Skocz do zawarto艣ci

Pogromcy mit贸w (not another Rondo overrated topic ;))

Artlan

Rekomendowane odpowiedzi

Czyli zwalczamy mity, kt贸re zakorzeni艂y si臋 w powszechnej 艣wiadomo艣ci ludzi (i nie dotycz膮 przeceniania Rondo, bo to ju偶 nudne).

Mit numer jeden - wa偶ny jest fakt ile mecz贸w dzieli dany zesp贸艂 w PO od ostatniego meczu jednej rundy do pierwszego meczu rundy kolejnej.

Gdy np. dru偶yna X sweepuje rywala a dru偶yna Y gra siedem mecz贸w to potem przed seri膮 X i Y dialog fan贸w tych dru偶yn na forum wygl膮da tak:

- fan X: my mamy lepiej, bo d艂u偶ej odpoczywali艣my

- fan Y: nie, to my mamy lepiej bo wy wypadli艣cie z rytmu meczowego

Takie dyskusje s膮 troch臋 ja艂owe, bo pewnie takie rzeczy to bardzo indywidualna sprawa i jeden zesp贸艂 po 7 meczowej serii odczuje zm臋czenie a drugi po takiej samej b臋dzie w 艣wietnym rytmie meczowym i poci膮gnie na pe艂nej kurwie w kolejnej rundzie. Z kolei ten team, kt贸ry sweepuje r贸wnie dobrze mo偶e 艣wietnie wykorzysta膰 odpoczynek na regeneracj臋 si艂 a r贸wnie dobrze mo偶e si臋 rozleniwi膰 i wypa艣膰 z rytmu meczowego. Bawienie si臋 w psycholog贸w sportu nie ma wi臋c 偶adnego sensu.

Mit numer dwa - na dobrego wysokiego musisz odpowiedzie膰 r贸wnie dobrym wysokim. Z tym mitem 艂膮czy si臋 te偶 przekonanie niekt贸rych ludzi, 偶e Hakeem w latach 1994-95 m贸g艂by pokona膰 Jordana, gdyby ten gra艂 bo Bulls nie znale藕liby na niego odpowiedzi.

Fakty s膮 jednak takie, 偶e Rockets Hakeema w jego prime (i okolicach prime) stosunkowo 艂atwo ograli ekipy z topowymi centrami - Spurs i Orlando natomiast

niemi艂osiernie si臋 m臋czyli z Phoenix, Seattle i Utah, kt贸rzy na 艣rodku mieli takich kozak贸w jak Joe Kleine, Oliver Miller, Ervin Johnson, Sam Perkins, James Donaldson czy Greg Ostertag. Tak wi臋c im mia艂o si臋 gorszego centra tym po prostu 艂atwiej by艂o gra膰 z Rockets. Na pierwszy rzut oka wygl膮da to na pewien paradoks, jednak to tylko pozory. G艂贸wny pow贸d jest zapewne taki, 偶e Hakeemowi si艂膮 rzeczy trudniej si臋 broni艂o, gdy gra przeciwnik贸w koncentrowa艂a si臋 na obwodzie wi臋c tym samym Rakietom trudniej by艂o ograniczy膰 przeciwnika w ataku. Nie oznacza to oczywi艣cie, 偶e Rockets z jordanowskimi Bulls by nie mieli szans. To znaczy w 1994 mieliby oczywi艣cie marne ale w 1995 jak najbardziej realne jednak wcale nie dlatego, 偶e Hakeema i Luca Longley'a dzieli艂a przepa艣膰 lecz g艂贸wnie z powodu obecno艣ci w Rocks Drexlera.

Tak wi臋c og贸lnie mo偶na gra膰 small-ball przeciwko dru偶ynie z topowym centrem i mo偶na tak膮 rywalizacj臋 wygra膰, ewentualnie doprowadzi膰 do 7 meczu na styku.

Edytowane przez Artlan
Odno艣nik do komentarza
Udost臋pnij na innych stronach

mit nr dwa a propos Hakeema jest taki, ze Longley w Bulls mia艂 tylko i przede wszystkim za zadanie powstrzymac w艂asnie Olajuwana, Dave'a, Ewinga i O'Neala w PO.

Jedyne co potrafi艂 Longley to by艂o ustac na nogach i za ch*ja nie dac sie przepchn膮膰 rywalowi co tez z powodzeniem czyni艂

a jak jeszcze raz na jakis czas mia艂 mecze z =5pts to juz byl w Bulls all-starem ;)

Odno艣nik do komentarza

Vernon Maxwell byl jedynym zawodnikiem w lidze ktorego bal sie kazdy gracz, wlacznie z Jordanem i nawet Hakeemem (mimo ze byl jego teammatem). to byl ktos kogo policja sciagala z boiska, kto cpal przed/po meczach, kto potrafil wyskoczyc do kazdego zawodnika ligi. chodza naprawde niesamowite historie o tym kolesiu, ale bottomline Bulls mieli problemy z Rockets gdy Maxwell tam gral, nawet gdy oni byli przecietni a Bulls kosili wszystkich przy pierwszym 3-peacie to mecze byly zaciete. Jordan nie mialby takiego spacerku jak przy chimerycznych Starksach czy Russellach. Maxwell atakowalby Jordana bez kszty szacunku tak jak to robil z kazdym.

natomiast co do gry przeciwko Hakeemowi to historia pokazala co sie najbardziej liczy - team defense. niezaleznie od tego jak dobry nie bylby jego obronca indywidualnie i tak trzeba go podwajac. Hakeem ogra kazdego 1 vs 1, czy to bedzie Robinson, Ewing, KG, Russell czy Duncan, nie ma znaczenia, zaden coach w NBA nawet nigdy nie pomyslal zeby zostawiac Olajuwona 1 vs 1. to jest absolutny ewenement, bo nawet Kareem bywal kryty bez podwojen, Duncan byl bardzo czesto zostawiany bez podwojen gdy gral przeciwko sensownemu defensorowi, wlasciwie jedynie Shaq byl zawsze rowniez podwajany. zeby Olajuwona ograniczyc trzeba bylo mu zostawiac malo miejsca i zmuszac go do podan w zle miejsca. pasywna defensywa absolutnie na kogos takiego nie podziala, dlatego zawsze Sonics mieli niezle sukcesy w tych seriach - oni zawsze po prostu trapowali Hakeema od razu po catchu (a czasami rowniez bez pilki) i nie dawali mu sie rozpedzic. polecam obejrzec sobie fragmenty game 4 Rockets-Sonics 96, z tego co pamietam to Olajuwon lapal tam pilke zza linii trojek i stamtad robil ruchy typu double-crossover spin move fadeaway (i trafial). on mial po prostu o wiele za duzo ruchow zeby zostawic go przeciwko defensorowi na pastwe losu.

Odno艣nik do komentarza

Chodzi mi po prostu o to, 偶e Maxwell wcale nie jest jakim艣 wybitnym defensorem na MJa, kt贸ry go stopuje albo powoduje 偶e Bulls przez Maxwella na Mike'u przegrywaj膮.

Jordan vs Maxwell w Rockets (z okresu pierwszego 3peatu):

bilans 1-5 29.1/5.8/4.8 48%

Jordan vs Maxwell w innych dru偶ynach

bilans 10-1 31.5/6/4.5 50.8%

Nale偶y te偶 wzi膮膰 poprawk臋 jak na bilans Bulls-Rockets wp艂ywa艂a obecno艣膰 Olajuwona, kt贸ra zdaje mi si臋 偶e jest du偶o wi臋ksza ni偶 jakiegokolwiek niskiego obro艅cy na Jordana, bo jego indywidualnym kryciem 1on1 nie da艂o si臋 powstrzyma膰.

Rim protector, zajebista rotacja, intensity, dobry coach, double/triple teamy - to jest recepta na Jordana a nie Maxwell.

Dla por贸wnania - Mike vs Starks

RS bilans 18-5 32.7/6/4.8 47% - nale偶y te偶 wzi膮膰 poprawk臋 na obecno艣膰 Ewinga - analogicznie do Olajuwona.

PO bilans 15-6 32.3/5.5/5.3 45%

MJ vs Dumars

RS bilans 27-21 31.1/6.5/5.6 47.3%

PO bilans 10-12 30/6.7/6.1 48.1%

Odno艣nik do komentarza

Ale wydaje mi si臋, 偶e mo偶na spokojnie zaryzykowa膰 stwierdzenia, 偶e Rockets mogli jebn膮膰 Jordana w fina艂ach. A bilans Jordana vs Maxwell w Rockets, na prawd臋 s艂aaaabiutki

Nawet Kenny m贸wi "We had some success guarding Jordan and the Bulls in regular season, but we didnt met in the post season"

Odno艣nik do komentarza

A kto twierdzi, 偶e T-mac mia艂 wspania艂膮 karier臋? Wi臋kszo艣膰 z tego co pami臋tam raczej uwa偶a, 偶e go艣膰 mia艂 najwi臋kszy talent od czasu Jordana i gdyby nie kontuzje to nie wiadomo czy nie mieliby艣my absolutny top top贸w bo dla niego sky to by艂o za nisko;)A moim ulubionym mitem jest Kobe lockdown defender i Kobe clutch shooter ;) Ale one pozostan膮 nie艣miertelne.

Odno艣nik do komentarza

najbardziej wkurwiaj膮cym mitem jest dla mnie ocena Johna Stocktona w oczach wi臋kszo艣ci kibic贸w

gdzie艣 dalej pizdowato艣膰 Dirka i wspania艂a kariera Vince'a i TMaca

albo dobieranie sobie tez i p贸藕niej brak ich obrony. to jeszcze c*** ,ale dalej trwanie w tym lub najlepszym wypadku brak przyznania si臋 do winy.

"Stockton by艂 艣wietnym koszykarzem poniewa偶 mia艂 Malone'a i na tym korzysta艂."

drugie co mnie si臋 nie podoba艂o to teza Loraka, 偶e Pippen zatrzyma艂 Hardawaya w 96'.

og贸lnie kilka kwiatk贸w na tym forum by si臋 zebra艂o, nie tylko na forum ale i w r贸偶nych publikacjach.

chocia偶 niekt贸rzy ewoluuj膮 , Bastillion nawet ostatnio co艣 wspomnia艂 o zajebisto艣ci KB.

i co jedno mi przysz艂o do g艂owy to mit Shaq dominacja. ca艂y czas mia艂em to w g艂owie dopiero chyba Jendras mnie przekona艂 jak Shaq jest mo偶e nie overrated ale na pewno w jakie艣 cz臋艣ci przeceniany lub po prostu pomija si臋 innych graczy, kt贸rzy mu byli nie zb臋dni do dominacji.

[video=youtube;53dn_D6FWBk]http-~~-//www.youtube.com/watch?v=53dn_D6FWBk

nast臋pne to powy偶szy filmik ale ju偶 by艂a dyskusja na forum. ja nienawidzi艂em jordana ale w erze postjordanowskiej tak偶e uleg艂em jego goat (i taki by艂) ale jednak obalanie mit贸w pozwala na patrzenie z r贸偶nych perspektyw.

kolejny mit to oczywi艣cie na forum ,mit jedynka w obronie=pacho艂ek ale i tak jest zajebi艣cie-> mo偶na mie膰 top obron臋. a tak naprawd臋 nie pami臋tam top obrony bez dobrych,bardzo dobrych czy 艣wietnych obro艅c贸w od pg do sf.

i mit clutch players gdzie ju偶 by艂 omawiany i mnie przekona艂 do wielu spraw.

Odno艣nik do komentarza

co do oborny to tak, niscy sa przereklamowani, a w tych swietnych obronach reputacja niskich idzie w gore ze wzgledu na swietnie broniacych wysokich

a tak naprawd臋 nie pami臋tam top obrony bez dobrych,bardzo dobrych czy 艣wietnych obro艅c贸w od sf do c :P

Odno艣nik do komentarza

To uwa偶acie 偶e bez wi臋kszego znaczenia jest to czy przed Howardem czy Ibak膮 lata Calderon czy Sefolosha?

jak dla mnie ka偶dy przypadek trzeba ocenia膰 indywidualnie i og贸lnie wp艂yw wysokiego na teamD jest niepodwa偶alny, ale obecno艣膰 na przyk艂ad takiego Prince'a zamiast za艂贸偶my - Hedo na Kobasie w 2004 to chyba jest r贸偶nica, co?

Odno艣nik do komentarza

a nie zatrzyma艂? po G1 Penny gra艂 s艂abo, a najwi臋cej pilnowa艂 go Pippen.

(to pewne potwierdzenie tego, kto kogo pilnowa艂: http://chasing23.com/did-scottie-pip...s-best-player/ )

to co si臋 wydarzy艂o po gm1 panie lorak? Pippen bardzo rzadko by艂 indywidualnie przy Pennym.

a pami臋tasz bulls z Paxsonem na jedynce?

wydaje mi si臋, 偶e na jedynce z BJ-em czy Harper lepiej wygl膮dali. ;)

jak dla mnie ka偶dy przypadek trzeba ocenia膰 indywidualnie i og贸lnie wp艂yw wysokiego na teamD jest niepodwa偶alny, ale obecno艣膰 na przyk艂ad takiego Prince'a zamiast za艂贸偶my - Hedo na Kobasie w 2004 to chyba jest r贸偶nica, co?

no co Ty. Wallecowi'e by go przykryli.

Odno艣nik do komentarza

Chodzi mi po prostu o to, 偶e Maxwell wcale nie jest jakim艣 wybitnym defensorem na MJa, kt贸ry go stopuje albo powoduje 偶e Bulls przez Maxwella na Mike'u przegrywaj膮.

Jordan vs Maxwell w Rockets (z okresu pierwszego 3peatu):

bilans 1-5 29.1/5.8/4.8 48%

Jordan vs Maxwell w innych dru偶ynach

bilans 10-1 31.5/6/4.5 50.8%

Nale偶y te偶 wzi膮膰 poprawk臋 jak na bilans Bulls-Rockets wp艂ywa艂a obecno艣膰 Olajuwona, kt贸ra zdaje mi si臋 偶e jest du偶o wi臋ksza ni偶 jakiegokolwiek niskiego obro艅cy na Jordana, bo jego indywidualnym kryciem 1on1 nie da艂o si臋 powstrzyma膰.

Rim protector, zajebista rotacja, intensity, dobry coach, double/triple teamy - to jest recepta na Jordana a nie Maxwell.

Dla por贸wnania - Mike vs Starks

RS bilans 18-5 32.7/6/4.8 47% - nale偶y te偶 wzi膮膰 poprawk臋 na obecno艣膰 Ewinga - analogicznie do Olajuwona.

PO bilans 15-6 32.3/5.5/5.3 45%

MJ vs Dumars

RS bilans 27-21 31.1/6.5/5.6 47.3%

PO bilans 10-12 30/6.7/6.1 48.1%

Artest by艂 recept膮 na Jordana :P jakby艣 m贸g艂 powiedzie膰 sk膮d te por贸wnania wyci膮gn膮艂臋s to bym by艂 wdzi臋czny
Odno艣nik do komentarza

Je艣li chcesz doda膰 odpowied藕, zaloguj si臋 lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani u偶ytkownicy mog膮 komentowa膰 zawarto艣膰 tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Za艂贸偶 nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj si臋

Zaloguj si臋

Posiadasz ju偶 konto? Zaloguj si臋 poni偶ej.

Zaloguj si臋
  • Ostatnio przegl膮daj膮cy   0 u偶ytkownik贸w

• Brak zarejestrowanych u偶ytkownik贸w przegl膮daj膮cych t臋 stron臋.
  • Dodaj now膮 pozycj臋...

Powiadomienie o plikach cookie

Umie艣cili艣my na Twoim urz膮dzeniu pliki cookie, aby pom贸c Ci usprawni膰 przegl膮danie strony. Mo偶esz dostosowa膰 ustawienia plik贸w cookie, w przeciwnym wypadku zak艂adamy, 偶e wyra偶asz na to zgod臋.