Skocz do zawartości

Filmy

Kubbas

Rekomendowane odpowiedzi

Byłem na Odysei i oceniam tak na 4/10.

Po pierwsze - widziałem na Imaxie i biorąc pod uwagę jak to wyglądało i jak widziałem na memach - ten film trzeba oglądać w Imaxie, inaczej kadrowanie kompletnie nie ma sensu. Dość głupi zabieg, chociaż chyba dzięki temu na laptopie/tv się będzie lepiej oglądało.

Po drugie - casting i zaburzenie immersji. Fakt DEI mi przeszkadzał, bo jednak oglądanie Heleny jako średniej murzynki nie pozwala mi się zagłębić w świat. Losowy murzyn w każdej grupie 10 osób. Travis Scott z dredami jako bard. I zaburzenie immersji było na dosłownie każdym kroku, przy 100% Greków też bym nie mógł się zagłębić w świat, bo całość była beznadziejnie dobrana jeśli chodzi o świat. Zbroja Agamemnona byłaby genialna w WH40k, tutaj taki power rangers wzbudza politowanie. 55-letni Matt Damon grający 30-latka? Naprawdę mogli dodać aktora albo CGI. Holland jako Telemach? 20-latkowie są młodzi, nie niscy. Nawet Matt Damon jako Odys zawiódł - nie zagrał źle, ale po prostu taka pomijalna rola w jego dorobku. 

Po trzecie - choreografia. Nolan mógł się odważyć i nająć profesjonalnych historyków by stworzyć historycznie odzwierciedlone bitwy. Zamiast tego stworzył zdecydowanie najgorsze sceny walk jakie widziałem. Ogółem wszystkie walki były słabe, czy to o troje, czy to z Olbrzymami, ale jednak ostatnia walka przebija absolutnie wszystko. Nie widziałem nic gorszego - naprawdę. Ani to widowiskowe, ani sensowne, ani ładne, ani klimatyczne, ani trzymająca w napięciu. Oglądasz to i nie wiesz o co chodzi - jeden gość strzela z łuku, reszta biega dookoła niego chowając się. Potem go atakują, przewracają i pozwalają mu następnie wstać, potem znowu walczą, potem okrążają i przebijają go włóczniami z każdej strony, potem Odysowi rzucają drugi miecz i znowu zabija wszystkich. I to wszystko trwa chyba z bardzo długie 15 minut.

Film jest hitem, bo Nolan, promocja, marketing. Ale ogółem dla mnie film całkowicie bez sensu, nudny, strasznie męczący i przydłużający. Nie było żadnej sceny, akcji, momentu, który by mi się podobał. Z postaci jedynie Menelaos był fajną i dobrze zagraną postacią.

Osobiście zdecydowanie nie polecam. 

tez bylem, przede wszystkim obsada nie dowiozla, pol spidermana w obsadzie po prostu ludzie ktorzy twarza, aparycja nie pasowali do tamtych czasow

nawet nie mowie o czarnych bo to mi latalo czy sa czy ich nie ma

i aktorsko tez nie dzwigneli, Hathaway nawet slabo zagrala

najgorszy film Nolana

6 minut temu, Kubbas napisał(a):

tez bylem, przede wszystkim obsada nie dowiozla, pol spidermana w obsadzie po prostu ludzie ktorzy twarza, aparycja nie pasowali do tamtych czasow

nawet nie mowie o czarnych bo to mi latalo czy sa czy ich nie ma

i aktorsko tez nie dzwigneli, Hathaway nawet slabo zagrala

najgorszy film Nolana

Właśnie zapomniałem o Zendayi - ona jako Atena to chyba największa porażka.