Skocz do zawartości

Bycie clutch - sprawa rozwiązana

karl

Rekomendowane odpowiedzi

Jak zawsze ciężko było stwierdzić gdzie zaczyna i kończy się bycie clutch, tak teraz mamy ultimate narzędzie od b-r.com http://www.basketball-reference.com/play-index/plus/shot_finder.cgi, które zakończy raz na zawsze dyskusje kto i jak zlał się w majtki pod koniec meczu, a kto pokazał, że ma cojones (przynajmniej od sezonu 00/01)

Bawcie się, kombinujcie, pokazujcie swoje wyniki. Po wykorzytaniu wszystkich warunków szukania, dojdziemy do PRAWDY.

Jeszcze raz link: http://www.basketball-reference.com/play-index/plus/shot_finder.cgi

In 2011-12, in the regular season, in the 4th quarter or overtime, 5:00 or less left in quarter, scoring margin between 2 and 5 points, sorted by descending Field Goals.

Kobe Bryant: 6/19

Tony Parker: 11/16

In 2011-12, in the regular season, in the 4th quarter or overtime, 1:00 or less left in quarter, shot to tie or take lead, sorted by descending Field Goals.

Kobe Bryant: 2/6

Durant: 5/11

Rose: 3/5

Wade: 4/5

Aldridge: 4/4

Terry: 4/4

Ja tak nad tym posiedziałem i pomyślałem, i doszedłem do wniosku, że o ile "widełki" jakie weźmiemy punktowe nie mają, tak dużego znaczenia, o tyle sposób zdobycia punktów już tak. Dlatego też w kluczowych momentach liczą się fundamentals czyli stary poczciwy jumpshot. Jednakże z racji, że kocham heroiczne rzuty kiedy się przegrywa w ostatnich momentach meczu, dlatego wybrałem rozdziałkę kiedy przegrywa się od 3 do 1 pktów. Ma to również swoje uzasadnienie ponieważ w tych widełkach clutch jest bardzo istotny gdyż, celny rzut daje dogrywkę/zwycięstwo.

Ostatnie 2 sezony i ostatnie 2 PO.

In 2009-10, in the regular season and playoffs, shot type jump shot, in the 4th quarter or overtime, 2:00 or less left in quarter, scoring margin between -3 and -1 point, sorted by descending Field Goals.

http://bkref.com/tiny/iKa00

Kobe 12/22 1 asystowany

Dirk 6/14 - 2 asystowane

Durant 6/22 - 3 asystowane

Lebron 3/12 - 0 asystowanych

Wade 2/13 - 0 asystowanych

Rose -3/12 - 0 asystowanych

to samo w nastepnym sezonie

http://bkref.com/tiny/hUndC

Durant 10/22 - 6 asystowanych

Dirk 7/13 - 1 asystowany

Rose 5/16 - 3 asystowane

Kobe 5/13 - 1 asystowany

Lebron 4/12 - 0 asystowanych

Wade 2/7 - 1 asystowany

In 2011, in the playoffs, playing for the Heat, against the Mavericks, in the 4th quarter or overtime, 5:00 or less left in quarter, sorted by descending Field Goals.

LeBron James 4/14

Chris Bosh 2/7

In 2011, in the playoffs, playing for the Mavericks, against the Heat, in the 4th quarter or overtime, 5:00 or less left in quarter, sorted by descending Field Goals.

Dirk Nowitzki 12/19

Dołączona grafika

Ja tak nad tym posiedziałem i pomyślałem, i doszedłem do wniosku, że o ile "widełki" jakie weźmiemy punktowe nie mają, tak dużego znaczenia, o tyle sposób zdobycia punktów już tak. Dlatego też w kluczowych momentach liczą się fundamentals czyli stary poczciwy jumpshot.

Nice try.

bo w clutch najczęściej ofensywa ogranicza się do jumpshotów, bo to podstawowe narzędzie. Defensywa się zacieśnia to też trudniej o wjazdy. a wszelkie rodzaju tip shoty i inne dobitki to już dla mnie co innego.

No i z resztą, w końcówkach jest mało czasu na jakieś skomplikowane akcje, trzeba piłkę wziąć na siebie i rzucić ot co.

Wziąłem tez jumperki pod uwagę ze względu na często zadawane pytanie "kogo byś wybrał do ostatniego rzutu" etc.

Tak, ale o wiele łatwiej jest bronić iso(zakładamy, że wiekszość drużyn jednak ma ponadprzeciętnego obrońce na obwodzi, który spokojnie ustoi i skontestuje rzut największych gwiazd) niż chociażby picka - patrz pick Pierce/Garnett i wygrane w ten sposób mecze z Philly czy Knicks w poprzednim sezonie.

Dla mnie dawanie piłki na iso w końcówce meczu to zwyczajne odbieranie sobie większości szans na zwycięstwo.

Luki ok, ale jeśli akcja po picku czy czymkolwiek innym kończy się jumpshotem to w czym problem?

Jeśli chcemy mierzyć clutchyzm w jakimkolwiek stopniu, to chyba nie będziemy sprawdzać czy w końcówkach jak kto dunkował po pickach, bo to nie oddaje w żadnym stopniu tego czy ktoś jest clutch, bo wsad clutchyzmu w żadnym stopniu nie wymaga. A jumper pewnej ręki, zimnej krwi, pewności siebie - clutchyzmu już tak.

Z resztą dużo jest takich akcji, że ktoś stawia screena tylko po to by rzucający miał odrobinę miejsca, do jumperka. Często ma to miejsce przy piłce z boku w ostatnich akcjach w meczu po timeoucie. Wtedy nawet nie ma czasu na rozegranie iso.

Jeśli chcemy mierzyć clutchyzm w jakimkolwiek stopniu, to chyba nie będziemy sprawdzać czy w końcówkach jak kto dunkował po pickach, bo to nie oddaje w żadnym stopniu tego czy ktoś jest clutch, bo wsad clutchyzmu w żadnym stopniu nie wymaga. A jumper pewnej ręki, zimnej krwi, pewności siebie - clutchyzmu już tak.

Pomijając całą niedorzeczność wybranych kryteriów, to Kobe, we wszystkich dostępnych latach, ma 69/195 i 35,4%.

jeżeli chodzi o ostatnie sekundy meczu i akcje decydujące o wyniku to nie ma nic dziwnego, że wszyscy decydują się na zwykły jumpery, bo przy innych akcjach łatwiej stracić piłkę albo kontrolę nad czasem i tym samym pozbawić się w ogóle samej próby rzutu, a to jeszcze gorsze niż nietrafiony rzut albo też oddać rzut za wcześnie i zostawić dużo czasu rywalowi..

No ale jeżeli Dirk w dwóch meczach finałów kończył game winnerami, no ale jednak layupami, to znaczy, że nie jest clutch?

Przecież równie dobrze mógł walnąć fade'a z 6 metrów i by było dobrze, no bo i tak ten rzut jest unblockalble, a i dosyć skuteczny co nie?

To wszystko bullshit, dlatego zgadzam się z opinią loraka.

jeżeli chodzi o ostatnie sekundy meczu i akcje decydujące o wyniku to nie ma nic dziwnego, że wszyscy decydują się na zwykły jumpery, bo przy innych akcjach łatwiej stracić piłkę albo kontrolę nad czasem i tym samym pozbawić się w ogóle samej próby rzutu, a to jeszcze gorsze niż nietrafiony rzut albo też oddać rzut za wcześnie i zostawić dużo czasu rywalowi..

Mówimy o ostatnich 2 minutach meczu.

czyli najsłynniejsze rzuty Jordana możemy wywalić za okno

chyba że to już było 4,5 metra :]

wywalić nie, ale inni nie powinni go naśladować, bo Jordan z tego co mi wiadomo był wyjątkowy i tylko w jego przypadku "hero mode" miało sens i było efektywne (bodajże ma 50% skuteczności przy game winnerach w playoffs).

In 2011-12, in the regular season, in the 4th quarter or overtime, 1:30 or less left in the 4th quarter or overtime, scoring margin between -3 and 2 points, requiring Field Goal Attempts >= 5, sorted by descending Field Goal Pct.

1. Jason Terry 5/6 83%

2. Deron Williams 4/5 80 %

3. Paul Millsap 5/8 63%

4. Derrick Rose 3/5 60%

5. Chris Bosh 3/5 60 %

6. Kevin Durant 11/20 55% !!!!...

27. Dirk Nowitzki 2/6 33%

28. Carmelo Anthony 5/15 31%...

34. Kobe Bryant 3/18 17%

37. Lebron James 1/8 13%

38. Jarret Jack 0/5 0%

• 3 tygodnie później...