Przem Opublikowano 22 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2013 Niby nie tak dawno, a jednak skok informacyjny gigantyczny. Dla wielu młodych kolesi to jest w zasadzie niewyobrażalne co 'my' staralismy sie robić aby troche obejrzeć NBA czy sie czegoś dowiedziec. Szkoda, ze musieli ciac te mecze. Ja myslałem , ze oni juz skrótowy materiał dostawali, a tu jednak nie. NBA Action to była podstawa, 20 minut intensywnej koszykówki! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elwariato Opublikowano 22 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2013 lata młodości z NBA w TVP to były czasy W tle Sirius - Alan Parsons Project NBA bez Alana Parsonsa nie miała by racji bytu Niby nie tak dawno, a jednak skok informacyjny gigantyczny. Dla wielu młodych kolesi to jest w zasadzie niewyobrażalne co 'my' staralismy sie robić aby troche obejrzeć NBA czy sie czegoś dowiedziec. Szkoda, ze musieli ciac te mecze. Ja myslałem , ze oni juz skrótowy materiał dostawali, a tu jednak nie. NBA Action to była podstawa, 20 minut intensywnej koszykówki! Ja do dziś mam wycinki z gazet na pamiątkę zachowane plus pamiętam jak kupowało się magic basketball i własciwie stamtąd dowiadywałem się co się ogólnie dzieje w lidze/poszczególnych ekipach, reasumując ta dzisiejsza młodzież to c***ajo(nie dla cenzury ) wie co to znaczy prawdziwa pasja Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przem Opublikowano 22 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2013 No ja oczywiście nadal posiadam vhsy z meczami i nba action. Mam równiez wszytskie probaskety jakie sie ukazały w polsce oraz sporo kart upper decka. Kasy nie mniałem duzo a wydawałem na to srogie pieniadze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mich@lik Opublikowano 23 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2013 NBA z Włodkiem Szaranowicz i Łabedziem miazga Zna ktos tytuł tej muzyki w tle? Gary Glitter - Rock and Roll Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koelner Opublikowano 23 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2013 No ja oczywiście nadal posiadam vhsy z meczami i nba action. Mam równiez wszytskie probaskety jakie sie ukazały w polsce oraz sporo kart upper decka. Kasy nie mniałem duzo a wydawałem na to srogie pieniadze. paczka chyba z 10 zł kosztowała? mam pełno jeszcze kart, gdzieś tam leżą w kurzu. finały suns bulls oglądałem na eurosporcie. nagrywałem na vhs i ***** pamiętam jak na gm 6 siostra nagrała Archiwum X i mecz poszedł się jebać :| Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
badboys2 Opublikowano 23 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2013 sat1 - jump ran dsf tvp2 i wiecej czlowiek do szczescia nie potrzebowal. + tygodnik basket i niemiecki miesiecznik basket. telegazeta, naklejki nba, magic basketball. obrecz robilo sie z felgi od roweru. jak sie widzialo reklame nba.com na okladce magic basketball, czlowiek zastanawial sie co to jest. gra? a i oczywiscie michael jordan to the flight i nba na c64 i pozniej z dyskietek na kompa. eh co za czasy, starszy jestesmy... a lata 90-te to juz nie oostatnia dekada, tylko przedostatnia:) damn! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lorak Opublikowano 23 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2013 jak sie widzialo reklame nba.com na okladce magic basketball, czlowiek zastanawial sie co to jest. gra? ja sobie zawsze myślałem wtedy, że jak to fajnie byłoby wejść na tą stronę, bo wtedy wiedziałoby się już wszystko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
agresywnychomik Opublikowano 23 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2013 obrecz robilo sie z felgi od roweru. mlode pokolenie nigdy tego nie zrozumie Pamietam jak na urodziny kiedys od ojca dostalem tablice (czarna z bialym prostokatem) z obrecza i siatka... mielismy na osiedlu 4 lata grania !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Boowka Opublikowano 23 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2013 - hej hej tu enbijej na TVP ;] - mecze na niemieckim DSF - potem Michałowicz i Noculak na TVN - oczekiwanie na NBA Action co tydzień jak na jakieś święto - Magic Basketball - Pro Basket - sprawdzanie wyników na telegazecie - cały pokój w plakatach - zeszyty ze statystykami - karty upper Deck kupowane w kiosku - kosz na działce na wysokości 2m żeby można było wsadzać w wieku 10 lat ;] - gumowe piłki Łezka się w oku kreci -to było 15-20 lat temu (!) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chytruz Opublikowano 23 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2013 Łezka się w oku kreci -to było 15-20 lat temu (!) No to jest dość dziwne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elwariato Opublikowano 23 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2013 No to jest dość dziwne. ??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sirkozi Opublikowano 23 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2013 Mi się wydaje jakby tamte czasy były niemalże wczoraj, a tu zonk i 15 lat w plecy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chytruz Opublikowano 23 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2013 ??? Jak w poście wyżej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzemo Opublikowano 23 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2013 u mnie oprócz uperdecków były karty fleer chyba ze 2-3 sezony przeterminowane (chyba sezon 95/96) ale i tak zajebisty fun Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
microlab Opublikowano 23 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2013 Na wzruszenia wam się wzięło, stare konie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jinks Opublikowano 23 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2013 Widzę, że sporo tutaj "starej gwardii" Moja przygoda z koszem zaczęła się od numeru Magic Basketball z 1996 roku ("Skarb kibica 96/97" - wciąż go mam:tongue:) Wcześniej tylko jakieś pojedyncze mecze na TVP 2, które pamiętam jak przez mgłę (albo wydaje mi się, że pamiętam). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elwariato Opublikowano 24 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2013 Ja do dziś mam swoje magicki i probaskety odłożone w kartonie, chyba od 95 powinny być wszystkie numery, to w sumie jedyna taka moja kolekcja obok Asterixa ... chociaż nie jeszcze o playboyach zapomniałem Słowem był ten boom na kosza i nagle jakoś to wszystko się tak skończyło, ciężko mi znaleźć tego przyczynę, czy to zniknięcie właśnie nba z otwartej tv??? te wszystkie gazety nagle poznikały, plk też obniżyła loty, ciężko mi to do końca zrozumieć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jinks Opublikowano 24 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2013 (edytowane) Boom na koszykówkę był w głónej mierze spowodowany sukcesem polskiej reprezentacji na Euro 97. To generalnie była ciekawa historia, bo oni przebili się na mistrzostwa startując w eliminacjach z jakieś śmiesznej Dywizji B. Po Euro wszystko było fajnie, ale chłopaki zawalili nastepne eliminacje (szczególnie porażki z Macedonią - na wyjeździe Petar Naumoski rzucił nam chyba 49 punktów ). Polska specyfika to ścisły związek sukcesów drużyny narodowej z pozycją danej dyscypliny (np. siatka, ręczna). Skórokopów nie liczę, bo oni i ich kibice wymykają się wszelkim klasyfikacjom. Wszyscy chyba pamiętamy, jak po Teleexpresie transmitowali mecze Śląska i Mazowszanki w pucharach, a w sobotnie/niedzielne popołudnia puszczali ligę. W kontekście dzisiejszej pozycji kosza w TVP brzmi to jak bajka. Z NBA nie pamiętam, zdaje się miał to potem TVN i Wizja Sport? A potem wszystko kaput. Do ponownej popularyzacji koszykóki w Polsce na naprawdę dużą skalę nie ma innej drogi, niż sukces reprezentacji. Poziom PLK i przedpotopowe transmisje na TVP Sport mogą zniechęcić do tego sportu. Edytowane 24 Lutego 2013 przez Jinks Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
House Opublikowano 24 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2013 Do ponownej popularyzacji koszykóki w Polsce na naprawdę dużą skalę nie ma innej drogi, niż sukces reprezentacji. Ja myśle że wystraczył by 1 naprawdę dobry zawodnik ,który by grał w LA albo Miami. Jeżeli zdobył by 1 ring i grał na poziomie 20pkt/10asyst na banku NBA leciało by na polacie,tvp albo innej stacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jinks Opublikowano 24 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2013 Ja myśle że wystraczył by 1 naprawdę dobry zawodnik ,który by grał w LA albo Miami. Jeżeli zdobył by 1 ring i grał na poziomie 20pkt/10asyst na banku NBA leciało by na polacie,tvp albo innej stacji. W kraju mamy ogromne parcie na jakikolwiek duży sukces sportowy. Justyna Kowalczyk to najlepszy przykład, że z czegoś tak IMO nudnego jak bieganie na nartach można zrobić niemalże sport narodowy. Polski Dirk Nowitzki albo Tony Parker spowodował by boom na NBA w Polsce. Albo jeszcze jeden/dwóch Gortat-like Polaków w lidze. Ale to trochę fantastyka. Zamiast czekać na Mesjasza, trzeba pracować u podstaw, promować rodzimą ligę i transmitować mecze repry w publicznej TV. Dobre wyniki kadry (np. ćwierćfinał na euro) to najprostsza droga. Potrzebujemy "Januszy", a oni idą do sukcesów. Bez nich kosz będzie niszą, zabawą tylko dla wybitnie zainteresowanych, tak jak obecnie hokej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi