Skocz do zawartości

Celtics 12/13 - czyli Wielka Niewiadoma...

obywatelPP

Rekomendowane odpowiedzi

Yo!

U Celtów już wakacje. Sezon 11/12 przeszedl do historii. Nie potrafie ocenić go jednoznacznie. Wiadomo, jaki był cel. Ale na przestrzeni tego skróconego sezonu, trzeba przyznac, iż finał konfy - przy układzie, który sie wydarzy - to max, który moglibyśmy zrobic.

Co dalej? Scenariuszy jest mnóstwo. Skarajnych. Od total rebuildingu do pozostawienia większości obecnego rosteru i dokooptowaniu kilku elementów.

ludzie, którzy są pod kontaktami na sezon 12-13: PP, RR, bradley, JJJ i Steamer (nie wyobrażam sobie, żeby nie został)

cała reszta, łącznie z Bassem (ktory juz zapowiedział, ze spróbuje sił na rynku FA) - wolni agenci.

Salary: ok.36 mln

Optuje za takim rozwiązaniem. Podpisanie KG (pewnie krzyknie ok 10 mln za rok) i stworzenie new-old Big Trio: RR-PP-KG i obudowanie ich reszta. Podpisanie Jeffa Greena, kogoś na C, Bradley (wspaniały rok), drafty z tego roku przehandlowałbym.

Ray - out, dooling - out, pavlovic - out, hollins, williams, moore - out, bass - out, pietrus - powinien zostac. wilcox (zdrowy) i JG - In absolutny.

Przetasowanie w BOS jest nieuniknione, jestem jednak zwolennikiem ewolucji, a nie rewolucji. Celtics musza być contenderem, a nie zespolem, ktory może powalczyć o playoff.

C - Kg/Wilcox/Steamer

PF -? /?/JJJ

SF -PP/Green/ 2nd round draft pick '12

SG - AB/Pietrus/?

PG - RR/ ?/?

A Wy jakich ludzi widzicie w miejsce "znaków zapytania"?

Gdyby Howard był free w ten offseason to mogliby się po niego stawić z maksem nawet.

Ja pierwszy poprę ofertę Rondo za Derona Williamsa, nawet dorzucił JJJ. I jeśli dałoby tak radę to Drwal i D-Will trzon, Garnett za weterańskie (ale to byłaby obrona) i dobrych rolesów dobrać. Na Miami w sam raz się by nadali. Ale to tylko marzenia, jednak konkretna przebudowa jest potrzebna. Ten skład jest wypalony, rok starsi - druga runda i do domu bo Chicago powinno już wrócić na przyszłe playoffy do finałów konferencji (chyba, że Indiana dokona jednej, dwóch zmian).

Courtney Lee będzie wolnym agentem (szczerze to wolałbym go do Bulls).

Mayo ma lub miał talent, może gdyby trafił do innego klubu to by wykorzystał potencjał.

Beasley free.

Powinni uderzać na obecną chwilę po Williamsa a Rondo przehandlować.

Jak dla mnie to wszystko zależy od Granetta - jeśli zostaje, to C's utrzymają swój człon. Jednak jak KG pójdzie na emeryture, a bardzo mocno się nad tym zastanawia, to wtedy w Celtics będziemy mieli mała rewolucję. Przypuszczam, że jak KG odejdzie, to Pierce zostanie wytradeowany, bo po co go trzymać w składzie, który praktycznie nie ma szans z mistrza. Allen prawie na pewno odchodzi(niestety), ale zastąpi go Bradley. Rondo raczej zostaje, nie wyobrażam sobie, żeby go trade'owali po takich PO jakie rozegrał, chyba, że za Howarda, ale to niemożliwe. Bass jak dla mnie out, za dużo kasy będzie chciał.

Ogólnie mam nadzieję, że KG zostanie, Ray też(chociaż tutaj bardzo w to wątpię), mam nadzieję, że z draftu wyciągną Moultrie, albo Leonarda, albo Zellera i Harklessa, powinien też wrócić Green, i Wilcox. Przydałoby się też podpisać jakiegoś centra - Kamana?(Hibbert raczej poza zasięgiem), albo PF'a może Ilyasove?

Chciałbym, żeby Celtics 2012/13 wyglądali mniej więcej tak:

Rondo/Dooling/Moore

Bradley/Ray/?

Pierce/Green/Harkless

KG lub Ilyasova/ Moultrie/ Johnson

KG lub ? /Wilcox/ Stiemsma

Bardzo bym chciał jeszcze jeden run Raya, Pierce'a, KG i Rondo, zobaczymy.... Niestety rzeczywistość może być brutalna, wszystko zależy od Garnetta, oby został.

BTW: Taki fajny obrazek dla fanów C's pasujący nawet do tematu:

Dołączona grafika:)

Yo!

U Celtów już wakacje. Sezon 11/12 przeszedl do historii. Nie potrafie ocenić go jednoznacznie. Wiadomo, jaki był cel. Ale na przestrzeni tego skróconego sezonu, trzeba przyznac, iż finał konfy - przy układzie, który sie wydarzy - to max, który moglibyśmy zrobic.

Co dalej? Scenariuszy jest mnóstwo. Skarajnych. Od total rebuildingu do pozostawienia większości obecnego rosteru i dokooptowaniu kilku elementów.

ludzie, którzy są pod kontaktami na sezon 12-13: PP, RR, bradley, JJJ i Steamer (nie wyobrażam sobie, żeby nie został)

cała reszta, łącznie z Bassem (ktory juz zapowiedział, ze spróbuje sił na rynku FA) - wolni agenci.

Salary: ok.36 mln

Optuje za takim rozwiązaniem. Podpisanie KG (pewnie krzyknie ok 10 mln za rok) i stworzenie new-old Big Trio: RR-PP-KG i obudowanie ich reszta. Podpisanie Jeffa Greena, kogoś na C, Bradley (wspaniały rok), drafty z tego roku przehandlowałbym.

Ray - out, dooling - out, pavlovic - out, hollins, williams, moore - out, bass - out, pietrus - powinien zostac. wilcox (zdrowy) i JG - In absolutny.

Przetasowanie w BOS jest nieuniknione, jestem jednak zwolennikiem ewolucji, a nie rewolucji. Celtics musza być contenderem, a nie zespolem, ktory może powalczyć o playoff.

C - Kg/Wilcox/Steamer

PF -? /?/JJJ

SG - AB/Pietrus/?

PG - RR/ ?/?

Nie oglądałem Bostonu w RS w ogóle a w PO to tylko z sixers i heat ale dlaczego chcesz się pozbyć Bassa?

Weź też pod uwagę, że Pietrus przejdzie operację kolana i zagra dopiero za pół roku jak nie więcej więc na 2 też kogoś trzeba

Lubie bassa, był sporym upgradem w stosunku do Glena, świetny rzut, atletyzm, motoryka, ale cos krzyczal ostatnio, ze chce wiecej pieniązkow 26/4. Wolałbym, ze BOS nie przeplacali, bo BB, mimo mej sympatii i niezłego poziomu, ktory prezentuje, wyżej tyłka nie przeskorzy.

Pietrus? opercja, rzeczywiście. Ale jakiegoś FA (przyznam sie, ze nie zaglebialem sie jeszcze AZ TAK w tych z tego lata) wsrod swingmanow zawsze sie "ustrzeli' :)

Pozostanie Allena jest mało prawdopodobne,bo były między nim,a Rondo problemy w sezonie.Zresztą on sam sugerował,że jest zainteresowany odejściem.

Green z ostatnich wiadomości jest w pełni zdrowy i gotowy do gry.

Bradley to bedzie wielka niewiadoma,bo okazało się,że po operacji lewego barku będzie miał też robiony prawy.Słabo to wygląda jak w tym wieku pojawiają się już takie problemy.

O Bradleya nie ma się póki co martwić. Drugi barek chyba mu robią bardziej zapobiegawczo. Zrobią z niego robocopa i będzie git. ;) Gorzej, że znów straci cały sezon przygotowawczy, bo ma wrócić dopiero na początek regulara. Szkoda trochę.

Co do Bassa, to jak ktoś tu napisał jest fajny i w ogóle, ale jak będzie chciał tyle kasy co np Davis, to niech spada, bo moim zdaniem, to jest zbyt dużo.

Pietrusa ja raczej nie chcę już widzieć, tak jak napisałem liczę na powrót Greena i z draftu Harklessa.

Edytowane przez Cloud

Trade Pierce będzie dla mnie kompletnym samobójstwem Ainge'a, bo wiele za niego nie wyjmie, a zniszczy legendę. W tej chwili trzeba liczyć że uda się za rozsądną kasę zatrzymać dwóch z trojki KG, Bass i Stiemsma i dodać z draftu Melo. Jeśli to się nie uda można by uderzyć po Asika jeśli nie przwróci mu się w głowie, i wtedy frontcourtw miarę wygląda. Z FA liczę na Jet'a chociaż to też rozwiązanie na jeden sezon, bo na Gordona czy inną gwiazdę nie ma co raczej liczyć. Przyszły sezon rozstrzygnie się dla nas w dniu draftu, który może być zarazem początkiem czegoś wielkiego.

Yo!

Optuje za takim rozwiązaniem. Podpisanie KG (pewnie krzyknie ok 10 mln za rok) i stworzenie new-old Big Trio: RR-PP-KG i obudowanie ich reszta.

Jak ja nie lubię kultu nazwiska. PIERCE TO JUŻ NIE JEST BIG! (dziwnie to brzmi ;) ) Wiem, że trafił fajną trójkę nad Lebronem, ale to, co obecnie prezentuje w ataku (czyli cóż, dobry jumperek, który siedzi lub nie) i już nie taka defensywa, jak kiedyś równają się temu, że kontrakt PP to obecnie może nie przekleństwo (na rynku FA niezbyt ciekawie), ale zdecydowanie coś, będzie nam wadzić. Dlatego Pierce'a trzeba będzie trade'ować. A ci co zaraz wytoczą argument o wierności i "Celtic for life" niech przypomną sobie co Paul mówił przed narodzeniem PRAWDZIWEJ BIG 3.

KG owszem, jest game changerem w obronie, ale również nie jest to zawodnik na pierwszą opcję w ataku. Zresztą, nie wiadomo jak będzie wyglądał jeszcze o rok starszy w przyszłych PO.

RR swą wartość nareszcie udowodnił i nie ma się co zastanawiać, ten zawodnik musi zostać. Mam nadzieję, że w wakacje jeszcze poprawi ten jumper, bo postępy widać, ma już nawet ten swój hot spot.

Podpisanie Jeffa Greena, kogoś na C, Bradley (wspaniały rok), drafty z tego roku przehandlowałbym.

Zgadzam się, Green swego czasu był drugą opcją w OKC(!), jeżeli kontuzja nie pozbawi go umiejętności, a sam Jeff uwierzy w siebie i znajdzie miejsce w drużynie (dotąd z tym było kiepsko, ale bądźmy dobrej myśli) to może nam bardzo pomóc. Ważne jest to, że Green czuje się Celtem i chce grać w TD Garden (nie raz siedział na ławce Bostonu).

Bradley to będzie ważny element układanki w przyszłym sezonie. Jego postęp jest niesamowity i nie mogę się doczekać, aby oglądać go zdrowego(!) w przyszłym sezonie.

Z draftami to też taka sprawa jakie mamy priorytety. Bo albo jedziemy znów na mistrza, póki KG nie musi używać laski, albo patrzymy trochę w przyszłość. Ainge'a można krytykować, ale potrafi wyłowić z draftu coś pożytecznego (Rondo, Perk, Bradley). Skoro tegoroczny jest podobno tak obfity w talent, a nam brakuje rolsów to czemu by nie spróbować coś wyłowić (zwłaszcza wysokiego), a nóż trafi nam się jakiś Bynum. ;) Tym bardziej, że mamy aż dwa picki, a to daje duży komfort, można próbować handlować i zdobyć jeden wyższy? Tommason pisać o Fab Melo, ale proszę was, po pierwsze to jest materiał na sam koniec pierwszej rundy, a poza tym jego zbiórka jest wątpliwa -to dla mnie kończy dyskusję. Jak myślisz, tommason, dlaczego głównie JJJ był w tym sezonie u nas graczem -20/+20 graczem?

Ray - out, dooling - out, pavlovic - out, hollins, williams, moore - out, bass - out, pietrus - powinien zostac. wilcox (zdrowy) i JG - In absolutny[/q]

Wiem, że teraz każdy się brzydzi Ray Ray'em bo ostatnimi czasy nic nie prezentował. Ale sprawdźcie sobie jego statsy z RS. Jeżeli tylko jest zdrowy to ma dużą wartość, ale dzięki ostatniej postawie można go podpisać za grosze, bo jego wartość rynkowa z pewnością spadła. Starość nie eliminuje jego największej zalety - rzutu, wjazdów od niego nie trzeba oczekiwać, ale jeżeli tylko chce zostać w Bostonie, trzeba z tego skorzystać, bo taki shooter obecnie to skarb.

Bass jest świetny, ale ma istotne wady. Po pierwsze - 6-8 PF to przy naszym problemie ze zbióką bardzo istotna wada. Już pomijając wzrost, Bass po prostu nie ma tego zmysłu do zbiórki. Żadnych post moves (tego nam też brakuje), baaaardzo lubi znikać kompletnie. Ale za 4 bańki i tak był skarbem, problem w tym, że już za 26/4 takiego gościa podpisywać to trochę samobójstwo.

Pietrusowi, Wilcoxowi rzeczywiście warto dać jeszcze szansę, takich przydatnych gości nigdy nie za wiele.

C - Kg/Wilcox/Steamer

PF -? /?/JJJ

SG - AB/Pietrus/?

PG - RR/ ?/?

Na takie układanki dla mnie trochę za wcześnie. Poczekałbym na draft night, bo, oj, coś czuję, że będzie się działo!

Co do KG, to coraz więcej jest głosów, że albo zostaje w Bostonie albo idzie na emeryturę. Tak min. wypowiadał się Cassel, Perk i Saunders. Do tego plotka z tym, że C's są zainteresowani Asikiem też ma związek z KG, który po prostu nie chce już grać na centrze, dlatego C's szukają centra.

Jeśli to wszystko, to prawda, to C's będą przeładowywać, a nie przebudowywać.

Co do Green'a, to tak niby chce zostać w Bostonie, ale jego agent coś biadoli o zainteresowaniu 12-14 drużyn i, że jego klient, to najlepszy wolny agent na rynku wyłączając D-Willa. Mam nadzieje, że to tylko takie gadanie agenta i Jeff zostanie w C's za stosunkowo mała kwotę.

Siedzialem na dupie, rozkminiałem, analizowałem, troszeczke liczyłem i kilka spostrzeżeń na gorąco.

1. Amnestia Pierce'a.

Każdy (i z tego forum i jeszcze z e-basketu), wie jaki mam stosunek do PP. Ale nie o tym. Paul to legenda, nie tylko Celtów, ale też całej ligi. Uważam, że kontrakt, który go obowiązuje (16,8 mln w sez.12/13) jest adekwatny do jego szeroko pojętej produktywności. Niemniej, żeby Celtowie jeszcze raz "ruszyli w tango" po majstra, potrzeba ludzi, a na nich dobrych pieniedzy. Ainge i Wyc powinni zrobić, być może kontrowesyjny, być może nie, ruch. Amnestia Paula nie oznaczałaby, że on odejdzie. Nie. Nadal na jego zmeczonych barkach i (wyleczonych !!) nogach opierałbym grę BOS.

Bez "słodkiego pierdzenia" - Amnestia dla PP i szybciutkie (przypominam, ze Celtowie są ponize SC !) podpisanie nowej, 2 letniej, umowy. 20 mln na 2 lata, drugi może być nawet z Player Option (po 10 'kawalkow" za sezon).

2. Free Agents.

Kolejna paląca kwestia. Nie wierze, po prostu nie wierze, ze Kevin gdzieś się wybierze. Albo emerytura ? Niee. Podpisanie KG uważam za absolutny priorytet, "rozmiar" nowego kontraktu - taki jak dla PP po amnestii, patrz wyżej.

Center - dobry w ataku z fajną zbiórką, solidny w obronie. Chris Kaman, Ladies and Gentlemen. Ja wiem, ze w NOH beda budować nową ekipę i Kaman jako element nowej układanki by sie im przydał. Ale c'mon. Ja wiem ze maciek beverly hills 90210 wierzy w mlodych chlopcow i pewnie bedzie starał sie robić z nich ekipę, która "zamiesza", ale dla Kamana gra w Bostonie byłaby wreszcie gra "o coś", a nie pikowaniem po pick. Jakies manewry ze strony Ainge'a nieodzowne, ale wierzę - mając na uwadze dodatkowo, ze nazwisko Krzyska pojawiało się w kontekście Bostonu (gra po ewentualnym zwolnieniu, wykupieniu kontraktu, etc) - że TA "misja" może sie udać.

Jeff Green & Brandon Bass ? I want them both. Jeff - wiadomo. Superwszechstronny gracz przed kontuzja, zgadzam sie, cięzko mu był "odpalić" po transferze z OKC, potem to serducho. Ale wierze w niego. Wiem, że stać go na dużo i sukcesywnie może odbierać "plac" po Kapitanie. Jakies zainteresowanie nim jest (ponoc 12-14 ekip jest zainteresowane), ale to człowiek, którego absolutnie widze (ze sporymi minutami ! - SG/SF/PF!) w rosterze Celtów.

Podobnie BB. Fajny sezon, troche słabsze PO, ale generalnie na duzy "plus". Bass miał Player Option, nie skorzystał, trudno. Wydaje mi się, ze nie kwota była problemem a długość kontraktu. Nie dziwię sie, facet szuka stabilizacji po małym podrózowaniu. Czlowiek z potencjałem na duże minuty (jako backup KG, w grze obok niego). Na miejscu Danny'ego zaproponowałbym jakis fajny, akuratny kontrakcik (16 mln/3 lata, zaczynając od 4,5 w nachodzacym sezonie).

Anyone else ? Pietrus i kolejny z pechowcow, Chris Wilcox. Obydwu widziałbym w rosterze Celtów na nadchodzący sezon. Solidna postawa obydwu, zreszta sa sygnaly, ze chcieliby w MASS zostać, grać dla Doca, etc. Ja to biore, mam do nich sentyment, cenie robotę, którą wykonują i mam nadzieję, że dane nam bedzie oglądanie ich w trykotach Celtics.

Ray Allen - oficjalnie nic nie jest jeszcze ustalone. Mocno łączony z Miami, a z drugiej strony ponoć otwarty na rozmowy z Celtami. Nie wiem, co sądzić. Zdrowy Ray, a tak podobno jest, to groźny Ray. Iskrzyło na linii RR-Ray i uważam ze to tez moze miec jakiś tam wpływ na jego ostateczną decyzję.

3. Draft '12.

Nie wiem, co przyniesie dzisiejsza noc. Na początku byłem zwolennikiem wymiany pickow na jakis fajnych grajków. teraz jednak po rozlookaniu sie, napływie (także dzieki Wam) nowych informacji i patrząc w szerszej perspektywie na potrzeby rosteru Bostonu, dochodze do wniosku, że warto. Warto draftować i zobaczyć, co z tego wyniknie.

Powiem krótko. Celtics - wiadomo- mają: 21,22 i 51 pick. Kogo wybrałbym ?

21 - Lamb. Gdyby się ostał Jeremy, jesli nie, Doron. Fajne, klasyczne "dwójki", ze świetnym rzutem, obydwaj "nba ready". Wiadomo, AB bedzie po operacji, z Pietrusem też bywa. Jesli dostaliby minuty u Doca, mogłoby to nieźle wyglądać. Tak czy srak, optuję za wyborem SG, Lambs wydają sie być sensownymi opcjami.

22 - Royce White - oh Gosh, podobno jednak zadnej obietnicy od Celtow nie dostał. Fajny, wszechstronny grajek, przyda się. Inteligentny, z niezlymi passing skills, wzmocni rotacje. Nie wiem czy z miejsca, ale jest mocno łaczony z Bostonem i podejrzewam, ze jednak do nas trafi (no chyba, ze go ktos zgarnie :))

51 - druga runda mocnego draftu. Celowałbym w PG. Zastanawiałem się tak, a może sięgnąc po weterna z FA ? Zostawić Doolinga, może R.Mason, ktoś inny ? jest Rajon, który bedzie dominował minuty na rozgrywaniu, jest niezły Moore, którego zostawiłbym. Mysle, ze warto byloby wziać na celownik Scotta Machado z uczelni Iona. Prawie 10 asyst, dobre warunki, 22 lata, senior, widać, ze typowy playmaker. Gdyby sie "ostał", mysle ze warto spróbować.

4. Roster 2012-2013

Po wszystkich ruchach, manewrach, drafcie, etc, skład Bostonu widziałbym tak ( w nawiasie kwota z kontraktu za sezon 12-13, uwzgledniając tegoroczne picki):

C- Kaman (7)/Wilcox (1,5, vet. min.)/Greg Stiemsma (1,5)

PF - KG (10)/Bass (4,5)/JaJuan Johnson (1,12)

SF - PP (10, po amnestii)/ J.Green (4)/ Royce White (1,05)

SG - Bradley (1,63)/ Pietrus (1,5, vet. min)/ Lamb (1,09)

PG - Rajon (11)/ Moore (0,5)/ Machado (0,48)

Suma - 57,67 mln $, nice.

Dobry, zbilansowany (pod kazdym wzgledem), z widokami na sukces, roster. Nie obraziłbym się, gdyby to tak wyglądało :).

Jak wykorzystamy amnestię na PP, to chyba nie ma opcji, żebyśmy mogli go od razu podpisać. Także tutaj to się nie uda.

Skład widziałbym podobny do Twojego tylko, że z Rayem na pokładzie i chyba bez Bassa, bo wydaje mi się, że on będzie chciał takiego kontraktu jaki ma Big baby. Dużo pracy przed Dannym i już dzisiaj coś ciekawego może się stać. Ja mam tylko nadzieję, że nie przehandlują Rajona za jakiś głupi pakiet wysokich picków, bo się wkurzę.