Skocz do zawartości

Big Apple 12/13

agresywnychomik

Rekomendowane odpowiedzi

Ale o co chodzi? Przecież niedawno mówiono, że Indy jest o rozgrywającego od bycia contenderem, Bulls byli o zdrowego Rose'a i Denga od mistrzostwa w poprzednim sezonie, Cavs mogą być tylko lepsi, a rok temu, zanim zaczęli tankować, liczyli się w wyścigu o playoffs, Bucks podobnie, a jeżeli opchną Ellisa jakoś sensownie to też nie będą tragiczni, jedynie Pistons - jacy są, każdy wie, lecz tak reasumując to nie ma tragedii.

http://basketball.realgm.com/wiretap/223002/Woodson_Encouraged_Stoudemire_To_Work_With_Olajuwon

jeśli to prawda to Woodson będzie miał może coś do powiedzenia w szatni, poza tym mam nadzieję, że Amare coś się nauczył - zresztą wystarczy by grał bliżej kosza a nie sypał jumperki i dowie się czegokolwiek o obronie i będę zadowolony

Cały czas problem tkwi w tym, ze to Knicks decydują o switchach, a nie sztab Celtics, który woli, żeby Pierca bronił Shumpert zamiast Carmelo. To, że Knicks switc***ą a Celtics dalej stawiają zasłony nic nie znaczy dla obrony Carmelo.

Switchowanie na pickach to klasyka w defensywnych schematach Majka D'Antoniego (nie ma ich wiele, ale to jest jeden z nich). Ty też naoglądałeś się w życiu sporo Majka na ławce ulubionej drużyny i na pewno doskonale o tym wiesz. Bottom line jest taki, że Knicks switchowali praktycznie cały mecz, bo tak chciał Mike, Celtics byli na to przygotowani i wykorzystali to aby uzyskać konkretny, najwyraźniej odpowiadający im matchup przeciwko Pierce'owi w izolacjach. Jeśli masz zamiar zagrać izolację, to jeśli odpowiada Ci Twój obrońca, a wiesz że ekipa przeciwko której grasz lubi se zasłiczować na picku, to po co stawiać zasłony? No chyba, że jednak są na parkiecie zawodnicy przeciwko którym uważasz, że będzie Ci łatwiej zagrać taką izolację. W tym przypadku mowa o Shumpercie.

[video=youtube_share;Vfv4R0Ld4jo]http-~~-//youtu.be/Vfv4R0Ld4jo

Tutaj to widać jak na dłoni, w dwóch akcjach z rzędu, które wyglądają identycznie. Zresztą następne 3 akcje Celtics też były iso Pierce, z tym, że najpierw go bronił Lin, a potem dwukrotnie JR, tylko nie chciało mi się i nie miałem czasu ich już wrzucić.

Dlatego uważam, że zasłony, których w każdym meczu stawia się setki, jako sposób na uwolnienie Pierca akurat od Carmelo i granie przeciw Shumpertowi to gruba nadinterpretacja, zwłaszcza, jeśli dodać, ze Pierce w tym meczu regularnie był broniony przez centrów i rozgrywających.

W takim razie wytłumacz mi po co przed graniem izolacji Celtics stawiali w 2 akcjach identyczne zasłony? Mnie to raczej nie wygląda na przypadek, tylko przemyślane zagranie mające na celu ustawienie PPP przeciwko Shumpertowi na elbow. Jeśli było inaczej to chętnie poczytam jak było.

A dla mnie to wybór między dżumą a cholerą. Amare jest w obronie jedyny w swoim rodzaju, ale to jak z leśnymi dziadkami z PZPN - może któryś jest trochę "mniej gorszy" niż drugi, ale czy to naprawdę robi specjalną różnicę, skoro to ta sama banda c***a?

Są w tej lidze obrońcy gorsi od Amare, nie jest to porywająca ilość, ale tacy istnieją. Carmelo to jakieś dwie półki wyżej, więc raczej nie ta sama banda c***a.

Ilu z nich jest ponad wszelką wątpliwość gorszych od Carmelo?

Gorsi bądź na jego poziomie:

Gee

Butler

Delfino

Maggette

Gallinari

Wright

Turkoglu

Korver

Kleiza

Webster

Beasley

Dunleavy

Casspi

Lewis

R. Williams

Jefferson

S. Williams

Trochę się ich nazbierało. Oczywiście wielu z nich lepszą reputację od Melo, jednak albo są po poważnych kontuzjach (Butler, Webster) albo mają najlepsze lata za sobą (Delfino, Jefferson), a reputacja jak wiemy nie zmienia się szybko i można na niej jechać jeszcze ładnych kilka lat.

akurat granie switch na pozycjach 1-3 nie jest czymś nadzwyczajnym jeśli ma się graczy o podobnych warunkach fizycznych czy tak samo umiejętnie grających w obronie czy też podobnych przeciwników. chandler nie zagrał switch tylko pomagał. mnie ciekawi te podwojenie lina. bez sensowne jeśli w pomocy ma się takiego tuza obrony jak amare. reakcje w obronie amare są tragiczne. melo to nie jest półka wyżej. obu czasami widziałem jak w obronie indywidualnej jak się starali i dawało to efekty ,amare nawet kiedyś z pomocy widział jak fajnie grał gdy niscy wpadali na jego bloki. ale oboje to są kołki. najważniejszy jest team difense. a Ci panowie mają słabe o tym pojęcie(amare) lub słabe warunki fizyczne (melo).

Możesz mi powiedzieć na czym polegają te słabe warunki fizyczne Melo, które uniemożliwiają mu być dobrym w team D?

Melo na pewno w team D za dobry nie jest, ale jeśli miałbym gdzieś szukać przyczyn, to raczej bym obstawiał na brak dobrych nawyków za co można tylko dziękować Dżordżowi K., ale jest całkiem dobry w obronie indywidualnej. Looknąłem nawet teraz na synergy stats i okazuje się, że Melo w zeszłym sezonie był drugi w post up defense ;]

I powtórzę jeszcze raz: Amare i Melo to nie jest jedna defensywna półka.

Bottom line jest taki, że Knicks switchowali praktycznie cały mecz, bo tak chciał Mike, Celtics byli na to przygotowani i wykorzystali to aby uzyskać konkretny, najwyraźniej odpowiadający im matchup przeciwko Pierce'owi w izolacjach.

No właśnie nie konkretny, bo jak wspominałem, bronili go chyba wszyscy, którzy pojawili się na boisku, a Chandler, Lin czy Amare nie bronili go po razie przez przypadek, tylko wielokrotnie. Także "screenować, niech Paul gra przeciw centrom, Davisowi i lżejszemu o 50kg azjacie" - całkiem prawdopodobne, a "screenować, niech Paul nie gra przeciwko Carmelo" - meh. Może raz czy dwa razy, jak koniecznie chciał rzucać, rzeczywiście specjalnie zagrali coś, żeby bez utraty sił mógł wyjść i zająć pozycję tam gdzie chciał kosztem zmiany obrony z akurat Melo na akurat Shumperta, ale forsowana z premedytacją taktyka "dzisiaj gramy tak, żeby uwolnić Pierce'a od Carmelo" to rzecz wymagająca naprawdę znacznie większych pokładów wiary niż te, którymi ja dysponuję.

Gorsi bądź na jego poziomie:

Gee

Butler

Delfino

Maggette

Gallinari

Wright

Turkoglu

Korver

Kleiza

Webster

Beasley

Dunleavy

Casspi

Lewis

R. Williams

Jefferson

S. Williams

Trochę się ich nazbierało.

Jest tu paru nieporównywalnie lepszych (z pięciu) i paru, o których bym się kłócił (też z pięciu). Dla mnie to wychodzi bottom 20% czy 25% w obronie.

Chandler, Lin czy Amare nie bronili go po razie przez przypadek, tylko wielokrotnie.

Naliczyłem dwie akcje, w której go bronił Chandler, jedną z Amare i jedną z Linem.

Także "screenować, niech Paul gra przeciw centrom, Davisowi i lżejszemu o 50kg azjacie" - całkiem prawdopodobne, a "screenować, niech Paul nie gra przeciwko Carmelo" - meh.

Kiedyś w podstawówce, jak na wfie wygrywaliśmy z VIIIa, to oni wypowiadali za każdym razem hasło: "To nie wy wygraliście, tylko my przegraliśmy". Tak jakoś mi się skojarzyło.

Może raz czy dwa razy, jak koniecznie chciał rzucać, rzeczywiście specjalnie zagrali coś, żeby bez utraty sił mógł wyjść i zająć pozycję tam gdzie chciał kosztem zmiany obrony z akurat Melo na akurat Shumperta, ale forsowana z premedytacją taktyka "dzisiaj gramy tak, żeby uwolnić Pierce'a od Carmelo" to rzecz wymagająca naprawdę znacznie większych pokładów wiary niż te, którymi ja dysponuję.

Generalnie wyjaśnijmy sobie, że przeciwko centrom, Davisowi i azjacie, Pierce grał w tym meczu okazjonalnie. Regularnie bronili go Melo, Shumpert, JR i przez chwilę w 3Q Novak. Najłatwiej Pierce radził se ze Stevem, Shumperta też niszczył dosyć łatwo, kiedy bronili go Melo i JR, to miał kłopoty ze zdobywaniem pkt.

Cały ten przykład z Piercem miał posłużyć temu, żeby zilustrować fakt, że Melo w obronie indywidualnej nie jest żadnym kołkiem (91. miejsce w obronie izolacji, 2. miejsce w post-up) i coś tam w defensywie potrafi. Mam wrażenie, że w Celtics też znają te statystyki + kilkadziesiąt innych, bardziej szczegółowych oraz zdają sobie sprawę z tego, że Paul Pierce to ligowa czołówka w post-up i iso. Zestawiając ze sobą te dane, postanowili, że lepiej tych zagrań nie egzekwować na Melo, tylko na mniejszym Shumpercie albo JR, co jest w miarę logiczne i Knicks z ich switchowaniem nie specjalnie utrudniali życie PPP i jego kolegom.

Oczywiście Melo w obronie zespołowej jest słaby, ale w przeciwieństwie do Amare i tuzów jego pokroju można znaleźć w jego defensywie również pozytywy i to odróżnia go moim zdaniem grubą kreską od ligowego dna.

Naliczyłem dwie akcje, w której go bronił Chandler, jedną z Amare i jedną z Linem.

Ja pamiętam co najmniej po 3 z Chandlerem i Linem i 2 z Amare, a nie oglądałem całego meczu. Nie wszystkie mogły kończyć się rzutem, bo przy Linie zdarzały się jakieś podwojenia, ale i tak było ich niemało. To że wymieniłem tych trzech nie znaczy też, że to całość materiału do mismatchy (Fields, B-Diddy).

Cały ten przykład z Piercem miał posłużyć temu, żeby zilustrować fakt, że Melo w obronie indywidualnej nie jest żadnym kołkiem (91. miejsce w obronie izolacji, 2. miejsce w post-up)

I 344 w spot-up, który stanowi prawie 40% jego akcji w obronie. Nie wiem co rozumiesz przez określenie kołek - jeśli najgorsze dno, które właściwie nie stawia żadnego oporu i działa na szkodę całej drużyny, a la Hakim Warrick to nie jest, ale wtedy w całej lidze może by było z trzech "kołków". Gdy mam 10 zawodników i zawodnik X jest jednym z dwóch najgorszych obrońców z tej dziesiątki to jak dla mnie jednak jest kołkiem.

Melo w zeszłym sezonie był drugi w post up defense ;]

melo jest jednym z nielicznych trójek, które są bliżej czwórki niż dwójki w NBA. jest anachronem. dlatego byłem orędownikiem grania melo na czwórce od zawsze. post defense może sobie radzić jeśli za plecami jest chandler czy kenyon martin lub camby.

Możesz mi powiedzieć na czym polegają te słabe warunki fizyczne Melo, które uniemożliwiają mu być dobrym w team D?

z taką wagą ,brakiem pierwszego kroku nie widziałem na tej pozycji dobrego difendera. ;] naprawdę.

I 344 w spot-up, który stanowi prawie 40% jego akcji w obronie.

A co to ma do jego obrony indywidualnej?

z taką wagą ,brakiem pierwszego kroku nie widziałem na tej pozycji dobrego difendera. ;] naprawdę.

Toś mało widział ;P

Pierce albo Artest ledwo się ruszają w porównaniu z Melo, a jednak są w hoooy lepsi od niego w team D.

Generalnie też uważam, że Melo powinien zostać full time PF, jednak nie mam specjalnych nadziei na to, że Amare postanowi zawalczyć nagle o nagrodę 6thman of the year. Nie widzę za to w czołowych ekipach wschodu żadnego gracza, z którym Melo miałby se nie radzić w obronie, gdyby został przesunięty na czwórkę. Bronienie Dirka, Gasola czy innego Zacha dwa razy do roku nie uważam za wielki problem, zwłaszcza, że te Dirki i Zachariasze mieliby równie wielkie kłopoty w obronie co i Melo.

Z tych 180 akcji spot-up, 112 stanowiły rzuty za 3. Zasadniczo z rzadka raczej obserwujemy sytuacje, gdy zawodnik odpala wesołe trójki przez ręce (zwłaszcza, że wpadać ma 37,5% z nich). Większość to jednak sytuacje wide open, ponieważ Twój obrońca rotował w defensywie i zostawił Cię samego na obwodzie i teraz zostaje mu tylko biec 3-4 metry - a nuż mu się uda jeszcze zacontestować. Dlatego też większość spot-upów wynika z team D.

Z tych 180 akcji spot-up, 112 stanowiły rzuty za 3. Zasadniczo z rzadka raczej obserwujemy sytuacje, gdy zawodnik odpala wesołe trójki przez ręce (zwłaszcza, że wpadać ma 37,5% z nich). Większość to jednak sytuacje wide open, ponieważ Twój obrońca rotował w defensywie i zostawił Cię samego na obwodzie

Nao, dużo to sytuacje gdy tzreba wracać z "pozycji pomocy" (czyli z odległości 2-4, czasem 5 metrów lub dalej, jeśli ktoś nie myśli) do swojego zawodnika. Cała filozofia to jak szybko się zorientujesz, że idzie podanie do twojego, jak szybko zdołasz zniwelować tą odległość i na ile miałeś oleju w głowie, żeby właściwie ocenić ile mogłeś się od niego oddalić, tzn czy jest to Kyle Korver czy np. Ron Artest. Tak zwany "awareness" i z grubsza individual stuff. Jest kilka drużyn, które mają za 3 taki firepower oraz ball i man movement po linii, że mogą wymagać częstego zaangażowania całej obrony (Suns, Spurs), ale o większosci spot-upów decydują raczej indywidualne błędy obrońców lub indywidualne umiejętności rzucających.

o większosci spot-upów decydują raczej indywidualne błędy obrońców lub indywidualne umiejętności rzucających.

No tak, ale na team D składa się 5 obrońców i błędy w team D wynikają albo z indywidualnych błędów tychże obrońców albo z c***owego gameplanu. Także sytuacje, w których gracz pomaga koledze, zostawiając swojego obrońcę, a potem próbuje jeszcze bronić trójkę, to typowy przykład team D, a że Melo jest słabym help defenderem, a jest dużo lepszy w man2man D, to wystarczy obejrzeć trochę Knicksów. Jak się komuś nie chce, to zostaje synergy, z którego wynika to samo, co i z oglądania.

Sorry chłopaki, że wam się wcinam w całkiem ciekawą dyskusję, w której moim zdaniem obaj macie rację (Melo to dno ligi w team d, ale indywidualnie, tzn w iso/post up, jest w stanie ustać jeśli przeciwnik nie jest od niego dużo szybszy). Chciałbym tylko zmienić delikatnie temat na synergy. Posługujecie się tutaj tak zaawansowanymi statami, że również chętnie rzucił bym na nie okiem. Jak by ktoś mógł napisać gdzie można sobie takie rzeczy podejrzeć jak skuteczność obrony p'n'r czy inne tego typu bajery to byłbym bardzo zobowiązany :)

pozdr

No tak, ale na team D składa się 5 obrońców i błędy w team D wynikają albo z indywidualnych błędów tychże obrońców albo z c***owego gameplanu. Także sytuacje, w których gracz pomaga koledze, zostawiając swojego obrońcę, a potem próbuje jeszcze bronić trójkę, to typowy przykład team D

Owszem, ale nie można całkiem wrzucić tego do worka team D, bo multum jest w każdym meczu sytuacji, że Zenek dostaje piłkę i rzuca przed Mietkiem, który wcale żadnych innych czynności defensywnych akurat nie wykonywał.

Chciałbym tylko zmienić delikatnie temat na synergy. Posługujecie się tutaj tak zaawansowanymi statami, że również chętnie rzucił bym na nie okiem. Jak by ktoś mógł napisać gdzie można sobie takie rzeczy podejrzeć jak skuteczność obrony p'n'r czy inne tego typu bajery to byłbym bardzo zobowiązany :)

pozdr

http://mysynergysports.com/

• 3 tygodnie później...