Skocz do zawartości

Re-draft NBA - kogo wziąłbyś z #1?

kulfon

Rekomendowane odpowiedzi

Dokładnie, jakie są zasady tego re-draftu?

1. Bierzemy wszystkich obecnych zawodników, ale wybieramy ich przed rozpoczęciem kariery w NBA.

2. Wybieramy obecnych zawodników, ale tu też są dwie opcje:

2a) wybieramy na jeden sezon

2b) wybieramy na przyszłość

Tak czy siak, ja bym w 1 i w 2 spokojnie brał go z dwójką..

Ja bym go wziął z jedynką. 3/4 lata, 3/4 mistrzostwa i może potem iść na FA. A na przyszłość młody ziomek nie zapewni od razu mistrza i potem i tak pójdzie na FA. Wiec LeBron dałby mi prędzej mistrza niż jakiś młokos.

Miałem na myśli Duranta obecnie przed nim. Ma trochę słabszy okres, ale długofalowo w tym sezonie był lepszy od LBJa i trudno znaleźć jakieś cechy u niego, które by mogły niepokoić w wyborze z jedynką. Trzeci wybór byłby ciekawy. Z uwagi na potencjał to pewnie ADavis. Na chwilę obecną jednak ciężko wyznaczyć kto jest za tą dwójką.

redraftujemy wszystkich zawodników z ligi, myślicie że lebron poszedłby z #1 30 razy na 30 niezależnie która drużyna wybiera? Miałem właśnie taką dyskusję i nie sądzę żeby tak było.

Przypomniało mi się jak Barkley w jakiejś all-time draftowej zabawie wybrał Iversona z jedynką. Nawet w gronie 30 członków mensy znajdziesz wariata a co dopiero wśród GM-ów. No ale przy założeniu że GM-owie by myśleli a każdy gracz byłby teraz w takim wieku w jakim był podczas swojego draftu to jakaś część draftujących połakomiłaby się na Duncana, zwłaszcza teamy ze small marketów.

Davis wcale nie ma takiej przewagi w wieku nad Durantem, bo chyba tym się kierowałeś mając na myśli przyszłość. A na ten moment poza cyframi nic nie gwarantuje. I co chwila wypada na kilka spotkań. 

Ja bym poszedł w Duranta z #1, mało kto wybrały inaczej. 

4 lata różnicy między LeBronem a Durantem, to mimo wszystko dość sporo. Uważam, że James jest na ten moment lepszym graczem, patrząc z perspektywy budowy ekipy wokół niego, ale KD robi postępy ogromne, co widać gołym okiem(osiągnięcia strzeleckie, jak MJ) dlatego mimo wszystko, zważając jeszcze na te -4 lata, wziąłbym raczej Duranta. Ale ja w tym wypadku kieruję się również sympatiami.

Generalnie rzecz biorąc, ciężko sobie wyobrazić "zły" wybór, jeśli wybrałoby się między KD a LBJem :)

Natomiast ciekawy jestem, jakie byłyby wasze wybory na miejscach powiedzmy 3-10. Westbrook po ostatnich wyczynach w PO wydaje się niezłym kandydatem na gościa, wokół którego można złożyć mocny team.

LeBron lub Durant, nikt inny nie jest nawet blisko tego duetu. U mnie LeBron z nr 1. Durant jest kosmiczny i będzie się starzał z gracją, ale James to one man army i ma już pierścionki (i nie da się przepchnąć CP3  :) ).

Przypomniało mi się jak Barkley w jakiejś all-time draftowej zabawie wybrał Iversona z jedynką. Nawet w gronie 30 członków mensy znajdziesz wariata a co dopiero wśród GM-ów. No ale przy założeniu że GM-owie by myśleli a każdy gracz byłby teraz w takim wieku w jakim był podczas swojego draftu to jakaś część draftujących połakomiłaby się na Duncana, zwłaszcza teamy ze small marketów.

Przecież to pomyłka była:p

Davis wcale nie ma takiej przewagi w wieku nad Durantem, bo chyba tym się kierowałeś mając na myśli przyszłość. A na ten moment poza cyframi nic nie gwarantuje. I co chwila wypada na kilka spotkań. 

Ja bym poszedł w Duranta z #1, mało kto wybrały inaczej. 

Davis ma przewagę wieku moim zdaniem dosyć sporą - 5 lat to nie mało. Lebron jest z sylwestra '84 Durex jest z '88 a Davis '93 więc Kevinowi bliżej do Brona. Mimo to przy zasadach "bierzemy tu i teraz na przyszłość" to też brałbym Durexa bo on i LBJ zostawiają resztę daleko w tyle a Kevin jest młodszy. Nie wiem czy Davis kiedykolwiek będzie top 2 graczy w lidze, uważam że to zajebisty grajek ale top 2? Prędzej spodziewam się że na to miejsce wskoczy Wiggins, Embiid lub Jabari.

Edytowane przez Bogut

Z graczy, którzy są nadal w lidze, ale w momencie "draftu" mieliby ok. 20 - Duncan

Z graczy teraz - LeBron

Z graczy na najbliższe pięć lat - jednak Durant

"Draftowany" Duncan mi daje pewność, w każdej z 30 drużyn, poprawy jakości gry, bilansu od razu, perspektywę mistrzowską (jakąś) po najpóźniej dwóch sezonach.

Z dzisiejszym LeBronem jest podobnie - natychmiastowe wskoczenie jakieś dwie-trzy półki wyżej.

Z Durantem jednak nie mam takiej pewności. Mógłby się w kilku miejscach odbić.

Są jeszcze Garnett, Nowitzki i Kobe. To wszystko gracze, którzy mogliby, a nawet pod wieloma względami są lepsi, od wymienionych wyżej, ale są  bardziej zależni od otoczenia. Z młokosów nie mam pojęcia.

Tak w ogóle, patrząc z perspektywy "polskiej" ery NBA, to najciekawszym przypadkiem jest chyba jednak Shaq. Fajne dyskusje były przy okazji draftu AllTime.

Jeżeli bierzemy pod uwagę obecnie aktywnych graczy, robimy draft i mamy świadomość na kogo się rozwiną, ale są w takim wieku, w jakim faktycznie przystepowali do draftu, to brałbym 

1. Durant.

2. Duncan

3. LeBron

Łaj ? 

Durantula to zawodnik, który jest scorerem, pierwszą opcją, dominuje na swojej pozycji, z uwagi na to, że jest obwodowym może byc closerem. Umie podawać, jest efektywny, ma doskonały charakter do obudowy i nie można mu już dzis odebrać balls. 

Duncan przegrał z nim tylko dlatego, że w erze strech 4 mniej cenię sobie PF'a który daje w prime 25/15, ale nie skonczy mi ostatniego rzutu, bo ciężko będzie mu dostarczyć piłkę. 

LBJ jest all-time versatile, ale nie jest do konca gościem, ktory bierze na siebie ostatni rzut, potrzebuje dużo klepania piłką i mimo wszystko ciężej do niego dobrać roster niż do Duranta. Ma pierścionki, ale ma je z udziałem Bosha i Wade'a - supportem, o którym w dniu draftu nie myślałbym, ze jest możliwy do zrealizowania w normalnych warunkach.

Dalej byłby chyba po prostu Dirk i zaraz za nim KG.