Skocz do zawartości

Czasy Chamberlaina

Szycha

Rekomendowane odpowiedzi

jak tak patrzyłem na staty Wilta z początku kariery to sobie pomyślałem że Love też by pewnie miał takie średnie albo i lepsze gdyby żył w tamtych czasach, jedno co mnie ciekawi niewiem może ktoś odpowie jak to jest możliwe że koleś tam bodajże w 3 sezonie gry miał średnią przebywania na boisku 48,5, w 80 meczach? Jakoś dłuższy czas meczów wtedy był czy co.

Pewnie prawie w ogóle nie schodził z boiska + w kilku meczach były dogrywki.

jak tak patrzyłem na staty Wilta z początku kariery to sobie pomyślałem że Love też by pewnie miał takie średnie albo i lepsze gdyby żył w tamtych czasach

Ale na tej zasadzie to np. młody Hakeem powinien rozjechać starego Kareema a grali ze sobą i nie rozjechał. Tak samo młody Kareem nie rozjechał starego Wilta. No chyba, że dla ciebie Kevin Love > Hakeem, to takie rozumowanie miałoby sens. ;]

Ale z tego nie wynika, że grał w Knicks ;)

?!?

" pamietac trzeba, ze w tym sezonie coach knicksow

ustalal cala gre pod wilta,"

albo wilt grał w knicks, albo coach knicks ustalał taktykę warriors.

to mały błąd, sprostowalem żeby sie komuś nie pomylilo i tyle.

Ale na tej zasadzie to np. młody Hakeem powinien rozjechać starego Kareema a grali ze sobą i nie rozjechał. Tak samo młody Kareem nie rozjechał starego Wilta. No chyba, że dla ciebie Kevin Love > Hakeem, to takie rozumowanie miałoby sens. ;]

no tak doswiadczenie + to ze oni bazowali zdecydowanie bardziej na technice, ktora poprawiali z roku na rok

racja xamel, moj blad:)

nie popadajmy w paranoje, love moglby namieszac na tablicach w tamtych czasach

ale warto obejrzec ten dokument espnu z okazji rocznicy 50-lecia,

gdzie wyjasnione jest w pewnym stopniu jakim freakiem fizycznym byl chamberlaine. owszem mozna sie smiac z tamtych czasow, ze stylu w jakim grali, i ze generalnie nie byli takimi atletami jak teraz, ale wilt byl takim graczem, ze gdyby wstawic go do dzisiejszej ligi, bylby prawdopodobnie dominujacym centrem.

Mnie intryguje przepis, o którym napisał Cegliński w artykule w weekendowym wydaniu Gazety Wyborczej: mowa o Wilt'cie: "przez, którego liga zmieniła przepisy (zakazano np. wyskakiwania zza lini rzutów wolnych, bo Chamberlain, po dwóch krokach dolatywał do obręczy)." Może mi ktoś wytłumaczyć co to był za przepis i jakiego dokładnie zagrania zabraniał. Bo z tego zdania wychodzi taki bełkot, że Wilt mógł po wyskoku zrobić jeszcze dwa kroki........ Kojarzę coś o zabronieniu wybijaniu się poprostu z lini rzutów wolnych - robienie dwutaktu, czy naskoku z dostawianiem jednej z nóg.

Mnie intryguje przepis, o którym napisał Cegliński w artykule w weekendowym wydaniu Gazety Wyborczej: mowa o Wilt'cie: "przez, którego liga zmieniła przepisy (zakazano np. wyskakiwania zza lini rzutów wolnych, bo Chamberlain, po dwóch krokach dolatywał do obręczy)." Może mi ktoś wytłumaczyć co to był za przepis i jakiego dokładnie zagrania zabraniał. Bo z tego zdania wychodzi taki bełkot, że Wilt mógł po wyskoku zrobić jeszcze dwa kroki........ Kojarzę coś o zabronieniu wybijaniu się poprostu z lini rzutów wolnych - robienie dwutaktu, czy naskoku z dostawianiem jednej z nóg.

on podobno brał krótki rozbieg, wybijał się zza linii FTs i w powietrzu rzucał będąc blisko obręczy. ale nie wiem czy to nie jest po prostu jedna z legend dotyczących Wilta, bo poza wzmianką na nba.com w jego profilu, to ciężko gdzieś znaleźć jakieś informacje na temat wprowadzenia zasady zabraniającej tego. poza tym Chamberlain miał taką samą skuteczność z wolnych w NCAA jak i przez pierwsze sezony w NBA: koło 60% w pierwszym, w drugim gwałtownym spadek, potem znowu przez dwa około 60% i znowu spadek, coraz większy wraz z każdym kolejnym rokiem. tak więc jak to było, wprowadzali tą zasadę dwa razy? do tego ta legenda zawsze wiąże się z tym, że dzięki temu Wilt świetnie trafiał wolne, a przecież nawet w najlepszych sezonach to było tylko 60%.

Coś w tym jest co pisze lorak:rolleyes-new:. Takich legend związanych z przepisami koszykówki jest cały szereg. Zresztą wystarczy przypomnieć sobie jaki stosunek do gry w NBA mieli "szpece" od eurokosza w latach 60, 70 i 80 gdzie powszechnie lansowano tezę o "cyrkowości" NBA i ABA i z jakim niedowierzaniem przyjmowano np. przepis o rzucie "za 3". Też kojarzę ten myk z wybijaniem się z linii FT, ale coś mi się we łbie kolebie, że to chodziło o zakaz wybijania się/odrywania nóg przy rzucie wolnym, bo miał być to "rzut" a nie "wsad" wolny;-) I chyba z Wiltem związany jest zakaz dobijania piłki po rzucie znajdującej sie nad obręczą i opadającej, ale nie jestem sure...

W sumie to taka legenda mogła w banalny sposób powstać. Np. Wilt już po zakończeniu kariery w rozmowie z jakimś młodym dziennikarzem mógł wymyślić tego typu historyjkę a dziennikarz mógł się nie zorientować w kłamstwie i opisać tą historię jako prawdziwą. No a potem kolejne osoby ją powtarzały aż to weszło do oficjalnej biografii Wilta. Nikt tego nie sprostował, bo ludzie tworzący przepisy w latach 50-tych z reguły już nie żyją a innym ludziom nie chce się pewnie grzebać w starych dokumentach. Takich sportowych legend jest zresztą sporo - np. jakoby Leonidas (nie ten, co poległ pod Termopilami, tylko brazylijski piłkarz) grał bez butów w meczu przeciwko Polsce w latach 30-tych.