Skocz do zawartości

Marketing w NBA

Gildo

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie.

Zwracam się do Was z prośbą o pomoc w poszukiwaniu materiałów na temat marketingu w NBA. Poszukuje książek, artykułów, czasopism opisujący działanie marketingu. Informacje te są mi niezbędne do napisania pracy licencjackiej na temat "Marketing w koszykówce męskiej NBA" Dostałem ciekawy link z czasopismem Assyst lecz niestety nie jest tłumaczony w naszym ojczystym języku. Informacje o samym sporcie mam ze strony NBA a także od Was tu z forum. Jakiekolwiek publikacje o najważniejszych imprezach, wydarzeniach itd jak np draft a także mecz gwiazd. Szczerze zależy mi przede wszystkim na publikacjach książkowych jak np. o sponsoringu w sporcie i promocje zawodników, drużyn, imprez. Będę wdzięczny za okazałą pomoc i proszę o jak najszybszą pomoc :)

Pozdrawiam.

Hej, pisałem pracę na temat sponsoringu i mogę Ci powiedzieć, że bez znajomości angielskiego będzie Ci ciężko napisać dobrą pracę / nauczyć się czegoś konkretnego. Polskie książki są min. kilka lat za ich anglojęzycznymi odpowiednikami. Niemniej pracę licencjacką można na ich podstawie napisać. Poniżej lista źródeł, mam nadzieję, że Ci pomoże.

1) Andrzej Sznajder - Marketing Sportu

2) z okazji Dni Marketingu Sportowego w poprzednich latach były wydawane książki, skontaktuj się z firmą organizującą i zapytaj czy zostały im jeszcze jakieś nakłady

3) www.sponsoring.pl

4) www.powersponsorship.com/home.aspx

5) www.sponsoringsportu.pl

Jak będę w domu to jeszcze zerknę na książki i dodam jakieś tytuły.

a o czym chcesz dokładnie pisać? Jak firmy wykorzystują sport do promocji czy jak sport się promuje/sprzedaje?

Pisałem licencjat na temat "Marketing w sporcie na przykładzie zawodowej ligi NBA".

Zacznij od rozdziału literaturowego, tu przyda się przede wszystkim książka A. Sznajdera o Marketingu w sporcie, a kolejne przypisy bierz z... przypisów w jego książce :D

Sam teraz piszę (właściwie powinienem pisać) pracę mgr, ale na zupełnie inny temat. Chciałem pisać o NBA, właśnie o marketingu, ale stwierdziłem (a bardziej promotor stwierdził), że mamy zbyt ubogie źródła, zbyt mały popyt na NBA w tym kraju, w związku z tym odpuściłem. Fakt faktem, że działania marketingowe NBA są na zajebistym poziomie ( z resztą nie tylko NBA, tylko innych lig za oceanem również, szczególnie różnego rodzaju akcje PRowe), ale mój promotor akurat sceptycznie do tego podszedł i piszę (powinienem pisać ;) ) o jakimś gównie związanym z moją codzienną pracą... Ale mimo wszystko powodzonka z tym tematem, bo jest to temat rzeka i na prawdę można coś ciekawego o tym napisać!

Mam już wypożyczoną książkę Anrzeja Sznajdera a także dr Klisińskiego mojego promotora, który także pisze o organizacji i promowaniu imprez sportowych. Szczerze myslałem, że swoją pracę opre o typowe aspekty marketingu a jak widzę zostaje mi tylko oparcie swojej pracy w 90% na sponsoringu i promocji imprez sportowych. Pismo Assyst polecone prze jedną osobę na prywatnym serwerze ma wiele informacji ale język ekonomiczny i marketingowy w języku angielskim nie podchodzi pod moją znajomość tego języka. Dzieki za szybkie odpowiedzi i pomoc. Jeżeli macie coś jeszcze ciekawego a przede wszystkim pomocnego chetnie przyjmę takową pomoc. :)

ocenię to tak!

miałeś dobre intencje ale wybór tematu pracy nie mozna opierać na zainteresowaniach tylko na mozliwości uzyskania zródeł w których najlepiej gdy wystepują sprzeczności...wyczaisz w którą strone patrzy promotor i masz sytuację win win....nie chodzi mi o pójście na łatwiznę i powielanie masówy tylko pewne odrzucenie górnolotnych mysli ze zbawisz swiat pisząc jako pierwszy po polsku....

umoczyłeś i jak mozesz zmień temat

a marketing w NBA to kosmos ale brak Tobie opracowań i dowodów stricte naukowych pomocnych w pisaniu pracy....

parę pozycji i powielanie tamtych przypisów wydaje sie słabe....

Praca licencjacka/magisterska to tak naprawdę przepisywanie książek innych więc nie łączyłbym pisania ich z przyszłą karierą zawodową. A temat ich przynajmniej ciekawi więc nie będą się wkurwiać przez kilka miesięcy, że piszą o czyms na co nie moga spojrzeć.

Dokładnie, pełna zgoda z Luki. Zazdroszczę chłopakom, że mogą pisać na taki temat- ja nie miałem tyle szczęścia, choć trochę inaczej też traktowałem pisanie mgr- na zasadzie zrobić-zdać-zapomnieć:)

Poza tym jeśli by ktoś się pokusił o napisanie jakiejś pracy porównawczej- marketing NBA vs marketing sportowy w Polsce i pokusił się o analizę co można przeszczepić na nasz rynek- to kto wie czy nie zainteresowałby taką pracą pion marketingowy w niektórych klubach, niekoniecznie koszykarskich?

i tu własnie się nie do końca zgodzę

inaczej piszesz esej o czymś co uwielbiasz, ba nawet znasz jak np. NBA z genialnymi promocjami, akcjami typu lego, filmami wspierającymi cały cyrk ( IMO nadal niewykorzystana siła hollywood bo choć parę filmów jest kultowych to nie ma na większą skalę superhitów na poziomie oscarowym a i filmy życiorysy traktujące wprost jako głównego bohatera gwiazdę NBA są tylko paradokumentalna)

z drugiej strony masz pionierskie podejście do koszykówki jako rozrywki, wkomponowanie się w eventy takie jak mecz na lotniskowcu, allstars w Dallas, mecze w Europie, pod gołym niebem ( Suns ), nakręcanie machiny gdy nie grają NBA karmie ludzi draftem, FA markets,

masz też czystość logo czyli niezaśmiecanie parkietu i koszulek reklamami więc większe dbanie o estetyczną stronę rozgrywki, seria filmów promo typu I love, when happens itp

akcje NBA cares!

temat ogromny, miły i trafiony na esej

prace mgr piszesz inaczej i mimo wiedzy liczy się budowa pracy, nie styl a fakty, nie czucie tematu a przypisy i źródła niestety

a tych w Polsce brak

w USA angielskojęzycznych jest pewnie mnóstwo!

Praca licencjacka/magisterska to tak naprawdę przepisywanie książek innych więc nie łączyłbym pisania ich z przyszłą karierą zawodową. A temat ich przynajmniej ciekawi więc nie będą się wkurwiać przez kilka miesięcy, że piszą o czyms na co nie moga spojrzeć.

Bardziej mi chodziło o to, że kierunek, na którym dopuszcza się pisanie pracy o NBA nie wróży najlepiej przyszłości na rynku pracy. No chyba, że ktoś studiuje tylko i wyłącznie dla przyjemności, wtedy to co innego.

Prawda. Praca mgr czy lic powinna być pisana niejako jako wizytówka na rynku pracy. Praca powinna wynikać z tego w czym jesteś dobry i w czym ukierunkowały cie studia. Gorzej że niektóre wcale nie kierunkują. Strzelam, że autor studiuje zarządzanie sportem albo coś takiego. Napisz prace żeby tylko była. Rynek pracy jej nie doceni.

A co do pisania to bierz książke o i leć z tej książki, rozdziały, bibliografie. Niestety ja musiałem w swojej pracy kasować cały 1 rozdział(29 stron) bo pani powiedziała, że nie mam czytać książki i pisać własnymi słowami tylko cytować.

Wiec dupa, że masz wiedze i wyczytasz coś gdzieś bo jeśli nie masz książek o tym to nie przejdzie.

I tym się różni obecnie edukacja w Polsce......, że nasz "badania" ograniczają się do tego, że doktor X zrobił tak a prof. Y tak.... czyli katalogowania już istniejących badań, publikacji i skondensowanie ich w ramy pracy "naukowej".

I tym się różni obecnie edukacja w Polsce......, że nasz "badania" ograniczają się do tego, że doktor X zrobił tak a prof. Y tak.... czyli katalogowania już istniejących badań, publikacji i skondensowanie ich w ramy pracy "naukowej".

Badania to są na studiach biologicznych, chemicznych, technicznych. Tam możesz z promotorem coś badać. Czasami coś co już zbadano a czasami coś nowego jeśli jestes mega dobry.

Pracą licencjacką opisującą marketing w NBA raczej nic nie zmienisz w świecie nauki więc byle przepchnąć.

Badania to są na studiach biologicznych, chemicznych, technicznych. Tam możesz z promotorem coś badać. Czasami coś co już zbadano a czasami coś nowego jeśli jestes mega dobry.

Pracą licencjacką opisującą marketing w NBA raczej nic nie zmienisz w świecie nauki więc byle przepchnąć.

Nie żebym się czepiał, ale skoro wymieniasz tylko te kierunki to masz pojęcie czym się zajmuje wszystkie inne?

za to moj promotor i jednoczesnie dziekan po rozmowach o celtach i jordanie/butach/ciuchach bardzo namawial mnie na napisanie pracy o marketingu sportowym na przykladzie koszykowki, wychodzac z zalozenia, ze pisanie mgr nie powinno byc przezyciem traumatycznym i nie powinno sie pisac o czyms, co nas nie interesuje.

choc wybralem "mala ojczyzne" to do dzis czasami mysle, ze milo byloby napisac o marketingu w koszu.

o dziwo nawet w kilku polskich ksiazkach o nba poruszono dosc dobrze watek marketingu u koszykarzy/klubow...

a sam jordan to ksiazkowy przyklad na to jak powinna przebiegac pozaboiskowa kariera koszykarza/sportowca