Skocz do zawarto艣ci

Jak to Jurop wraca do Juta

gimmie

Rekomendowane odpowiedzi

I po MIstrzostwach Europy. Mi osobi艣cie nie by艂o dane ich ogl膮da膰 a i czas w jakim sie odbywa艂y sprawi艂 z臋 nie mia艂em zabardzo mozliwo艣ci w pe艂ni cieszy膰 si臋 sukcesami Naszych zawodnik贸w w swoich narodowych kadrach.

Smutno troche ze zbieg艂o si臋 to z degradacj膮 POlskiej koszyk贸wki do naprawde marginalnej namiastki. Teraz to ju偶 naprawde wypadli艣my poza wszelkie zainteresowanie medi贸w. Do tego Wis艂a z Krakowa ju偶 nie gra w I lidze. Ale co sie Polakom nie udaje udaje si臋 Grekom. Zdobyli dopiero co Mistrzostwo Europy w pI艂ce kiedy nikt nie dawa艂 im rzadnych szas a teraz zostali mistrzami w Koszyk贸wce.

P贸ki co greccy koszykarze nie zawojowali specjalnie Ameryki. Ale po takich sukcesach zepewne i dla nich otworzy si臋 granica do NBA. Sukces dru偶yny narodowej i poziom ligi niew膮tpliwioe zwi臋ksza szanse na to ze do NBA wyje偶d偶ali by kolejni nasi rodacy. Tymczasem ci co wyje偶dzj膮 nie pokazuj膮 nic .... mo偶e to kwestia naszej jakiej艣 narodowej u艂omno艣ci. Braku wytrwa艂o艣ci .. cyba powinno to zale偶ec od talentu pojedynczego zawodnika a nie od jakiego艣 b艂臋dnego systemu wartosci wytworzonego w realiach tego kraju w kt贸rym 偶yjemy. Wci膮偶 szanse ma Lampe na podwyzszenie poziomu i odnoszenie sukces贸. On ju偶 od wielu lat nie mieszka w POlsce. Wiec teoretycznie powinien mie膰 ???? "lepsze" nawyki pracy. Tymczasem wbrew temu co powinien pokazywa膰 m艂ody ambitny koszykarz gwiazdor i idol m艂odych Polak贸w, zach臋caj膮c ich do uprawiania tego sportu on ola艂 reprezentacje. I jak tu nie szanowa膰 takich dIrka, Kirilenk臋.

Sukces wydawa艂 si臋 niemal zapewniony dla Rosji. Zw艂aszcza dzi臋ki zaci膮gowi zawodnik贸w z NBA. Kryappa, Monya.itd ale widac ze odpowiednia taktyka i wykorzystanie talentu zawodnik贸w pozwlala na zupe艂nie nie oczekiwane osi膮gniecie.

Tak naprawde chcia艂em przedstawi膰 dokonania zawodnik贸w JAzz na mistrzostwach. I zapyta膰 jakie macie odczucia do ich formy i tego co mozemy oczekiwa膰.. od ka偶dego zawodnika.

Gordan Giricek. By艂 najwa偶niejszym zawodnikiem w dru偶ynie Chorwacji. W fazie grupowej w 3 meczach zalicza艂 艣rednio po 19 punkt贸w. Polepszy艂 si臋 tak偶e w贸wczas w rzutach 3punktowychdo ok 38%. Za dwa ponad 55%. Zmniejszy艂 ilo艣膰 strat. Zdobywa艂 sporo punkt贸w.. i co ciekawe zalicza艂 dosy膰 sporo zbi贸rek. Forma Giri ro艣nie .. to tak jak rpzed rokiem by艂o z Arroyo. Tylko mam nadzieje ze ten sobie nagle czegos nie ubzdura.

Andrei Kirilenko. Jedna z najbardziej oryginalnie graj膮cych gwiazd ligi NBA. Tak naprawde ten sezon dopiero poka偶e czy AK mo偶na na r贸wno stawia膰 obok Garneta, czy Matrixa. Na mistrzostwach wypad艂 rewelacyjnie. Po kontuzji nie ma ju偶 zapewne 艣ladu. Statystki potwierdzj膮 jego niesamowit膮 sprawno艣膰 na obu po艂owach boiska. NIesamowite statystyki prawie 18 punkt贸w i ponad 11 zbi贸rek. Niemal 3 bloki i ponad 3 przechwyty. Do tego sporo widzi na boisku , potrafi zaliczy膰 du偶o asyst. Ale najcz臋艣cie potrafi sam i to coraz skuteczniej radzi膰 sobie zar贸wno w p贸艂 dystansie jak i w walce pod koszem. Ten wszechstronny zawodnik ju偶 ukszta艂towa艂 sie wie do czego d膮偶y. I zapewne przez lata b臋dzie sia艂 pop艂och swoimi blokami w lidze NBA.

Mehmet Okur. Zawodnik kt贸ry sprawi艂 nam nieco zawodu. Po ko艅c贸wce sezonu kiedy w ko艅cu zaczo艂 grac lepiej.. jako艣 nie jest wci膮偶 na tyle dobry by radzi艂 sobie w kazdych warunkach. niestety prognozy na temat jego rozwoju nie sa zbyt optymistyczne. Napeno jest bardzo utalentowany ale musi popracowa膰 nad koncetracja i wi臋kszym zaanga偶owaniu w ka偶dy mecz. Turecka dru偶yna nie osi膮gne艂a niestety zbyt wiele na mistrzostwach. Nie wysz艂a z grupy. Okur zalicza艂 ponad 5 punkt贸w i nieca艂e 5 zbi贸rek na mecz. I w przeci膮gu prawie 24 minut zalicz膮艂 tylko 1 blok. Skuteczno艣c jak na gracza podkoszowego te偶 niezbyt imponuj膮ca. Czy Turek napewno b臋dzie wzmocnieniem Utah. Czy tez jest jendym z najbardziej rpzep艂acanych obecnie zawodnik贸w w ca艂ej lidze --- fakt jest drugim obecnie graj膮cym w sk艂adzie Jazz mistrzem NBA obok Devina Browna ale pieni膮dz nie gra.

Mam nadzieje ze Utah nie b臋dzie bra艂a przyk膮艂du z Polskich parkiet贸w a ich wielonarodowy sk艂膮d zwyciesc贸w naprawde poka偶e swoj膮 warto艣c dopiero teraz. Mam nadzieje 偶e moje przmy艣lenia nikogo nie przygn臋bi艂y :lol:

Odno艣nik do komentarza
Udost臋pnij na innych stronach

Fajny temat gimmie 8) :)

Rzeczywiscie, b臋d臋 brutalny, ale 偶adna kurewska TV w Polsce nie raczy艂a nawet pierdn膮膰 o ME w kosza :evil: :evil: :evil: Szlag cz艂owieka trafia, a potem biadolenie jak to 藕le z koszem naszym. I dobrze ...

A co do Og贸ra to faktycznie by艂em za偶enowany jego postaw膮 :? No po prostu tragedia :roll: :!: Boj臋 si臋, 偶e jakkolwiek AK mo偶e by膰 wcieleniem Garnka albo Matrixa to Okur mo偶e by膰 Osterem - nie, Greg za dobry w defense jest - drugim Feltonem Spencerem w Jazz, a to ju偶 bylaby pora偶ka :roll:

Odno艣nik do komentarza

Rzeczywiscie, b臋d臋 brutalny, ale 偶adna kurewska TV w Polsce nie raczy艂a nawet pierdn膮膰 o ME w kosza :evil: :evil: :evil: Szlag cz艂owieka trafia, a potem biadolenie jak to 藕le z koszem naszym. I dobrze ...

Pierdzili i to nawet chyba 3 lub 4 razy po co ca艂e 20 sekund w sportowym ekspresie :wink:......

Nie sorry, to by艂o po jakie艣 15 sekund :wink: 8)

Odno艣nik do komentarza

No panowie skonczmy z tym narzekaniem na tVP bo to i tak nic nie zmieni, oni poprostu nie sa zainteresowani koszyk贸wka i tyle. Nie rozumieja tego ze gdyby nie puszczali skok贸w narciarskich to Ma艂ysz i Rutkowski by nie skakali, ale trudno ich wini膰 za g艂upote i niskie IQ. Taka jest nasza ojczyzna. Ciekawe tylko czy mistrzostwa w 2009 puszcz膮? A mecze mo偶na by艂o zobaczy膰 na niemieckim DSF kt贸ry ma ka偶dy przeci臋tny posiadacz "satki", czyli nie ja :x

A j臋sli chodzi o g艂贸wny temat topicu to troche cyferki ci si臋 pomiesza艂y Gimmie i nie jest doko艅ca prawd膮 to co m贸wisz o Giricku z stratami bo to niestety on by艂 liderem w艣r贸d tej statysyki, w mecz notowa艂 艣rednio 4,5 strat. To jednak i tak nie martwi mnie tak bardzo jak postawa Okura, kt贸ry gra艂 jak panienka. :x a przed ME tak dobrze gra艂 w meczach towarzyskich. Zastanawia r贸wnie偶 sprawa nos Kirilenki, bo jest z艂many i co si臋 z tym 艂aczy znowu bedzie mia艂 przerwe w trenigach :?

Ciekawe jak tam nasi rookies i czy Jazz wreszcie podpisz膮 McLeoda i Nelsona?

Odno艣nik do komentarza

A j臋sli chodzi o g艂贸wny temat topicu to troche cyferki ci si臋 pomiesza艂y Gimmie i nie jest doko艅ca prawd膮 to co m贸wisz o Giricku z stratami bo to niestety on by艂 liderem w艣r贸d tej statysyki, w mecz notowa艂 艣rednio 4,5 strat

To prawda 偶e 藕le popatrzy艂em;d W 3 meczach fazy grupowej gra艂 lepiej - w艂asnie na poziomie tych 19 punkt贸w - ni偶 w kolejnych 3 meczach w PO.

Co do strat ja napisa艂em ze zmniejszy艂 ich liczbe. Niznacznie zwi臋kszy艂... i o dziwo tu napisa艂em dobrze by艂 lepszy w zbi贸rkach w drugiej cz臋艣ci Mistrzostw. Ale nie ma tego z艂ego co by na dobre nie wszy艂o. Giri pokaza艂 nam sie bardzo pozytywnie.

Widze ze temat nie ewouluje w tylko widac mi znanym kierunku... za to rozwin膮艂 sie temat TV. A raczej jest to rodzaj ksi膮gi za偶ale艅. :?

Chodzi艂o mi raczej o to jakie nowe zadania, cele i wyzwania czekaj膮 zw艂aszcza tych europejskich zawodnik贸w Jazz po powrocie do Utah. Czy nie powinno by膰 tak , ze Sloan przyjez膮 i prypatruje si臋 w jakiej formie przed sezonem sa jego zawodnicy. :?:

Odno艣nik do komentarza

M贸wisz gimmie o przyje藕dzie Jerry'ego na ob贸z czy do Europy na ME :?: Je艣li masz na my艣li to ostatnie, to raczej trener贸w i dzia艂aczy w NBA ma艂o bawi wybieranie si臋 za Ocean, bo oni i tak maj膮 tych swoich darmozjad贸w przez 9 m-cy w roku na okrag艂o :wink: :P A powa偶nie, to nie ma takiego zwyczaju. Pami臋taj te偶, 偶e w przeciwie艅stwie do zawodnik贸w, wielu jeszcze trener贸w ma gdzie艣 europejski basket, uznaj膮c go za zupe艂nie nieprzystaj膮cy do reali贸w made in USA. Jedynymi lud藕mi, ktorzy maj膮 poj臋cie o koszyk贸wce Starego Kontynentu to, oczywi艣cie opr贸cz ca艂ej czeredy gwiazd i gwiazdor贸w z Ba艂kan贸w, Pirenej贸w, znad Sekwany i Renu w NBA :wink:, G. Karl bo pracowal swego czasu z Realem Madryt, M. D'Antoni bo wiadomo, 偶e to makaron wprost z italskiego wypieku oraz ... tak, tak Kobe"Gwa艂ciciel"Bry(l)ant, bo wychowa艂 si臋 w italia艅skim bucie :lol:

Odno艣nik do komentarza

Czy nie powinno by膰 tak , ze Sloan przyjez膮 i prypatruje si臋 w jakiej formie przed sezonem sa jego zawodnicy. :?:

Nie wiem co to znaczy "Sloan przyjez膮" :wink: , ale wiem, 偶e powinien by膰 bardzo dobrej my艣li patrz膮c na form臋 AK47. Go艣膰 by艂 na mistrzostwach naprawd臋 niesamowity i wida膰 by艂o, 偶e ostro pracowa艂 by powr贸ci膰 do pe艂ni formy po tamtej kontuzji.

Giricek chyba te偶 si臋 wzi膮艂 do pracy patrz膮c na jegos tatystyki. Za to co do Okura to na jego usprawiedliwienie mo偶na powiedzie膰, 偶e nie gra艂 on za du偶o minut w swojej reprezentacji. Gdyby gra艂 o te 10 minut d艂u偶ej to pewnie statystycznie wypada艂bym nawet nie tak i najgorzej, ale mimo wszystko, mimo tego mojego usprawiedliwiania trzeba wyra藕nie powiedzie膰, 偶e wida膰 by艂o, i偶 raczej w przerwie mi臋dzy sezonami odpoczywa艂 niz 膰wiczy艂. Je艣li jednak po mistrzostwach b臋dzie si臋 ju偶 skupia艂 tylko na treningach to my艣l臋, 偶e nie b臋dzie si臋 o co ba膰.

Ps. O co chodzi Jazzmen z tym nosem Kirilienki? Na mistrzostwach go sobie nie po艂ama艂...

Odno艣nik do komentarza

No z艂ama艂 mu jeden z Grek贸w i to w trzeciej kwarcie a Kirilenko jako otomek kozak贸w gra艂 do ko艅ca, jednak wysi艂ek na nic sie zda艂 bo i tak Ruskie przegra艂y ten mecz 66-61

O no prosz臋, ogl膮da艂em ten mecz, a tego nie zauwa偶y艂em :o

Ale nie wydaje mi si臋 by taka kontuzja mia艂a mu popsu膰 przygotowania do sezonu, tym bardziej, 偶e ju偶 w 艣rodku lata prezentowa艂 bardzo wysoki poziom. Oby si臋 tylko w RS ju偶 nie 艂ama艂...

Odno艣nik do komentarza

no w艂a艣nie - mnie bardzo negatywnie zaskoczy艂a postawa Okura - w艂膮艣ciwie nie znajduj臋 偶adnego uzasadnienia dla tak s艂abej gry...przecie偶 on ma tak膮 pozycj臋 w swojej reprezentacji jak Giricek czy AK a jednak gra艂 dosy膰 ma艂o i to naprawd臋 niewyra藕nie....

no c贸偶, nie mia艂em niestety mo偶liwo艣ci ogl膮dania mistrzostw, tak 偶e nie mog臋 si臋 za du偶o wypowiedzie膰...ale na pewno postawa Okura co najmniej dziwi....w NBA radzi sobie dobrze, wiec w Europie powienien rz膮dzi膰 niemal tak jak Nowitzki - tego si臋 spodziewa艂em a tu nici....

Giricek mnie bardzo pozytywnie zaskoczy艂, nie spdoziewalem si臋, 偶e b臋dzie a偶 tyle rzuca艂 i faktycznie liderowa艂 swojej reprezentacji.....gdyby tylko tak dobrze gra艂 te偶 w Utah....

a Andriej to ju偶 zupe艂nie inna bajka.... jest klas膮 sam dla siebie....gdyby nie Nowitzki by艂by niekwestionowanym MVP mistrzostw...jest naprawd臋 niewiarygodnym koszykarzem i te 11 baniek kt贸re zarabia w Utah na pewno mu si臋 nale偶膮....jest to zawodnik, jaki zdarza sie raz na 10 lat....z pewno艣ci膮 nie myl膮 si臋 ci, kt贸rzy nazywaj膮 go europejskim Garnettem...on potrafi w艂a艣ciwie wszystko na parkiecie, a do tego psychicznie dorasta do roli lidera....pami臋tam, 偶e ju偶 w poprzednich ME gra艂 艣wietnie a teraz jeszcze lepiej....a偶 strach pomy艣le膰 co b臋dzie wyrabia艂 na nast臋pnym turnieju...na pewno duzo przys艂u偶y艂y si臋 temu jego 艣wie偶os膰 i g艂od gry po n臋kajacych go przez d艂ugi czas kotzuzjach...to sprawia, 偶e osobi艣cie naprawd臋 optymistycznie patrz臋 w przysz艂o艣膰 i spodziewam si臋 bardzo wiele po Andrieju w nowym sezonie - b臋dzie bardzo wysoko w klasyfikacji efficiency - kto wie czy nawet tylko za Garnettem i Jamesem

Odno艣nik do komentarza

Go艣膰
Ten temat zosta艂 zamkni臋ty. Brak mo偶liwo艣ci dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przegl膮daj膮cy   0 u偶ytkownik贸w

• Brak zarejestrowanych u偶ytkownik贸w przegl膮daj膮cych t臋 stron臋.
  • Dodaj now膮 pozycj臋...

Powiadomienie o plikach cookie

Umie艣cili艣my na Twoim urz膮dzeniu pliki cookie, aby pom贸c Ci usprawni膰 przegl膮danie strony. Mo偶esz dostosowa膰 ustawienia plik贸w cookie, w przeciwnym wypadku zak艂adamy, 偶e wyra偶asz na to zgod臋.