Chytruz Opublikowano 4 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2013 Ja się nie znam na europejskim baskecie, ale wątpię, że istnieje jakikolwiek rodzaj/gatunek/odmiana koszykówki, w której Vesely byłby lepszy od Gortata. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mythos Opublikowano 4 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2013 nie wiem co z nim zrobili w Wizards, pamietam go z Partizana, wrzucilem go do tych ze znakiem zapytania Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Findek Opublikowano 4 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2013 Miałem Co odpisać konkretniej ale skoro pojawiły się tutaj takie nazwiska jak Bargnani, Jerebko i Van den Spiegel to sobie daruję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mythos Opublikowano 4 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2013 nie no faktycznie, tam jest 5 punktow, mozna sie przyczepic do ktoregos z konkretnych nazwisk wpisanych bez specjalnego zastanowienia do mniej waznej listy ostatniego punktu i olac reszte zachowujac wyzszosc intelektualno moralna. Klasycznie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koelner Opublikowano 4 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2013 byłem entuzjastą jeśli chodzi o karierę Gortata ale widać, że Marcinek nie radzi sobie w wypowiedziach. bardzo dużo traci na tym, że gada dużo i często palnie jakąś głupotę. ale mythos nie przesadzaj. Marcinek jak na warunki europejskie jest niezwykle atletyczny, broni pomalowanego, w ataku gra agresywnie i jest bardzo dobrym fitem dla reprezentacji ale jestem zdania, że w ofensywie pierwsze skrzypce powinien grać dużo bardziej utalentowany Maciej Lampe lub na obwodzie Kelati. ale tutaj jest problem z Gortatem który uważa się za alfę i omegę w kadrze mimo tego, że praktycznie jako lider nic nie osiągnął. nie poprowadzi kadry do zwycięstwa oraz nie przejął roli lidera w Suns po odejściu Nasha (sam się namaścił szefem Phoenix). więc Marcinek oprócz kolorowych i wesołych momentów będąc zmiennikiem Howarda oraz promocji zwanej Nashem nie osiągnął tyle ile on sam próbuje udowodnić w wywiadach. na pewno Gortat nie jest na dzień dzisiejszy top10 czy w ogóle top jeśli chodzi o wysokich europejskich. nie mam zamiaru teraz śledzić wszystkich wysokich ale to jest rolers na poziomie NBA oraz wybitny rolers na poziomie europejskim gdzie przy słabszych drużynach może przejąć pałeczkę. Gortat jest overrated jeśli ktoś go uważa za gwiazdę na poziomie europejskim. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jinks Opublikowano 4 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2013 (edytowane) primo - slabo poukladana w porownaniu z zespolem nba. tu nie ma chyba jakis kontrowersji? zwroc moze uwage ze nba, zarowno poprzez swoje przepisy, mocne nastawienie na atletycznosc, jak i poprzez systemy konkretnych zespolow duzo lepiej wchlania graczy zajebistych w jakims elemencie i slabszych w innych (bo dobiera sie ich w uzupelniajacy sie 10 osobowy kolektyw z dopasowana taktyka) niz teoretycznie duzo lepszych i wszechstronnie wyszkolonych zawodnikow (mowimy o eurosach itd). secundo - widzialem sam juz nie wiem ile mutacji repry od lat 90, niewiele moglo sie rownac organizacja z tymi naprawde dobrymi. Bauermann Bauermannem, naprawde myslisz ze bedzie to poziom organizacji Turkow, Hiszpanow, Serbow, Grekow, Francuzow, Litwinow? tertio - widziałem Gortata na tamtym euro i widzialem eliminacje. Mamy inne wspomnienia najwidoczniej, na euro byl moim zdaniem wyraznie slabszy all around od ludzi typu Gasol, Krstic, Lorbek, oraz wyraznie slabszy jako defensywna sciana/rebounder/finisher od np Mozgova i Asika, w eliminacjach pamietam jak ogrywal go niejaki Beghin. Nie wiem, moze nowy trener ustawi jakies dobre podkoszowe duo z ofensywnie swietnego Lampego i defensywnie utalentowanego Gortata, ale wydaje mi sie ze wtedy MG sie obrazi bo chce wiecej akcji ofensywnych na siebie, Nasha tam nie bedzie, Gortat tylem grac nie umie, poldystansu wybitnego nie ma, podania i wizja max przecietne, powodzenia zycze. quatro - Karnowski to melodia przyszlosci, Gortat ma 29 lat i lepszy nie bedzie. Moze chociaz raz postawilibysmy na mlodych skoro trafila sie wybitna generacja, a nie cieszyli sie ze nasi 25-29 latkowie sa nadal perspektywiczni? Ciekawostka: niejaki Darko Milicic jest od Gortata mlodszy. Koles zdazyl byc gwiazdka w europie, bustem w detroit, miec wzloty i upadki w orlando, memphis, minnesocie i praktycznie skonczyc kariere (a jak zagral na eurobaskecie to miazdzyl zarowno na boisku jak i w wypowiedziach pomeczowych :-) ). Gortat zdazyl byc sredniakiem w niemczech, rezerwowym Dwighta, zagrac poltora dobrego sezonu w Suns z Nashem a w ostatnim sezonie polamac sie (wink) i spasc w rotacji za posmiertne ostatki JO, zaliczajac przy tym wszystkim mnostwo wtop wizerunkowych, glownie z repra. A w Polsce nadal czekaja az sie rozwinie i wszystkim pokaze. quinto - podkoszowi ktorzy beda imho lepsi (o ile zagraja): Javtokas, Lavrinovic, Valanciunas, Antic, Samardziski, Pekovic, Vucevic, Krstic, 2xGasol, Ibaka, Tomic, Schortsanidis, Asik, Ilyasova podkoszowi ktorzy moga byc lepsi: Pleiss, Green, Beghin, Van den Spiegel, Kuzmic, Motiejunas, Musli, Begic, Mirotic, Fasenko, Vesely, Fotsis, Bargnani, Jarebko, Erden ad 1 W kontekście nba - oczywiście. Dużo lepsi niż Gortat przepadają w swoich reprezentacjach (np. Bargnani w swojej gra słabo). ad 2 Myślę, że jeśli jest szansa na zobaczenie dobrze przemyślanego polskiego zespołu, to mamy ją własnie teraz. Skoro oglądasz reprę od lat 90. to powiedz, ilu lepszych trenerów od niego mieliśmy. Kultura gry zależy w dużej mierze od selekcji zawodników i przypisania im poszczególnych ról. Przywołane przez Ciebie zespoły mają przede wszystkim większy potencjał kadrowy. Dla nas punktem odniesienia powinni być dobrzy europejscy średniacy, zespoły kręcące się wokół ćwierćfinału EuroBasketu (Niemcy bez Dirka, mocni ostatnio Macedończycy, Chorwaci, przy lepszych wiatrach Serbowie i Turcy + peleton Ukraina, Izrael, Włochy, Gruzja itd.). ad 3 Zdajesz sobie sprawę, że ciut łatwiej gra się będąc reprezentantem Hiszpanii, Słowenii, Serbii czy Turcji i nie mając za trenera stosującego 7-osobową rotacją Mulego Katzurina? Możemy porównywać Gortata nawet do Hakeema i narzekać, że jest słąby, ale prawda jest taka, że na EB 2009 zagrał bardzo dobrze i chyba był najlepszy w naszej drużynie. Spokojnie, też pamiętam jego potknięcia w turnieju i to, jak w następnych eliminacjach w jednym meczu zniszczył go Zaza Pachulia. Pytanie, czy mamy kogoś lepszego na jego miejsce? W ostatnich eliminacjach był zdecydowanie najlepszy. A gdyby nie jego popis w meczu z Finlandią, to Polski na EB 2013 mogłoby nie być. ad 4 Widoczna u niektórych forumowa moda trwa w najlepsze. Jeśli ktoś jest młody i może będzie dobry - rozwalmy wszystko i układajmy pod niego zespół od nowa. Kiedyś niektórzy grali za zasługi, teraz inni powinni za obietnice, czy tak? Reprezentacja jest od tego, aby grali w niej najlepsi. To nie jest poligon dla młodych-gniewnych tylko miejsce, w którym trzeba zrobić wynik. Sztuka to połączyć doświadczonych zawodników z tymi na dorobku bez sztucznego przyśpieszania. Karnowski, Ponitka itd. powinni grać z drużynie narodowej, ale nie jako robieni na siłę liderzy, gdy zwyczajnie jeszcze nie są na to gotowi. Marcin jest w najlepszym wieku dla koszykarza, w reprezentacji gra dobrze, jest jakąś tam twarzą polskiej kadry. Mamy go skreślać, bo nie jest top3 centerem w NBA? Niech Karnowski pokaże, że daje zespołowi więcej od niego. Wreszcie, po latach z Griszczukami, mamy dobrego trenera. Sprawdźmy, ile w optymalnych warunkach wart jest nasz potencjał. Jeśli niewiele, to podziękujmy części z nich i układajmy klocki od nowa. Utalentowane pokolenie ma oznaczać, że z urzędu dziękujemy wszystkim pozostałym? ad 5 Lista jest mocno subiektywna. Pierwszy przykład z brzegu, bo nie chce mi się pisać o wszystkich - naprawdę sądzisz, że Javtokas czy któryś w Ławrynowiczów jest obecnie lepszy od Gortata? Drugiego rzutu nie skomentuję, bo to radosne impresje autora EDIT @Koelner Gadanie Gortata faktycznie wkurza, podobnie jak jego akcje przed poprzednim EuroBasketem. Nie wiem, czy obrazi się jak nie będzie robił za samca alfa. Domyślam się jednak, że byłby dużo skuteczniejszy i pożyteczny w ataku z lepszym rozgrywającym i jakimiś sensownymi obwodowymi. A tu, poza Kelatim, jest niestety słabo. IMO Gortat w warunkach europejskich to ktoś pomiędzy elite rolesem a gwiazdą z drugiej półki. Może ciut bliżej do tego drugiego. Edytowane 4 Sierpnia 2013 przez Jinks Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chytruz Opublikowano 4 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2013 Domyślam się jednak, że byłby dużo skuteczniejszy i pożyteczny w ataku z lepszym rozgrywającym i jakimiś sensownymi obwodowymi. Przecież on się w kadrze kręci pod 65% z gry w ostatnich latach, to za mało? Ja się często zastanawiałem, czy za bardzo nie jeżdżę po Gortacie, ale nie przesadzajmy, że to jest jakiś kołek na warunki europejskie. Pamiętam jakieś mecze, w których totalnie zgnoili go Pachulia (z rok czy dwa temu) i Asik (chyba Eurobasket 2009, obaj zresztą są starting quality centrami w NBA), Gasolem też Gortat zdecydowanei nie jest, ale przeciwko jakimś zespołom typu Belgia czy Finlandia (chyba wcale od nas nie gorszymi, z tego co widziałem) wypadał lepiej niż bardzo dobrze. Od Gasolów, Ibaki, Asika, Pekovica, Vucevica, Ilyasovy i Valanciunasa jest gorszym zawodnikiem też w NBA więc trudno oczekiwać, albo zarzucać mu, że nagle w Europie nie jest im równy albo lepszy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RappaR Opublikowano 4 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2013 Heh, pamiętam jak jeszcze sezon-dwa temu na realgm merykanie się zastanawiali nad jego miejscem i zawsze lądował w top10. Jak ta łaska kibicowska się zmienia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jinks Opublikowano 4 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2013 Przecież on się w kadrze kręci pod 65% z gry w ostatnich latach, to za mało? Trochę mniej (60% w ostatnich eliminacjach i 55% na EuroBaskecie 2009) ale to i tak więcej niż dobrze Mój błąd. To nawet zabawne. Typ jest najlepszym obrońcą w kadrze i dodatkowo w eliminacjach robił 20-10 na mecz, a niektórzy narzekają. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chytruz Opublikowano 4 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2013 Trochę mniej (60% w ostatnich eliminacjach i 55% na EuroBaskecie 2009) ale to i tak więcej niż dobrze Mój błąd. 63% w ostatnich eliminacjach i 65% w eliminacjach 2011. W 2009 jakby nie było, kolo nie był tym zawodnikiem, co teraz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koelner Opublikowano 4 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2013 To nawet zabawne. Typ jest najlepszym obrońcą w kadrze i dodatkowo w eliminacjach robił 20-10 na mecz, a niektórzy narzekają. na Eurobaskecie 2009 nie zagrał żadnego świetnego meczu. z Bułgarią szalał Logan, z Litwą Lampe i Logan i jedyny porządny mecz w ataku zagrał z Turcją (przegrany mecz) gdzie za to Asik robił z niego latawiec ze Słowenią przeciwko Lorbekowi się skompromitował a z Hiszpanią grał Logan z Koszarkiem w 2011 Polska przegrała nawet z Portugalią a Gortat jedynego jakiego miał przeciwnika to Pachulia 27 pkt. Belgowie, Bułgarzy, Portugalczycy nie mieli żadnego nazwiska pod koszem. Nenad Krstić który był za słaby na NBA w CSKA Moskwa ma TS%65 i gra z elitą Euroligi a nie z wysokimi Portugalii gdzie najwyższy zawodnik miał 203cm. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mythos Opublikowano 4 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2013 63% w ostatnich eliminacjach i 65% w eliminacjach 2011. W 2009 jakby nie było, kolo nie był tym zawodnikiem, co teraz. ... oraz nie bylo Finlandii. moze jednak ustalmy o czym rozmawiamy, bo ja pisalem swojego pierwszego posta w odpowiedzi na pomysl ze Gortat bedzie w top 3 centrow eurobasketu za Gasolami oraz w top 15 NBA. Nie napisalem ze bylby oslabieniem dla Basketu Kwidzyn. @Koelner - a nie widzisz sprzecznosci pomiedzy "jest swietnym fitem dla reprezentacji" i "powinien byc 3 w kolejce gtg ale uwaza sie za alfe i omege"? poza tym wydaje mi sie ze patrzymy mniej wiecej tak samo. @Jinks - nie wiem czy Bauermann jest na pewno duzo lepszy od Katzurina i Pipana. zobaczymy. Maljkovic, Ivkovic, Obradovic czy Tanjevic to to nie jest i nie tylko ze wzgledu na niewslasciwa koncowke nazwiska. Gortatowi przeszkadzala 7-osobowa rotacja? To jaka miala Macedonia ktora chwalisz? Antic i Samardziski mieli jako zmiennika kolesia w moim wieku i z nadwaga 60-latka. Jezeli chcemy cos osiagnac na jakims eurobaskecie, opierajac sie na posiadaniu top3 centra to Karnowski daje na to (kiedys) jakies szanse. Gortat zadnych. Tak, uwazam ze litewscy centrzy, sa albo po prostu duzo lepsi od MG, albo beda ustawieni tak zeby maksymalizowac ich plusy i ukrywac minusy i nie beda probowali wymusic dla siebie bardziej telewizyjnej roli. Nie wydaje mi sie zeby Gortat byl najlepszym obronca w kadrze, imho slabo zbiera, zwlaszcza jezeli o zastawianie chodzi, a obronca jest duzo lepszym z pomocy niz indywidualnie. za to Kelati z obwodowych robi swietna robote. @Chytruz - no to wymieniles 8 lepszych od niego, ja pisalem ze nie bedzie w top10. Duzo sie to rozni? @all - ja nie odbieram Gortatowi bycia dobrym rolesem (chociaz nadal widze spore braki i efekt Nasha), irytuje mnie tylko ze zarowno on jak i wielbiciele chociazby tutaj uwazaja go za niedocenionego w nba, top euro i zbawce kadry. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chytruz Opublikowano 4 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2013 @Chytruz - no to wymieniles 8 lepszych od niego, ja pisalem ze nie bedzie w top10. Duzo sie to rozni? Nie, ale druga część listy wygląda mi na przesadną chęć przyjebania Gortatowi. He is what he is, top 3 centrem na pewno nie, ale nie róbmy z niego jakiegoś kołka na warunki europejskie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koelner Opublikowano 5 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2013 http://www.sportowefakty.pl/koszykowka/375469/marcin-gortat-za-pipana-moglem-robic-wszystko on naprawdę za dużo pierdoli. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Findek Opublikowano 5 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2013 Mythos Nie jesteś na czasie więc nie wiesz, że od pewnego czasu mocno cisne Gortata, zwłaszcza po tej wypowiedzi o olewaniu w Phx jego dwóch najmocniejszych stron czyli pick'n'roll (ok) i gry tyłem do kosza (?!). Ale gdybyś skończył na tej pierwszej liście to wszystko byłoby ok i mielibyśmy o czym rozmawiać. Jeżeli stawiasz takie naziwska nad Gortatem no to ja Cię błagam, tu niby piszesz że spoko, że nie taki zły a potem porównujesz go do kupy ścierwa ? "Fajne buty... jak na kupione w CCC". No to jaki ma sens ta rozmowa jeśli zaraz sobie przypomnisz o Podkolzinie albo ożywieńcu po Okurze i powiesz, że też są prawdopodobnie lepsi. Nie, ale druga część listy wygląda mi na przesadną chęć przyjebania Gortatowi. He is what he is, top 3 centrem na pewno nie, ale nie róbmy z niego jakiegoś kołka na warunki europejskie.word A z ogólną tezą, że lepiej pasuje do NBA niż Europy zgadzam się w rozciągłości całej. A co do Karnowskiego, to ten miewa słabe mecze w swoich kategoriach wiekowych a Ty chcesz go wciągnąć do grania przeciwko tym wszystkim elitarnym wielkim, których wymieniliście powyżej. Żeby co ? Nie złapie pewności siebie i ogrania jeżeli będą go miażdżyć w każdym meczu. Niech jeszcze popracuje, przede wszystkim wzmocni fizycznie i za rok, dwa czemu nie. Wszedł w okres, kiedy fizycznie powinien rozwinąć się najbardziej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mythos Opublikowano 5 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2013 ile tam jest bezsensownych nazwisk na tej liscie? belgowie - wrzuceni jako przypomnienie eliminacji, vesely, jarebko, fasenko? jedyni w miare przyzwoici i w miare wysocy gracze swoich reprezentacji. ok, nieche bedzie ze to bzdura. natomiast nie czuje jakos zeby niemozliwe bylo osiagniecie wyzszego od mg poziomu dla miroticia, pleissa, mlodych z balkanow czy chociazby zeby niemozliwe bylo ze lepsze od niego mistrzostwa zagra bargs. a przypominam ze to byla lista zawodnikow ktorzy MOGA zagrac lepszy turniej. nadal moja teza jest taka ze gortata nie bedzie nie tylko w top3 ale nawet w top10 i do tego az nadto wystarczy lista pierwsza. a tymczasem gortat opowiada ze z lampem maja zdominowac reszte wysokich i jak tego nie zrobia to bedzie to porazka. jak karnowski bedzie mial kolo siebie solidnych graczy, chociazby lampego i kelatiego, jakis system, to kazda minuta na boisku bedzie procentowac. w 2009 Raduljica byl zawodnikiem na poziomie uniwersjady, Ivkovic gral nim kiedy sie dalo, w 2013 Raduljica podpisal w NBA. Wiesz ze a balkanach jest "troche" inna definicja mlodego gracza i "troche" inna wizja ich wprowadzania do gry na serio. jakos nie mam watpliwosci ktora jest lepsza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
House Opublikowano 5 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2013 Ok. Może zakładzik? Gortat w Top10 pod wzgledem PPG? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mythos Opublikowano 5 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2013 ale co chcesz w ten sposob udowodnic albo porownac? ze bedzie pelnil funkcje do ktorej nie jest predestynowany, ze zawodnik ktory gra 35 min rzuca wiecej niz tacy ktorzy graja po 20 a oprocz rotacji podkoszowej maja inne opcje ofensywne? to juz wiecej powie total albo per 36, ale nie wiem czy akurat pkt sa najlepszym wyznacznikiem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
House Opublikowano 5 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2013 Prawde powiedziawszy chcialbym zarobic. Per36 może byc ,a fiba ma per36 w swoich statystykach? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lynn Opublikowano 5 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2013 ile tam jest bezsensownych nazwisk na tej liscie? Takich głupot nie pisał nikt od czasów pewnego kolegi kibica MIAMI ,twierdzącego że Beasley to TOP ligi. quinto - podkoszowi ktorzy beda imho lepsi (o ile zagraja): Javtokas, Lavrinovic, Valanciunas, Antic, Samardziski, Pekovic, Vucevic, Krstic, 2xGasol, Ibaka, Tomic, Schortsanidis, Asik, Ilyasova Javtokas to już dziadek na 15 max minut, Ławrynowicze chyba liczysz ich osiągnięcia razem bo obecnie to też przygrasłe gwiazdki, Valanciunas może wystrzelić,ale obecnie Gortat jest lepszy,kiedyś napewno to się zmieni, Antic ciepie jak oszalały za 3 gorsza wersja Teletovicia,a zobacz Bośniaka w Nets Samardziński drągal,wyrobnik w PLK by nie szalał, Schortsanidis gra max 15 minut bo ma problemy z faulami i ciągłę kontuzje Pekovic, Vucevic, Krstic, 2xGasol, Ibaka, Tomic, Asik, Ilyasova tu się zgodze poziom już bardzo zbliżony. podkoszowi ktorzy moga byc lepsi: Pleiss, Green, Beghin, Van den Spiegel, Kuzmic, Motiejunas, Musli, Begic, Mirotic, Fasenko, Vesely, Fotsis, Bargnani, Jarebko, Erden Pleiss,Beghin,Green,Spiegel czy Musli lepsi od Gortata.Przecież to obłęd. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi