Skocz do zawartości

Typer Playoff

Reikai

Rekomendowane odpowiedzi

Jaka zmiana reguły skoro reguł dotyczące takich pomyłek nie były wprost przewidziane? Została podana tylko ogólna reguła zgodnie z którą wychodzi to o czym mówię.

@ulepszenie

Na pewno sensowniejsze rozwiązanie niż jest obecnie. Ale żeby ten system domknąć trzeba by wprowadzić punktację, która przedstawiłem powyżej. Ale to zapewne dopiero w przyszłym roku.

Edytowane przez Luki

W sumie to doszedłem do wniosku, że już w tym roku trzeba wprowadzić ten system, o którym napisałem bo moje wcześniejsze rozwiązanie właściwie niczego nie zmienia bo sprawdza tylko podobny 'glitch', ale z innej strony - przy moim liczeniu bardziej opłaca się typować wyniki w stylu 4:0 w razie porażki tego kogo się typuje do zwycięstwa.

Ewentualnie mój sposób może być o tyle lepszy, że w NBA nie działają prawa zdarzeń losowych i NBA sama chce jak najbardziej przedłużać w PO serie - dlatego obstawianie serii siedmiomeczowych jest bardziej opłacalne. Ale to jest dośc średni argument mimo wszystko (ale jakiś jest).

Więc wg mnie najlepiej czym prędzej zrobić głosowanie wśród ludzi ktorzy się bawią jaki sposób liczenia chcą. W ten sposób mozna by już w tym roku wprowadzić ten 'sprawiedliwszy' system.

Jaka zmiana reguły skoro reguł dotyczące takich pomyłek nie były wprost przewidziane? Została podana tylko ogólna reguła zgodnie z którą wychodzi to o czym mówię.

Ogólna reguła podana w tegorocznym wątku brzmiała tak (tutaj na przykładzie dwóch punktów minusowych): "minus 2 pkt za pomyłkę o 2 mecze". Jak ty z niej wywnioskowałeś, że mowa jest o meczach po stronie przegranego? Oczywiście nie wynika też z niej jednoznacznie, że chodzi o mecze po stronie zwycięzcy, ale przecież w zeszłym roku było to już precyzowane. A skoro było powiedziane, że gramy dokładnie tak jak rok temu to sprawa była oczywista. 

Co do twojej drugiej wersji ulepszenia to powiedzmy, że jakis sens w niej jest (znacznie większy niż w pierwszej ;-)), ale na takie  twory i dyskusje nad nimi  był czas PRZED rozpoczęciem PO, a nie teraz. Bądźmy poważni. Mi np. nadal się nie podoba liczba punktów przyznawanych za mistrza, ale przyjąłem ją do wiadomości i nie zamierzam wnosić o jej zmianę.

Edytowane przez Artlan

Co do twojej drugiej wersji ulepszenia to powiedzmy, że jakis sens w niej jest (znacznie większy niż w pierwszej ;-))

Więc przyznajesz, że obecny sposób liczenia punktów jest bezsensowny? :smile: Bo obydwa systemy są dokładnie takie same, z lekkim wskazaniem na mój z uwagi na to o czym napisałem poprzednio.

A jeżeli chodzi o punktację to wg mnie jak najbardziej mozna to zmienić w drodze głosowania. Bo dlaczego niby nie? :smile:

Edytowane przez Luki

Tabelka loraka przy obecnym systemie - dla przejrzystości:

WYNIK			
TYP	3:4	2:4	1:4	0:4
4:0	-4      -4      -4  	-4		
4:1	-3	-3	-3	-3
4:2	-2	-2	-2	-2
4:3	-1	-1	-1	-1

@Luki, nie będzie zmian ze względów:

1/ obiektywnych - nie zmienia się zasad w trakcie gry, umów należy dotrzymywać, prawo nie działa wstecz, było sporo czasu na takie ustalenia przed rozpoczęciem PO;

2/ subiektywnych - przecież każdy się zorientuje, że chcesz zmienić system ze względu na serię Wizards-Bulls,którą typowałeś inaczej niż reszta i która prawdopodobnie ułoży się po twojej myśli. Już przy obecnym systemie dużo zyskasz, przy tym twoim zyskałbyś jeszcze więcej i nikt na to nie pójdzie - chyba, że się z nim nagrodą podzielisz. ;]

Oczywiście najważniejszy jest punkt 1 - chodzi o zasady po prostu.

Edytowane przez Artlan

Chyba Cię pojebało z tym

2/ subiektywnych - przecież każdy się zorientuje, że chcesz zmienić system ze względu na serię Wizards-Bulls,którą typowałeś inaczej niż reszta i która prawdopodobnie ułoży się po twojej myśli. Już przy obecnym systemie dużo zyskasz, przy tym twoim zyskałbyś jeszcze więcej i nikt na to nie pójdzie - chyba, że się z nim nagrodą podzielisz. ;]

Ale dobra, jak widać te 6 stów mocno działa Ci na wyobraźnię, mam to w dupie, róbcie se jak chcecie.

Ps. I nie odwołuj się do prawa skoro go nie znasz. :) Każdą umowę można zmienić, ZAWSZE. Na tym polega zasada swobody umów między innymi a to o czym piszesz to albo odwołuje się do norm bezwzględnie wiążących (lex retro..) albo tylko potwierdza to o czym mówię (bo umów nalezy dotrzymywać, ale tylko tych które istnieją między stronami - zmiana umowy automatycznie prowadzi do zmiany stosunku prawnego i w tym momencie to tą 'nową' umowę trzeba wykonać a nie starą).

zgadzam się z Lukim. tzn. nie jestem pewien czy skala od +4 do -8 to jednak nie za duża rozbieżność i może lepiej jego punktację zmniejszyć o połowę? wprawdzie byłyby wtedy takie wartości jak -1,5, -2,5 oraz -3,5, ale za najgorszy błędny typ odejmowano by tyle samo punktów, ile można maksymalnie dostać za 100% trafienie.

Chyba Cię pojebało z tym

Ale dobra, jak widać te 6 stów mocno działa Ci na wyobraźnię, mam to w dupie, róbcie se jak chcecie.

Ps. I nie odwołuj się do prawa skoro go nie znasz. :smile: Każdą umowę można zmienić, ZAWSZE. Na tym polega zasada swobody umów między innymi a to o czym piszesz to albo odwołuje się do norm bezwzględnie wiążących (lex retro..) albo tylko potwierdza to o czym mówię (bo umów nalezy dotrzymywać, ale tylko tych które istnieją między stronami - zmiana umowy automatycznie prowadzi do zmiany stosunku prawnego i w tym momencie to tą 'nową' umowę trzeba wykonać a nie starą).

Heh, punkt drugi był pół żartem, pół serio, ale patrząc po reakcji chyba trafiłem w sedno. ;]  Rozwaliło mnie po prostu trochę to, że z prawie 40 uczestników o zmiany w regulaminie zaczęła wnosić akurat osoba, która na tych zmianach najbardziej by zyskała - stąd ta drobna złośliwość. Jednak mi głównie chodzi o punkt pierwszy i gdyby zmiany proponował ktoś inny tez bym odpisał, że nie zmieniamy zasad w trakcie gry.

Z tym niedotrzymaniem umowy to trochę niefortunny zwrot z mojej strony, bo w sumie obecnej umowy nie dotrzymałbyś tylko wtedy jakbyś chciał kasę z powrotem (a właściwie nie tyle chciał co po prostu ją sobie samowolnie wziął z konta skarbnika). ;] Tak więc to możesz skreślić, ale reszta zostaje bez zmian.

@Lorak

Mi pasuje. Ale dajmy chwilę czasu Artlanowi, niech każdemu podliczy czy czasem ktoś nie zyska za dużo jego kosztem.

@Artlan

Trafiłeś w wielkie G a nie sedno. To wszystko co dziś napisałem pisałem z biegu, zresztą godziny pisania tego to potwierdzą, nic sobie nie liczyłem, zresztą musiałbym podliczyć jak by to wpłynęło na typy wszystkich ludzi a nie tylko na moje. Po prostu naprawdę mnie wkurwiłeś podejściem w stylu 'chce zmienić zasady na pewno dlatego, że sam zyska'. Zyskam czy nie zyskam - mam to w dupie, te pieniądze mi szczęścia nie przyniosą tylko szkoda mi, że się okazałeś takim tpyem człowieka bo miałem Cie za powazną osobę. Jak dla mnie ot mnie z zabawy nawet możecie po zmianie zasad wykreślić.

Z tym niedotrzymaniem umowy to trochę niefortunny zwrot z mojej strony, bo w sumie obecnej umowy nie dotrzymałbyś tylko wtedy jakbyś chciał kasę z powrotem (a właściwie nie tyle chciał co po prostu ją sobie samowolnie wziął z konta skarbnika). ;] Tak więc to możesz skreślić, ale reszta zostaje bez zmian.

I znów - nie masz pojęcia o czym mówisz - nie mów bo się tylko kompromitujesz.

Edytowane przez Luki

Serio tak cię dotknęło, bo pół żartem, pół serio zasugerowałem, że lobbujesz za swoim interesem? Przecież nawet gdybyś lobbował to nic w tym złego, po prostu reszta by lobbowała za swoim i byś został przegłosowany. ;]

Mi chodzi głównie o stałość zasad + kwestia tego, że ewentualne zmiany musiałyby najpierw zostać przedyskutowane a potem przegłosowane i wszystkie 40 osób musiałoby się zgodzić. Zrobiłoby się więc niepotrzebne zamieszanie. Zresztą ty byłeś jedną z pierwszych osób, która stwierdziła, że zostają zasady zeszłoroczne i żebyśmy jak najszybciej ruszali z typowaniem, bo wszystko ustalone.

Dotknęło mi i to bardzo bo nawet przez chwilę o tym nie myślałem pod tym kątem. I jasne, że każdy musiałby się zgodzić - mamy wielostronną umowę i do jej zmiany znów trzeba 40 zgodnych oświadczeń woli.

A, że się zgodziłem jako pierwszy? Tak było, tylko że dziś z rana dopiero zobaczyłem, że system punktowania jest wadliwy dlatego się wypowiedziałem.

@karl, w zeszłym roku typując wszystkie serie 4-3 nie zająłbyś 1 miejsca nawet w przypadku prawidłowego wytypowania zwycięzcy każdej z nich. Ale oczywiście, że to jest opcja stosunkowo bezpieczna ze statystycznego punktu widzenia. Tylko taką opcję to chyba znajdziesz w każdym systemie.

Najlepszy system to taki, w którym ze statystycznego punktu widzenia nie ma żadnych bezpiecznych opcji. Stawianie wyniku 4-1 i 4-3 przy wszystkich scenariuszach powinno być tak samo nagradzane bądź karane.

To, że nie wygrałbym stawiając wszędzie 4-3 jest to bardzo możliwe, a to z tego względu, że historia i wiedza poszczególnych grających pozwala im stawiać w rywalizacji Heat z Bobcats coś innego niż 4-3.

@matek

Czyli rozumiem, że to co zostało przedstawione przez Artlana obowiązuje w tej rozgrywce?