Skocz do zawartości

Draft 2013

january

Rekomendowane odpowiedzi

Zawsze ciekawi mnie, skąd ludzie biorą pomysły, że jak komuś poszło ACL czy inne więzadło, to zaraz robią z niego kolejnego Odena i wróżą karierę na szpitalnym łóżku. Takim osobom polecam prześledzić wcześniej historię kontuzji Odena, zamiast pisać głupoty.

I nie porównujmy Noela do Sully'ego.

Nikt nie wypowie się nt. Goodwina?

Ja się na medycynie nie znam, ale z tego co mi wiadomo to Noel miał już problem z tym kolanem w szkole średniej (stracił wtedy przez to sezon). Niby jest w takim wieku, że po ACL można wrócić do 100% sprawności, ale czytałem artykuł w którym jakiś lekarz ze Stanów wypowiadał się, że obie te kontuzje mogą przyczynić się do kolejnych urazów. Na pewno kluby dobrze sprawdzą jego zdrowie w odpowiednim czasie i jeśli będzie coś nie tak to trochę straci.

A właściwie jak widzicie przyszłość Noela w NBA? Pomijając już jego straszną surowość w ataku (kontuzja wyklucza postępy w najbliższym czasie) to standing reach 9' 1.5" na poziomie NBA nie powala na kolana. Bliżej do PF. Ile jest w stanie dołożyć masy? Uciekło mi gdzieś zdjęcie, na którym obok siebie stoją Davis, Noel, Cauley-Stein i ten biały na W. W każdym bądź razie Davis i Noel są chudzi, ale rzuca się w oczy, że "węższy" jest Noel. Nie będzie na czym tych mięśni zaczepić.

Edit:

Mam to zdjęcie: http://ukrecruiting.bloginky.com/files/2012/08/UKposts.jpg

Nikt nie wypowie się nt. Goodwina?

Nawet Calipari odradzał mu pójście do NBA po jednym roku gry. Widziałem jego 2 mecze i na mnie z kolei zrobił średniawe wrażenie. Kiepski z dystansu, kiepski z linii . Wydawał mi całkiem solidnym obrońcą. Ale moim zdaniem to będzie wtopiony talent. NBA nie ma cierpliwości i chęci uczenia graczy obwodowych zwłaszcza jeśli Goodwin wyląduje w contenderze ( wystarczy popatrzeć na karierę Q.Millera o którym mówiono w większych superlatywach niż o Goodwinie)

A pro pos obejrzałem sobie Nike Hoop Summit i ogromne wrażenie zrobił na mnie Shroeder. O gościu miesiąc temu nikt nie wspominał a kolo przyćmił Amerykanów i to z super rocznika. Niezły strzelec, świetny przegląd pola i naprawdę naprawdę dobry obrońca. Niech Jazz go wybierze z 14.

Czarny Niemiec w Słonym Mieście to byłoby coś

P.S. Jego wingspan robi wrażenie

P.S> 2 Też uważam że Noel pójdzie wysoko i to z prostej przyczyny. Zespoły z samego dna nie mają ambicji szybkiego odbicia się więc oni spokojnie mogą czekać na niego rok a w tym czasie tankować i zgarną kolejnego gracza z TOP 3

Len w niektórych mockach wypadł nawet za TOP 20. Dwóch kandydatów do TOP 3 jest kontuzjowanych (Bennett, Noel) do tego nie zgłosił się do draftu Smart (który był w większości mocków chyba w TOP 3(max TOP 5) przed wycofaniem. Jak już przed tymi zdarzeniami draft uznawany był za bardzo słaby, to teraz zdaje się, że aby wyciągnąć kogoś ciekawego to trzeba mieć albo mega farta, albo poczekać do przyszłego roku... Jak widziałem grę McLemora to szczerze mówiąc mnie nie powaliła.

Czarny niemiec to wszędzie jest coś :P Len powinien iśc jako najlepszy prospect z wysokich z takimi warunkami i taką siłą, a w noela nie do końca wierze, znaczy przy 5/6 można zaryzykować ale z top pickami chyba warto postawić na kogoś pewniejszego, tak czy inaczej "ciekawy" draft się szykuje :)

W związku, że rozpoczęto parę dyskusji w różnych tematach warto tuż przed loterią przenieść wszystko do jednego miejsca. Draft 2013 przejdzie do historii jako słaby i to wyjątkowo! I z powodu losowego - 2 kluczowe kontuzje i z powodu kryzysu systemowego NCAA gdzie po pierwszym roku wielu świeżaków atakuje ligę. ale po kolei........... pamiętajmy że z powodu handelków historycznie są ekipy z wielokrotnym wyborem i są ekipy bez picków. sytuacja jest skomplikowana..... największe szanse na czub tabeli maja: Orlando+Bobs+Cavs+Suns+NO+Kings (pick miał iść do cavs ale jest top 13 protected) potem w zależności jak się ułoży loteria są Pistonz ( nie idzie do bobs bo top 14 protected) +Wash+Minny........ pierwszy pick utracony może być w PTB (dla Bobs ale top 12 protected więc wszystkie lepsze ekipy z #11=#14 musiałyby wylosować #1-#3co jest tylko matematycznie możliwe). Pick Toronto (1-3 protected) może poprzez Houston iść do OKC a loterię uzupełniają Mavs ( mają top 20 protected- do Rakiet) Jazz........ planowo potem biorą #15 Bux #16 Atlanta reszta to misz masz ale biorąc fakt że słaby draft to i straty picków Rakiet do Hawks (#18), Lakers do Cavs (#19), Jazz od GSW (via Broo #20) Grizz do Minny (#26) i Heat do Suns (#30) nie są jakieś bolesne.......reasumując raczej nuuuuda edit: gdzies mi przy pisaniu posta enter nie działa aby napisac bardziej przejrzyście z odstępami w rzedach....gdzie ta opcja?

Edytowane przez ignazz

W związku, że rozpoczęto parę dyskusji w różnych tematach warto tuż przed loterią przenieść wszystko do jednego miejsca. Draft 2013 przejdzie do historii jako słaby i to wyjątkowo! I z powodu losowego - 2 kluczowe kontuzje i z powodu kryzysu systemowego NCAA gdzie po pierwszym roku wielu świeżaków atakuje ligę.

Jakie kryterium przyjąłeś oceniając który draft był/będzie słaby, a który nie ? Bo ja jakoś nie widzę tej "historycznej" słabości. Plus rozwiń myśl o kryzysie w NCAA.

Nie chodzi o kryteria tylko o fakt że wielu obserwatorów i dziennikarzy nie widzi w nim ani dominujących gwiazd ani rolsów z niezłymi papierami na grę w NBA. Niejest to moja tylko opinia a raczej dyskusja o słabości draftu jest znana ogólnie....Co do kryzysu to przede wszystkim coraz mniej i to na równi pochyłej jest w NCAA wysokich dobrze przeszkolonych młodych a kryzys nasila się wraz z ( oceniam na czuja) coraz to szybszym i wymuszonym w sumie przejściem młodych 20-21 latków do NBA praktycznie tylko po jednym obowiązkowym sezonie w NCAA lub Euro. z NCAA MM2013 końcówka sezonu IMHO była TAKA SOBIE i nawet te główne nazwiska często zawodziły.... plus 2 kontuzje i 2 wycofania kandydatów do top 15 powiedzmy i masz słaby draft 2013 jeszcze ogołocony z 4 nazwisk.....ciekawiej jak od paru lat widzimy tendencję w Europie ale tu chyba już jesteśmy po fali zachwytów młodych o mitycznej NBA stąd większa powściągliwość a i asekuracja klubów z EL. ilu fajnych seniorów dołącza do NBA? kiedyś Garnety to były wyjątki dziś niestety jest tych najmłodszych więcej - w wielu mockach w top ten widzę 4 freshów, 4 sofów i niestety po jednym juniorze i seniorze (Oladipo i Collum)

Dawać mi Goberta do OKC(typ jest dłuższy od McGee), a Perka do kamieniołomów.

Choć przy takiej konkurencji draft stock francuza może pójść w górę. Narazie z tego co czytam doniesienia z draft combine to w pomalowanym sieje niemałe spustoszenie w D.

7'9''(podobno) wingspan robi swoje.

7'9 to nie człowiek to ... kondor :) Słowem ciekawe co z Olynyka będzie, ma cholera spory bust potential :) ale ofensywnie swoje potrafi, myślę że najbardziej gościowi wadzi fryz i wspomnienie typa z Gonzagi który nosił podobny i nie sprostał wyzwaniu :) Plus @Maciek, @Kosi co sadzicie o tym kolesiu z Baylor Jacksonie???