Skocz do zawartości

(No) Country for old men.. [Suns 2011/12]

theo001

Rekomendowane odpowiedzi

theo

Piszesz drugiego posta z rzędu, że po prostu on będzie zajebisty i tyle, póki co Twoim głównym argumentem było "gucio". Nie chcę mi się pisać po raz kolejny o tym jak jest różnica pomiędzy rolesem, a kimś kto ma realny wpływ na atak i dlaczego w ciągu 4 lat nie dostrzegłem w Batumie niczego ponad tego rolesa, zajebistego rolesa, ale dalej tylko rolesa. W takim układzie proponuję 2 zakłady:

1. Batum w najbliższych 2 latach nie będzie all-starem.

2. Batum latem tego roku nie dostaje maxa.

Wchodzisz?

A co do tych J-Poorów i Salmonsów, to wizja Chytrego jest po prostu pewniejsza. Do hipotetycznego contendera nie wrzuciłbym rookiego-scorera z NCAA w nadziei, że będzie moją 5. opcją, bo raz, że sam rookie nie czułby się w takiej roli dobrze i dwa - jak mam polegać w NBA playoffs na czyichś trójkach, to mimo wszystko polegam na trójkach Richardsona, a nie Jeremego Lamba. To jest jedna z podstawowych zasad rządzących tym światem. Wolałbym wydraftować na miejscu Suns jakiegoś ogranego na uniwerku, dobrego w defensywie i atletycznego swingmana z potencjałem na role playera. Dobry byłby na przykład Jeff Taylor.

wiadomo, że ma znaczenie czy masz u boku Nasha czy Nelsona, ale no zlituj się. Mówimy o stanie permanentnym, który trwa już ponad rok. Przez cały okres w Magic JRich gra bardzo słabo. Czy naprawdę sądzisz, że z dnia na dzień zacznie o wiele lepiej trafiać swoje open looki, bo podania będą lecieć z namaszczeniem świętego Steve'a?

W sumie tak.

Skuteczność trójek nie spadła mu mocno, to znaczy, że bardzo spadła mu skuteczność dwójek. To najpewniej znaczy, że nie dostaje takich rzutów jakie dostawał w Phoenix. Zobacz nawet, że najpierw zagrał OSIEM sezonów, nigdy nie przekraczając 44,5% FG, a w Suns miał 3 razy 47-49%. Jakbyś decydował w 2008 mówiąc to samo co teraz, "niby gość, który pałęta sie całe zycie przy 43% nagle zacznie trafiać open looki bo podaje mu Nash?", to Suns pewnie byliby niezłego runa do WCF w plecy.

ale co do Odoma i Salmonsa to już na nich nie licz w NBA, chyba że do perfidnego tank-mode...

Ale o jakim liczeniu tu mówimy - Salmons to niezły role player, którego chciałbym zatrudnić jako role playera, a nie drugą czy pierwszą opcję. Czy on jest 12th manem albo graczem pokroju D-League, że tak bardzo wam się nie podoba?

theo

Piszesz drugiego posta z rzędu, że po prostu on będzie zajebisty i tyle, póki co Twoim głównym argumentem było "gucio". Nie chcę mi się pisać po raz kolejny o tym jak jest różnica pomiędzy rolesem, a kimś kto ma realny wpływ na atak i dlaczego w ciągu 4 lat nie dostrzegłem w Batumie niczego ponad tego rolesa, zajebistego rolesa, ale dalej tylko rolesa. W takim układzie proponuję 2 zakłady:

1. Batum w najbliższych 2 latach nie będzie all-starem.

2. Batum latem tego roku nie dostaje maxa.

Wchodzisz?

A co do tych J-Poorów i Salmonsów, to wizja Chytrego jest po prostu pewniejsza. Do hipotetycznego contendera nie wrzuciłbym rookiego-scorera z NCAA w nadziei, że będzie moją 5. opcją, bo raz, że sam rookie nie czułby się w takiej roli dobrze i dwa - jak mam polegać w NBA playoffs na czyichś trójkach, to mimo wszystko polegam na trójkach Richardsona, a nie Jeremego Lamba. To jest jedna z podstawowych zasad rządzących tym światem. Wolałbym wydraftować na miejscu Suns jakiegoś ogranego na uniwerku, dobrego w defensywie i atletycznego swingmana z potencjałem na role playera. Dobry byłby na przykład Jeff Taylor.

na razie nie wchodzę w żadne zakłady, bo nie mam póki co gwarancji finansowych ;) to raz

dwa: piszesz, że moim argumentem jest "gucio" i że dostrzegam w Batumie potencjał all-stara. Twoim z kolei, że takowego nie dostrzegasz i jest rolesem. Naprawdę aż tak bardzo się różnimy?

Świetne warunki fizyczne, atletyzm, długie łapy, ogromne możliwości w defensywie, boiskowe iq, bardzo dobry jumper, który też potrafi sam już sobie wykreować. ALL-STAR POTENTIAL. Jeżeli to jest roles-potential to znaczy, że w tej lidze biegają same rolesy, prócz LJa, Rose'a, KD, KB..

Jeszcze raz piszę: moją opcją na PO jest McGrady. Daje to co chciał Chytruz, przede wszystkim drive'y i off the dribble. Takiego Lamba bym sobie ogrywał 20-25 w REGULAR SEASONIE, więc możecie się już od niego odjebać, poważnie ;)

Ty wolisz żebyśmy wydraftowali Jeffa Taylora, a nie jesteś kibicem Suns - to całkiem zrozumiałe. Jak jakimś cudem udałoby się skleić taki team na last championship run, to jednak warto pomyśleć o niedalekiej przyszłości i wziąć kogoś kto przejąłby stery po odejściu Nasha i reszty.

MM&I: chyba wiem do czego pijesz. Pisałem już o tym niedawno. Jak Gortat złapie rytm, zrobi kilka skutecznych akcji, picków z Nashem, to leci na tym "flow" dalej i nawet sam sobie coś wykreuje jak dostanie piłę na poście. Ale tak na dłuższą metę, całe spotkanie, żeby regularnie dostawał piłkę to już nie bardzo. Widać zresztą kiedy zdobywa większość swoich punktów - na początku spotkania zawsze robi run dla Suns, póki obrony nie weszły jeszcze w grę. A np. w ostatnich kwartach to ja chyba punkty MG z całego sezonu mogę policzyć na palcach jednej ręki :D

Skuteczność trójek nie spadła mu mocno, to znaczy, że bardzo spadła mu skuteczność dwójek. To najpewniej znaczy, że nie dostaje takich rzutów jakie dostawał w Phoenix. Zobacz nawet, że najpierw zagrał OSIEM sezonów, nigdy nie przekraczając 44,5% FG, a w Suns miał 3 razy 47-49%. Jakbyś decydował w 2008 mówiąc to samo co teraz, "niby gość, który pałęta sie całe zycie przy 43% nagle zacznie trafiać open looki bo podaje mu Nash?", to Suns pewnie byliby niezłego runa do WCF w plecy.

bo w Suns te dwójki to były głównie wsady po kontrach ;)

zauważ też Chytry, że Richardson był w Suns drugą (jak był Amare), a nawet pierwszą (bez Amare) opcją w ataku, dużo była grania zasłon na niego. W tych naszych czysto hipotetycznych Suns jednak już tak by nie było i pewnie miałby rolę podobną do tej z Magic. Tam ma naprawdę dobry zespół (mimo iż z Nelsonem, ale jednak 3 siła na wschodzie) i kiepsko to wychodzi, więc szanse, że nagle w Phoenix ponownie będzie tym Richardsonem A są dla mnie bardzo marne.

Edytowane przez theo001

na razie nie wchodzę w żadne zakłady, bo nie mam póki co gwarancji finansowych ;) to raz

dwa: piszesz, że moim argumentem jest "gucio" i że dostrzegam w Batumie potencjał all-stara. Twoim z kolei, że takowego nie dostrzegasz i jest rolesem. Naprawdę aż tak bardzo się różnimy?

Świetne warunki fizyczne, atletyzm, długie łapy, ogromne możliwości w defensywie, boiskowe iq, bardzo dobry jumper, który też potrafi sam już sobie wykreować. ALL-STAR POTENTIAL. Jeżeli to jest roles-potential to znaczy, że w tej lidze biegają same rolesy, prócz LJa, Rose'a, KD, KB..

To może być bardziej symboliczny zakład - nawet o 10-20 pln. Chodzi przede wszystkim o rację ;]

Pisałem przecież, że to przede wszystkim spot up shooter, który z rzadka coś tam sobie wykreuje, ale jego realny wpływ na atak jest taki, czy trafi open jumpshot czy nie. Dość powiedzieć, że 88% jego jumperów jest asystowanych. Marvin Williams ma 85%.

I tak - ma świetne warunki, żeby zostać lockdown defenderem, może nim zostanie, może nie. Jednak w ataku ma za dużo ograniczeń, za słabo gra z piłką.

Jeszcze raz piszę: moją opcją na PO jest McGrady. Daje to co chciał Chytruz, przede wszystkim drive'y i off the dribble. Takiego Lamba bym sobie ogrywał 20-25 w REGULAR SEASONIE, więc możecie się już od niego odjebać, poważnie ;)

Ty wolisz żebyśmy wydraftowali Jeffa Taylora, a nie jesteś kibicem Suns - to całkiem zrozumiałe. Jak jakimś cudem udałoby się skleić taki team na last championship run, to jednak warto pomyśleć o niedalekiej przyszłości i wziąć kogoś kto przejąłby stery po odejściu Nasha i reszty.

To że nie jestem kibicem Suns, nie znaczy, że nie mogę mieć zdania, kto by im pasował bardziej do zespołu. Jeśli buduję zespół na tu i teraz, to nie biorę rookiego, którego nie mam zamiaru wykorzystywać w PO, tylko takiego, który od razu może mi dać dobrą defensywę i atletyzm. O tym co będzie po Nashu zacząłbym się martwić po Nashu.

Batum już sobie wyrobił niezłą markę i w lato się scash'uje grubym kontraktem 40/4-35/3 choć chcę podpytać o jego QO 3,1mln

Kasa się mu należy na pewno wyzsza niż jego kolegi Feltona 7.500.000

czołówki jeszcze nie powącha:

Sf market:

Melo 18,5

LBJ 16

PP i Rudy 15

Andre 13,5

ale kasa na poziomie Richarda Jeffersona którego już sportowo i perspektywicznie przerasta dostanie

z PTB jest tak ze wygląda na to że mając wysokie picki (na razie #4 i #11) mają 4 niezłych Sf do wyboru ( Barnes, MKG, Robinson i Perry) i w sumie nic nie muszą ale organizacja wydaje kasę na zawodników wiec wyrównają do rozsądnego poziomu który IMo to 9-10.000.000

sporo ale Nico to bardzo pracowity człowiek i mu się należy

jak MKG nie pójdzie w top3 to będę się śmiał, ale w sumie to super jakby trafił do takich Blazers zamiast Raptors czy innych Wizards..

nie wiem dlaczego klasyfikujesz Robinsona i Perry'ego jako sf. W sumie to spotkałem się z tym, że na realgm dużo osób pisze o PJ3 jako o sfie, ale to chyba na podstawie jego pozycji na wikipedii (SF/PF), bo ja za bardzo nie wyobrażam sobie gościa, który swoje 6'11 ma marnować na obwodzie..

co do Batuma, to myślę, że już od następnego sezonu możemy spodziewać się 'wybuchu' jego potencjału i będzie dawał ~18 ppg 48%fg.

Edytowane przez theo001

jak MKG nie pójdzie w top3 to będę się śmiał, ale w sumie to super jakby trafił do takich Blazers zamiast Raptors czy innych Wizards..

nie wiem dlaczego klasyfikujesz Robinsona i Perry'ego jako sf. W sumie to spotkałem się z tym, że na realgm dużo osób pisze o PJ3 jako o sfie, ale to chyba na podstawie jego pozycji na wikipedii (SF/PF), bo ja za bardzo nie wyobrażam sobie gościa, który swoje 6'11 ma marnować na obwodzie..

bo w PTB gra na PF La Marcus i akurat w Oregonie tak by go ustawili jakby stracili Nicolasa

była z resztą dyskusja w drafcie chyba ze część PF NCAA musi się przeklasyfikować bo są za słabi na obijanie się pod koszem

np. Perry

bo w PTB gra na PF La Marcus i akurat w Oregonie tak by go ustawili jakby stracili Nicolasa

była z resztą dyskusja w drafcie chyba ze część PF NCAA musi się przeklasyfikować bo są za słabi na obijanie się pod koszem

np. Perry

Perry nie pójdzie z tak wysokim numerem to raz

jakby odpuścili Batuma to wzięliby kogo innego

W czym jest Perry za słaby, żeby obijać się pod koszem? Przecież wiadomo, że na początku to każdy podkoszowiec ma ciężko, ale popakuje na siłce, zrobi masę i będzie gotowy. 6'11 6'11 6'11 do k**** nędzy, jak wy sobie wyobrażacie taki słup soli na obwodzie :D

Przekwalifikować to się musiał taki Derrick Williams ze swoim 6'8, ale nie goście 6'10, 6'11 no ludzieee.. Kto w takim razie ma grać pod koszem? Henson tez oczywiście nie, bo on to w ogóle patyk, co? Sorry, ale głupoty. Z tego draftu to mogą o tym myśleć: Royca White, Draymond Green, Terrence Jones

Aha, Anthony Davis, którym jara się pół forum i ich rodziny, w takim razie też w NBA 'SF WELCOME'?

Edytowane przez theo001

Perry Jones podzielli los Anthonego Randolpha.No chyba że ostro przejebie w mase.Randolph miał szanse być prawdziwym 6'11 SF niestety strasznie sie zagubił a miał w GSW momenty w których pokazywał potencjał na 16-8-2-1-1.

Donte Green z KINGS też ma niby 6-11 a ostatnio gra niezłe mecze na SF w SACTO.

Edytowane przez StroSHow

raz, że to jakiś pionek, który został wybrany pod koniec 1 rundy, nikiem obecnie nie jest i nikim na 90% w tej lidze nie będzie.

Druga sprawa, że oczywiście jak ktoś jest zajebistym shooterem przy swoich 6'10 czy 6'11 to rzeczywiście to dobra opcja, żeby pykał sobie na SF, ale będzie miał przy tym duże problemy w nadążaniu za gostkami 6'7 w obronie. Perry Jones jako taki ten jumper ma, nawet nie najgorszy, ale to tylko dodatek. Najlepiej czuje się w bliższych okolicach kosza, dlatego będzie grał na PF, podobnie jak Thomas Robinson. Koniec i kropka, to dla mnie nie podlega żadnej dyskusji.

Dodam że jeszcze zalezy do jakiej ekipy trafi i z kim dana druzyna bedzie gracGrajac w Jazz trener pewnie ustawilby go na SF grajac w spurs raczej także choc tu smallball często Pop probuje i widze go na PF przeciw np. NYKAle jednoznacznie okreslic go jako full time NBA PF nie mogęI poprosze nie przeskakuj ironicznie na wlasnie Davisa o ktorego gre pod koszem się nie obawiamTo już szybciej Gortat bedzie PF ;-)

Numer 10-14 się zanosi. Ja wielokrotnie podawałem już moich kandydatów z pozycji sg i pf, bo tylko takich biorę pod uwagę ;)

Ze Spurs chciałbym Manu za pick. A Duncan jako FA.

ignazz, czytasz w ogóle siebie? smallball z gościem 6'11 na pf? Podaj mi proszę powody dla których PJ3 nadaje się na SF, prócz powodu dla którego nie nadaje się na PF (ale w rzeczywistości jest zupełnie pozbawiony sensu)

Waga ciala, jumper, szybkosc i sila odpowiadajaca parametrom umozliwiajacym gre na SF i zasieg rzutu.Wiem że gosc w NCAA gra pod kosz często ale IMO w NBA bedzie mial problemy. Moze trafilem na niewlasciwe mecze ale jestem zdania że nigdy nie bedzie silaczem. Tyle. A kto dla Ciebie jest nr.1? Bo rozumiem że wypowiadajac się że "pol forum się podnieca" nie jest to Davis? Dla mnie wlasnie on! Nie wiem co tak konfrontacyjnie podchodzisz do mojej tezy o PJu i jego trudnosciach w przejsciu na zawodowstwo na pozycji PF. Rok temu się nim jaralem teraz mi przeszlo gdy blizej spojrzalem na innych graczy. A wracajac do twojej wypowiedzi o PTB to przeciez z pickiem 11 moze być on dostepny. Picku 4 bym nie poswiecil ale cos kolo 10 ( a takie ma na razie "matematycznie" PTB) już tak. W ogole jakbym mial wplyw na "sprawiedliwosc" dziejowa to wlasnie chcialbym aby pechowe PTB w nagrode wylosowalo 1 (Davis) i zostalo gdzies w okolicy 11 (PJIII). Byloby sprawiedliwie cos a'la Cavs.

Przecież ten pick jest restricted top3 dla Nets, więc jak chcesz Davisa do Blazers?:D ale rozumiem o co ci chodzi z tą sprawiedliwością dziejową. los niech odda, to co zabrał ;)

Pisałem wiele razy - dla mnie no1 absolutnym jest Dzieciak Gilchrist. Dalej Davis i Robinson.

Perry nie ma jakiegoś bardzo ułożonego tego rzutu, żeby to miała być jego podstawowa broń na sf. Do tego z racji wzrostu w koźle często się gubi, co jest zupełnie naturalne przy tych gabarytach.

Na dziś wg espn waży 235 lbs, więc nie widzę problemu, jak w NBA nabierze trochę masy. Co ma Davis, czego nie ma Jones w budowie ciała, prócz tego, że na razie waży tylko 220 lbs, że on jednak poradzi sobie pod koszem?

Zupełnie nie rozumiem twojego myślenia ignazz. Na sf niestety to on nie będzie miał już tej szybkości o której piszesz. Szybki to będzie właśnie dla podkoszowych, a połączenie takich warunków z szybkością, dynamiką to rzadkość, dlatego po co ma to marnować, żeby grać na obwodzie? Chcesz go wysłać gdzieś gdzie straci swoje największy atuty, prócz przewagi wzrostu nad rywalami.

Może podchodzę konfrontacyjnie, ale to po prostu dlatego, że nie rozumiem zupełnie tej teorii. Według niemal wszyscy PFi, nie nadają się na tą pozycję w NBA. Terrence Jones za niski (ten akurat ma warunku do grania na sf i pewnie będzie grał), a Davis, Robinson, Jones, Henson za chudzi.. No litości. Co myślisz, że fizycznie PJ3 nie będzie mógł być takim Amare czy Boshem?

Edytowane przez theo001

http://espn.go.com/nba/story/_/id/7771867/phoenix-suns-steve-nash-says-back-feels-great-intends-sign-three-year-deal-summer

Nash twierdzi, że od dawna nie czuł się tak dobrze i ma zamiar podpisać 3-letni kontrakt tego lata (!). Oby za nieduże pieniądze z Suns ;] Oczywiście pod warunkiem, że nastąpią znaczące wzmocnienia.

łoołoo, to mnie zaskoczył. Z jednej strony fajnie, że się czuje zdolny jeszcze tyle grać i niech gra jak najdłużej, ale żebyśmy my się trochę nie wjebali z jego kontraktem.. Na 2 latka jeszcze te 8-9 śmiało dla Steve'a, ale już 3 letni kontrakt to trochę niższy. Chyba, że ostatni rok team option. Nash to dalej ścisła czołówka pg ligi, ale jednak istnieje ryzyko, że dopadnie go takie znaczne załamanie fizyczne i wtedy to mógłby być sporym ciężarem, zamiast naszą opoką.

W każdym bądź razie liczę, że w końcu Nash przyciągnie do nas jakieś duże nazwisko z FA teraz czy za rok ;)