Skocz do zawartości

Celtics 12/13 - czyli Wielka Niewiadoma...

obywatelPP

Rekomendowane odpowiedzi

Jak patrze na te gadki o Rondo i hejterow to serio smiac mi sie chce :)

Jako fan jestem bardzo szczesliwy ze ekipa bez niego spiela sie na maxa i daja rade, no bo jakie maja wyjscie? ZADNA (powtarzam ZADNA) inna organizacja w NBA nie ma tego co Boston, gdzie kazdy wie w jakiej koszulce gra i do czego to zobowiazuje i Boze daj im sily aby jak najdluzej w tej formie wytrzymali!

Najzabawniejsze w tych sp[orach jest to jak przeciwnicy RR probuja wszystkim wmowic ze statystyki nic nie znacza a 90% z nich sledzi jedyni boxscory a bedac anonimowym na forum rzuca sie z ch** wie czym bedac alfa i omega :) wasz licznik postow wcale nie sprawia ze lepiej sie znacie, uwierzcie :)

Wypominanie Finałó 08 to juz jest w ogole kpina, gosc wybrany z takim a nie innym numerem nie byl najwazniejszym ogniwem kiedy w druzynie byli weterani tacy jak house i cassell, rzeczywiscie niesamowite.

Nie ma rzutu?

Moze i nie ma, ale znajdzcie mi rozgrywajacego (w wolnym tlumaczeniu - gosc ktory ROZGRYWA pilke) z lepszym rozeznaniem na boisku i asystami.

Idac takim tokiem myslenia to stockton czy kidd byli frajerami,za to Francis byl spoko :)

Nawiasem mowiac proponuje zapoznac sie z opiniami innych zawodnikow grajacych w NBA na temat Rondo i troszke spokorniec zamiast wypisywac tony bzdur liczac na poparcie swojej opinii kolegow z forum. Pozdro dziewczyny.

Panowie jeśli oceniacie Rondo w perspektywie superstara to nie dziwię się że należy mu się jedynie zjebka.

Popatrzcie jednak nie przez okulary miliarda asyst RR, tylko rzeczywistość, gdzie czego byście nie mówili jest top PG w tej lidze. Widać wyraźnie że poprawił rzut, teraz w związku z kontuzją może się jeszcze bardziej przyłożyć do treningów rzutowych. God damn it to wciąż all star pełną gębą i równanie go z CJ Watsonem czy innym Jannerem Pargo jest po prostu śmieszne.

Chociaż sam uważam że ten sezon RR9 miał nie najlepszy - już nic z tym nie zrobi. Raził mnie brak effortu w D, czychanie na stealie, ale wiele zarzutów jest wyimaginowanych. Pierce grał dno przy Rondo, ale oficjalnie zostało potwierdzone że miał kontuzję, Green nie jest lepszy teraz tylko dlatego że nie ma Rondo, tylko odnalazł swój rytm. Naprawdę jak łatwo przeciągnąć coś w którąś ze stron Rondo SUPERSTAR vs Rondo SCRUB. A Rajon jest jaki jest - każdy to widzi, ale to cholerny pracuś, niesamowicie zawzięty gość, więc sądzę że po takiej kontuzji wróci po prostu jeszcze lepszy.

Rondo najlepszy first pass pg :) A człowiek głupi myślał, że Chris Paul.

to ja mam do was pytanie inne. Top ile jest Rondo wśród pg dla was?

Curry, Parker, Lawson, Lillard, Rose, Westbrook, CP3 są na pewno lepsi. A przecież są jeszcze Conley, Wall, Nash, Billups, Deron, Hill itd. Dla mnie to spokojnie jest Rondo top 15 pg ligi ale czy to tak zajebiście to nie wiem :)

Nie wiem gdzie teraz jest Rondo, nie wiem jaki wróci po kontuzji, tak samo jak nie wiadomo kim będzie Derrick Rose po rehabilitacji.

Nie wiem też skąd opinia że Lawson > Rondo, z tego co wowo wymieniłeś to za CP3, Parkerem, Currym (w założeniu też za Rosem). Zapomniałeś jeszcze o Irvingu, który ma papiery na superstara. Rondo gdzieś obok Westbrook, jeden pałuje rzuty drugi asysty. ;] No tak czy inaczej RR to na pewno top 10 PG.

E: A jeśli dodasz to jak wygląda w PO i że nie traci tam głowy, to jest spokojnie top5.

Właśnie ja Rondo to bym porównał bardziej do Francisa albo Marbury'ego niż Kidda czy Stocktona. W tym sensie że Francis i Marbury też byli dobrzy, kręcili fajne cyferki, ale jednak zespołowo nic nie osiągneli. I uważam, że Rondo też nigdy nic nie osiągnie jako jeden z liderów, chyba że poprawi znacząco swój rzut. Przez to indolencję rzutową naprawdę traci dużo, bo bez piłki raczej grać nie może, bo obrońcy będą odpuszczać krycie, a monopolizując grę zabija się zespołowość, a z tym kreowaniem kolegów też u niego wcale nie tak kolorowo. Monopolizować grę mogą tylko rozgrywający wybitni jak Nash czy CP3 i do tego jeszcze dorzuciłbym LeBrona. I nawet tak genialny koszykarz jak Bryant nie może tego robić i uważam że to jest jedna z głównych przyczyn słabej gry Lakers. Kobe tam rozgrywa, rzuca, wszystko zależy od niego w ataku i gra LA jakoś się nie klei, choć to niby obrona jest głównym problemem, ale przez granie bardziej zespołowe zwiększył by się team spirit co pewnie przełożyło by się na lepszą defensywe.

Mówienie, że Lawson i Conley są gorsi od niego to po prostu śmiech na sali. Każdy z nich prowadzi lepsze ofensywy od Rondo, który jest na poziomie Jenningsa raczej. Mam tutaj kolejny stat z jego PO perfmorfers:

staty against miami big 3:

12,5 pkt na 42% fg 9,4 as w niecałe 39 minut

Chociaż nie no, muszę przyznać, że Rondo jest świetnym PO perfomersem, np przeciwko 7th seeded Bulls mającym losing record zaliczył 19,4 11,6 i 9,3 trb na nawet niezłym ts w okolicach 50. Tzn normalnie 50ts to straszny ceglarz, ale dla Rondo to jego peak.

Rondo także nawet w ostatnich po zaliczył świetną serię:

14,1 12,7 a że z ostatnim seedem? oj tam, oj tam - po to po, ważne że wkracza na wyższy poziom dopóki nie trafi na kryptonint jak Lakers czy Miami. Ma farta, że nie jest na zachodzie, bo by tam się kryptonit z Memphis włałczał mu się od pierwszej rundy.

Główną przyczyną takiego poziomu Ofensywy Nuggs jest sytem Karla, a nie to że Lawson jest wybitny. George to wybitny coach ofensywny, więc nie pisz że ocenę Ty należy opierać na tym jaką ofensywę prowadzi - bo to Karl go idealnie w nią wkomponował.

Ty ma lepszy jumperek - jasne, ale <9feet to Rondo jest bardziej skuteczny, co więcej na odległości 16-23 stóp Rondo ma skuteczność o 16% większą przy większej ilości prób. Poza tym ich TS% oscyluje na podobnym poziomie.

Rondo jest też lepszym rebounderm. No i oczywiscie lepszym kreatorem możemy pominąć "nabite asysty" na long J, ale i tak RR lepiej odnajduje swoich ludzi pod koszem.

Nie będę już się rozpisywał o występach w PO, bo widocznie nie widziałeś żadnego meczu Bostonu w zeszłym roku.

Z Miami go widziałem i cieszyłem się z jego klepania.

A Doc Rivers to bardzo dobry trener i nagle nie potrafi ułożyć ofensywy tak by nie była przedostatnia w lidze poza alltimersami bobcats. Przed epoką rondo all-stara 3 razt jego drużyna nie była top10 w ofensywie(w dwóch pierwszych jego sezonach i 07 kiedy tankowali), odkąd Rondo prowadzi ofensywą nigdy nie była w top10.

A widziałem w PO Rondo przeciw Miami big3 na tyle by być wdzięczny, że nie gra tam ogarnięty pg z rzutem, tylko klepacz, ale rozumiem, że dla Ciebie idź pooglądać mecze to jest ostatnia deska ratunku, kiedy wiesz już, że nie masz racji i tylko się przyznać nie chcesz.

ps. Fajnie wiedzieć, że dla Ciebie 51 i 57 oscylują w podobnym procencie ts.

Mysle ze jego "idz poogladac mecze" jest lepsze niz Twoje statystyki. Tutaj ogolnie wszyscy chyba lubia z rana spojrzec w BS, rzucic w zdaniu dwa angielskie slowka i jest spoko :D

Tak samo pisanie kto prowadzi jaka ofensywe; daj starcow z Boston do Nuggets a Farieda i Iguadole do C's to wtedy mozna pogadac.

Inna sprawa ze Karl ma taka a nie inna filozofie gry. Zreszta porownywanie Rondo do Lawsona czy O BOZE - Conleya to chyba tylko taki tani trolling co? ;)

Smieszne ze najlepiej asystujacy ostatnimi czasy zawodnik, zreszta jeden z najlepszych defensorów na PG wzbudza az tyle niecheci zeby ludzie wmawiali sobie ze jest słaby :)

Jasne że można się przyczepić do rzutu ale serio Lawson? Conley? Chyba inne ligi ogladamy :)

Tutaj ogolnie wszyscy chyba lubia z rana spojrzec w BS

Smieszne ze najlepiej asystujacy ostatnimi czasy zawodnik

To co pisałem, zwolennicy Rondo krytykują staty, a potem się opierają na boxscore :D

W ogóle mam nowe określenie na ofensywę Rondo - 7 seconds or less. Ponieważ po tym jak pokozłuje w miejscu 15+ sekund tyle czasu zostaje reszcie teamu na rzut :D

Jeszcze porównanie AI3 i Farieda do Pierce i Garnetta i Allena jest epic :D ogólnie mamy łapu capu

zreszta jeden z najlepszych defensorów na PG wzbudza az tyle niecheci zeby ludzie wmawiali sobie ze jest słaby :)

Litości... Gdzie ty widzisz tę obronę? Ja widzę często próby ryzykowania po przechwyt, po czym w obronie gramy 4 na 5. Jego lateral movement jest przeciętny, ratuje go to, że ma długie ręce i czasem gdzieś tam je wsadzi. I prosze tylko bez tekstów, że jak mu się chce, to broni...

Lawson to nie wiem, czy jest lepszy, bo gra w szalonym systemie Karla opartym na drive and kick. Natomiast gość ma niezly rzut, a to już znaczy bardzo dużo. Conely tez bardzo solidny zawodnik, który bardzo dobrze funkcjonuje w sytemie Memphis, wiadmo, ze nie franchise żaden, ale gość dobrze prowadzący grę.

Litości... Gdzie ty widzisz tę obronę? Ja widzę często próby ryzykowania po przechwyt, po czym w obronie gramy 4 na 5. Jego lateral movement jest przeciętny, ratuje go to, że ma długie ręce i czasem gdzieś tam je wsadzi. I prosze tylko bez tekstów, że jak mu się chce, to broni...

Cicho, ma dużo stealów w boxscorze.

Najepiej jak Rondo zmieni w końcu klub i wtedy okażę się kto miał rację, bo jak na razie to jest albo top all time, albo zmiennikiem do NBDL. Jak dla mnie to jest po prostu przeciętnym/ponad przeciętym graczem. Jego fani podniecając się asystami itd zapominają chyba, że do tego sezonu na pozycjach od 2-4 miał - być może najlepszego shootera w historii, kolejnego dobrego shootera w postaci PP i jednego z najlepszych PF all time. Dzięki temu cegły przez ręcę kolegów wpadały częściej niż w innych klubach, co w połączeniu z sępieniem na podania daje więcje asyst niż powinno.

Nie chcę mi się tego szukać, ale ktoś tam bronił Ronda, że więdząc jakie ma wady, tzn brak rzutu, calowo w większym stopniu szuka kolegów, bo wie, ze rzucą skuteczniej niż on. To ma świadczyć o jego wysokim bball IQ. Gdyby wybierał open look kolegi zamiast swojego, a nie rzut przez ręce kolegi zamiast stosunkowo łatwego jumpera można by tak mówić. Kolejny, największy problem w tym rozumowaniu jest taki, że NBA to nie liga szkolna i wszyscy wiedzą, że Rondo nie umie rzucać i mogą zmienić całą obronę. Dlatego jego 'boiskowe IQ' wykorzystują - nawet w większym stopniu niż on sam - rywale.To automatycznie psuje spacing i to nawet przy graczach jak RA, PP i KG.

Dlatego ja dalej uważam, że Boston z Currym zamiast Rondo przeszedłby Miami Heat i twierdziłem to jeszcze przed tym, najlepszym w karierze sezonie Stepha.

Natomiast to co muszę mu przyznać to to, że ma idelany timing, świetnie potrafi wyczuć tempo i dograć w najlepszy możliwy sposób. Jednak przez brak rzutu ( którego brak jest naprawdę bardzo niedoceniany przez fanów RR ) zostaje krok za tymi najlepszymi. Podsumowując jest od niego kilku lepszych i do ścisłego top mu brakuję, jednak tak jak powiedziałem, dalej jest przecięnym/ ponad przeciętnym graczem będącym gdzieś w top 10-15.