Skocz do zawartości

refree watch - Ken Mauer #41

ignazz

Rekomendowane odpowiedzi

Mam ogromną prosbe do fanów swoich NBA. Przyjrzycie się proszę pracy Pana Weterana niejakiego #41 Kena wygląd szczura Mauera

Aby uniknąć stronniczości pragnę podyskutować o przypadkach jeżeli ktoś ogląda mecze neutralne dla swoich uczuć.

Okazję miałem dziś gdzie z luksusu wolnego czasu obejrzałem mecz Broo vs NOH.

Na wstepie dodam, ze nawet nie wiedziałem czy KM bedzie gwizdał i nawet w pierwszej chwili nie zwróciłem na to uwagi ale po paru krzywych gwizdkach i rozpoznaniu szczurzej facjaty zrobiłem cos czego wcześniej nie miałem okazji przezyć.....

calutki mecz obejrzałem z perspektywy PRACY SĘDZIOWSKIEJ trójki na parkiecie.

Nie chodziło mi nawet o wyłapywanie błędów sędziego a w szczególnosci polowania na #41 ale na techniczne podejscie do sprawy.

jak kto biega, podział stref, pierwszeństwo gwizdków a majac jako narzedzie 46 cali i HD zrobiłem to uważnie....

Daleki jestem od stwierdzenia ze jestem daleki od teorii spiskowych (bo ostatnio coś za duzo główkuję) ale starałem się ocenic to rzetelnie.

oto moje spostrzeżenia i wnioski.

od samego początku gość w trykocie #41 był stronniczy.

przykłady.

1. zajmując linię boczną za koszem atakujących Brooklyn dbał o interes niestety klubu bogatszego, z wiekszego miasta akurat gwiżdząc przeciwko gospodarzom. Nets grali bez JJ co dodatkowo wywindowało chyba kurs bo takie mam podejrzenia patrzac na gwizdki niesprawiedliwe dla gospodarzy. Powtórki wielokrotnie pokazały ku okrzykom gawiedzi że były to gwizdki błędne ale zmian decyzji o ile kojarzę było niewiele.

2. Dziwna aktywność w nieswojej strefie przeciw NOH gdzie wybitnie uzył gwizdka będąc w najgorszym miejscu z całej trójki (ofens)

3. brak gwizdków w conajmniej 3 oczywistych przypadkach gdzie miał najlepszą widoczność- faule Evansa, blok, faul Gordona w ofensywie gdzie obrońca nie zajął pozycji obronnej, kroki Lopeza, niezaliczony goaltending przy rzucie chyba znowu Gordona (Aminu?).

4. to plus 2 oczywiste ale błędne decyzje piłki z boku dla gości wybijanej piłki po rękach (np. Humpries vs Davis) i brak gwizdka przy kontuzji Davisa (trudno dojrzec więc się nie czepiam w tłoku)

sprawia że mi sędziowanie smierdzi na kilometr

Dodając do tego nienajlepszą renomę gościa ( unikanie podatku i wyrok 5 miesięcy wiezienia za dorabianie sobie na wymianie gratisowych biletów lotniczych na tańsze oraz obecność w finałach "Wejdowych") oraz słabe gwizdanie Dallas vs Lakers śmiem twierdzić ze gościu dalej dorabia sobie lub co gorsza jest od zadań specjalnych....

proszę fanów Wade'a lub Lakers aby nie odbierali tego jako atak w ich organizację tylko jako krytykę gościa który od 1986 jest sędzią NBA.

aby nie było jest tez odpowiedzialny za 10 sekundową akcję all time gdzie pokazał 5 techników w meczu san antonio vs minnesota. podobno kolejny kwiatek ( nie pamietam) to suns vs okla

dla mnie to JEST CHORE

Też od jakiegoś czasu obserwuję tego pajaca, tym bardziej, że wygląd ma taki cwaniakowaty. Np. taki Crawford to już nic nie zrobi, bo po prostu stary i ślepy, ale na tego to się patrzeć nie da. Końcówka meczu LAL-DAL była wydrukowana, z góry wiadomo było, że mają Lakers wygrać. Za każde pierdnięcie technik, bodaj dwa no-call na Dirku i phantom na OJ na Kobe.

Warto teraz prześledzić ile będzie sędziował tym drużynom, na których NBA robi biznes vide LAL i brak PO, to będzie katastrofa marketingowa.

Ogladalem tylko ostatnia kwarte lal - dal i musze przyznac, ze dawno nie widzialem takiego stronniczego gwizdania i to dla gosci.

Jak lakersi doszli w koncowce to wiedzialem, ze sedziowie nie dadza im przegrac.

Sie nie dziwie, ze cuban skakal jak podczas ataku padaczki.

nba is rigged

ale

zasadniczo jestem przeciwnikiem spiskowych teorii, ale tu nawet nie chodzi o jakies machloje typu, stern+pasiaki piszą historię nba. ujawnienie ostatniej afery bukmacherskiej w kopanej przez europol, gdzie ustawione bylo jakies 400 rozmaitych meczow roznej rangi daje do myslenia, ze tam, gdzie jest gruba kasa, tam moze pojawic sie patologia. nawet olac juz te pieniadze, ile juz bylo przeroznych technikali gdzie sedzia wlepial kare, bo mial najwyrazniej zly dzien (niedawna akcja z wyrzuceniem kibica ktory odrzucil pilke z trybun) albo bo ktostam sie podrapal po jajach albo zacisnal piesc. a juz nie mowie o znanym wszystkim wypaczonych wynikach meczy o najwyzsza stawke (lal vs portland, vs kings to pierwsze z brzegu przyklady). ken szczur mauer to juz od dawna klasyczny przyklad sedziowskiej patologii.

jestem pewien, ze kiedys w koncu "new shit will come to life", jakis dziurowicz sie pojawi albo ktos cos wyweszy, jak znam zycie za tak dlugo, ze pewnie to forum juz nie bedzie funkcjonowalo i nie bedzie mozna triumfalnie zakrzyknac "heh, wiedzialem!"

tam , gdzie w gre wchodzi hajs nie ma mowy o przypadkach. przyklad lekko powiazany, mozna pominac: to tak jak u nas w polityce, 10 lat temu zastanawiano sie dlaczego pomimo duzych nakladow mamy dosc wolne tempo budowy autostrad, slowo 'machloje' gdzies tam sie przewijalo w eterze, ogolnie jednak wszystko zwalano na jakies ogolne czynniki. przyszedl kaczor, krzyknal ze sa uklady, bylo wielkie oburzenie zewszad ze cba to nowe FSB a kaczory chca wprowadzic autokracje ,dzisiaj bierzesz gazete do reki i okazuje sie, ze byly minister skarbu z 1998-2000 jest obecnie prezesem firmy budujacej platne autostrady i baardzo dziwnym trafem, wszystkie umowy dot uzytkowania tych drog ze skarbem panstwa maja tajne aneksy maksymalnie niekorzystne dla nas, a niektorych panow ustawiajace do konca zycia. i gdyby nie jacys dziennikarze to w ogole nikt by nie wiedzial w jaki sposob wydaje sie nasze pieniadze, bo w sadzie upadla sprawa o ujawnienie tych aneksow.

:topsy_turvy:

Zrozumiałbym tego huja w niedziele jakby Artest faulował Collisona, czy innego nonejma, no cóż zdarza się brka gwizdka, ale Artest ewidentnie fauluje Dirka, który nie dostaje zwykłego gwizdka, który mu się należał, a 30 sekund później Kobe dostaje all star call mimo braku przewinienia. Albo dzielimy po równo, albo wcale.

Apropo sędziowania w NBA, to zawsze leje jak Michałowicz podczas meczów Euroligi na Canal+ zaczyna swoje wywody nt. sędziowania po jakimś popełnionym błędzie przez pasa. I ciągle te same pierdy pieprzy, jacy to sędziowie z NBA w porównaniu do tych z Europy, są wspaniali i bez skazy.

Dopóki przykład z góry nie pojdzie to będzie masa watpliwości, dopóki będzie można robić karierę w nba, wygrywać mecze, w dużym stopniu w oparciu o gwizdki to zawsze będą wątpliwości. Faule powinny być gwizdane tak jak w premiership, to ma być prawdziwa twarda gra a nie cyrki dla jakichś pizdeczek flopujących