Skocz do zawartości

Must seen /die hard edition/

BiałaCzekolada

Rekomendowane odpowiedzi

Wytłumacz mi jak się zmienił atak Heat. Tak się składa, że i Po 11 i PO 12 oraz obecne nie były tak dawno. Co się zmieniło? Doszedł Allen, lepiej siali zza łuku ale cały czas opierali się indywidualnym graniu Jamesa i DW. Jak pomógł zespołowi Spo w 2011 jak James był zatrzymany i jak pomógł w 2013? Dając Mario Chalmersowi decydować o być czy nie być? 

Do Jamesa można się przyczepić jedynie w jakimś stopniu o finały 13 i 11 ale pomocy od trenera żadnej nie dostał.

Jeśli dla ciebie press i odcinanie na obwodzie przez atletycznych graczy/zespoły to nowość to okej. Drużyny opierają się głównie na 7 footerach w obronie bo to najzwyczajniej w świecie są lepsze obrony. Miami zresztą też 1-2-2 i tym co piszesz grali parę minut aby dojebać rywala bo mają do tego ludzi. Oczywiście fakt, że stworzył z Heat top 5 defensywę świadczy o nim dobrze, natomiast mi się rozchodzi o nazywanie go świetnym czy wielkim bo to aż w oczy razi. Niech będzie niezły ale nie szalejmy.

Poza tym co do DW i Jamesa to ten pierwszy czasami nie zjebał go jak psa a Spo udawał, że nie słyszy a ten drugi przyłupił mu z bara jak Brownowi? Autorytet do przekonywania kogokolwiek nie lada hehe.

Wytłumacz mi jak się zmienił atak Heat. Tak się składa, że i Po 11 i PO 12 oraz obecne nie były tak dawno. Co się zmieniło? Doszedł Allen, lepiej siali zza łuku ale cały czas opierali się indywidualnym graniu Jamesa i DW. Jak pomógł zespołowi Spo w 2011 jak James był zatrzymany i jak pomógł w 2013? Dając Mario Chalmersowi decydować o być czy nie być? 

Do Jamesa można się przyczepić jedynie w jakimś stopniu o finały 13 i 11 ale pomocy od trenera żadnej nie dostał.

Poza tym co do DW i Jamesa to ten pierwszy czasami nie zjebał go jak psa a Spo udawał, że nie słyszy a ten drugi przyłupił mu z bara jak Brownowi? Autorytet do przekonywania kogokolwiek nie lada hehe.

wowo, naprawdę nie widzisz różnicy między Heat `11, a `13? Dla mnie jest ona naprawdę widoczna. Dużo lepszy ruch piłki, zdecydowanie większa płynność w ataku. Te wszystkie 1-2, 1-3 picki, których brakowało w pierwszym sezonie, back doory, bardzo dobra gra w semi-transition. To wszystko poprawiło się w trakcie rozwoju tego zespołu i zakładam, że Spo miał na to duży wpływ. Do tego jednak sposób w jaki radzą sobie z centrami przeciwnika. Frontowanie i świetna gra z pomocy. To też jest nieźle ułożone. Jasne, że pomaga mu w tym nieprawdopodobny atletyzm graczy, ale coach musi korzystać z potencjału jaki ma w rosterze. 

Jeśli chodzi o pomoc Lebronowi w finałach 2013 to nie bardzo rozumiem. Pop zaśmiał się Jamesowi w twarz, a ten nie potrafił zareagować. DOstawał kilometr miejsca, to powienien zabić Spurs w pierwszych dwóch meczach i zmusić trenera San Antonio do reakcji. Nie wiem, czy można winić Spo za pasywność Lebrona, ale być może masz trochę racji.

Co do tych małych konfiktów z liderami, nazwałbym je błahostkami. I być może wyszła też mądrość trenera, że nie robił z tego afer, bo przyniosłoby to tylko więcej szkód.

Podsumowując dla mnie Spo dobrym trenerem jest na pewno, być może nawet bardzo dobrym. 3 finały z rzędu i 2 mistrzostwa, to nie mogą być osiągnięcia frajera. Nie wierzę w to.

Ja powiem tak- przeciwnikiem czy hejterem Spo nigdy nie byłem ale podobnie jak w sprawie Bryanta po prostu dla mnie jest różnica między stwierdzeniami "to robi dobrze, tu nieźle" a Wielki trener czy Jordan level. 

Ale właśnie ile tych backdoorów było w PO? Od razu powiem, że w RS ich wiele nie oglądam, więc tu pojęcia nie mam. Miami od początku big 3 bazowali na transition, obronie. To, że poprawiły się jakieś elementy to wiadomo ale filozofia gry pozostała. 

Poza tym ten mastermind ofensywny nie potrafiący przełamać dobrych obron- no proszę cię. Pasywność Lebrona to jedno ale można uwalniać, próbować wykorzystać go na przeróżne sposoby a Spo po prostu nie ma pojęcia co zrobić jak James zostaje powstrzymany- wtedy Eric przypomina zagubionego małolata. 

Powtórzę jeszcze raz, że nie uważam, że Spo to zły trener i określenie przeciętny do niego pasuje. Nie jest to pejoratywne określenie i w tym przedziale znajdują się trochę lepsi i trochę gorsi ale nie przecniajmy go. 

Robert Horry ma mnóstwo mistrzostw i to też nie są osiągnięcia frajera. Ale czy stawiamy go tam gdzie Jordana i Hakeema? 

Scott Brooks ma WCF na koncie a jest fatalny. Trener przeciętny dostając najlepszy skład w lidze tego nie spierdoli a może nawet coś dobrego zdziała.

Oczywiście, że zachowania DW czy LBJ to głupoty niemniej jednak uważam, że autorytetem to się nie cieszy opalony za wielkim. 

A na koniec to nie ma co dalej wałkować tematu, ruszył nowy sezon w końcu coś się dzieje :)

akurat jedno trzeba Spo przyznać...

znalazł się bardzo dobrze w dobrym i odpowiednim miejscu w odpowiednim czasie...

jakby nie szukać krytyki Heat to jednak:

- jest to organizacja zachowująca ciągłość rozwoju, długotrwałość wspólpracy, wykazująca się konsekwencją;

- stanowisko Pata Rilay'a i związanie z klubem ponad 15 lat;

- sztab trenerski ze Spo u boku a potem jako HC - ponad 10 lat;

- doradcy - ponad 10 lat;

- ciągłość dziejowa i kontynuacja w osobie Zo i Howarda - docenienie ich - nadal....

Po prostu bardzo bardzo dobrze i profesjonalnie zarządzany klub gdzie Spo jest znaczną jej częścia!

czy jest genialnym trenerem oczywiście NIE!

ale motywatorem i opiekunem "wybrykantów" już TAK....

Nie każdy w taki sposób mógłby i potrafiłby wykorzystać swoją szansę...on to robi.....

a że nie może być równocześnie Twórcą i Tworzywem wybrał to drugie..... jest niejako produktem PAta&heat&Spółki i z tej roli wywiązuje się wyśmienicie...

te taktyczne fajerwerki trenerów i tworzenie kanonu myśli trenerskiej nie jest jego rolą ( jak u Popa który MUSI czasem sorry za stwierdzenie "kręcić z gówna bata") bo ma inna sytuację - jego zadaniem jest dowieźć masę talentu do sukcesu i " nie przeszkadzać".

Z pożytkiem dla obu stron bo potrafię sobie wyobrazić że znalazł by się trener w stylu Popa wizjoner który zajebałby Miami swoimi niepotrzebnymi i zbyt skomplikowanymi koncepcjami.

Stąd o ile porównanie do Popa i wykazywanie wyższości Spo jest śmieszne to nie wynika to z słabości Spo jako trenera tylko jego innej roli w zespole.

Brak wspólnego mianownika aby to równanie rozwiązać.

A że w NBA liczą się tytuły to oczywiście lepiej dla właścicieli jak mają tytuł plus przeźroczysty trener niż wice tytuł i trener z osobowością bardzo wyrazisty....

W słąbym zespole może i Spo by nie miał czego szukać bo słabości by nie zamaskował ale za to dobrze eksponuje silne strony Miami.

I nie wpierdala się dyplomatycznie co w środowisku trenerskim "ja wiem lepi" jest cenna wartością i żadkością także.....

Efekty ma więc nie ma co kamyczkiem rzucać.

ale stawianie go w panteonie tych największych nawet przy nie 2 nie 3 tytułach jest nadinterpretacją...

jak dla mnie

Opiekun OF THE YEAR

Czym się jaram...

Młodzież Orlando.
Jason Thompson zawsze spoko ( niedoceniany to grajek, zawsze go widziałem koło Howarda )
Cousins w końcu się ogarnie
Drummond a właściwie całe wysokie trio z Det ale Drummond w szczególności.
W innym temacie już pisałem o dwojce Turner CW
Waiters niech da wsparcie dla Kyle'a
Jak Popovic wykorzysta Belinelliego w Spurs...
Współpraca Howard Harden ( Spodziewam się najlepszego sezonu Howarda)
Batum który powinien zrobić postęp
Grecki gówniarz i jego wielkie łapska ( dochodzą słuchy że nie bedzie w stałej rotacji a myślałem że nie bedą trzymać grajków z potencjałem na ławie po ostatnim sezonie zwlaszcza że i tak za wiele nie ugrają)
jj redick jego śmiganie po zasłonach i to w jaki sposób bedzie wygladał w Clipps.
I ogólnie jaram się tym że mamy calkiem dobrą ekipe podkoszowych w nba czyli coś co po cichu się zmieniło w ostatnich paru sezonach, coś na czego brak dużo osób narzekało kilka lat temu( w tym ja)

Edyta:

Gal Mekel jest w sumie spoko grajkiem. trochę mi Baree(?) przypomina, chociaż nie wiem czy nie przez to że gra w mavs.