Skocz do zawarto艣ci

Chris Paul case

Bia艂aCzekolada

Rekomendowane odpowiedzi

Nie wiem jak to jest mo偶liwe 偶e ten niby wielki i cudowny Chris Paul nie potrafili zrobi膰 nikogo lepszym.

Jak to jest mo偶liwe, 偶e superstar potential Blake Griffin robi przepi臋kne staty "pod" Ericiem Gordonem, a potem gra tak samo/gorzej przy Paulu? Kidd z Martina, Nash z Amare i Payton z Kempa robili potwor贸w, kt贸rzy nigdy nie grali tak dobrze jak przy swoich dyrygentach, a Paul nie potrafi wytworzy膰 z Griffinem sensownego 2-man game opr贸cz rzucania alley贸w pod publiczk臋 pr贸偶niak贸w ze Staples.

'Anty-Paul' case material:

Bledsoe, Dudley, Ariza, wcze艣niej Collison - wszyscy swoje career ball graj膮 pod nieobecno艣膰/bez Paula.

Pondexter, Bayless, Jack, Belinelli - na nich nie pozna艂 si臋 Paul, a pozna艂 si臋 m.in. 艣wietny i dymaj膮cy Paula w PO nomen omen, Mike Conley

West, Chandler - niby "wyro艣li" na Paulu, ale jak si臋 p贸藕niej okaza艂o grali 艣wietnie, a nawet lepiej w pozosta艂ych ekipach na swojej drodze - polecam sprawdzi膰 co si臋 dzia艂o z Kenyonem, Amare, Jonesem, Richardem Jeffersonem, Barbos膮, Diawem i nawet Marionem po tym jak stracili mo偶liwo艣膰 grania z jednym z Nash-Kidd.

Jedynym, z kt贸rego Paul na kr贸tki moment zrobi艂 sensownego gracza by艂 Aaron Gray. WOW.

Paul jest 艣wietny do ogl膮dania, szczeg贸lnie kiedy wrzuca sw贸j pi膮ty bieg i rzuca niemo偶liwe punkty po izolacjach albo kiedy Clippers s膮 +15 u siebie i Paul kieruje pi艂ki nad obr臋cze. Paul jest wtedy Bogiem, top1 PG i nowym Magiciem. Ale prawda jest taka, 偶e Paul nigdy nie dotar艂 do WCF - gdzie dotar艂 nawet Melo i Deron Williams. Nie potrafi pokona膰 Conleya i Parkera w bezpo艣rednim matchupie i jego styl boiskowego genera艂a niewiele ma wsp贸lnego z rzeczywistym dowodzeniem armi膮.

Chris Paul gra na najmniej istotnej pozycji w koszyk贸wce i nie potrafi zdominowa膰 z tej perspektywy serii w PO, jak potrafili robi膰 to wielcy przed nim.

Odno艣nik do komentarza
Udost臋pnij na innych stronach

Szybki rzut oka na por贸wnanie West (Paul, sezony 2010-11 w NOH i kolejny w IND) - Amare (Nash, sezony 2009-10 PHO i kolejny w NYK). West po rozbracie z Paulem traci ze swojego FG% 2%, a jego ilo艣膰 rzut贸w tymczasem spada z 15 do 11 na mecz. Natomiast Stoud traci 5%, ale jednocze艣nie staje si臋 samodzieln膮 "gwiazd膮 dru偶yny" - oddaje zamiast 15 a偶 19 FGA. Dodatkowo co warto odnotowa膰 West oddaje o 2 FTA mniej na mecz w Pacers (u Amare bez zmian). Sytuacja do艣膰 odmienna, ale patrz膮c na suche liczby nie stwierdzi艂bym, 偶e Nash > Paul. Obaj wsp贸艂pracownicy co艣 niby stracili, ale dalej jest ok. Z punktu widzenia zwyk艂ego widza, bior膮c pod lup臋 taki "fancy" stat jak ppg to wr臋cz David popada w szarzyzn臋 dnia codziennego, a gwiazda Amare 艣wieci jeszcze mocniej ;)

Druga sprawa to pojedynki Paul-Conley w PO. W jaki spos贸b niby ten Mike go dyma? Bo ja mam nieco inne wra偶enie - to frountcourt Grizz dyma swoich odpowiednik贸w z Clippers, a Paul o ile mo偶e nie niszczy Mikea juniora to wydaje mi si臋, 偶e ma przewag臋 nad swoim vis-a-vis (ewentualnie wychodz膮 na remis, ale ja bym jednak wskazywa艂 CP3). Ich rola lekko si臋 r贸偶ni bo Paul zamienia si臋 bardziej w scorera gdy偶 nie ma komu podawa膰 i musi bra膰 sprawy we w艂asne r臋ce, ale to chyba tyle.

Odno艣nik do komentarza

Once in a lifetime PG i next Magic powinien sobie radzi膰 z Mikem Conleyem i nie walczy膰 z nim "jak r贸wny z r贸wnym". Poza tym wielu nagr贸d za to, 偶e Conley po serii z Clippers zosta艂 na 2 tygodnie gwiazd膮 ligi, top5 PG w lidze etc - 聽raczej nie dostanie.

Chodzi mi przede wszystkim o to, 偶e za niepowodzenia swoich dru偶yn zawsze odpowiada lider i to na niego spada fala krytyki - tak by艂o w przypadku Dirka, TMaca, Shaqa, Mailmana, KG, DRoba czy Lebrona.
Tylko Paulowi jako艣 cudownie wszystko uchodzi na sucho mimo, 偶e zazwyczaj nie gra jaki艣 kosmicznych serii w PO. Nagle wszystkie oczy skupione s膮 na braku supportu w Hornets (wielu marzy艂oby o duecie West-Chandler), kontuzji Griffina i g艂upim DeAndre, a nikt nie widzi tego 偶e Paul najzwyczajniej w 艣wiecie te偶 nie gra jaki艣 kosmicznych zawod贸w.

Rozumiem raz, ale kiedy sytuacja si臋 powtarza to mamy do czynienia z trendem. I nie wiem czy powoli czy ju偶, ale spokojnie mo偶na m贸wi膰 o tym, 偶e Chris Paul najzwyczajniej w 艣wiecie nie jest alpha dogiem i z nim jako liderem - nikt niczego w NBA nie wygra. Pozycja lepsza, ale to p贸艂ka Carmelo, a nie Duranta i Lebrona.

CP3 w PO so far:

bardzo dobre - 2008 (chocia偶 te偶 nieco rozczarowa艂 przegrywaj膮c 3-2 z g7 u siebie)

dobre - 2011 (tak naprawd臋 dobry by艂 tylko upset w g1 a poza tym Lakers mieli kompromituj膮ce PO), seria z Grizz 2012

s艂abe - 2013

bardzo s艂abe - 2009, seria ze Spurs 2012 (Pop go przeczyta艂 ca艂ego)

Odno艣nik do komentarza

Paul 3 razy w PO liderowa艂 w PER, wi臋c nie przesadzajmy, 偶e tak c***owo gra艂.

Go艣c ma 艣rednie 19/9 na 57% TS.

Zgadzam si臋, 偶e taki Parker jest od niego lepszy, ale wci膮偶 Paul jest dla mnie top3 PG ligi i top10-12 overall.

B艂agam RappaR, you are better than that...

Tak, ale dla wielu jest nieosi膮galnym top1, po kt贸rym dopiero mo偶na uwzgl臋dni膰 Parkera, Westbrooka, Curry'ego i reszt臋.

Odno艣nik do komentarza

B艂agam RappaR, you are better than that...

Tak, ale dla wielu jest nieosi膮galnym top1, po kt贸rym dopiero mo偶na uwzgl臋dni膰 Parkera, Westbrooka, Curry'ego i reszt臋.

Ale nie wsadzaj go na p贸艂k臋 z Melo, no sorry to jest profanacja wi臋ksza, ni偶 napisanie, 偶e Magic gra艂 w obronie.

Je艣li kto艣 napierdala 23 pkt na 63% ts to ja naprawd臋, nie uwa偶am by zawodzi艂. Oczywi艣cie nie daje mu to tieru Lebrona i George, bo to nie ten poziom. Jednak dobrze obudowany ma naprawd臋 ogromny potencja艂. Top10 ligi obok Westbrooka i Hardena.

Odno艣nik do komentarza

Boj臋 si臋 liczb. Zacz臋艂o si臋 to jakie艣 trzy lata temu. Wydawa艂o si臋 niegro藕ne, ot czytam kilka s艂贸w, a na ich zako艅czenie - liczba. Z ka偶dym miesi膮cem by艂o tego wi臋cej, i wi臋cej. Liczby, liczby i liczby. A od dw贸ch miesi臋cy ca艂y czas wiruj膮 ko艂o mego 艂ba. Zamykam oczy - liczby. 艢pi臋 - liczby. Taki polski malarz zrobi艂 z tego spos贸b na 偶ycie, malowa艂 liczby albo liczbami. Liczby, liczby. Jedyny spos贸b pisania o koszu, sporcie, 偶yciu.

Teraz boj臋 si臋 zajrze膰 do lod贸wki. W kiblu nie zapalam 艣wiat艂a, bo jeszcze si臋 jakie艣 objawi艂y na kafelkach? Krwi膮 si臋 napisa艂y? Mo偶e tylko rury przeciekaj膮.

Sorry, jestem nikim. Na forum tym. Ale czytam. I od tego sezonu powoli nie daj臋 rady. Dowolny temat po maksimum trzech postach jest za艣miecony liczbami.聽 Naprawd臋 mam nadziej臋, ze r贸wnie 偶arliwie wczytujecie si臋 w umowy kredytowe, kt贸re podpisujecie. Bo to chyba wa偶niejsze.

CP3 jest na p贸艂ce superstar ile ju偶 lat, 5? I chyba nikt nigdy nie mia艂 do niego pretensji, kiedy zesp贸艂 przegrywa艂. Jak rozumiem w tym temacie nawet nie tyle chodzi o sportowy poziom CP3, a o jego ocen臋 przez, powiedzmy, 艣rodowisko czy to forum. Tak, facet jest dobry. Jest jednym z kilku graczy w tej lidze, kt贸rych ogl膮da si臋 z najwi臋ksz膮 przyjemno艣ci膮. Tylko p贸艂ka z trofeami troch臋 kr贸tka, ale to przecie偶 nie jego wina.

Sorry, przy nim Durant wygl膮da na zaszczutego przez hejter贸w.

I uprzedzaj膮c ew. pytania - je艣li w tym sezonie Oklahoma (zdrowa) nie zagra realnie o tytu艂, to dla mnie okres ochronny dla Durexa si臋 ostatecznie sko艅czy艂. Perkins nie jest wystarczaj膮c膮 wym贸wk膮.

Edytowane przez Iwo
Odno艣nik do komentarza

Phil Jackson zawsze sral na pozycje PG i prawde mowiac po glebszej analizie nie dziwota

kto chce grac z gosciem ktory

1) przeprowadza pilke

2) nastepnie kozluje ja kolejne 8 sekund

3) oddaje rzut badz odgrywa po pick n rollu

jak dla mnie to jest cos kolo 20 sekund jednego goscia z pilka

komu sie ku#wa chce z kims takim grac, fajnie jest jak sie za ciebie wyciera zabki, myje dupke i robi loda gdy ty lezysz i nic nie robisz ale kiedys przychodzi ten moment wkurwienia i 'chcenia' tylko ze chciec nie znaczy moc i w tym momencie sie wkurwiasz bo jest marionetka

takie wrazenie maja wszyscy grajacy z dominujacmi PG

koszykowka to nie gra dla bardzo malych ludzi a juz na pewno nie gra gdzie mali ludzie rozdaja karty

Paula mozna podziwiac ale my艣le Paul centered basketball bez koszykarzy dookola tylko cieciow sprzatajacych wszystko po nim to raczej nie jest recepta na sukces

a retrospektywnie to ci Hornets rzeczywiscie mieli 'pake' - szkoda ze zabraklo niecierpliwosci z Chandlerem

Odno艣nik do komentarza

S艂ysz臋 Paul to zawsze mi si臋 kojarzy ten jeden konkretny mecz:

http://ca.sports.yahoo.com/nba/boxscore;_ylt=As6RaQeIMHVfWc5ItFsylaPbRgU6?gid=2009042703

Z Dahntayem nie mia艂 艂atwo.

Pami臋tam te偶, 偶e Kenyon strasznie zgnoi艂 Davida Westa w tej serii, ale 偶e tam by艂 mecz 121-63 to mi wylecia艂o z pami臋ci. Shieeet.

Odno艣nik do komentarza

bardzo nie lubi臋 okre艣lenia 偶e kto艣 czyni kogo艣 lepszym bo to bardzo fa艂szywe okre艣lenie

mo偶na m贸wi膰 偶e kto艣 komu艣 bardzo u艂atwia gr臋, albo pozwala nabija膰 statsy, tutaj Kidd i K-Marta s膮 idealn膮 par膮聽

ale np Nash nie zrobi艂 z Amare potwora, jedynie u艂atwia艂 mu gr臋

w pierwszym sezonie w NYK Amare dobrze sobie radzi艂 i mo偶e nadal by tak by艂o gdyby nie kontuzje

co do Paula ten sezon powinien by膰 decyduj膮cy, maj膮 sk艂ad na granie o co艣 wi臋c jak nie teraz to pewnie si臋 rozpadnie i Paul b臋dzie szuka艂 tradeu

Odno艣nik do komentarza

1 - powiedzmy sobie szczerze nawet taki kiler jak Robertson nie by艂 w stanie poci膮gn膮膰 zespo艂u do sukces贸w - dopiero jak po艂膮czy艂 swe si艂y z Lwem Alcindorem to rozjecha艂 lig臋

2 - Chris PAul czasem przypomina mi Zeke - ma podobne zaci臋cie do gry - mo偶e brakuje mu a偶 takiego skurwielstwa jakie mia艂 w sobie Zeke. I mozemy wchodzi膰 w sfer臋 psychologii dlaczego Zeke doszed艂 do tytu艂贸w a Paul nie.

Jest co艣 takiego 偶e Paul w RS potrafi przejmowa膰 mecze w 4 kwartach ot tak na pstrykni臋cie ale w PO jako艣 mu to nie wychodzi a Zeke mia艂 odwrotnie w RS by艂 taki sobie za to w PO zamienia艂 si臋 w bestie. Pami臋tam tak膮 seri臋 z Knicksami bodaj偶e z 84 roku gdzie gra艂 w 4 kwarcie jak szalony tylko 偶e trafi艂 na Kinga.

3- Nash moim zdaniem zamienia艂 w z艂oto przeci臋tniak贸w ale ju偶 gwiazdy niekoniecznie - osobi艣cie uwa偶am 偶e Dirk Nowitzki lepiej gra艂 przy Kidzie ni偶 przy Nashu.

A Clippers nie osi膮gn膮 sukcesu dop贸ki De Andre Jordan nie zamieni si臋 w realnego obro艅c臋 a nie kolesia kt贸ry w grudniu jak rok temu prowadzi 2 defensyw臋 ligi聽 a potem po ASG prowadzi 23

Odno艣nik do komentarza

Pro Paul material: JJ Redick. Dudley gra padak臋, ale czy to wina Paula? Nie s膮dz臋. Z Griffinem te偶 bym polemizowa艂, bo jednak por贸wnywanie jednego i do tego rookie sezonu bez Paula, do kolejnych z Paulem jest s艂abe.

A nie wiem czy pami臋tasz, ale Amare po przej艣ciu do NYK gra艂 pierwszy sezon na poziomie MVP.

Odno艣nik do komentarza

Phil Jackson zawsze sral na pozycje PG i prawde mowiac po glebszej analizie nie dziwota

kto chce grac z gosciem ktory

1) przeprowadza pilke

2) nastepnie kozluje ja kolejne 8 sekund

3) oddaje rzut badz odgrywa po pick n rollu

jak dla mnie to jest cos kolo 20 sekund jednego goscia z pilka

komu sie ku#wa chce z kims takim grac, fajnie jest jak sie za ciebie wyciera zabki, myje dupke i robi loda gdy ty lezysz i nic nie robisz ale kiedys przychodzi ten moment wkurwienia i 'chcenia' tylko ze chciec nie znaczy moc i w tym momencie sie wkurwiasz bo jest marionetka

takie wrazenie maja wszyscy grajacy z dominujacmi PG

koszykowka to nie gra dla bardzo malych ludzi a juz na pewno nie gra gdzie mali ludzie rozdaja karty

Paula mozna podziwiac ale my艣le Paul centered basketball bez koszykarzy dookola tylko cieciow sprzatajacych wszystko po nim to raczej nie jest recepta na sukces

a retrospektywnie to ci Hornets rzeczywiscie mieli 'pake' - szkoda ze zabraklo niecierpliwosci z Chandlerem

washed-up Kidd, washed washed-up Payton, overrated Rondo, Fisher, Chalmers, Bulls grali bez PG - ci ludzie maj膮 pier艣cien jako s5 PG

Billups, Cassell i Parker to jedyne nazwiska-nazwiska na PG z tytu艂em w ostatnich 22 latach - zupe艂nie nie przypadkowo.

Edytowane przez Bia艂aCzekolada
Odno艣nik do komentarza

Pondexter, Bayless, Jack, Belinelli - na nich nie pozna艂 si臋 Paul, a pozna艂 si臋 m.in. 艣wietny i dymaj膮cy Paula w PO nomen omen, Mike Conley

Czytam to zdanie i ni ch*ja mi ten 艂aci艅ski zwrot nie pasuje do kontekstu. ;] No, chyba, 偶e imi臋 lub nazwisko Mike'a Conley'a rzeczywi艣cie co艣 ciekawego oznacza w jakim艣 slangu ameryka艅skim lub chocia偶 gwarze kaszubskiej, wtedy zwracam honor.

Odno艣nik do komentarza

@ai3 i czekolado

Chyba to co robicie to jednak jest semantyczne nadu偶ycie

Kidd jako艣 doci膮gn膮艂 Nets do fina艂贸w , Payton te偶 swoje Seatlle to 偶e nigdy si臋 to nie uda艂o Nashowi czy CP 3 ma swoje znaczenie.

P.S. Curry jako lider Golden doprowadzi ich w ci膮g najbli偶szych lat do fina艂贸w

Niskim jest trudniej bez dw贸ch zda艅 ale w jednych wierze a w innych nie

Odno艣nik do komentarza

Je艣li chcesz doda膰 odpowied藕, zaloguj si臋 lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani u偶ytkownicy mog膮 komentowa膰 zawarto艣膰 tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Za艂贸偶 nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj si臋

Zaloguj si臋

Posiadasz ju偶 konto? Zaloguj si臋 poni偶ej.

Zaloguj si臋
  • Ostatnio przegl膮daj膮cy   0 u偶ytkownik贸w

• Brak zarejestrowanych u偶ytkownik贸w przegl膮daj膮cych t臋 stron臋.
  • Dodaj now膮 pozycj臋...

Powiadomienie o plikach cookie

Umie艣cili艣my na Twoim urz膮dzeniu pliki cookie, aby pom贸c Ci usprawni膰 przegl膮danie strony. Mo偶esz dostosowa膰 ustawienia plik贸w cookie, w przeciwnym wypadku zak艂adamy, 偶e wyra偶asz na to zgod臋.