Skocz do zawartości

Polskie szanse czyli kto nowy dotrze do NBA.

ignazz

Rekomendowane odpowiedzi

dziś przeczytałem:

Polish forward Olek Czyz has an offer from Vanoli Cremona but he may go the the Bucks for training camp as per la Provincia di Cremona

Mamy jedynaka w NBA - centra Suns Marcina Gortata, mamy Przemka Karnowskiego, który w NCAA po roku grania szykuje się do dawki sporej ilości minut w Gonzadze po odejściu Olynyka z jedynym konkurentem -Samem Dowerem tylko w składzie, mamy Ponitkę, który poprzez Belgię czai się także do NBA zapewne, przewinęło się w trejdzie Bux nazwisko Szewczyka ale tylko jako mięso do Okli oraz Olka Czyża, który prawdopodobnie dostanie zaproszenie na obóz treningowy Bux. Przypomnę ze gracz zaryzykował i postawił wszystko na jedna kartę czyli ligę letnia z PTB (zagrał 2 z 6 meczy w tym 7 punktów w jednym z nich) i ZREZYGNOWAŁ z kadry.

no cóż 3mamy kciuki!!!

choć historia Olka który już drugi rok tuła się w poszukiwaniu angażu bo był i w Chicago i San Antonio i w PTB pokazuje że nie ma lekko!!!

W NCAA mamy jeszcze Tomasza Gielo, ale u niego nie widzę szans na NBA. Gra więcej od Karnowskiego, ale ma słabe statystyki w słabym zespole.

Z Ponitki moim zdaniem nic nie będzie. Niestety taki Waczyński jest od niego lepszy w praktycznie każdym aspekcie (poza atletyzmem), a co tu mówić o poziomie NBA.

Adas Waczynski aka w obronie Jeremy Lin. Jak ktos widzial mecz z Czechami? ten z gamewinerem to wiecej nie trzeba mowic. Czasami cos tam za 3 rzuci ,ale to wszystko. A i jeszcze z polowy tylem do kosza potrafi trafic i zza kosza ,ale chyba predzej wzieli by go do harlem globetrotters niz NBA

Tylko,że Ponitka jest aż o 4 lata młodszy.Pozatym Waczyńskiemu dobrze w Treflu a tam już lepszy nie będzie.Ponitka może zaryzykował z tą Belgią ,ale z tej ligi wyszło więcej lepszych koszykarzy niż z PLK-a.Nawet do NBA.Pozatym będzie grał w Europie, a jak widać po Eurobaskecie tylko granie z najlepszymi rozwija.Adam niestety będzie skazany na granie w PLK.

Rzut..... nic więcej "praktycznego" nie widzę w czym Adaś jest lepszy od Ponitki. Prowadzenie piłki wg mnie ma słabe, napewno nie lepsze od Ponitki. Minięcie.... on może minąć tylko jak nabierze kogoś na pump fake, a Ponitka dzięki ciągu na kosz i atletyźmie ma nieco łatwiejszą drogę do pozbycia się obrońcy. Ja stawiam Ponitkę nad Waczyńskim, zwłaszcza, że ten pierwszy jeszcze może "coś" poprawić, a drugi lepszy nie będzie.... jedynie co to mogą mu się procenty polepszyć, ale rewelacji nie będzie.

Tu i teraz Adam jest troszke lepszy,ale za rok już nie sądze.Pozatym Ponitka wydaje mi się mieć jaja i nie spęka przed lepszymi graczami mimo iż ma ogromne braki.W mlodzieżówkach nauczył się być liderem i to w przyszłości napewno mu pomoże.Pewność siebie to duża zaleta.

widze szanse dla 2 gosci: karnowski i ponitka.

generalnie na tej liscie powinien znalezc sie jedynie karnowski, bo jest wysokim perspektywicznym centrem, ktorych w usa nie ma wielu. w ogole jezeli dla kogos upatrywalbym szansy to tylko sposrod wysokich. malych w usa jest na peczki. jedynym gosciem ,ktory moglby pojsc sladami fernandeza czy belinelliego to wlasnie ponitka. problem w tym, ze aby tak sie stalo juz teraz powinien dawac kadrze po 10ppg na takich ME. a jak bylo widzielismy. zycze mu jak najlepiej i mam cicha nadzieje, ze ktos sie skusi, bo "obrobiony" przez trenerow nba, to material na fajnego grajka, choc jak na warunki us pewnie troche za maly...

draftnet na rok 2015 ma

Niedźwieckiego z 37 nr i Ponitke z 54. Ponitka miał potencjał - nawet niezłe Hoop Summit ale jak na mój gust się pogubił ciut- gdyby poszedł do NCAA to pewnie byłoby inaczej a tak to chyba do NBA nie trafi

Draft express ma Karnowskiego z 33. numer w 2014 i Ponitkę z 49. w 2015. Karnowski to jak dla mnie pewniak do NBA i pełen wiary liczę że będzie miał sezon podobny do Olynyka i pójdzie w top 15 silnego draftu. Ponitka może i pójdzie z 50. numerem ale raczej nie pogra w NBA - na SG/SF amerykanie nie importują europejczyków ze słabym rzutem. Ponitka ma jednak jak najbardziej euroligowy potencjał i całkiem mądrze kieruje swoją karierą - do Telenetu Oostende w podobnym do niego wieku trafiali wcześniej Holden, Teletovic i Kaukenas i źle na tym nie wyszli. Czyż mając 200cm i grając jako PF to może liczyć co najwyżej na MVP w D-League i 10-dniowy kontrakt w Indianie. Niedźwiedzki ma szanse na wybór w miejscach 51-60 bo pod koniec draftu często idzie jakiś europejski wysoki z długim, pełnym spółgłosek nazwiskiem.

Karnowski w nba może się i znajdzie ale ja mu kariery tam nie wróżę, jeśli Witheya nazywają miałkim to co dopiero on, no ale 35-45 i angaż to cąłkiem realny scenariusz. Z Ponitką podoba mi się że od czasu do czasu widać że chłopak ma charakter i serce do gry, tutaj się nei zgodzę z kolegą @sirkozim imo Waczy to co najwyżej rzut ma lepszy, poni ma całkiem niezłe minięci i ten ciąg na kosz, w sumie to go trochę upodabnia do amerykańskich grajków na 2/3. Reasumując studa jakoś specjalnie nie widać w naszej nacji :sorrow::)

Niedźwiedzki gdzieś mi zaginął w boju i nic o nim ostatnio nie słyszałem. Widzę, że grał w Kołobrzegu, mało minut. Taki zawodnik może być brany pod uwagę do draftu?

Odnośnie Waczyńskiego i Ponitki to mam wrażenie, że niektórzy swoją wiedzę opierają na kadrze z obecnego Eurobasketu i MŚ do lat 17 sprzed jakiegoś czasu. Waczyński na co dzień był 2-3 opcją w swoim zespole, w ostatnich PO był nawet 1. Ponitka? Co najwyżej 6th man w Prokomie. Fajnie, że się przeniósł do Belgii, oby udało mu się wywalczyć miejsce w rotacji i pokazać się w pucharach. W każdym razie nie ma co już dyskutować na ten temat z mojej strony.

Niedźwiedzki gdzieś mi zaginął w boju i nic o nim ostatnio nie słyszałem. Widzę, że grał w Kołobrzegu, mało minut. Taki zawodnik może być brany pod uwagę do draftu?

Niedźwiedzki ma problemy ze zdrowie i nie wiadomo czy w ogóle wróci do gry. I żaden poważny serwis draftowy nie bierze go pod uwagę.

Odnośnie Waczyńskiego i Ponitki to mam wrażenie, że niektórzy swoją wiedzę opierają na kadrze z obecnego Eurobasketu i MŚ do lat 17 sprzed jakiegoś czasu. Waczyński na co dzień był 2-3 opcją w swoim zespole, w ostatnich PO był nawet 1. Ponitka? Co najwyżej 6th man w Prokomie. Fajnie, że się przeniósł do Belgii, oby udało mu się wywalczyć miejsce w rotacji i pokazać się w pucharach. W każdym razie nie ma co już dyskutować na ten temat z mojej strony.

Zgadzam się. Ja nie widzę wielkiej róznicy między Waczyńskim a Ponitką. Obaj mają swoje atuty i przewaga, z racji wieku, jest naturalnie po stronie Ponitki, niemniej wysyłanie Mateusza do NBA jest jak jazda z drewnem do lasu. Może gdyby uderzał do NCAA? Sam nie wiem. Oby grał dobrze w Belgii (w sparingach wypada bardzo obiecująco) i w przyszłości był solidnym graczem na poziomie Euroligii.

Waczyński zapewnie wyfrunie z ligi po tym sezonie, więc wtedy poznamy jego wartość w mniej komfortowych warunkach.

Ktoś wypowie się o grze Czyża we Włoszech? Chętnie się czegoś dowiem bo nie oglądałem go tam, a wyciąganie wniosków z kliku podstawiwych statów to idiotyzm. Są jakieś podstawy by mówić w jego kontekście o NBA, czy to po prostu dobry tweener z racji warunków fizycznych "skazany" na Europę?

• 3 tygodnie później...

Załapać to się nie załapie, ale to była piękna zmora dla komentatora kiedy w jednym czasie na parkiecie był Antetokounmpo i Czyż ... amerykańce mieli języki w kokardkę. Swoją drogą jak Czyż ( Si-Zii-Łaj- Ziii lub Cziiiz, bo tak to wymawiali) miał swój run to komentator się mocno ekscytował i padło nawet stwierdzenie "cziiiz... give him a contract...now! " :D