Skocz do zawartości

Typer Playoff

Reikai

Rekomendowane odpowiedzi

Co mnie to obchodzi, było jasne od początku, że nie wpłacisz - nie grasz.

I nie nazywam użytkowników zaśmiecającymi typami, tylko ich typy uważam za zaśmiecające temat :grin: heh, ciekawa interpretacja. 

I jakie e-nba care? 

Edytowane przez matek

Ostateczna lista:

- Maciek9020
- szymcio
- JORDAN20
- kleczes
- Qooniu
- the4yeast
- LIV
- DOMIN0
- ARTUR86
- SYLVINHO
- TASMA
- LEWY
- WIERYBA33
- RonnieArtestics
- mayev
- ARTLAN
- karl
- ADAMB81
- rahu
- Luki
- MANIEK23
- SZOSZON
- Kraso
- Matek
- Mojo
- Piotrek
- bejbiwade
- nawciarz
- ICE
- Ignazz
- Benon
- Kubbas
- Tomeczeg20
- Jendras
- Lorak

Pula 1050 zł. Jeśli dobrze liczę to zwycięzca zgarnia 735zł, a drugie miejsce 315.

Nie chcę się wcinać w działający system który działa, ale rzucę propozycją. Jak czasem graliśmy z ludźmi w poksa to zakładaliśmy jakiś treshold przy którym przechodziliśmy z systemu 70-30/60-40 na 50-30-20 tak żeby nagrodzić całe podium. Nie wiem czy spasuje Wam przy takiej kwocie, ale tak tylko rzucam pomysł ;)

Za wytypowanie mistrza przed PO - 10 pkt. Ten typ podajemy na samym początku i nie ma możliwości zmiany.

1. Za poprawne wytypowanie dokładnego wyniku serii - 4 punkty

2. Za poprawne wytypowanie zwycięzcy serii, ale pomyłkę co do dokładnego wyniku:

3 pkt - za pomyłkę o 1 mecz (np. gdy ktoś wytypuje 4-1 albo 4-3, a seria się skończy 4-2) 

2 pkt - za pomyłkę o 2 mecze (np. gdy ktoś wytypuje 4-2 a seria się skończy wynikiem 4-0) 

1 pkt - za pomyłkę o 3 mecze (np. gdy ktoś wytypuje 4-0 a seria się skończy wynikiem 4-3) 

3. Za błędne wytypowanie zwycięzcy serii są punkty minusowe:

1 pkt - za pomyłkę o 1 mecz ( gdy ktoś wytypuje 4-3 a seria się skończy wynikiem 3-4) 

2 pkt - za pomyłkę o 2 mecze (np. gdy ktoś wytypuje 4-2 a seria się skończy wynikiem 2-4) 

3 pkt - za za pomyłkę o 3 mecze (np. gdy ktoś typuje 4-1, a seria skończy wynikiem 1-4)

4 pkt - za pomyłkę o 4 mecze (np. gdy ktoś typuje 4-0, a seria skończy wynikiem 0-4)

Jako, że tamten temat jest zamknięty, zapytam tutaj.

Czy mogę uzyskać potwierdzenie, że przy moim typie np. 4:2 dla drużyny A, a rywalizację wygra drużyna B, to przy wyniku 0:4, 1:4, 2:4, 3:4, otrzymałbym odpowiednio: -4, -3, -2, -1 pkt?

Minusy są za brakujące mecze u wygranej drużyny. 

Jeśli postawiłeś 4:2 to nie ważne, czy skończyło się 0:4, czy 3:4. I tak będzie -2. 

Mam nadzieję, że dobrze wytłumaczyłem. Jestem zmęczony i na szybko mogłem coś pokręcić, ale wydaje mi się że tak właśnie liczyliśmy w zeszłym roku. 

Właśnie kiedyś sam to rozkminiałem, bo w takiej formie system na pewno jest wadliwy i nie przewiduje 'prawidłowego karania' gdy się ktoś pomyli w nietypowy sposób. Powiem szczerze, że mimo wszystko zobaczyłem to dopiero w tym roku bo w tamtym nawet sobie nie podliczałem punktów.

Ale mimo wszystko trzeba by to już uszczelnić w tym roku... Reguła jest taka, że odejmuje się tyle punktów o ile meczów ktoś się pomylił. Więc imo jak ktoś obstawił 4:2 a było 0:4 to dana osoba  ma minus 4 punkty. Dlaczego? Bo się jebnął, ze wszystkimi 4rema meczami po tamtej stronie. Te dobrze obstawione 2 nie mają znaczenia bo gdy się nie wytypuje dobrze zwycięzcy serii wg obecnych reguł jest to irrelewantne.

jeśli chodzi o punkty przy dobrze wytypowanym zwycięzcy to chyba nie ma żadnych kontrowersji. ale jak waszym zdaniem powinien wyglądać rozkład punktów ujemnych przy błędnym typie? możecie uzupełnić poniższą tabelkę?

WYNIK			
TYP	3:4	2:4	1:4	0:4
4:0	pts?	pts?	pts?	pts?
4:1	pts?	pts?	pts?	pts?
4:2	pts?	pts?	pts?	pts?
4:3	pts?	pts?	pts?	pts?
Edytowane przez lorak

Choć prawda jest taka, że w ogóle ten system jest słabo pomyślany. Wg mnie skala nie powinna być od -4 do 4 tylko od -8 do 4. Przy wytypowaniu zwycięzcy serii punktacja jest ok, ale przy jebnięciu się powinno być tak:

- ktoś wytypował 4:0 a jest 0:4 - masz minus 8 punktów

- ktoś wytypował 4:0 a jest 1:4 - masz minus 7 punktów

- ktoś wytypował 4:0 a jest 2:4 - masz minus 6 punktów

- ktoś wytypował 4:0 a jest 3:4 - masz minus 5 punktów

- ktoś wytypował 4:1 a jest 0:4 - masz minus 7 punktów

- ktoś wytypował 4:1 a jest 1:4 - masz minus 6 punktów

- ktoś wytypował 4:1 a jest 2:4 - masz minus 5 punktów

- ktoś wytypował 4:1 a jest 3:4 - masz minus 4 punkty

- ktoś wytypował 4:2 a jest 0:4 - masz minus 6 punktów

- ktoś wytypował 4:2 a jest 1:4 - masz minus 5 punktów

- ktoś wytypował 4:2 a jest 2:4 - masz minus 4 punkty

- ktoś wytypował 4:2 a jest 3:4 - masz minus 3 punkty

- ktoś wytypował 4:3 a jest 0:4 - masz minus 5 punktów

- ktoś wytypował 4:3 a jest 1:4 - masz minus 4 punkty

- ktoś wytypował 4:3 a jest 2:4 - masz minus 3 punkty

- ktoś wytypował 4:3 a jest 3:4 - masz minus 2 punkty

I dopiero wtedy można by mówić o sprawiedliwym karaniu każdego rodzaju błędu. Co prawda dość mocno by to karało złe typy zwycięzców serii, ale jednak to własnie to jest najważniejsze i największa waga powinna dotyczyć własnie tego.

No ale zasady w tym roku mamy jakie mamy i trzeba się ich trzymać. Ale wg mnie ten sposób liczenia ktory przedstawiłem w poście powyżej jest prawidłowy.

Więc imo jak ktoś obstawił 4:2 a było 0:4 to dana osoba  ma minus 4 punkty. Dlaczego? Bo się jebnął, ze wszystkimi 4rema meczami po tamtej stronie. Te dobrze obstawione 2 nie mają znaczenia bo gdy się nie wytypuje dobrze zwycięzcy serii wg obecnych reguł jest to irrelewantne.

Czyli w tym konkretnym przykładzie osoba, która typowała 4-2 dostałaby tyle samo punktów co osoba typująca 4-0. To ma być to rzekome ,,ulepszenie" systemu?

W sumie to Ty po prostu proponujesz skupienie się na tym, ile ktoś się walnął w typowaniu meczów przegranego w serii, my natomiast skupiamy się na jak największej precyzji typowaniu meczów zwycięzcy. Nie wiem jednak dlaczego swój system uważasz za ,,uszczelnienie" poprzedniego.

Ale mimo wszystko trzeba by to już uszczelnić w tym roku...

Zmienienie zasad w trakcie gry? Przecież została podjęta jednogłośna decyzja, że zostaną zasady jak w zeszłym roku. Każdy mógł je sobie przypomnieć. A że niektórzy tego nie robili? To trochę tak jak w tym dowcipie, że biblia dla chrześcian jest jak warunki licencyjne programu dla internauty - nikt nie przeczyta ale wszyscy się zgadzają.

@karl, w zeszłym roku typując wszystkie serie 4-3 nie zająłbyś 1 miejsca nawet w przypadku prawidłowego wytypowania zwycięzcy każdej z nich. Ale oczywiście, że to jest opcja stosunkowo bezpieczna ze statystycznego punktu widzenia. Tylko taką opcję to chyba znajdziesz w każdym systemie.