Skocz do zawartości

San Antonio Spurs 2014/15 Quo Vadis

ignazz

Rekomendowane odpowiedzi

Przypomnij sobie Alternative wiek Duncana, Parkera i Manu. Już po początku sezonu widać, że Spurs nie są w stanie grać na miarę pierwszego seedu. Wprawdzie sezon można przeczekać i wejść na swieżaku do PO ale czy dadzą radę dotrwać w pełnym zdrowiu i formie?

Problemem nie jest wiek Big3, tylko brak Leonarda. Dokładnie to samo działo się rok temu, gdy go zabrakło. Wtedy Spurs również grali jak średniak. 

Skoczy napewno. Awans do PO też raczej będzie. Chodziło mi o to, że nie widzę możliwości odpoczywania s5  (mamy grudzień, więc zakładam że w kwietniu bedą w komplecie) ponieważ będzie ważna walka o tiebreakery. Tak jak pisał MarcusCamby post wyżej.

Zobaczymy co zrobi Pop. Ja spodziewałbym się wyrachowanego odpuszczenia lepszego miejsca na koniec RS, aby dać im trochę odpoczynku. Ja bym tak zrobił przynajmniej, po Popie spodziewam się czegoś podobnego.

Rok temu Spurs balansowali na granicy 6-7 seedu? Może nie pamiętam, ale trudno mi w to uwierzyć. Odpuszczenie RS kosztem braku HCA to może być Popowy gwóźdź do trumny gdyż PTB, Rox czy Grizz wyglądają na silniejsze ekipy niż jeszcze w tamtym sezonie.

Mocniejsze też jest Mavs i Warriors. 

I jakie odpuszczanie? Duncan gra minuty, jakich nie grał od 6 lat...

Na Zachodzie każdy może wygrać z każdym. Spurs nie są tu żadnym wyjątkiem.

W tamtym sezonie Leonard nie pauzował tak długo. Nie wypadł Parker, Mills. Diaw grał świetnie. 

Poza tym, patrzysz na miejsce, a to jest na Zachodzie złudne. Rok temu Spurs balansowali znaczną część sezonu między 3 a 5 miejsce. Teraz jest niewiele gorzej, ale bilans też jest niewiele gorszy. 

W San Antonio nic złego się nie dzieje na ten moment, poza większymi minutami dla Tima i Manu. O ile tylko Kawhi wróci do zdrowia, to wszystko powinno być ok.

oczywiscie glowny pech i winowajca to kontuzja Leo ktora pokazuje jak spora wartoscia w systemie sas jest wlasnie on...

nie pisze bo co mam analizowac jak nie gra 2-3 podstawowych graczy ze skladu a jeszcze jeden wazny dopiero wrocil po kontuzji...

w lutym sie okaze jaka maja sile a na razie dociagaja sezon w slabym stylu byle blizej PO....

akurat na PTB Mem czy GSW maja spurs pomysl

boimy sie OKC a ja bym dodal Rakiety do tej listy

Mocniejsze też jest Mavs i Warriors.

GSW nie wymieniłem z wiadomych względów, a Mavs w pierwszej rundzie omało nie posłali Spurs do domu, choć mam wątpliwości czy strata Mariona nie okaże się tutaj kluczowa.

Zadziwiająca jest ta wiara kibiców Spurs - będzie dobrze i c***, a to przecież zachód i to kto wie czy nienajsilniejszy od lat.

Dokładnie. Spurs grali bez swojego 1. PG (Parker), bez 2. PG (Mills), bez 1. SF (Leonard), bez 2. PF (Diaw), bez 1. C (Splitter). 

I to przez długi czas te absencje się pokrywały. Z podstawowej dziesiątki (S5+podstawowi zmiennicy) Spurs grali bez pięciu (!) zawodników. 

Przecież pozostałe 29 zespołów by nie tylko "nabrało wody", ale by zatonęło w takich okolicznościach.

A poza jednym czy dwoma meczami oni grali z każdym jak równy z równym...

a wszystko bez pdstawowego PG i SF.. tak by nawet showtime z LA nie dal rady o pistons nie wspominajac... ciekawe jakby zagraly Byki ze zlotej ery bez Pippena i powiedzmy Kukoca/Kerra/Harpera

w '98 bez Pippena i Kerra wygrali 70% meczów ;]

bilansem spurs nie ma co się przejmować, bo jest zafałszowany przez kontuzje. ich podstawowy (z Diawem, bo Tiago za mało grał by oceniać) lineup w tym sezonie jest lepszy niż taki sam rok temu, czyli zdrowi SAS są jeszcze silniejsi w tym sezonie. szkoda tylko że sędziowie tak im pomagają, jak w meczu z NOP.

Komitywa sędziów zawsze dobrze działa na korzyść spurs - bez tego nie mieliby żadnego tytułu.

Tym bardziej cieszy fakt ze i w tym sezonie pomoc panów z gwizdkami nadal jest na najwyzszym poziomie.

Niesamowicie nam pomogli z MEM - dzięki nim mieliśmy dogrywkę. z PTB dwie powtórki nieuznające rzuty dla SAS bo po czasie, czego nie kojarzę za często w drugą stronę. No i z OKC i HOU ładna seria gwizdków dla rywala.

Niesamowicie nam pomogli z MEM - dzięki nim mieliśmy dogrywkę. z PTB dwie powtórki nieuznające rzuty dla SAS bo po czasie, czego nie kojarzę za często w drugą stronę. No i z OKC i HOU ładna seria gwizdków dla rywala. 

A to bardzo ciekawe co napisałeś, ponieważ dwukrotnie oglądałem ten mecz (sprowokowany przez ignazza ) i w ogóle nie mogłem się dopatrzeć tych kontrowersyjnych gwizdków. Co więcej zauważyłem tam dość sporo wręcz gospodarskiego sędziowania jak np. flop Manu na Perkinsie, brak gwizdków dla Westbrooka w drugiej połowie mimo że praktycznie przy każdym post up był faulowany przez Josepha, ten offens Jacksona, którego nie było. To, że Tim już nie nadąża za takimi graczami jak Westbrook (przy całej swej zajebistości) to już nie jest wina sędziów. Zresztą temat sędziowania tego meczu poruszył już ignazz zajmując podobne stanowisko do twojego i tam Luki odpowiedział jak było naprawdę. 

A to bardzo ciekawe co napisałeś, ponieważ dwukrotnie oglądałem ten mecz (sprowokowany przez ignazza ) i w ogóle nie mogłem się dopatrzeć tych kontrowersyjnych gwizdków.

Przyznaję Ci rację - post był pisany pod wpływem emocji. Krypto-hater Lorak rok temu pisał, że SAS nie ma szans na mistrza i liczyłem, że w tym roku da sobie spokój. Meczu nawet za długo nie oglądałem: zobaczyłem kurwiki w oczach Westbrooka, strach w oczach graczy SAS i wiedziałem jak to się skończy. Z HOU oglądałem cały i tam też nie widziałem jakieś stronniczości.

Zostawię jednak swój post(byłoby mi na rękę go wykasować) jako karę za swoje brednie.

Pytam z ciekawości a nie z chęci trolowania. Kiedy Spurs się w końcu skończą i czy w ogóle? Koniec miał nastąpić w 2012 roku. Wtedy były to stare dziady. Mamy 2015 a oni dalej żyją! To co wydarzyło się w międzyczasie jest wręcz niewiarygodne. Przyznam się, że w ostatnim finale po rz pierwszy im kibicowałem.

Duncan z Manu już sobie odpuszczą? Co z Popem? Wystarczy zmienić Duncana na Aldridge'a i można klepać dalej to samo. A może cała trójka odejdzie, żaden wolny agent się nie skusi a Kawi okaże się marnym liderem? Jak to będzie?

Patrząc na grę Tima nie widzę powodów by miał kończyć karierę. On sam na ten temat nic nie mówi. Bardziej niepokojący jest Tony Parker, który sporą część swojej gry opiera na niesamowitej szybkości. Iverson, który także był undersized PG bazującym na szybkości mniej więcej w tym wieku się skończył. Manu jest spoko, ale co raz częściej popełnia głupie błędu w końcówkach (chociaż te z 3OT był ewidentnie ze zmęczenia). Leonard to obecnie najlepsza opcja SAS na iso. Mnie najbardziej niepokoi Danny Green jako FA w to lato. Ciekawi mnie, jakie będzie zainteresowanie Jego usługami wśród innych klubów. Jeśli Alec Burks dostaje 11 baniek na sezon, to Danny powinien dostać raczej więcej.

Spurs to Duncan i Pop z całym szacunkiem dla Parkera ale w tej lidze jest conajmniej kilku PG którzy raczej dadzą radę go zastąpić.Leonard to na razie żaden lider bardziej coś a"la Ron Artest za czasów Indiany.Ciekaw jestem sezonu SAS bez Duncana za to z Popem za sterami bo takiej dziury nawet on chyba by nie załatał.