Skocz do zawartości

Boston Celtics 2013/14

havlicek

Rekomendowane odpowiedzi

Dane ortg się różnią zależnie od strony, ale na przykład na 82 games Celci z nim mają ortg 101,8 i drtg 112,6, i ogółem są z nim o 7,1 pkt gorsi na 100 possesions. Więc nie wiem skąd masz dane.

Rondo miał bardzo długą rehabilitację, roczną, do tego wrócił już ponad miesiąc temu. To nie kontuzja, tylko po prostu rondo ball. 

Dane ortg się różnią zależnie od strony, ale na przykład na 82 games Celci z nim mają ortg 101,8 i drtg 112,6, i ogółem są z nim o 7,1 pkt gorsi na 100 possesions. Więc nie wiem skąd masz dane.

Z BB-R. Na 82games masz dane z 17.02. Od tego czasu zdążył zagrać 2 mecze z Suns i Lakers i w obu miał dodatnie +/-, także to 104,1 jest na pewno na chwilę obecną bliższe prawdy niż 101,8.

Boston miał w tych meczach 93,9 i 95,4 ortg. Jakoś nie chce mi się wierzyć, że Celci mieli z Rondo conajmniej 113 ortg, a bez niego w 33 minuty jakieś 55. Bo tak to musiałoby wyglądać. Tym bardziej, że Rondo miał 9/34.

Aha.

Żebyś się nie zdziwił. W meczu z Suns, pod nieobecność Rondo, Cetlics zdobyli 9 punktów na 26 posiadań, także ORTG wykręcili niespełna 35.

I ortg 74 i 89.

Co to ma być?

Problem z Rondo jest taki, że on bez piłki jest nikim. Jak z piłką go odpuszczają na 2m, to bez piłki obrońca może sobie podwajać od niego nawet 1 pass away. Także generalnie słabo go widzę przy takiej ofensywie.

Nie powiedziałbym, że nikim, bo nawet Rappar pochwalił umiejętność cutowania Rajona, ale na pewno, żeby w 100% wpasować się w system Stevensa Rondo potrzebowałby lepszego jumpera. Zresztą nawet w innej ofensywie by go potrzebował, im więcej broni tym lepiej.

Dzisiaj C's bez Rondo, Sulliego, Bradleya przegrali z Kings. W dodatku w następnym meczu z Utah, co prawda zagra już Rondo, ale Sullinger być może nie(Bradley też, bo on nie pojechał na trip), więc jest duża szansa na kolejną porażkę. Dramatyczny sezon, ale oby zakończył się draftowym hepi endem i może za rok już powalczymy o PO.

No i znowu Celtowie "wygrywają" w meczu "na szczycie". Ale cieszy niezła postawa Olynyka w tym spotkaniu. Ciekawe, jak bardzo jeszcze spowalnia go plantar fasciitis, z którym się boryka w tym sezonie. Miejmy nadzieję, że popracuje w offseason, zrzuci trochę "młodzieńczej galarety" i w przyszłym sezonie zobaczymy jego potencjał na parkiecie.

Dokładnie Olynyk po raz kolejny pokazuje , że jak dostaje koło 25/30 minut to potrafi wykrecic te 20 pkt ,8 zbiorek / 4 asysty , wyrasta na solidnego Role Playera a to dopiero jego Rookie season ; ) Na + mozna dodać tez to , że poprawił znacznie defensywe i zbiorki ;)

Odnośnie tankowania - teraz będzie jeszcze łatwiej. Z następnych 17 meczów Celtów aż 13 będzie przeciwko playoffowym zespołom.  

Ostatnie spotkania Rondo prezentował się całkiem nieźle z półdystansu i dystansu, sporo osób to zauważyło. Tymczasem bardzo źle to wygląda, jeśli weźmiemy pod uwagę rzuty z najbliższej odległości od kosza. Rondo trafił tylko 43.8% z restricted area i 11.8% reszty rzutów z pomalowanego (poza restricted area). Dla porównania, w ostatnim sezonie przed kontuzją miał odpowiednio 57.4% i 41.4%. Blisko obręczy wychodzi obecna słabość jego nóg, więc mam nadzieję, że uporają się z tym jakoś w offseason, o ile oczywiście Ainge nie będzie nim w lecie handlował.

Marzec wygląda zabójczo dla Celtics, nie da się ukryć. W kwietniu jednak mają już łatwiej, dlatego nadal nie wiadomo gdzie wylądują na koniec sezonu.

Co do pozostania Rondo, to myślę, że dużo zależy od tego ile sobie kasy zażyczy. Jak za dużo, to Ainge poszuka frajera, który chce coś za niego dać, a potem jeszcze mu zapłacić.

Rodrigue Beaubois był zaproszony na trening Bostonu i to czy Boston go podpisze ( czy to na sezon czy to na 10 dniowy kontrakt dla sprawdzenia go ma sie wyjasnic w ciagu najblizszych dni , moim zdaniem powinien pokazac co potrafi w Bostonie i moze byc inwestycją na przyszłosc , oczywiscie moglby być backupem dla Rondo tylko , że jest jeszcze Pressey ale przy podpisaniu Francuza , najprawdopodbniej Pressey trafił by do D-League , a może było by lepiej gdyby młod Phil dalej sie ogywał w Bostonie , trudno stwiwedzić

http://bostonceltics.pl/2014/02/26/rodrigue-beaubois-trenowal-dla-celtics/

Po summer league liczyłem na trochę więcej od Phila, obecnie Pressey to materiał na 5tego guarda w rotacji - materiał. Beaubois prochu raczej nie wymyśli, ale specjalnie gorszy od Presseya nie będzie, więc warto spróbować go skoro sezon i tak mamy z głowy. 

Szkoda że nie pozbyliśmy się kogoś z grupy Bass/Humps/Bayless kasy byśmy przyoszczędzili, jeszcze lepiej przytankowali, a ci gracze i tak nie dotrzymają w Celtics do czasu, gdy Boston znowu będzie contendował.

Żebyś się nie zdziwił jak Humphries ostro zjedzie w dół po podpisaniu ostatniego w miarę sutego kontraktu w karierze, ale ok on przynajmniej coś gra, za to Bayless jest tak marny po obu stronach parkietu, że wolałbym 48 min Presseya niż każdą Jerryda.

Przed następnym meczem nawrzucaj jeszcze Greenowi, może efekt będzie podobny jak z Baylessem ;)