Skocz do zawartości

kolejna rewolucja na nba.com

lorak

Rekomendowane odpowiedzi

z jednej strony można sobie darować oglądanie meczów

Serious? Czytając niektóre wypowiedzi i tak mnie martwi ile osób zabierających głos w dyskusjach leci na recap & box score (!) tudzież suchej statystyce, więc mam nadzieję, że przez tą nową zabawkę ta liczba nie śledzących spotkań w sposób naturalny się jeszcze nie powiększy ;] Bardzo to przydatne żeby wyciągnąć jakiś szczegół, ale nic nigdy nie zastąpi spotkania oglądanego od deski do deski.

Świetna sprawa, ale tego się nie da oglądać zamiast spotkań. To może zdecydowanie wspomóc przyjrzenie się zawodnikowi, bo nie trzeba całego spotkania oglądać, tylko akcje z jego udziałem, których nie dało się obejrzeć na LP, bo tam były tylko niektóre. Ale żeby oglądać to zamiast całego meczu, to trzeba być masochistą.

w tym sezonie część danych ze sportVU [...]

kto się jeszcze cieszy jak małe dziecko? ;]

Nie jestes jedyny... choc mnie bardziej ciesza dane niz video ;-)

Ale najbardziej w tym wszystkim mi sie podoba podejscie NBA. Nawet jesli udostepniaja tylko podstawowe statsy czy krotkie filmiki to jednak jest to wyrazny krok ku ekspansji w kierunku fanow, a nie chowaniu tego pod przykrywka dobra druzyn czy praw autorskich.

Z drugiej strony mozesz sobie wyobrazic ile to wszystko doklada godzin do przyszlorocznych przygotowan FB??? ;-O

Super ta rewoulacja, w koncu nie musicie meczy ogladac o co od tak dawna walczycie

Ale jedno nie wyklucza drugiego - oglądam sporo meczy( z tym że głównie JAzz i Portland w tym roku) ale jednocześnie uwielbiam statystyczno matematyczne podejście do kosza i z chęcią wykorzystam takie coś do dokładnego przyjrzenia się danemu zawodnikowi - nawet jak ktoś interesuje się tylko jednym zespołem to i tak może sobie skumulowac pigułkę - zasadniczo nie jest to nic złego pozwala ci zwłaszcza ocenić graczy mniej znanych

Nie jestes jedyny... choc mnie bardziej ciesza dane niz video ;-)

Ale najbardziej w tym wszystkim mi sie podoba podejscie NBA. Nawet jesli udostepniaja tylko podstawowe statsy czy krotkie filmiki to jednak jest to wyrazny krok ku ekspansji w kierunku fanow, a nie chowaniu tego pod przykrywka dobra druzyn czy praw autorskich.

Z drugiej strony mozesz sobie wyobrazic ile to wszystko doklada godzin do przyszlorocznych przygotowan FB??? ;-O

ja to wogóle się dziwię, że oni udostępniają coś takiego na  stronie - z tego typu rzeczy skorzysta pewnie jakaś setna część promila fanów

tzn oczywiście że dobrze że udostępnili, ale nie wydaje mi się żeby włożona w to praca jakoś się szczególnie zwróciła

choć pewnie po prostu i tak mieli coś takiego/podobnego zrobionego na potrzeby scoutingu drużyn, to i  szarym fanom udostępnili 

no i przy okazji - czy na poziomie udostępniania informacji zwykłemu fanowi jakakolwiek inna liga sportowa może się pochwalić czymś podobnym ? 

Genialna rzecz jeśli chodzi o jakościowe uzupełnienie ilościówki ze statów na stronie nba. Ja nie wiem dlaczego niektórzy płaczą, że teraz ludzie przestaną oglądać NBA, przecież ta opcja to uzupełnienie, nikt poważny nie będzie oglądał jedynie akcji z nba.stats. Przecież chyba to forum zrzesza fanów/sympatyków/kibiców/whatever koszykówki w wydaniu NBA, to chyba nie ma niebezpieczeństwo że ogół porzuci oglądanie meczów. Ja bardziej bym się martwił czy i kiedy NBA wprowadzi opłatę za korzystanie ze statsów. ;]

Super ta rewoulacja, w koncu nie musicie meczy ogladac o co od tak dawna walczycie

http://forums.realgm.com/boards/viewtopic.php?f=6&t=1286455

sami zawodnicy nie sa w stanie w pelni ocenic tego, co sie dzieje w meczu, w ktorym graja i posluguja sie wlasnie taka analiza pojedynczych akcji, a ty to krytykujesz, gdy wlasnie dzieki takiemu narzedziu chcemy lepiej poznac gre. gdzie tu sens, gdzie logika?

fajny tool...pomocny

ale umyka wtedy mnóstwo rzeczy

pamiętajmy że to gra zespołowa a piszecie tu jakby mecz=suma wszystkich akcji na które klikasz...... a tak nie jest

ucieka przede wszystkim

1) tempo meczy jako całość i charakterystyka danej drużyny - czyli jak funkcjonuje zespół jako całość w oparciu o system

2) reakcja graczy na daną sytuację na boisku czyli normalna ocena poprawy założeń trenera poprzez sytuację na boisku

3) pewne liderowanie graczy na time'ocie i pewne obijanie się innych (widać to super jak jesteś w hali)

4) obawiam się że materiał tak zostanie zrobiony że umknie nam fakt z czego wynikała dana akcja ( czy z pogubienia się przeciwnika, czy z presji czasowej zegara 24 sekundowej, czy z głupoty graczy przeciwnych czy z super D)

będziemy jeszcze lepiej wiedzieli o indywidualnych umiejętnościach jak gra dany gracz, jak podaje, jak rzuca, jak zbiera, jak blokuje ale tak mądrzy w swojej nieskończoności ni kija będziemy wiedzieli jak gra zespół

dla mnie ważniejszy jest aspekt druzynowy

Widzisz ignazz to co my widzimy to mały pikuś do tego co widzą gracze albo kluby. Tam nawet jest podane ile razy zawodnik łamie zagrywkę obronną polując na przechwyt bo to że ktoś ma przechwyty to wcale nie oznacza że jest wybitnym obrońcą( więc wszystkie DRAPM oparte na boxscorze zawyżają wartości dla kolesi). w zeszłym roku tak miało Denver że u nich połowa graczy bardziej czaiła się na piłke niż obchodziło ich co się dzieje za ich plecami . Widziałem kiedyś fragment tego i to naprawdę daje ci niesamowitą wiedzę o wadach i zaletach - to coś co już o dawna funkcjonuje w piłce nożnej