Skocz do zawartości

Książki

RappaR

Rekomendowane odpowiedzi

6 godzin temu, Sewer napisał(a):

A u mnie ostatnio "Przygody dobrego wojaka Szwejka".

Miejscami bywa już trochę archaiczna i całość narracji w dosyć jednostajnym tempie ale osobiście miałem sporą frajdę podczas słuchania a wybrałem akurat audiobooka bo ma świetną obsadę głosową.

Oprócz tego zacząłem Króla od Twardocha ale mnie tak zmęczył że na razie odpuściłem.

Jak lubisz takie klimaty znaczy 20stolecie miedzywojenne (i pozniej) to Skazańca sobie przesluchaj :)

• 1 miesiąc temu...
  • 1 miesiąc temu...

Męczyłem Złego kilka miesięcy, ostatecznie ocena to takie 5/10.

Ale jeśli ktoś kocha Warszawę to must read.

W dniu 7.09.2024 o 22:32, Braveheart22 napisał(a):

może spróbuj "Pieprzony los kataryniarza". Mnie się podobała. 

Przeczytałem w międzyczasie - niesamowicie polityczna książka(w sumie teraz czytam podobną, tylko z drugiej strony i podobnie mnie to drażni). Ogólnie nie rozumiałbym jak to dostało nagrodę Zajdla, gdybym nie wiedział jaki wtedy panował klimat w kraju, powieść absolutnie nie dała rady próbie czasu. Jako, że wcześniej czytałem inne opowiadania i książki Ziemkiewicza i miałem go za pisarza S-F wysokiej klasy, to sporo się zawiodłem. Jak coś od niego, to Walc Stulecia, który stoi dwie klasy wyżej.

7 minut temu, Koelner napisał(a):

Trylogię czytałem 

A to ja się ograniczyłem do pierwszej części, do reszty trylogii obiecuję kiedyś wrócić, ale na razie w przedpokoju na kredensie mam z 40 książek, które o sobie cały czas przypominają

Swoją drogą o ile nowy Wiedźmin jest lepszy niż Sezon Burz, to jedyna pochwała jaką mogę zrobić.

Trochę zostało z Sapkowskiego języka i tyle. Fabuła prymitywna, nielogiczna i po prostu głupia, wszystkie wyjaśnienia luk kanonu najgorsze możliwe, pojedyncze wstawki polityczne na poziomie sokzburaka. 

Sapkowskie ma 76 lat, dużo lat wódki za sobą i do poziomu Bożych Bojowników czy Sagi wrócić nie jest w stanie. 

heh, właśnie miałem pytać o tego nowego wieśmina bo dzisiaj przy okazji kupowania prezentów świątecznych kupiłem sobie też

widzę opinie tu słabe, co cieszy, bo nic tak nie psuje odbioru czegokolwiek jak zawyżone oczekiwania : )

W dniu 13.12.2024 o 21:01, RappaR napisał(a):

Męczyłem Złego kilka miesięcy, ostatecznie ocena to takie 5/10.

nie no, świetne pióro, mimo jakichś-tam rozczarowań związanych z fabułą / rozwiązaniem pewnych wątków. Bardzo fajnie się czytało, choć nie wiem na ile bym ocenił bo czytałem z 7-8 lat temu, ale myśle że 7 /10 spokojnie

W dniu 14.10.2024 o 21:18, Życie_to_mem napisał(a):

Złoto. 

tego odcinka dokładnie nie pamiętam, ale ogólnie te recenzje książek i filmów mietczyńskiego to w większości złoto

40 minut temu, rw30 napisał(a):

heh, właśnie miałem pytać o tego nowego wieśmina bo dzisiaj przy okazji kupowania prezentów świątecznych kupiłem sobie też

widzę opinie tu słabe, co cieszy, bo nic tak nie psuje odbioru czegokolwiek jak zawyżone oczekiwania : )

Przeczytasz w 3h i miło spędzisz czas bez głębszej refleksji, więc i tak git.

40 minut temu, rw30 napisał(a):

nie no, świetne pióro, mimo jakichś-tam rozczarowań związanych z fabułą / rozwiązaniem pewnych wątków. Bardzo fajnie się czytało, choć nie wiem na ile bym ocenił bo czytałem z 7-8 lat temu, ale myśle że 7 /10 spokojnie

Świetne pióro i świetny opis Warszawy, pełen miłości.

Ale poza tym fabuła, postaci to słabe strony. Do tego straszne rozwlekanie wszystkiego. Fabuły mniej niż w jednej książce Chandlera, a książka 5 razy dłuższa. I pióro wciąż o klasę niżej.