wszystko zależy od dyspozycji Tysona Chandlera i ławki Dallas. Jeżeli wszystko będzie ok, to jest tak jak mówisz. Mają szansę powalczyć w PO jak równy z równym z większością drużyn. Nawet jeżeli mieliby walczyć sercem, a nie tylko umiejętnościami ; )

Ogłaszam uzupełnienie składu o Aminu i Nelsona, Lewis odwołany, Matrix raczej już nie wróci

A więc wychodzi z tego:

PG Felton, Nelson, Mekel

SG Ellis, Harris, Ledo 

SF Parsons, Crowder, Jefferson

PF Nowitzki Aminu, E. Griffin

C Chandler, B. Wright B. James/ G. Smith

I niech ktoś mi teraz powie, że tacy Rockets są lepsi... Wg mnie będą w stanie zawalczyć z gsw o HCA a playoffs wszystko się może zdarzyć ;)

Ogłaszam uzupełnienie składu o Aminu i Nelsona, Lewis odwołany, Matrix raczej już nie wróci

A więc wychodzi z tego:

PG Felton, Nelson, Mekel

SG Ellis, Harris, Ledo 

I niech ktoś mi teraz powie, że tacy Rockets są lepsi... Wg mnie będą w stanie zawalczyć z gsw o HCA a playoffs wszystko się może zdarzyć ;)

Imo Harris w s5 jako pg, nie wyobrażam sobie, żeby startowali Feltonem...

Bardziej skłaniałbym się do Nelsona jako startera, a Harris podobnie jak w tamtym sezonie z ławki. Felt na ten czas to gruba rezerwa, w przenośni i dosłownie.

Z tym że mam wrażenie że Mavs jeszcze nie skończyli i będą się starali upchnąc gdzieś kontrakty Wrighta i Felta za coś pod kosz.

Bardziej skłaniałbym się do Nelsona jako startera, a Harris podobnie jak w tamtym sezonie z ławki. Felt na ten czas to gruba rezerwa, w przenośni i dosłownie.

Z tym że mam wrażenie że Mavs jeszcze nie skończyli i będą się starali upchnąc gdzieś kontrakty Wrighta i Felta za coś pod kosz.

Po tym co grał Felton w zeszłym roku w NYK, to nie wyobrażam sobie, żeby ktoś go chciał, szczególnie że Wright też nie jest super assetem jak chcesz ściągnąć dobrego wysokiego.

Nelson to kandydat na rezerwowego i instant offence z ławki. Harris miał bardzo dobre PO, w regularze dochodził do siebie po kontuzji. Imo jest lepszy od jameera

A więc wychodzi z tego:

PG Felton, Nelson, Mekel

SG Ellis, Harris, Ledo 

Felton, Ellis, Chandler, czy nawet Nowitzki. Za dużo w tym niewiadomych, ale jeżeli ktoś ma z nimi zrobić dobry wynik to Carlisle jest właśnie kimś takim. Nie zdziwię się jednak jeżeli nie wejdą do PO.

co wy pitolicie.. o dallas teraz po dzisiejszym update z pewnością można powiedzieć, że oprócz cavs i bulls chyba najbardziej się wzmocnili w tym offseason. parsons daje elite 3, chandler nawet z jedną nogą jest w obronie lepszy niż każdy kto grał tam na centrze w zeszłym sezonie, owszem felton jest slaba alternatywa za calderona ale szanse dostanie harris i nelson to jeden z najciekawszych veteranów dostępnych w tym roku, dawno nie grał o nic poważnego i po spedzeniu paru sezonów w tankującej drużynie na pewno ma wielki głód sukcesu i da dużo w ataku. aminu, b wright i crowder to solidny, a powiedziałbym zajebisty back-up, ten pierwszy i trzeci może się wymieniać na pozycjach 3 i 4. do tego jefferson którego carlise nieco ożywi, w tej chwili jest to jeden z najgłębszych i najrówniejszych składów w NBA. brakuje tylko back-upa dla ellisa, może z tym feltonem da się coś zrobić i np w pakiecie z pickiem poleci za jakiegos thorntona czy kogoś tam. ja tam szczerze mówiąc się ruchami mavs jaram. 

Edytowane przez RonnieArtestics

Nie zdziwię się jednak jeżeli nie wejdą do PO.

Yhm, bardzo ciekawe, w zeszłym roku mieli gorszy skład i jakoś im się udało a teraz jakimś cudem mieliby nie awansować?!? chyba pół składu musiałoby się połamać a i tak nie bardzo widzę drużyn za ich plecami z potencjałem na to, żeby to wykorzystać No niby kto miałby awansować kosztem mavs?

- suns bez podkoszowych?

- pelicans, którzy już w zeszłym sezonie zdaniem niektórych mieli wejść i którzy startować będą evansem na 3 a każdemu z trójki holiday-gordon-evans potrzebna będzie osobna piłka??

- a może solidnie przeciętne denver bez wyraźnego lidera?

sorry ale jak dla mnie każda z tych ekip jest jeden albo dwa kroki za mavs, to nie ten poziom po prostu 

Yhm, bardzo ciekawe, w zeszłym roku mieli gorszy skład i jakoś im się udało a teraz jakimś cudem mieliby nie awansować?!? chyba pół składu musiałoby się połamać a i tak nie bardzo widzę drużyn za ich plecami z potencjałem na to, żeby to wykorzystać No niby kto miałby awansować kosztem mavs?

Taaa tyle że się wzmocnili nie tam gdzie powinni. Ich obrona była na 18 miejscu a ofensywa na 3 więc co zrobiło Mavs ? A no oddało swoich dwóch najlepszych obwodowych obrońców : Cartera i Mariona. I kto tam będzie bronił najlepszego strzelca rywali? Nikt nie mają nikogo w obronie. Na rozegraniu zamiast świetnie nakręcającego Calderona będzie koszmar minonego lata tzn Harris który nie potrafi bronić słabo rzuca .

Suma sumarum w dobie szybkich guardów Mavs poszli w zestaw Felton-Harris, Ich ofensywa nawet jak będzie lepsza to przecież chyba i tak jej poprawy nie potrzebowali a obrona jak była słaba to teraz będzie chyba jeszcze gorsza. No chyba że chandler przejdzie metamorfozę i przpypomni sobie jak grał poprzednim razem w barwach Mavericks

Nie twierdzę że nie wejdą do PO ale w obliczu zdrowego Denver i wzmocnienia Pelikanów może być im trudno

Z tymi szansami Dallas na PO to bardziej jest tak, że jeśli wziąć pod uwagę kontuzje kluczowych graczy rywali(Bledsoe, Gasol, Holiday, Ryan Anderson) to prawdopodobnie już w poprzednim roku nie weszliby do PO. Teraz powinni być mocniejsi i osłabienia w obronie, o których wspomniał ely w RS powinni im ujść płazem, więc sądzę, że uda im się awansować, ale na pewno nie wolno zapominać o konkurencji, która w minionym sezonie miała sporo pecha.