Skocz do zawartości

Obstawianie PLAYOFFS 2013

Luki

Rekomendowane odpowiedzi

Rok temu? Jeśli tak, to niska ilość postów na pewno nie była tego powodem. Grał każdy, kto wpłacił wpisowe i tak samo będzie w tym roku. Nawet nowi użytkownicy z jednym postem.

We wcześniejszych latach nie graliśmy na kasę i każdy mógł brać udział z tego co pamiętam. Może coś pomyliłeś.

Wyraziłem się mało precyzyjnie. Odmówiono mi udziału w jakichś innych zakładach, nie obstawianiu PO. Dzięki za odpowiedź.

Dziwi cię to? Mało kto wchodzi w zakład z kimś nieaktywnym na forum.

Ok, co jest jasne?

1. Punktacja

Za wytypowanie mistrza przed PO - 10 pkt. Ten typ podajemy na samym początku i nie ma możliwości zmiany (co niektórzy chcieli robić rok temu).

1. Za poprawne wytypowanie dokładnego wyniku serii - 4 punkty

2. Za poprawne wytypowanie zwycięzcy serii, ale pomyłkę co do dokładnego wyniku:

3 pkt - za pomyłkę o 1 mecz (np. gdy ktoś wytypuje 4-1 albo 4-3, a seria się skończy 4-2)

2 pkt - za pomyłkę o 2 mecze (np. gdy ktoś wytypuje 4-2 a seria się skończy wynikiem 4-0)

1 pkt - za pomyłkę o 3 mecze (np. gdy ktoś wytypuje 4-0 a seria się skończy wynikiem 4-3)

3. Za błędne wytypowanie zwycięzcy serii są punkty minusowe:

1 pkt - za pomyłkę o 1 mecz ( gdy ktoś wytypuje 4-3 a seria się skończy wynikiem 3-4)

2 pkt - za pomyłkę o 2 mecze (np. gdy ktoś wytypuje 4-2 a seria się skończy wynikiem 2-4)

3 pkt - za za pomyłkę o 3 mecze (np. gdy ktoś typuje 4-1, a seria skończy wynikiem 1-4)

4 pkt - za pomyłkę o 4 mecze (np. gdy ktoś typuje 4-0, a seria skończy wynikiem 0-4)

2. Wpisowe

35 zł

Wpłacenie kasy jest równoznaczne z akceptacją regulaminu. Żeby nie było później pretensji.

Szukamy pewnego skarbnika. Luki nie może, ignazz wspominał coś, że może być w tym roku.

3. Do kiedy typujemy?

Serie typujemy przed rozpoczęciem każdej rundy, a mistrza przed PO. I żeby było jasne - nie ma czegoś takiego, że ktoś za późno obstawił bo "coś". Pary serii znane są kilka dni przed rozpoczęciem grania i jest wystarczająco dużo czasu na obstawienie. Jeśli ktoś się spóźni (czyli obstawi po rozpoczęciu serii lub wcale), zostaje ukarany -2 pkt.

Dlaczego -2? Uważam, że niesprawiedliwa przy minusowych punktach byłaby sytuacja, gdy ktoś obstawiający w czasie, ale nie trafiający w wynik, byłby w gorszej sytuacji, niż ten który wcale nie dał typów do danej serii. Poza tym unikniemy sytuacji, szczególnie w końcówce, gdy bardziej opłacalne mogłoby być wcale nie obstawić (i dostać 0), niż ewentualnie skasować minusowe punkty. Dodatkowo byłaby to zachęta do obstawiania w czasie.

Nie ma żadnych usprawiedliwień i wyjątków - spóźniłeś się, dostajesz -2 za serię. Typ ma być podany przed początkiem serii

Co myślicie o tym pomyśle?

4. Wygrana

Nie było propozycji co do podziału nagrody, ale ktoś proponował procentowy podział puli w takiej postaci:

50-30-20

za miejsca 1-2-3, ale możemy to zmienić.

O czymś zapomniałem?

Edytowane przez matek

Co do wpisowego, to uważam, że powinien być zapis, że trzeba wpłacić koniecznie PRZED rozpoczęciem play-off i nie ma możliwości zwrotu. Żeby nie było sytuacji, że osoba deklaruję chęć udziału, ale po jakimś niepowodzeniu stwierdza, że nie ma szans na zwycięstwo i się wycofuje. Wpłacasz = grasz, nie płacasz = nie grasz. Ewentualnie mozna storzyć drugą listę, dla osób, które nie chcą grac o kasę, a chcą sie pobawić.

To chyba jasne, już rok temu tak było.

Wpłaty również przed rozpoczęciem PO. ​Ewentualnie pieniądze mogą wpłynąć do 2 dni po rozpoczęciu, bo różnie są księgowane.

Jeśli chodzi o dni robocze to nie ma opcji żeby przelew doszedł później niż dnia następnego od jego wykonania.

Jeśli chodzi o dni robocze to nie ma opcji żeby przelew doszedł później niż dnia następnego od jego wykonania.

Wiem, w większości przypadków są już tego samego dnia. Chodziło mi o weekend, nie wiem którego dokładnie zaczynają się PO.

P_M skarbnikiem, dla mnie ok. Jeśli nikt nie ma nic przeciwko, to może tak być.

I niech więcej osób wypowie się nt. zasad, szczególnie wpisowego i tych -2 za brak typu w serii.

Rozumiem, że skoro nie było głosów sprzeciwu, a Luki już do mnie PMkował o numer konta to w takim razie udostępniam numer tutaj.

65 1050 1344 1000 0023 2003 4065 ING BANK ŚLĄSKI

W danych przelewu proszę następujące informacje

Nick z forum e-nba.pl

Tytuł przelewu Playoffs e-nba.pl

Kwota przelewu 35 zł.

Przelewy z wyższymi kwotami, będę traktował jako 35 zł + napiwek dla skarbnika :-)

Oczywiście za wszelkie daniny będę niezmiernie wdzieczny.

Codziennie będę sprawdzał konto i w jednym z nowych postów, który tutaj założę będę aktualizował listę uczestników i pulę nagród. Osoby, które dokonały przelewu dostaną na PM wiadomość o potwierdzeniu otrzymania z mojej strony, o ile oczywiście będą wypełnione prawidłowo dane.

W razie pytań pisać.

mam pytanie odnośnie punktacji.

przykłady podane w nawiasach są dość jednoznaczne, ale co w przypadkach kiedy:

a) wytypowałem 4-1 a seria zakończy się 3-4

B) wytypowałem 4-1 a seria zakończy się 2-4?

rozumiem, że w pierwszym wypadku pomyliłem się o 3 mecze, czyli -3 punkty, tak?

a w drugim przypadku?

Odejmuje się tyle punktów, ile wygranych meczów zwycięzcy serii się nie trafiło. Czyli w obu tych twoich przypadkach będzie -3 punkty.

Żeby wszystko było jasne to wyjaśnię to trochę inaczej niż za pierwszym razem:

Pomyłka o 1 mecz (-1 punkt) oznacza, że gracz typował, że drużyna X wygra 3 mecze w serii a wygrała 4

Pomyłka o 2 mecze (-2 punkty) oznacza, że gracz typował, że drużyna X wygra 2 mecze w serii a wygrała 4

Itp.

Czyli w przypadku nietrafienia zwycięzcy serii, nie ma znaczenia ile faworyzowany przez nas zespół wygra w tej serii spotkań. Liczy się jedynie to, o ile pomyliliśmy się w typach co do wygranych meczów późniejszego zwycięzcy.

Na przykładzie serii LAL-Spurs

1) gracz A typuje 4-0 dla Lakers

gracz B 4-1 dla Lakers

gracz C 4-3 dla Lakers

seria kończy się 4-3 dla Spurs

gracz A ma -4 punkty (typował, że Spurs wygrają 0 meczów a wygrali 4 czyli 0-4 = -4)

gracz B ma -3 punkty (typował, że Spurs wygra 1 mecz a wygrali 4 czyli 1-4 = -3)

gracz C ma -1 punkt (typował, że Spurs wygrają 3 mecze a wygrali 4 czyli 3-4 = -1)

B) te same typy, ale seria kończy się 4-0 dla Spurs

Wszyscy dostają DOKŁADNIE tyle samo punktów, co w przykładzie wyżej, bo pomyłka co do liczby wygranych Spurs jest dokładnie ta sama, natomiast pomyłka co do wygranych Lakers nie wpływa na punktację

Mam nadzieję, że już wszystko jasne, ale jakby co to pytać.

Edytowane przez Artlan

• 2 tygodnie później...