Skocz do zawarto艣ci

2nd Round Playoffs # croolick-sirkozi

croolick

Kto wygra w serii do 4 zwyci臋stw?  

10 u偶ytkownik贸w zag艂osowa艂o

1. 1. Kto wygra w serii do 4 zwyci臋stw?

Rekomendowane odpowiedzi

croolick

croolick napisa艂(a):

1. Strategia ofensywna

Od pocz膮tku nie ukrywa艂em, 偶e m贸j zesp贸艂 ma by膰 przede wszystkim defensywnym monolitem - ale i o ofensyw臋 zadba艂em. Przede wszystkim stara艂em si臋 stworzy膰 zesp贸艂 wszechstronny - bo te偶 nie wiem z kim b臋d臋 si臋 mierzy艂 (mam nadziej臋, 偶e tych pojedynk贸w b臋dzie kilka). Przy takiej obronie a偶 prosi si臋 o szybki atak - prosz臋 bardzo: mam Thomasa i Webbera (z 艂awki Rose). B臋dzie trzeba budowa膰 d艂u偶szy atak - nie ma problemu przy takim kreatorze jak Isiah!. Mo偶liwe zagrania - ca艂e spektrum: pick'n'roll Thomasa i dynamicznego Webbera lub pick'n'pop przy wykorzystaniu moich strzelc贸w (Pierce, Rice, Havlicek - w mniejszym stopniu Rose). Zamurujecie stref臋 podkoszow膮 - moi strzelcy, szczeg贸lnie Rice i Pierce zadbaj膮 o to, 偶eby was uk艂u膰 z dystansu. Licz臋 te偶 na wej艣cia Isiah i Rose kiedy b臋d膮 ich kryli wolniejsi lub po prostu s艂absi w defensywie PG. Nie mam kogo艣 na miar臋 Jordana - ale paradoksalnie w tym widz臋 si艂e teamu- nie zale偶y ona od dyspozycji dnia jednego-dw贸ch zawodnik贸w. Wszyscy moi gracze (rezerwowi te偶) z pozycji 1-4 zdobywali w swoim prime-time co najmniej 20 ppg! Ciekawe czy kt贸ry艣 z Was mo偶e si臋 pochwali膰 tak zbilansowanym atakiem Nie zarzucicie mi te偶, 偶e brak lidera punktowego b臋dzie mi si臋 odbija艂 czkawk膮 w zaci臋tych ko艅c贸wkach - bo akurat clutch player贸w mam ca艂膮 mas臋 (Havlicek, Thomas, Pierce, Rice, Rose). Teoretycznie s艂absz膮 stron膮 w ataku s膮 艣rodkowi - ale po pierwsze mam ich przede wszystkim do obrony i szybkiego wyprowadzenia ataku (Bill by艂 w tym 艣wietny) a po drugie b臋d膮 walczy膰 o zbi贸rki na waszej tablicy i stawia膰 zas艂ony. Poza tym musz膮 zostawi膰 miejsce dla ofensywnie usposobionych Webbera, Rose i Thomasa.

2. Strategia defensywna

Sprawa jest prosta kiedy ma si臋 takich obro艅c贸w - decyduje si臋 na half-court man-to-man defense.

Moje najwi臋ksze atuty: Oczywi艣cie Havlicek (w sumie 8x all-defensive team), kt贸ry b臋dzie plastrem na waszych sg i sf oraz Russell uznawany s艂usznie za jednego z najlepszych centr贸w ever i najlepszego defensywnie centra ever. Ich pomocnicy: kr贸l zawzi臋to艣ci Thomas, kt贸ry opr贸cz tego, 偶e ukradnie w meczu kilka pi艂ek to jeszcze wyprowadzi z r贸wnowagi co bardziej nerwowych (nie wstawiajcie Sheeda na mecz ze mn膮 ). Do tego niedoceniany w tym aspekcie Pierce, kt贸ry nie tylko potrafi艂 skutecznie utrudnia膰 偶ycie najlepszym strzelcom dru偶yn przeciwnych ale te偶 艣wietnie czuje si臋 w grze zespo艂owej. No i wreszcie wielka g贸ra mi臋艣ni Webber kt贸ry b臋dzie moj膮 przeciwwag膮 dla waszych PF a jak nie b臋dzie dawa艂 rad臋 to albo wspomo偶e go Bill albo zast膮pi kolejny defensywny filar - Camby. Luka w obronie? Brak!

3. Rotacja meczowa

Moi rezerwowi to nie tylko odpoczynek dla pierwszej pi膮tki - ale te偶 go艣cie od zada艅 specjalnych. Rose - wejdzie na podm臋czonych ju偶 waszych ma艂ych i zagra kilka akcji po zas艂onie, najlepiej 2+1. Rice - wiadomo, rzuty z dystansu. Nawet Camby nie jest tylko zmiennikiem - nie wykluczam, 偶e zagra w pierszej pi膮tce je艣li Webber nie b臋dzie dawa艂 rad臋 w obronie.

PG Thomas ( Rose)

SG Havlicek (Rose, Rice)

SF Pierce (Rice)

PF Webber (Camby)

C Russell (Camby)

4. G艂贸wne atuty

- zbilansowana dru偶yna- zar贸wno w ataku (mog臋 gra膰 na r贸偶ne sposoby) jak i obronie

- wszyscy gracze z pozycji 1-4 maj膮 艣rednie ppg powy偶ej 20 - dodajcie do tego 艣wietnego rozgrywaj膮cego a wyjdzie wam najbardziej nieprzewidywalny zesp贸艂 w ataku

- co najmniej kilku clutch player贸w- czyli zagwostka dla trenera dru偶yny przeciwnej: kogo do cholery mam kry膰 w ostatniej akcji meczu?

- 艣wietna defensywa ca艂ego zespo艂u, bez 偶adnej "dziury" jak w przypadku kilku z Was

- zmiennicy kt贸rzy mog膮 zmieni膰 losy meczu

- wi臋kszo艣膰 z moich graczy zdobywa艂o pier艣cienie i jednocze艣nie odgrywali kluczowe role w tych dru偶ynach.

- charaktery - moi gracze wiedz膮, 偶e to zesp贸艂 jest najwa偶niejszy - po艣wi臋c膮 swoje indywidualne staty dla dru偶yny

Nie doko艅czy艂em jeszcze ale ko艅czy mi si臋 czas a nie wiem jakie s膮 kary - wi臋c puszczam tak jak jest A poza tym - kurka, to w ko艅cu tylko zabawa Pzdr!

sirkozi

sirkozi napisa艂(a):

Sk艂ad:

Steve Nash, Manu Ginobili, Sidney Moncrief, Peja Stojakovic, Rick Barry, Tim Duncan, David Robinson, Bill Walton

Rotacja:

PG Nash/Ginobili

SG Moncrief/Ginobili/Stojakovic

SF Rick Barry/Stojakovic

PF Duncan/Robinson/Walton

C Robinson/Walton

Uwagi do rotacji:

Na parkiecie nigdy nie przebywaj膮 razem Peja i Steve.

Atak:

1. Podstawowa strategia uwzgl臋dnia szybki atak. Moi podstawowi wysocy s膮 dobrymi zbieraj膮cymi, przy czym jednocze艣nie s膮 bardzo mobilni i ch臋tnie b臋d膮 uczestniczy膰 w szybkim ataku dzi臋ki czemu b臋d臋 w stanie wyprowadza膰 b艂yskawiczne kontry. Szybko艣膰 Steviego i Sida umo偶liwi b艂yskawiczne przej艣cie na po艂ow臋 przeciwnika, gdzie b臋d臋 stara艂 si臋 jak najszybciej ko艅czy膰 akcje przez wej艣cie pod kosz, oddanie do 艣cinaj膮cego zawodnika (w tym wysokich) czy pull-up jumpery (Nash, Peja, Manu za 3, Barry i Moncrief z midrange).

2. Pick&roll. Maj膮c Nasha i Ginobiliego picki to oczywista podstawowa strategia w momencie, gdy nie uda艂o si臋 zdoby膰 szybko punkt贸w. Walton i Duncan dysponuj膮 przyzwoitym midrange jumperem, wi臋c w gr臋 wchodz膮 te偶 pick&popy.

3. Post-up. Staram si臋 wykorzysta膰 ka偶dy mismatch. S艂abszy obro艅ca - pi艂ka w pomalowane do danego gracza. Podwojenie oznacza 艂atwy jumperek/3 jk臋 dla moich obwodowych b膮d藕 dogranie do drugiego wysokiego. Bardzo licz臋 na wsp贸艂prac臋 wysokich. Tim z Davidem stworzyli mistrzowski team, a Bill by艂 jednym z lepiej podaj膮cych wysokich.

4. Iso. Rick Barry. Dogranie pi艂ki na 5-6m to niesamowita bro艅.

5. Strzelcy za 3. Maj膮c taki frontcourt, przeciwnicy b臋d膮 cz臋sto zmuszani do podwoje艅. Mam w sk艂adzie 3 znakomitych strzelc贸w za 3 (Nash, Stojakovic, Ginobili) do tego Rick te偶 potrafi艂 jako tako trafia膰 tr贸jki, ale wol臋 偶eby ustawia艂 si臋 na 6 metrze tu偶 przed lini膮. Oddanie pi艂ki na obw贸d oznacza dobr膮 pozycj臋 lub ewentualnie extra pass do lepiej ustawionego strzelca.

Obrona:

Tradycyjna obrona ka偶dy swego. Jak ju偶 pisa艂em wcze艣niej, na parkiecie nie trzymam nigdy razem dw贸ch najs艂abszych obro艅c贸w - Peji i Steve'a. Na najlepszego obwodowego gracza przeciwnika rzucam zawsze Sida, kt贸ry by艂 w stanie przyklei膰 si臋 do ka偶dego. Maj膮c pod koszem tak 艣wietnych shot blocker贸w nie boj臋 si臋 wej艣膰 po mini臋ciach Nasha czy Peji. To przeciwnik powinien ba膰 si臋 wchodzi膰 pod m贸j kosz Manu, Rick i Sid maj膮 bardzo aktywne r臋ce, kt贸re b臋d膮 generowa膰 mi przechwyty i w konsekwencji 艂atwe punkty. W praktyce tylko o jednym z moich graczy na parkiecie mo偶na powiedzie膰 jako o s艂abym obro艅cy. Reszta jest co najmniej bardzo przyzwoita.

Podsumowanie:

-Zesp贸艂 potrafi sobie stworzy膰 ogromn膮 przewag臋 w ataku. Najlepszy (?) ofensywnie PG w historii, do tego dwie atletyczne wie偶e z przodu nap臋dz膮 m贸j atak.

-艢wietni, czasem nieco szaleni, strzelcy potrafi膮cy zdoby膰 punkty z niemal ka偶dej pozycji.

-W obronie 艣ciana pod koszem, do tego Sid the Squid ograniczaj膮cy Twoich najlepszych strzelc贸w.

Por贸wnanie

croolick

Isiah Thomas, Derrick Rose, John Havlicek, Glen Rice, Paul Pierce, Chris Webber, Marcus Camby, Bill Russell

sirkozi

Steve Nash, Manu Ginobili, Sidney Moncrief, Peja Stojakovic, Rick Barry, Tim Duncan, David Robinson, Bill Walton

Odno艣nik do komentarza
Udost臋pnij na innych stronach

a co mi tam :) zaczn臋 i dam pierwsze 4:0

Nie wiem czemu, ale nie przekonuje mnie obw贸d sirkoziego, ju偶 to chyba pisa艂em poprzednio.

Wiadomo, Duncan i Robinson zab贸jczy duet pod koszem, jednak po po stronie croolicka Russell, kt贸ry na pewno ich ograniczy w pewnym stopniu(przynajmniej mam taka nadzieje ;) ) Do tego w pomocy Webber kt贸rego naprawde doceniam i defensywnie nastawiony Camby, to my艣l臋 wystarczy w obronie. Z kolei ta formacja podkoszowa zapewne b臋dzie mie膰 problem w ataku. Wi臋c uznajmy ze podkoszowi sie neutralizuj膮. Przechodz膮c do obwodu widz臋 przepa艣膰, strasznie bia艂y ten sk艂ad uzbiera艂 sirkozi :D bronicie tego Peji ale on jest zupelnie jednostronnym graczem. Rzuca tr贸jeczki, dobra, to w takim razie wezme Morrowa, te偶 rzuca i pewnie bardziej atletyczny zawodnik ( to tak z przymrozeniem oka). Thomas > Nash , Havlicek poradzi sobie z Moncrief'em, a Pierce zmasakruje Barrego :roll:

Dla mnie oba obwody dzieli przepa艣膰, mo偶e mocne s艂owo, sirkozi ma niezlych grajkow dalej od kosza mimo wszystko, ale porownujac do croolicka sa zdecydowanie slabsi na tym etapie zabawy.

Odno艣nik do komentarza

Sirkozi wygrywa 4 - 0.

pod koszem ma bardzo dobrych zawodnik贸w i to po obu stronach parkietu. z kolei na obwodzie w niczym nie odstaje od dru偶yny przeciwnika. generalnie nie wiem jak Croolick chce tu zdobywa膰 punkty, bo wszelkie wjazdy w pomalowane zostan膮 bardzo ograniczone przy takiej obronie (Duncan, Robinson, Walton - wow, wow, wow), a ani Isiah, ani Hondo, ani Rose nie s膮 dobrzy z dystansu. z kolei sam Pierce na pewno meczu w lidze all time nie wygra. u Sirkozi'ego mamy lepsze zbalansowanie w ataku - nawet je艣li Russell ograniczy 艣wietnych podkoszowych Sirkozi'ego, to i tak zostaj膮 jeszcze super strzelcy: Nash all time great shooter z dystansu, Barry r贸wnie偶 bardzo dobry, podobnie Manu.

Odno艣nik do komentarza

Dla mnie te偶 sirkozi lepszy tak 4:1 powiedzmy

Jedyny gracz,kt贸ry mo偶e faktycznie zagrozi膰 w ataku z wysokich ccroolicka(Webber) w karierze vs Duncan 20 pkt/9,5reb na .426 fg, a Duncan vs Webber 22,4/14,3 na 51%fg.. Dodaj膮c do tego ofensywn膮 przewag臋 pozosta艂ych wysokich( bo chyba nie ma w膮tpliwo艣ci,偶e para Walton/Robinson w ataku over Camby/Russell) daje nam to naprawd臋 znaczn膮 r贸偶nic臋 w sile frontcourtu. A obw贸d wcale tak 藕le nie wyglada u sirkoziego-Nash prowadzi艂 efektywniejsze ofensywy od Izajasza, znacznie lepiej rzuca艂, Manu bardziej mnie przekonuje ni偶 Rose, og贸lnie lepiej zbilansowany team ma imo w艂a艣nie sirkozi

Odno艣nik do komentarza

Ah, dwa r贸偶ne zdania. Mog艂em nie czyta膰 powy偶szych wypowiedzi, tak jak robi艂em to w pierwszej rundzie, ale jednak co艣 mnie skusi艂o. Obstawi臋 wi臋c wynik...

4-2

Kto wygrywa? Ju偶 t艂umacz臋. Po pierwsze - frountcourt. Russel i Webber wspomagani Camby''m kontra Robinson i Duncan wspomagani Waltonem. Ma艂a przewaa po stronie sirkoziego. Wsp贸艂praca pomi臋dzy Robinsonem i Duncanem jest na prawd臋 艣wietna. Duncan ma dobry przegl膮d pola jak na wysokiego gracza, co mo偶e tylko pom贸c w ataku, kiedy po艣le kilka ca艂kiem niespodziewanych przez przeciwnik贸w poda艅 w stron臋 Genera艂a. Do tego Walton z 艂awki kt贸ry defensywnie zjad艂by Camby'ego na 艣niadanie. Tak wi臋c 1:0 dla sirkoziego.

Backcourt. Tutaj mam wi臋kszy problem. Nash, Moncrief i Rick Barry zmieniani Ginobilim i Stojakoviciem kontra Thomas, Havlicek i Pierce zmieniani Rose'm i Rice'm. C贸偶, w czasie lockoutu ogl膮dn膮艂em mn贸stwo mecz贸w ze starych czas贸w. Widzia艂em mecze Havlicka, widzia艂em Thomasa, tak samo jak Moncriefa. NIe przypomniam sobie 偶ebym widzia艂 Barry'ego. Por贸wnuj膮c wasze backcourty zrobi臋 to w kilku punktach.

1) Obrona

Tutaj widz臋 przewag臋 croolicka. Thomas i Havlicek to 艣wietni obro艅cy, Pierce - bardzo dobry, Rose i Rice s膮 obro艅cami raczej przeci臋tnymi. W dru偶ynie sirkoziego s膮 Nash i Peja kt贸rzy s膮 du偶ymi dziurami w obronie, Moncrief kt贸ry by艂 defensywn膮 besti膮, oraz Ginobili i Barry kt贸rzy broni膮 dobrze. Przewaga croolicka

2) Atak

Tutaj znowu mamy przewag臋 sirkoziego. Nash jest lepszym graczem w ataku od Thomasa, tak samo Peja w ataku gra lepiej ni偶 Rice (obaj g艂贸wnie rzucali tr贸jki). Barry to przede wszystkim rzut z p贸艂dystansu, i dziwnie wykonywane osobiste. Rose to rzuty za trzy, p贸艂dystans i wjazdy po kosz. Bestia. Havlicek - p贸艂dycha, tak jak Pierce, z tym 偶e Paul czasem te偶 rzuci tr贸jk臋. Ju偶 widzicie? Brak spacingu. Sirkozi ma zapewniony lepszy spacing. Kiedy w pierwszej pi膮tce wyjd膮 Thomas, Pierce i Havlicek, to praktycznie nie ma miejsca na p贸艂dystansie. W dru偶ynie sirkoziego mamy Nasha (dystans), Moncriefa (p贸艂dystans, wjazd) i Barry'ego (p贸艂dystans). Poza tym rozgrywaj膮cy robi膮 tu r贸偶nic臋. Nash to wybitny koordynator ofensywy, Thomasowi troch臋 do niego brakuje.

3) 艁awka

A 艂awka robi r贸偶nic臋. Dlaczego? Rose, Rice - Ginobili, Stojakovic. Widz臋 nazwiska, i cho膰 serce m贸wi mi croolick, to rozum podpowiada sirkozi. Uwielbiam Rose'a, ale jest jeszcze za wcze艣nie 偶eby por贸wnywa膰 go do Argenty艅czyka. Rice i Stojakovic to wed艂ug mnie gracze podobnej klasy.

Tak wi臋c po d艂ugich przemy艣leniach, wed艂ug mnie zwyci臋stwo 4-2 odnosi sirkozi.

Odno艣nik do komentarza

Nie wiem, naprawd臋 nie wiem. Ta para jest niesamowicie wyr贸wnana. Niemal w ka偶dym match-upie mog臋 postawi膰 znak r贸wno艣ci. A pomimo i偶 wyr贸wnana g艂osy id膮 tu od skrajno艣ci w skrajno艣膰: raz 4:0 dla tego, raz 4:0 dla tamtego. M贸g艂bym si臋 rozpisywa膰 godzinami i por贸wnywa膰 oba sk艂ady, ba, nawet zrobi膰 sobie w g艂owie symulacj臋 takiej serii, ale ostatecznie sprowadzi si臋 to do jednej rzeczy - do Twin Towers. I do tego co robili z biednymi NJN w '03 mimo, i偶 Robinson si臋 ju偶 wtedy niemal ca艂kowicie sko艅czy艂. Niby argument z dupy, fakt, to czysty sentymentalizm. Tym, co naprawd臋 robi r贸偶nic臋 jest szybko艣膰 ataku jak膮 mo偶e mie膰 sirkozi, Nash maj膮c pod koszem Duncana i Robinsona doprowadzi do 艂ez ka偶dego. W G7 w艂a艣nie to rozstrzygnie - mordercza szybko艣膰 i rzut o desk臋 Duncana po pick&roll'u z Nashem w ostatnich chwilach meczu...

4-3 dla sirkoziego

Odno艣nik do komentarza

4-2 dla Sirkosiego

Ci臋偶ko ograniczy膰 wysokich Sirkosiego i chocia偶 Crooliick ma kogo艣 kto si臋 do tego idealnie nadaje to jednak nawet jak dla niego by艂oby to zadanie bardzo trudne, zw艂aszcza 偶e musia艂by mie膰 oko na dw贸ch graczy w pomalowanym. Na tym poziomie obrona Webbera w starciu z najlepszymi graczami w obronie, nie b臋dzie atutem, a nawet b臋dzie trzeba maskowa膰 jej niedostatki. Russell jest powszechnie uznawany za najlepszego wysokiego obro艅c臋 w historii ligii, ale niedaleko za nim s膮 Robinson i Duncan, to 艣cis艂a czo艂贸wka (jak dla mnie nale偶膮 tam te偶 Mutombo, Thurmond i Olajuwon). Walton r贸wnie偶 bardzo dobry, Camby to samo.

W ataku Duncan-Robinson-Walton ma ogromn膮 przewag臋 nad konkurentami. Tylko Webber mo偶e tytaj co艣 zrobi膰 samodzielnie.

Braki w obronie Nasha przy takich 艣rodkowych a偶 tak nie bol膮.

Generalnie obw贸d nie decyduje o wyniku, tutaj da艂bym remis, mo偶e minimalnie bardziej podoba mi si臋 u Sirkosiego. Ginobili w tej chwili jednak przed Rosem, Stojakowicia bardziej ceni臋 od Rice. Starcie Nash-Thomas wyr贸wnane, Havlicek ma przewag臋 nad Moncriefem, a Barry nad Piercem.

Dwa zwyci臋stwa dla Croolica wyci膮gn膮 Russell z Thomasem i Havlickiem swoj膮 determinacj膮, boiskowym IQ, wol膮 walki

Odno艣nik do komentarza

• wiLQ zablokowa艂(a) ten temat
Go艣膰
Ten temat zosta艂 zamkni臋ty. Brak mo偶liwo艣ci dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przegl膮daj膮cy   0 u偶ytkownik贸w

• Brak zarejestrowanych u偶ytkownik贸w przegl膮daj膮cych t臋 stron臋.
  • Dodaj now膮 pozycj臋...

Powiadomienie o plikach cookie

Umie艣cili艣my na Twoim urz膮dzeniu pliki cookie, aby pom贸c Ci usprawni膰 przegl膮danie strony. Mo偶esz dostosowa膰 ustawienia plik贸w cookie, w przeciwnym wypadku zak艂adamy, 偶e wyra偶asz na to zgod臋.