Skocz do zawartości

Książki

RappaR

Rekomendowane odpowiedzi

Skończyłem cykl Zjednoczone Królestwa Kresa i to w sumie mój pierwszy kontakt z Kresem i jestem mimo wszystko dość rozczarowany.

Najpierw zacznę od strony technicznej - kupiłem zestaw na Vesper i gorąco polecam wydawnictwo - wszystko wydają w najlepszej możliwie oprawie i naprawdę dużo lepiej się czyta książkę w twardej okładce, w starannej oprawie graficznej. Kiedyś mi mignął na FB jakiś post, że w sumie nie warto robić konkursu na najlepsze wydawnictwo fantastyki w Polsce, bo zawsze wygrywa Vesper i się muszę pod tym podbić. Cieszy, bo wydają sporo klasyki i dzięki nim mogłem się chociażby dobrze zapoznać z Howardem.

A teraz do meritum - cykl bardzo nierówny, o ile można to cyklem nazwać. Mamy zbiór opowiadań, powieść i mikropowieść. Opowiadania są świetne i taka forma właśnie pasuje Kresowi najbardziej - nakreślone rysy świata ciekawią, bohaterowie są niejednoznaczni do oceny, a krótka fabułą jest charakterystyczna dla opowiadań. Jednak cała reszta rozczarowuje, ponieważ po prostu brakuje tam fabuły. Pamiętam, że dawno temu czytałem na jakimś forum opinię o Kresie, że jest świetny, bo potrafi rozwijać 200 stron postać i potem ją bezceremonialnie zabić. Teraz czytając właśnie odkryłem dlaczego jest to taki rzadki zabieg literacki - otóż nie bawi. Rozwijanie postaci, które giną, nie wnosząc nic do fabuły sprawia, że koniec końców mamy 500 stron powieści o niczym. Wywalić można by połowę, a pewnie nawet zrobić z tego opowiadanie na 150 stron i by niczego nie brakowało. 

Jak Skaulski skończy Szerer, to pewnie po niego sięgnę, to jedna z nielicznych pozycji klasyki fantastyki, których nie znam, szczególnie że obdarowana Zajdlem, które mam za najbardziej znacząca nagrodę literacką(dla mnie polska fantastyka w swojej jakości jest lepsza od amerykańskiej), ale już na pewno podejdę mając mniejsze oczekiwania.

Teraz wróciłem do Le Carra i naprawdę doceniam wydawanie książek w twardej oprawie - jednak ładne, estetyczne, oprawione książki się po prostu lepiej.