Skocz do zawartości

Ranking SF; Premiera: Danilo Gallinari vs Nicola Batum czyli czy żaba zjada makaron

Yao

Rekomendowane odpowiedzi

Jeszcze co do zastąpienia ich w drużynach, to sumie miałoby to dobre i złe strony. Batum się lepiej nadaje do biegających Nuggets z racji atletyzmu, a Gallinari w grających wolniej PTB też by się lepiej odnalazł. Tylko, że jakby Batum był w Denver to już nie byłoby nikogo, kto sobie może rzut wykreować, a w sumie podejrzewam, że Danilo lepiej się czuje jako scorer niż jako point forward.

nie zmienia ta druga statystyka, że IMO lepszym zbierającym jak i bardziej uniwersalnym graczem jest NB.....

rozumiem inne role w zespole ale nadal wybieram człowieka orkiestrę ktory sumę PPG i APG mimo innej roli ma wyzszą niz DG jak to okresliłeś scorer

per 36 widzę ale tu jeszcze dodam, ze tych minut trochę za duzo i stąd wręcz mniejsza efektywność bo brak zastępcy na jego pozycji......

Która statystyka nie zmienia tego, że Batum jest lepszym zbierającym? Ta że wynika, że zbiera tyle samo w gorzej zbierającym zespole?

per 36 jest 19,3 do 21,5 suma puntków i asyst. Nie róbmy z tego, że gdyby zamienili się minutami, to dalej robiliby te same staty, wiadomo, że jednemu by poszła suma do góry, drugiemu w dół. Tym bardziej, że różnica minut to niecałe 6, nie porównujemy rolsa i superstara, tylko dwóch graczy z s5. WS dalej ma lepszy Gallio, mimo mniejszych minut.

Jeszcze jak chcesz wyskakiwać z sumą apg i ppg to Rondo ma ją całkiem wysoką, rozumiem, że bierzesz go over Pierce i Conley i na tym samym poziomie co CP3? Którego bierzesz poniżej Currego i Parkera.

Mi z tym Batumem nie chodzi o to, że jest czarny czy o to, że wygląda bardziej "koszykarsko" od Gallo. Gościu ma świetny rzut (spot up, po zasłonie), dużo regularniejszy od Danilo, potrafi wejść w pomalowane, ma dobry kozioł i spokojnie może klepać, potrafi przechwycić, dobrze broni (takie mam wrażenie), hustluje, czasem walnie jakąś czapę i przede wszystkim nadal robi postępy.

Jedyne w czym góruje Gallo nad Batumem to passing skills i fajny wzrost bo makaroniarz na prawdę jest dłuugi.

Białych bierze się za soft, a atletycznych czarnych z miejsca za dobrych obrońców. Batum pomimo warunków do bronienia jest naprawdę w tym słaby. Pewnie słabo broni, bo ma na to wyjebane, może mieć momenty kiedy nawet zagra lockdown D przez jedno bądź 2 posiadania (coś jak Kobe), ale jego ogólny wpływ na obronę jest ujemny. Gallo na pewno jest lepszym obrońcą.

piszę tylko że staty to nie wszystko i tak jak podczas oglądania wiem że wolę TP nad RR tak samo mam z Batumem i Gallo....

ale ze jestem otwarty na argumenty i kontrargumenty więc chetnie podyskutuję.....

myślę ze koszykarsko Nico wygrywa oj i nie wiem czy dla niektórych ta sympatia do Gallo nie jest pochodna bycia ex knicksem?

nic w tym złego ale zawsze

Ale Gallio naprawdę dobrze broni, a wiadomo, że gra w drużynie, gdzie nie ma podkoszowych. Z racji Aldridge Batum ma pod tym względem lepiej. Mi Włoch wygląda na lepszego obrońcę od Batum, w team d ma sporą przewagę.

Ale rozumiem, że niektórzy mają słabość do Batuma, bo gra w reprezentacji z Diawem i TP.

Się wtrące do dyskusji, bo Rappar bierze argument, że Gallo ma trudniej o zbiórke, bo Nuggets lepiej zbierają. A ja się pytam czy na pewno zależność działą w tą stronę? Jakoś np. Boshowi nie pomaga, że Miami są jednymi z najgorzej zbierających drużyn w lidze i notuje on najgorszy wskaźnik TRB% od rookie season. Zresztą czy jak np. na pozycji centra masz lepszego zbierającego niż wcześniej, to on Tobie będzie zabierał zbiórki czy rywalowi? A nieraz można skorzystać na tym, że kolega lepiej zbiera, bo z reguły taki zawodnik też lepiej zastawia i wyłącza przeciwnika z walki o zbiórke. I Gallo ma ogólnie więcej szans na zbiórke, ponieważ Denver grają szybciej i w dodatku ich rywale rzucają na niższym procencie.

Się wtrące do dyskusji, bo Rappar bierze argument, że Gallo ma trudniej o zbiórke, bo Nuggets lepiej zbierają. A ja się pytam czy na pewno zależność działą w tą stronę? Jakoś np. Boshowi nie pomaga, że Miami są jednymi z najgorzej zbierających drużyn w lidze i notuje on najgorszy wskaźnik TRB% od rookie season. Zresztą czy jak np. na pozycji centra masz lepszego zbierającego niż wcześniej, to on Tobie będzie zabierał zbiórki czy rywalowi? A nieraz można skorzystać na tym, że kolega lepiej zbiera, bo z reguły taki zawodnik też lepiej zastawia i wyłącza przeciwnika z walki o zbiórke. I Gallo ma ogólnie więcej szans na zbiórke, ponieważ Denver grają szybciej i w dodatku ich rywale rzucają na niższym procencie.

Na tym polega %trb, nie ważny jest pace bo to liczy ile zbierasz na posiadanie. Dlatego to tak miarodajna statystyka,

W sumie ciekawa sprawa, można jednak też wyjść, że dlatego są słabo zbierającym właśnie z racji tego, że mają tych graczy, co słabo zbierają.

Chwila, twoje 1 i 2 się nie zgadzają. Wedle 2 Batum ma ciężko, bo ma takich wyjebanych rebounderów, a jednak mając tak wyjebanych rebounderów to Denver zbierają o klasę lepiej wedle 1? Mając takich reboudnerów i do tego Batuma, to w ogóle powinni robić kosmos.

No i to co powiedziałem - jak chcecie z tej strony, to może dlatego Denver lepiej zbiera, bo tam jest Gallio, a w PTB Batum?

3. McGee? Really? Dobra obrona? Ty dyskutujesz czy do łapu capu chcesz?

4. Na tym forum jedynym częściej pojawiają się zwrotem od Pau jest pussy jest chyba tylko Lebron to quitter. Nie chodzi o fakty, chodzi o reputację. Teraz Danilo jest uważany za gorszego obrońcę od takiego Batuma, bo jest biały i niejest atletą, a nie z powodu gry. A Gallio jest właśnie all around na pozycji G-F, może nie wyjebany, ale ma 24 lata i jest drugim sf na zachodzie.

No i to co powiedziałem - jak chcecie z tej strony, to może dlatego Denver lepiej zbiera, bo tam jest Gallio, a w PTB Batum?

Dlatego lepiej przyjąć, że zbierają na podobym poziomie, bo mają TRB% na podobnym poziomie niż interpretować że Gallo jednak lepszy, bo ma trudniej, bo koledzy lepiej zbierają. Wiele różnych czynników ma wpływ na to czy ma łatwiej o zbiórke czy trudniej i by trzeba ileś meczy obejrzeć pod kątem ich umiejętności zbierania, aby ocenić jaki te różne czynniki mają wpływ.

Staty ze strony NBA :

Denver 31, 5 i 73,5 ogółem 52,6

Portland 27,7 i 72,7 ogółem 49,5

Do tego Denver z Gallio się znacznie poprawiają się w zbiórce, Portland się pogarsza z Batumem.

3. No to Denver z Gallinarim mając taki sam poziom wysokich ma lepszą obronę od Portland z Batumem, które ogółem jest w ostatniej dziesiątce. Dziękuję, dobranoc :)