Skocz do zawarto艣ci

Fina艂 WNBA trwa...

Monty

Rekomendowane odpowiedzi

Wiem, ze tu nie ma wielu kibic贸w WNBA, ale za nami 2 mecze fina艂owe, kt贸re jak rok temu sta艂y na bardzo wysokim poziomie. Moze mecze RS czasami s膮 nudne, ale PO i Fina艂y imho nie r贸偶ni膮 sie zbytnio od tego, co dzieje sie na parkietach NBA. Na dodatek po raz pierwszy w 9-letniej histrii NBA i w og贸le w historii zawodowej koszyk贸wki w USA, w Finale gra nasza reprezentantka i to w podstawowym sk艂adzie. Mowa oczywi艣cie o Ma艂gosi Dydek. Mo偶e wiec niekt贸rzy zainteresuj膮 sie WNBA, dlatego to pisz臋. W tym roku po raz pierwszy gra sie do 3 zwyci臋stw, a nie do 2, jest 1-1 i jak na razie zapowiada sie nawet moze 5 gier. Dlatego jeszcze raz chcia艂em poleci膰 tym, co na codzien nie przepadaja za ksozyk贸wk膮 konbiec膮, je艣li macie gdzie oglada膰 mecze to ogl膮dajcie i kibicyujcie Dydek.

I postaram si臋 kr贸ko stre艣cic oba mecze. Pierwszy by艂 cholernie porywajacy, przez ca艂y czas zadna z dru偶yn chyba nie wysz艂a na wieksze ni偶 4 punktowe prowadzenie, kosz za kosz. W ko艅c贸wce jednak Sun nie mia艂y pomys艂u i Monarchs zas艂uzenie wygra艂y. Margo cos ko艂o 5 punkt贸w, 7 zbi贸rek i 4 blok贸w, w tym jeden na otwarcie meczu na dystansie na Griffith ze a偶 z krzes艂a spad艂em :wow:

Drugi mecz to bardzo szybkie ataki, obie dru偶yny chcia艂y przeprwadzic jak najszybciej akcj臋 i zdoby膰 punkty. Ale nie oznacza to 偶e grano bez obrony, bo ta by艂a bardzo ostra, twarda i czasami nawet brutalna. Znowu niemal偶e grano kosz za kosz, ale Monarchs mieli przewag臋. W ostatnich minutach Suns wysz艂o na prowadzenie, ale 2 z rz臋du nieprzemy艣lane, fatalne akcje MCWILLIAMS-FRANKLIN i wydawa艂o si臋 偶e juz po wszystkim. A偶 tu nagle na 2 sekundy pred koncem zrewanzowaa sie ona wspanialym podaniem na rog boiska, gdzie czekala prawie nieobecna w tych PO Brooke Wyckoff i trafi艂a t贸jk臋 wyr贸wnuj膮c 70-70. Takiego thrillera dawno nie widzialem w WNBA, jezuuu jak ona si臋 cieszy艂a, sama w to nie wierzy艂a :shock: A w doggrywce 4 z rz臋du przechwyty i 2 z rz臋du kontry z faulem 2+1 w wykoanniu Sun i Monarchs rozbite 7-0. Genialny mecz, szkoda ze Marko tylko 11 minut grala.

Ja licz臋 na Sun oczywiscie bo chce zobaczy膰 Dydek z tytu艂em, szkoda ze graj膮 przeciwko Monarchs bo je takze lubie, ale ze wzgledu na Dydek i Sales kibicuje Sun, a jak bedzie dowiemy sie juz niedlugo, nast. mecz w niedziel臋 o 22.00.

Odno艣nik do komentarza
Udost臋pnij na innych stronach

Gumbi mecze by艂y naprawd臋 porywajace. Oglada艂em oba w powt贸rkach (sesja :(), ale to co piszesz to absolutnie prawda. Mecze PO i fina艂u s膮 niemniej porywajace jak w NBA. Pierwszy mecz wyr贸wnany, ale chwilami robi艂o si臋 nudnawo, bo ani Whalen ani Penichero nie gr艂y na swoim poziomie, a dodatkowo Sun w drugim meczu musia艂y oby膰 si臋 bez Lindsay, a szkoda, bo 艣wietnie potrafi prowadzi膰 gr臋 (a dodatkowo jest bardzo atrakcyjna- te r贸偶owa bluzeczka z drugiego meczu miodzio :wink:). Mi osobiscie du偶o bardziej podoba艂 sie mecz nr2, gdzie jak pisa艂es ju偶 praktycznie nikt nie mia艂 nadziei na wyr贸wnanie. Oglada艂em mecze nieznajac wyniku wiec prze偶y艂em podobny szok do tego, jaki Tobie si臋 udzieli艂 jak ma艂o istoitna w RS, ale jak przydatna w tym meczu Wyckoff trafi艂a tr贸jk臋 na 2.4sek przed ko艅cem :shock:. Sales ma艂o nie zabi艂a jej jak j膮 dopad艂a w przyp艂ywie emocji :twisted: , no ale popisa膰 si臋 takimi jajami w tak wa偶nej ko艅c贸wce, kiedy ratuje si臋 sw贸j zesp贸艂 od stanu 2-0 w Finale :shock: A dogrywka to ju偶 dobijanie ofiary. Manarchinie nie potrafi艂y podnie艣c si臋 to tym wstrz膮saj膮cym thillerze z ko艅c贸wki. Przypomina艂o mi to troche drugi mecz Fina艂u LAL-Det, kiedy to KB te偶 podobnie dobi艂 tr贸jka Pistons贸w. Dogrywka by艂a wspania艂a, a ja ju偶 nawet nie siada艂em, bo nie by艂o nawet kiedy. Co chwile przechwyt. Wygl膮da艂o jakby dziewczyny z CT dosta艂y po butelce RedBulla, a Sacto nie 8) . Broni艂y jak szalone, wsz臋dzie ich pe艂no no i Sales, kt贸ra wygra艂a dla CT t臋 dogrywk臋. Najpierw 艣wietnie wykorzysta艂a podanie spod w艂asnego kosza i zagra艂a 2+1, a za chwile wyrwa艂a pi艂ke Penichero i sama popisa艂a si臋 asyst膮 na 2+1, no co艣 niesamowitego, dawno si臋 tak nie dar艂em. Czekam na niedziel臋 :twisted:

Ja kibicuj臋 oczywiscie Sun ze wzgledu na Margo, ale w sezonie bardzo cz臋sto kibicowa艂em Sacto, ze wzgl臋du na styl gy jaki preferuj膮. Ciasna obrona, na granicy faulu, zero odpuszcze艅. Cieszy mnie taki Fina艂, cho膰 偶al mi troche Seattle i Sue Bird 8)

GO SUN

PS: Ciekawe czy opr贸cz nas kto艣 to jeszcze ogl膮da艂?

Odno艣nik do komentarza

Skoro tak zachwalacie poziom tych fina艂贸w to dobrze dla tej ligi bo ostatnio gdzie艣 czyta艂em, 偶e strasznie im ogl膮dalno艣膰 leci w d贸艂, liga nie ma takiego zainteresowania jakiego si臋 spodziewano. To co sprawia, 偶e ludzie przychodz膮 na mecze to czas w roku kiedy s膮 one rozgrywane, ko艅czy si臋 sezon NBA czy NHL, jedynie baseball jest, sezon NFL startuje dopiero na pocz膮tku wrze艣nia, podejrzewam, 偶e gdyby panie rozgrywa艂y mecze zim膮 liga ju偶 dawno by przesta艂a istnie膰,a tak kibice spragnieni sportu czy samej koszyk贸wki ogl膮daj膮, c贸偶 ja ju偶 wol臋 ogl膮da膰 stare mecze NBA.

Ja osobi艣cie pr贸bowa艂em kilka razy, ale nie uda艂o mi si臋 przekona膰 do 偶e艅skiej koszyk贸wki :) Czego艣 mi tam brakuje, nie potrafi臋 si臋 emocjonowa膰 WNBA, zwykle po kilku minutach ogl膮dania zaczyna艂em zwraca膰 uwag臋 bardziej na wygl膮d zawodniczek ni偶 na ich gr臋 :wink: a poniewa偶 do "podziwiania widok贸w" nie potrzeba ogl膮dania WNBA to da艂em sobie spok贸j :P

Odno艣nik do komentarza

Ja osobi艣cie pr贸bowa艂em kilka razy, ale nie uda艂o mi si臋 przekona膰 do 偶e艅skiej koszyk贸wki :) Czego艣 mi tam brakuje, nie potrafi臋 si臋 emocjonowa膰 WNBA

Faktycznie WNBA r贸偶ni sie pod wieloma wzgledami od tego co oglada si臋 w NBA. Gra nie jest tak si艂owa, moze ciut mniej efewktowna (wsad贸w napewno nie nalezy si臋 spodziewa膰), koszykarki jak przysta艂o na kobiety s膮 szczupeljsze i nie walcza tak mocno pod koszami, r贸wnie偶 biegaj膮 i rzucaj膮 inaczej, denerwujace mo偶e wydawa膰 si臋 komus, 偶e pod koniec meczu zawodniczki naprawd臋 wygl膮daj膮 na wyczerpane, przez co czasami ko艅c贸wki s膮 pe艂ne niecelnych rzut贸w itd (dlatego tez uwa偶am, 偶e powinny byc 4 kwarty po 10 min a nie 2 po 20). Ale og贸lnie poziom rozgrywanych spotka艅 stoi na wysokim poziomie, bo przecie偶 to najlepsze koszykarki 艣wiata i naprawd臋 wiele mozna z takich spotka艅 wynie艣膰, a to co widzia艂em wczoraj w drugim meczu fina艂u to juz wogule klasyk. Calutki mecz na styku, punkt za punkt i walka po obu stronach boiska. Naprawd臋 je艣li ktos ma okazj臋 obej偶e膰 ten mecz to polecam, je艣li nawet nie ca艂y to ostatnie 5 min drugiej po艂owy i dogrywke. Po tak ma艂ym skrawku mo偶na naprawd臋 wyrobic sobie dobr膮 opini臋 na temat WNBA.

Van pisa艂e艣 o braku zainteresowania, ale na meczach jest naprawd臋 ma艂o pustych miejsc. Wprawdzie nie ma takich t艂um贸w jak na rozgrywkach NBA, ale ogl膮daj膮ce te spotkania naprawd臋 ma si臋 wra偶enie, ze ludzie przychodz膮 na mecze nie tylko po to, 偶eby zobaczyc cokolwiek, ale 偶eby dopingowa膰 swoje ekipy. Niewiem jak to ma si臋 do ogladalnosci transmisji tlelwizyjnych, bo nigdy mnie takie rzeczy nie interesowa艂y, ale na meczach atmosfera jest naprawd臋 gor膮ca.

PS: ju偶 b臋d膮c przy koszykwce kobiecej to zdecydowanie wole ogl膮da膰 Polskie koszykarki czy to w lidze czy w reprezentacji ni偶 m臋偶czyzn udaj膮cych 偶e potrafia gra膰 :roll:

Odno艣nik do komentarza

Joseph dla mnie koszyk贸wka kobieca jest po prostu za ma艂o fizyczna i dynamiczna. Z mniej wi臋cej tych samych powod贸w praktycznie kompeltnie przesta艂em si臋 interesowa膰 nasz膮 lig膮 czy rozgrywkami Euroligi. Kiedy艣 by艂em na bie偶膮co ze sk艂adami dru偶yn, teraz nie jestem pewny czy potrafi艂bym wymieni膰 po dw贸ch graczy z najlepszych ekip.

Nie chodzi mi tutaj nawet o jakie艣 efektowne wsady w NBA, nie bardzo wiem jak to wyja艣ni膰, uwielbiam ogl膮da膰 tward膮 fizyczn膮 obron臋, przepychanki w pomalowanym, dominacj臋 w ataku takich graczy jak Shaq czy Amare, popisy strzeleckie Bryanta, AI czy T-Maca, mecze z jakimi艣 podtekstami, z rywalizacj膮 dw贸ch dru偶yn jak chocia偶by Pistons-Pacers przed i po akcji z listopada, serie Lakers-Queens czy Lakers-Spurs, czy od zesz艂ego sezonu Lakers-Heat z oczywistych wzgl臋d贸w mimo, 偶e te zespo艂y walcz膮 obecnie o ca艂kiem r贸偶ne cele w innych konferencjach to wiadomo jak dla samych zawodnik贸w i ich kibic贸w jest to emocjonuj膮ce wydarzenie.

To wszystko mam w NBA, to mnie bawi i interesuje i tego mi brakuje czy to w WNBA czy w Europie(chocia偶 nie wykluczam oczywi艣cie podobnych atrakcji, z braku zaineresowania po prostu o nich nie wiem :) )

Van pisa艂e艣 o braku zainteresowania, ale na meczach jest naprawd臋 ma艂o pustych miejsc. Wprawdzie nie ma takich t艂um贸w jak na rozgrywkach NBA, ale ogl膮daj膮ce te spotkania naprawd臋 ma si臋 wra偶enie, ze ludzie przychodz膮 na mecze nie tylko po to, 偶eby zobaczyc cokolwiek, ale 偶eby dopingowa膰 swoje ekipy. Niewiem jak to ma si臋 do ogladalnosci transmisji tlelwizyjnych, bo nigdy mnie takie rzeczy nie interesowa艂y, ale na meczach atmosfera jest naprawd臋 gor膮ca.

Zgadzam si臋, ale to tak偶e wynika ze zwyk艂ej t臋sknoty kibic贸w za sportowymi emocjami, rywalizacj膮 i wszystkim co si臋 z tym wi膮偶e, a czego za wiele w okresie wakacyjnym nie ma. Kiedy w 2002 roku chyba po raz pierwszy nie mog艂em ogl膮da膰 meczy NBA poza marnymi skr贸tami z DSF ogl膮da艂em i Eurolig臋 i PLK, ale teraz kiedy w nocy obejrz臋 jaki艣 mecz NBA, po po艂udniu trafi臋 na transmisj臋 z naszej ligi to jako艣 nie moge si臋 zmusi膰 do samego ogl膮dania czy emocjonowania si臋.

Nie zamierzam nikogo zniech臋ca膰 do WNBA w 偶adnym wypadku, co kto lubi, mnie po prostu nie bardzo taki rodzaj gry w kosza odpowiada :D

Odno艣nik do komentarza

PS: ju偶 b臋d膮c przy koszykwce kobiecej to zdecydowanie wole ogl膮da膰 Polskie koszykarki czy to w lidze czy w reprezentacji ni偶 m臋偶czyzn udaj膮cych 偶e potrafia gra膰 :roll:

A my艣lisz czemu ja ogl膮dam PLKK, lubi臋 Bb臋 i te sprawy. Polska koszyk贸wka m臋偶czyzn i kobiet niczym si臋 nie r贸偶ni, troch臋 tak jak pisze Van ze nie podoba mu si臋 kobieca, to mnie ten brak fiziczno艣ci i tego wszystkiwgo w niej nie przeszkadza BO TO KOBIETY, ale jak to samo robia koszykarze w PLK to ju偶 co innego :)

Odno艣nik do komentarza

Ja fanem WNBA raczej nie jestem i odbieram to podobnie jak Van ze obejrze sobie fragment, kilka minut, ale to g艂贸wnie dlatego ze chce zobaczyc jakis mecz koszyk贸wki na poziomie niz z samego zainteresowania t膮 gr膮. Nie moge powiedizec dlaczego tak sie dzieje, po prostu nie ci膮gnie mnie jakos do tego. Z wczorajszego meczu widzia艂em tylko 3 minuty wiec niewiele moge powiedziec. Napewno jezeli bedzie 5 mecz fina艂owy zrobi臋 wszystko by go obejrezc. Jutro tez powinienem chociaz na chwilke w艂膮czyc TV by zobaczyc jak panie graja. Kibucje oczywisice Sun, gdyz jak mocno nie siedze w sporcie to jestem za tym zespo艂em w kt贸rym gra Polak/Polka. Mam nadzieje ze koszykarkom S艂onca uda sie wygrac ten fina艂. Mam takie pytanie. Jaka jest nagroda za zwyciestwo? Tez pierscienie?

dlatego tez uwa偶am, 偶e powinny byc 4 kwarty po 10 min a nie 2 po 20)

Podpisuje sie pod tym. NIe rozumiem dlaczego zawodniczki musz abiegac az po 20 minut. W sporcie zawodowym jest to ogromnie duzo i mocno wykancza kazdy ogranizm, co dopiero m贸wic kobiecy. Dlatego jak J uwazam ze przyda艂by sie nowy-korzystniejszy- podzia艂 minut.

Odno艣nik do komentarza

Mam takie pytanie. Jaka jest nagroda za zwyciestwo? Tez pierscienie?

Oczywiscie nagrod膮 jest puchar (troch臋 mniejszy ni偶 w NBA i chyba z platyny- w ka偶dym razie 艂adniejszy ni偶 puchar O'Briena :wink: ) i dla ka偶dej zawodniczki i sztabu szkoleniowego itd. pier艣cie艅 mistrzowski
Odno艣nik do komentarza

Mam takie pytanie. Jaka jest nagroda za zwyciestwo? Tez pierscienie?

Oczywiscie nagrod膮 jest puchar (troch臋 mniejszy ni偶 w NBA i chyba z platyny- w ka偶dym razie 艂adniejszy ni偶 puchar O'Briena :wink: ) i dla ka偶dej zawodniczki i sztabu szkoleniowego itd. pier艣cie艅 mistrzowski

Albo 艂adne kolczyki w kszta艂cie pucharu i jaki艣 naszyjnik z malych puchark贸w :lol: Sorry nie mog艂em sie powstrzyma膰 8)

Odno艣nik do komentarza

Ogl膮da艂em wczoraj mecz numer 3 i og贸lnie wia艂o nud膮, ale pewna sytuacja bardzo mnie rozbawi艂a. Trener Sun m贸wi艂 co艣 do swoich zawodniczek nie patrz膮c zupe艂nie na pi艂k臋, kt贸ra trafi艂a go prosto w twarzi zrzuci艂a mu okulary. :lol:

Co do samego meczu, to dru偶yna Margo przegra艂a, bo by艂a zdecydowanie s艂absza, kompletnie brakowa艂o pomys艂u na zdobywanie punkt贸w. Licz臋 na to, 偶e czwarty mecz b臋dzie wygl膮da艂 inaczej i 偶e nie b臋dzie ostatnim w tym sezonie WNBA.

Odno艣nik do komentarza

No niestety, walka by艂a, ale pod wzgl臋dem wdowiska mecz sta艂 na znacznie ni偶szym poziomie niz 2 pozostale. Ciekawie zrobi艂o si臋 w ostatnich minutach kiedy Sun mieli run 12-0 i odrobili straty do 2 punkt贸w, to by艂o naprawd臋 co艣, ale niestety jak napisa艂e艣, p贸藕niej zabrak艂o pomys艂贸w i szcz臋艣cia (ten przestrzelony kelnerski :( ). Wkurza艂o mnie strasznie te偶 jak nie wykorzystywali Dydek, tyle arzy by艂a na walnej pozycji, r臋ce wyci膮ga艂a do g贸ry, ale one podawa艂y do kogo艣 inengo. Przecie偶 jak ma sie tak膮 zawodniczk臋, to trzeba gra膰 pod ni膮. Margo nie ejst na tyle sprawna by to robic prezez ca艂y mecz, ale zdecydowanie za ma艂o pi艂ek pod ni膮 idzie, za to za du偶o jej podawaj膮 gdy jest na dystansie. Przypuszczam ze wtedy Margo chciala kilka akcji gra膰 jak w Lotosie gdzie by zdoby艂a pare koszay spod tablicy i pomog艂a dru偶ynie, ale niestety jej tego nie umo偶liwiono. Szkoda, oby nast臋pny mecz by艂 wygrany, ale niestety to Monarchs s膮 fawortykami.

Odno艣nik do komentarza

No i LIPA...nasza Margo niestety nie zdoby艂a mistrzostwa w tym sezonie...A co gorsze nie mo偶e nawet zaliczy膰 ostatniego meczu do udanych...9min 0/3 Fg 1zb, 3 faule, 2straty....na pocieszenie jest 1 zablokowany rzut...Asjha Jones z lawki rozegra艂a dobry mecz jednak to nie wystarczy艂o...Szkoda...:(

Odno艣nik do komentarza

No niestety, wygra艂a druzyna lepsza, wczorajszy mecz znowu by艂 super, ale Sun nie mia艂y odpowiedzi na rywalki, fatalnie rozegraly ostatni膮 akcj臋. Sporo tez sie mozna wypowiedzie膰 na temat idiotycznego sedziowania. I Margo za malo wykorzystywana. Szkoda, stracila pewnie swoj膮 jedyn膮 szans臋, ale Monarchs wygraly zasluzenie i milo bylo patzrec na ich rados膰, zw艂aszcza Lawson. Szkoda, ale gratulacje dla nowych mistrzy艅.

Odno艣nik do komentarza

Je艣li chcesz doda膰 odpowied藕, zaloguj si臋 lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani u偶ytkownicy mog膮 komentowa膰 zawarto艣膰 tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Za艂贸偶 nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj si臋

Zaloguj si臋

Posiadasz ju偶 konto? Zaloguj si臋 poni偶ej.

Zaloguj si臋
  • Ostatnio przegl膮daj膮cy   0 u偶ytkownik贸w

• Brak zarejestrowanych u偶ytkownik贸w przegl膮daj膮cych t臋 stron臋.
  • Dodaj now膮 pozycj臋...

Powiadomienie o plikach cookie

Umie艣cili艣my na Twoim urz膮dzeniu pliki cookie, aby pom贸c Ci usprawni膰 przegl膮danie strony. Mo偶esz dostosowa膰 ustawienia plik贸w cookie, w przeciwnym wypadku zak艂adamy, 偶e wyra偶asz na to zgod臋.