Skocz do zawartości

Celtics 12/13 - czyli Wielka Niewiadoma...

obywatelPP

Rekomendowane odpowiedzi

Paweł, nie napisałem, że patrząc na PG i oceniając go nie patrzę na rzut. Napisałem jedynie, że w moim poprzednim poście, pisząc o Rondo i Jose w jednym zdaniu miałem na myśli to, że obaj są first pass PG. Jasne, ze Jose ma w c*** lepszy rzut!

Ale co dałem do pieca z Nashem? Czy ja napisałem że był kiepski czy jak? czytaj bardziej ze zrozumieniem. Napisałem jedynie, że też miewał akcje, że z wydawałoby się czystych pozycji odgrywał do partnerów, ale nikt mu nigdy nie zarzucał, że jest nabijaczem...

W sumie to można by mu to nawet bardziej zarzucać niż Rondo, bo czysta pozycja Nasha = około 50% FG, natomiast czysta pozycja Rondo = około 30% FG...:)

Aha, żeby była jasność nie jestem jakimś zaślepionym fanem Rondo, gdybym miał wybór to wiadomo wolałbym takiego CP3 czy Nasha w jego prime. Ale trzeba oddać Rondo, że jest mega fighterem, twardzielem, nigdy nie odpuszcza i widzi bardzo bardzo dużo. Wiadomo, wszystko zależy od drużyny w jakiej dany PG gra. Do takiej Oklahomy byłby kiepskim fitem, bo tam potrzebny jest scoring PG, ale do Celtów z początku ery big3 pasował idealnie. Idealnie pasowałby też np do takich Heat, ale to z wiadomych względów raczej nierealne :)

Aha, żeby była jasność nie jestem jakimś zaślepionym fanem Rondo, gdybym miał wybór to wiadomo wolałbym takiego CP3 czy Nasha w jego prime. Ale trzeba oddać Rondo, że jest mega fighterem, twardzielem, nigdy nie odpuszcza i widzi bardzo bardzo dużo. Wiadomo, wszystko zależy od drużyny w jakiej dany PG gra. Do takiej Oklahomy byłby kiepskim fitem, bo tam potrzebny jest scoring PG, ale do Celtów z początku ery big3 pasował idealnie. Idealnie pasowałby też np do takich Heat, ale to z wiadomych względów raczej nierealne :)

Pasował idealnie do Celtów? To dlatego często musiał grać Eddie House, by spacing pozostał jako taki? Rzut Rondo wtedy był jeszcze 2 razy gorszy niż obecnie. Heat? A po co on tam? Co on by robił przy LeBronie? Heat wystarczy, że mają Chalmersa, który umie rzucać, a końcówki grają z Allenem, który rzuca wiadomo jak. Gdzie tu Rajon?

Idealnie pasowałby też np do takich Heat, ale to z wiadomych względów raczej nierealne :)

Rondo nie ma trójki i jest ballhogiem to z miejsca skreśla go w ogóle z jakichkolwiek rozważań a propos jego gry obok Jamesa i DW

1.Nagonka na to, że jest nabijaczem asyst zaczęła się na porządnie kiedy podczas swojej serii 10 APG+ w przegranym już meczu został na boisku by dojechać do tych 10.

Od kiedy to Rondo decyduje o tym czy gra czy siedzi na ławie? Co by nie mówić o C's to chyba nikt nie ma wątpliwości, że Doc nie jest marionetką i trzyma ich wszystkich za jajca? Poza tym nawet gdyby to była decyzja Rondo to co?? Czy gdybyś miał możliwość pobić rekord Stocktona i wyprzedzić Magica (gości, których plakaty miałeś w pokoju na ścianach) to byś nie spróbował?

2. "Trafiał sporo jumperów z 5-6 metra, nawet trójki" Po pierwsze wiele drużyn go odpuszcza jako jedynego z nielicznych w tej lidze obwodowych na rzut z 20ft+ , więc już z zasady rzucając niekryty powinien mieć całkiem spoko skuteczność, a takiej nie ma. O trójkach 24%? c'mon. + FT 64%. Niech się nauczy rzucać podczas kontuzji, bo inaczej jest ofensywnie wręcz problemem dla drużyny.

nigdy nie twierdziłem i nigdzie nie napisałem, że jest mega strzelcem...:) przeciwnie, znając swoje słabości, jeszcze bardziej szuka partnerów - dla mnie jak najbardziej logiczne

3. O tych nabijanych asystach -> no bo jak się ogląda mecze Celtics to wielokrotnie powtarza się schemat -> Rondo czysta pozycja do rzutu, czeka na kogokolwiek -> ten rzuca przez ręce -> czasem wpadnie -> jest asysta. Różnicę w grze Bostonu widać teraz jak bez Rajona grają lepiej, przyjemniej dla oka i skuteczniej.

"Rondo czysta pozycja do rzutu..." no właśnie, sam sobie trochę zaprzeczasz. Gość wie że jego czysta pozycja to może 30% FG to woli oddać do KG, Pierce'a czy Terrego, któych czysta pozycja to ponad 50% FG.

4. Nie porównuj Nasha do Rondo, bo Steve'a nikt na czystej pozycji rzutowej w tej lidze nie zostawia. A jak ma wybór rzucać z dajmy na to 6 metra i oddaje ziomkowi z ekipy na easy lay-up, to jest różnica niż jak Rondo ma easy lay-up i podaje na 6m do swojego teammate.

j.w. Rondel zna swoje słabości to i częściej odgrywa... Poza tym tak jak pisałem wyżej, zależy co nazywamy easy layup. Jeśli masz gdzieś link to akcji, że Rondo wchodzi zupełnie sam na kosz i nie rzuca tylko oddaje to go wklej. Ja takich akcji nie widziałem, ale oczywiście nie oglądam wszystkich meczów C's. Poza tym nie czaję: czyli Steve zawsze oddawał tylko z mega-contestowanej trójki na easy layup? Przecież wiele razy oddawał też na półdychę czy na trójkę a mając zajebisty rzut mógł sam rzucać...:)

5. Dla mnie overrated, broniony w zeszłorocznej spince Celtics<-> Lorak przez fanów C's, w tym sezonie jakoś nagle duża część zielonych chyba zrozumiała, iż RR wcale nie daje tyle Celtom (tak, tak znam argument RS a PO, tylko że te zajebiste gry w PO Rondo ostatnio były bez HCA, właśnie bo nie grał tak w RS i to jest problem).

Rzeczywiście teraz C's wyglądają dobrze bez Rondo. Ciężko mi to oceniać bo widziałem tylko ten mecz z Miami, ale zobacz na schedule: Miami,Sacto,Magic,Clippers,Raptors,Lakers,Nuggets, pokonali tylko 3 playoffowe drużyny, przy czym Clippers byli w trakcie serii 3L, podczas której przegrali też z Raptors i Wizards, grając bez CP3 a wiadomo jaką drużyną są Clippers bez CP3...

rahu, Paweł, no dobra z Miami to mnie może trochę poniosło, tam rzeczywiście potrzebny jest PG z dobrą trójką. Zły przykłąd. Chodziło mi o to, że Rondo pasuje do drużyny, w której od PG nie oczekuje się 20 PPG tylko znajdowania partnerów z drużyny.

Rondo nie nadaje się nigdzie. W celtics po prostu dobrze wygląda - ma spacing, all-time gości, a i tak grają c***nie, tyle ze ma duzo apg. Ale ofensywa z nim jest żałosna. A jak pójdzie gdzie indziej to dopiero będzie wyglądał żałosnie, jak nie będzie spacingu to c***a zrobi, on jest cancerem większym od ai3. Celtics powinni go wywalić w pizdu dawno.

A Nasha do niego porównywać to zbrodnia, drugi najlepszy pg w ofensywie ever i czołówka ścisła w historii.

j.w. Rondel zna swoje słabości to i częściej odgrywa... Poza tym tak jak pisałem wyżej, zależy co nazywamy easy layup. Jeśli masz gdzieś link to akcji, że Rondo wchodzi zupełnie sam na kosz i nie rzuca tylko oddaje to go wklej. Ja takich akcji nie widziałem, ale oczywiście nie oglądam wszystkich meczów C's.

[video=youtube;AQC6oCi78x4]https-~~-//www.youtube.com/watch?v=AQC6oCi78x4

Akurat to pamietam jak dziś więc dlatego szybko poszukałem. Pamietam moje zdziwienie i wkurzenie...

[video=youtube;r4fuSieh2ro]http-~~-//www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=r4fuSieh2ro

Tu też mógł sobie darować.

Tutaj nie widzę nic złego - byłyby 2 łatwe pkt jakby Rondo rzucał, są 2 łatwe pkt jak oddał do Raya. A akcje, która ja dałem spierdolił po całości. Gorzej się nie dało.

Zresztą nie tylko on tak robi, bo widziałem już innych.(nawet Westbrook Durantowi kiedyś tak oddał- jeśli dobrze pamietam)

ciężko się dyskutuje na tym forum... z tego co zaobserwowałem to jak nie masz 3 tys postów i nie dołączyłeś do forum w 2004 roku to jesteś traktowany jak żółtodziób, który NBA się zainteresował jak przeczytał na onecie artykuł o Gortacie w 2012 roku...nieważne.

Rappar: co za krótkowzroczność!! Rondo nie nadaje się nigdzie... No to w takim razie ci wszyscy trenerzy i GMowie w NBA są jacyś pojebani, że go wybierają do ASG i generalnie traktują jako czołowego PG ligi. Powinien już dawno grać w Turcji albo na Litwie, choć zaraz, wg Ciebie tam też pewnie się nie nadaje... Nagle C's z Rondo grają c***nię ale jak robili 66-16 w 07/08 i majstra albo 62-20 w 08/09 to też był c***owy i się do niczego nie nadawał?

A nie przyszło Ci do głowy, że Rondo może iść gdzieś gdzie spacing będą zapewniać inni goście, do systemu podobnego jaki był w najlepszych latach w C's? Przecież nie twierdzę, że jest super zajebistym PG, który W KAŻDYM SYSTEMIE się sprawdzi.

Kurna, co wy macie z tym porównywaniem Rondo do Nasha??!! Zacytuj mi w którym miejscu napisałem, że Rondo jest lepszy od Nasha albo równie dobry albo porównywalny...cokolwiek... Napisałem tylko, że Nashowi też się zdarzało odgrywać do partnerów z czystej pozycji a nikt go nabijaczem asyst nie nazywał....

January:

ad1. bo co?? bo Ty tak uważasz?? sorry ale nie jesteś dla mnie wyrocznią w tej kwestii. Czy gdyby Kobe albo Durant albo James miał po 3 kwartach 85 punktów i miał szanse pobić rekord Wilta i wyszedł na 4 kwartę nawet w rozstrzygniętym meczu to też byś powiedział, że nabijacz?

ad5. nie jest to playoffowa drużyna w tym momencie, koniec, kropka. Nie mów mi, że pokonanie Lakersów w tym roku to jakaś wielka sztuka, szczególnie że grali bez Pau.

Tutaj nie widzę nic złego - byłyby 2 łatwe pkt jakby Rondo rzucał, są 2 łatwe pkt jak oddał do Raya. A akcje, która ja dałem spierdolił po całości. Gorzej się nie dało.

Zresztą nie tylko on tak robi, bo widziałem już innych.(nawet Westbrook Durantowi kiedyś tak oddał- jeśli dobrze pamietam)

no właśnie, sam piszesz, że gdyby się spiąć to podobne akcje pewnie by można znaleźć na każdego, nawet na takich przecinaków jak Westbrook czy Rose. Moim zdaniem w tej akcji Rondel sobie trochę źle zakozłował i widział, że jak zrobi dwutakt to go Tony Allen wbije w tablicę... c***owo to wygląda i komicznie, ale to chyba nie jest najlepszy przykład na nabijanie asyst...

no właśnie, sam piszesz, że gdyby się spiąć to podobne akcje pewnie by można znaleźć na każdego, nawet na takich przecinaków jak Westbrook czy Rose. Moim zdaniem w tej akcji Rondel sobie trochę źle zakozłował i widział, że jak zrobi dwutakt to go Tony Allen wbije w tablicę... c***owo to wygląda i komicznie, ale to chyba nie jest najlepszy przykład na nabijanie asyst...

Ale ja tutaj piszę, nie o akcji która ja dałem, ale o akcji, która dał royfan. W tej co ja dałem, to według mnie nie było szans, żeby go ktoś zablokował.

podobne akcje pewnie by można znaleźć na każdego, nawet na takich przecinaków jak Westbrook czy Rose

Tak, ale w przypadku tych graczy byłby to pojedyncze wysoki, a Rondo robi to notorycznie i chłopaki chyba to chcą przekazać. Jaki jest sens przywoływania jednorazowych sytuacji?

Shaq też trafił za 3 i można taki filmik znaleźć, ale nie robił tego ciągle.

nie kumam o co Wam chodzi z tymi nabijaczami asyst... Jak ktoś gra jak taki Westbrook czy Rose to jest żyła, c***owy PG bo nie uruchamia swoich partnerów tylko sam rzuca, zabija tym team spirit itd itp. Jak się trafi taki Rondo czy Calderon (notabene wymierający gatunek point guardów), którzy zawsze najpierw szukają partnerów to się okazuje, że to nabijacze asyst...

Westbrook i Rose mają takie skille, że jak wjeżdżają pod kosz, to jak obronća nie ma tam kogoś do pomocy to są łatwe punkty.

Więc jak otoczysz ich shooterami, to jeden ich teammate jest wolny. Więc tak mu oni kreują open look.

Rozgrywanie Rondo i Calderona polega na takiej akcji:

stoją sobie na środku linii za trzy punky i czekają aż któryś z partnerów znajdzie się w pozycji do rzutu. Często Rondo dostaje asystę za to że KG oddał rzut przez ręce. Ponadto czasem odnoszę subiektywne wrażenie, że podania za które inny bolek by nie dostał asysty (podanie na post do KG) on otrzymuje.

Co do wypowiedzi o Rondo w Sacto i Heat to bardzo złe wybory. W Sacto jedyne co jest grane to tylko izolacje b rzadko jest jakikolwiek ruch piłką.

Ich "odpowiednik" Rondo (Tyreke - podobny przegląd pola,lepszy ball handling,wykończenie,warunki - dużo gorsza szybkość i atletyzm) jest często sprowadzany do roli spot up shootera. O piłkę musi się prosić.

aha, czyli tak jak napisał 2 strony wcześniej Roger, wg Was Stockton czy Kidd to też nabijacze asyst?? No bo żaden z nich nie miał skilli podobnych do Rose'a i Westbrooka...

mac: czyli drive&kick to dla Ciebie jedyna akcja jaką PG powinien grać? A co z pick&rollami, po których taki kołek jak Wilcox wygląda jak Blake Griffin? Z resztą Rondel też często mija swojego obrońcę i stwarza przewagi.

Z Heat napisałem, że mnie poniosło ale Sacto?? Gdzieś Ty to wyczytał?? :) Poza tym Tyreke - podobny przegląd pola; lepszy ball handling? I don't think so!

Pitrek: Celtics z mistrzowskiego sezonu zależeli od Rondo mniej więcej w tym stopniu w jakim losy tegorocznych Lakers zależą od Sacre. Jakby tam na pg grałby wtedy Scalabrine to też by wygrali. Zresztą tam dużo lepiej wyglądał House niż Rondo. Nie rozumiesz w ogóle czego dotyczy dyskusja bo Rondo nie potrafi prowadzić dobrej ofensywy. W skrócie: nie ma rzutu i jest gorszym scorerem niż Rose (Westbrooka nie znoszę oglądać i chyba najbardziej overrated gracz w lidze narazie), nie utrzymuje kozła jak np. robił to i robi dalej Nash, jego asysty to w większości podania do gości na pozycjach rzutowych, nie kreuje dobrze po picku bo nie ma rzutu, więc można go bronić under. Jego dużą zaletą jest transition ale w tych czasach zaleta większości pg. Ja tam c***a zawsze lubiłem personalnie ale niestety jaki jest każdy widzi.

Pitrek: Celtics z mistrzowskiego sezonu zależeli od Rondo mniej więcej w tym stopniu w jakim losy tegorocznych Lakers zależą od Sacre. Jakby tam na pg grałby wtedy Scalabrine to też by wygrali. Zresztą tam dużo lepiej wyglądał House niż Rondo. Nie rozumiesz w ogóle czego dotyczy dyskusja bo Rondo nie potrafi prowadzić dobrej ofensywy. W skrócie: nie ma rzutu i jest gorszym scorerem niż Rose (Westbrooka nie znoszę oglądać i chyba najbardziej overrated gracz w lidze narazie), nie utrzymuje kozła jak np. robił to i robi dalej Nash, jego asysty to w większości podania do gości na pozycjach rzutowych, nie kreuje dobrze po picku bo nie ma rzutu, więc można go bronić under. Jego dużą zaletą jest transition ale w tych czasach zaleta większości pg. Ja tam ***** zawsze lubiłem personalnie ale niestety jaki jest każdy widzi.

Sad but true.

Rondo już po operacji.Wszystko poszło zgodnie z planem.

Na CelticsBlog była wzmianka o Jonny Flynn'ie.Pamiętam,że jako rookas wymiatał - teraz podobno smiga w Australii po kontuzji.Ciekawe czy dałby radę u nas.Tym bardziej,że jednak młody nadal jest.