Skocz do zawartości

Filmy

Kubbas

Rekomendowane odpowiedzi

• 3 tygodnie później...

Właśnie jestem po seansie Substancji (wjechało na amazon prime).

Trudny do oceny film.

Fabuła i sama koncepcja jest prosta jak budowa cepa. Stylistycznie i wizualnie film jest mocno przerysowany, podkreślający obrzydliwości zmanierowanego, szowinistycznego świata Hollywood, gdzie kobieta w mierzy się w nim z swoją ulatniającą się wraz z wiekiem urodą, a jednocześnie z wszechogarniającą pustką i samotnością. Osobiście bardzo niekomfortowo oglądało mi się pewne elementy filmu (nie będę wymieniał, żeby nie spoilować), gdyż zwyczajnie mnie brzydziły i odrzucały. Niemniej rozumiem, że jest to celowy zabieg twórcy i właśnie tego typu emocje ten film miał wywołać. Samą historię dałoby się opowiedzieć w 15-30 minut. Aktorsko nie ma niczego niezwykłego, więc tutaj jeżeli, ktoś liczył na jakąś spektakularną rolę, to może się zawieźć. Muzyka? Z racji, że w naszym kraju Danzel - Pump it up świeciło triumfy, to dla niejednego widza pewnie będzie to śmieszny motyw. Poza tym absolutnie do zapomnienia. Kadry/zdjęcia - teledyskowa forma niejednokrotnie bije po oczach, można się do tego przyzwyczaić, ale niekoniecznie trafia to w mój gust.

Podsumowując czy skuteczne wywołanie emocji i dyskomfortu w widzu, to wystarczająco, żeby uznać film za dobry? Nie wiem, tutaj raczej każdy musi się przekonać na własnej skórze. Nie chciałbym tego filmu obejrzeć ponownie, gdyż estetycznie nie jest to moja filiżanka herbaty, jak mawiają nasi anglosascy przyjaciele. Film zapewne pozostanie w pamięci, ale nie wiem czy w charakterze "Ludzkiej Stonogi" czy dobrego dzieła.

Godzinę temu, P_M napisał(a):

Właśnie jestem po seansie Substancji (wjechało na amazon prime).

Też jestem świeżo po seansie i mam identyczne odczucia. Nie ma w tym filmie nic odkrywczego a fabuła jest bardzo przewidywalna. Docenić trzeba, że poza krytyką facetów jest tu też krytyka kobiet. Na wielki plus zatrudnienie Demi Moore, która sama, w pewnym momencie, poległa w walce o młodość.

W dniu 16.10.2024 o 21:49, fluber napisał(a):

Ależ ta Substancja jest przeciętna.

W dniu 26.10.2024 o 20:07, lorak napisał(a):

obejrzałem, bo myślałem, że skoro krytykujesz, to będzie dobre ; ] jednak nie było, nawet "przeciętna" to zbyt dużo powiedziane. dałem 3/10 i to tylko ze względu na cycki tej młodej.

same here