Skocz do zawarto艣ci

2nd Round Playoffs # Raffu- Kaczor94

croolick

Kto wygra w serii do 4 zwyci臋stw?  

6 u偶ytkownik贸w zag艂osowa艂o

1. 1. Kto wygra w serii do 4 zwyci臋stw?

Rekomendowane odpowiedzi

Raffu

Raffu napisa艂(a):

Taktyka dru偶yny

The Squad

Sam do ko艅ca nie wiem jak ta taktyka ma nadal wygl膮da膰, wi臋c zastosuj臋 si臋 w niej do tego co napisa艂em jaki艣 czas temu w dyskusjach. Tak wi臋c...

1. Strategia ofensywna

Maj膮c w dru偶ynie Stocktona jako moj膮 wie偶臋 kontroln膮 oraz Wade'a i Duranta jako zab贸jc贸w w early offense mog臋 mie膰 tylko jedn膮 taktyk臋 - Run & Gun. Nie gram jednak 7 seconds or less, z jednego powodu - Hakeem Olajuwon. Wykorzystuj臋 szybko艣膰 Wade'a i ch臋膰 biegania do kontry Duranta tylko wtedy, kiedy wiem 偶e to si臋 uda. W pozosta艂ych sytuacjach - Izolacje. G艂贸wnie na Hakeema, bo wydaje mi si臋 偶e 偶aden z was nie posiada centra, kt贸ry m贸g艂by go zatrzyma膰. Hakeem to najlepiej graj膮cy w post-up center EVER. Chcecie go podwoi膰? Nie ma problemu, mam na obwodzie Duranta, Wade'a i Stocktona kt贸rzy rzucaj膮 tr贸jki jedna za drug膮. Poza tym ball movement pod moimi koszami to czysta finezja. Maj膮c Hakeem'a i Pau w sk艂adzie b臋d臋 mia艂 w moim repertuarze ofensywny mn贸stwo extra pass贸w pod koszami, co spowoduje 偶e moje ataki b臋d膮 nieprzewidywalne. Moja tr贸jka z 艂awki w postaci Artesta, Laimbeera i Johnsona nie zmieni mojej taktyki ofensywnej. Artest grozi rzutem za trzy, Johnson za Wade'a da mi te same wej艣cia pod kosz i jeszcze lepsz膮 obron臋, a Laimbeer po prostu zje waszych podkoszowych, wchodz膮c im do g艂owy, i stosuj膮c swoje brudne sztuczki a na dodatek da mi zagro偶enie rzutem za trzy z pozycji silnego skrzyd艂owego, czyli jeszcze wi臋cej miejsca dla Hakeema pod koszami.

2. Strategia defensywna

Tutaj zadanie by艂o proste. Na ka偶dej z pozycji mam graczy kt贸rzy potrafi膮 broni膰. Nie ka偶dy z nich jest wybitnym obro艅c膮, ale broni膰 potrafi膮. Tak wi臋c standardowo - half court man to man. Jednak w mojej taktyce jest co艣 wi臋cej. Passing lanes. Zbudowa艂em swoj膮 obron臋 na przechwytach, tak aby utrudni膰 ka偶demu z was gr臋 na obwodzie. Co si臋 za tym kryje? Ka偶de podanie b臋dzie dla was zagro偶eniem, bo Stockton, Wade, Johnson, Artest czy Durant mog膮 si臋 znale藕膰 mi臋dzy pi艂k膮 a czowiekiem do kt贸rego mia艂a ona dotrze膰. Proste prawda? Pod koszami mam za to dwie wie偶e w postaci Gasola i Olajuwona (+ Laimbeer ze swoimy dirty plays) kt贸re b臋d膮 stanowi艂y wielki problem. Dos艂ownie. W膮tpi臋 偶e Barkley da sobie rad臋 kiedy b臋dzie go broni艂 kto艣 wy偶szy od niego o dwie g艂owy, a na dodatek zwinny (Olajuwon).

3. Rotacja

PG - John Stockton/Dwyane Wade

SG - Dwyane Wade/Dennis Johnson/Kevin Durant

SF - Kevin Durant/Ron Artest/Dennis Johnson

PF - Pau Gasol/Bill Laimbeer

C - Hakeem Olajuwon/BIll Laimbeer/Pau Gasol

O co tutaj chodzi? Moje ustawienie jest zale偶ne od tego z kim b臋d臋 gra艂. Wiadomo 偶e je艣li na przeciwko mojego Duranta stanie Alex English czy Elgin Baylor, to mog膮 z tego wynikn膮膰 problemy, tak wi臋c wtedy na boisko w pierwszej pi膮tce wyjdzie Artest. To samo tyczy si臋 sytuacji, gdy na przeciwko Gasola stanie Malone, Barkley czy McHale. Wtedy za niego wejdzie Bill Laimbeer, kt贸ry broni znacznie lepiej od niego.

4. G艂贸wne opcje w ataku

Postanowi艂em ograniczy膰 si臋 do trzech opcji, tak wi臋c:

a) Hakeem Olajuwon i jego izolacj臋 na right blocku.

B) Kevin Durant i izolacja na prawym 45 stopni.

c) Dwyane Wade i jego crossover move, a nast臋pnie wej艣cie pod kosz.

5. Przewaga

Gdzie widz臋 swoje mocne strony? Ju偶 wam m贸wi臋.

1) Hakeem Olajuwon. Nie ma, nie by艂o i w najbli偶szym czasie nie b臋dzie tak dobrze wyszkolonego technicznie Centra. Pami臋tacie co "The Dream" robi艂 z Davidem Robinsonem czy Patrickiem Ewingiem? Przypomn臋 wam 偶e w pojedynkach przeciwko Robinsonowi w Playoffach, Hakeem zdobywa艂 艣rednio 35.3 punktu, blokowa艂 4.2 rzutu, rozdawa艂 5 asyst, i zbiera艂 12.5 pi艂ek. Przeciwko temu samemu Robinsonowi, kt贸ry 3 lata wcze艣niej zgarn膮艂 nagrod臋 dla najlepszego obro艅cy w NBA.

2) Obrona. Na obwodzie mam dw贸ch niskich zawodnik贸w, kt贸rzy brak wzrostu nadrabiaj膮 szybko艣ci膮. Widzicie to? Na obwodzie totalna masakra, dwie bli偶ej niezidentyfikowane plamki (Wade i Stockton) szalej膮 偶eby zaliczy膰 przechwyt, za to pod koszem czeka dw贸ch gigant贸w (Olajuwon i Gasol), z nadziej膮 偶e znajdziecie si臋 na tyle blisko, aby oni mogli was zablokowa膰. A gdzie艣 tam na p贸艂dystansie jest Durant/Artest, kt贸ry liczy i na jedno i na drugie. Nie m贸wi臋 偶e to obrona nie do sforsowania. Oczywi艣cie 偶e da si臋 j膮 przej艣膰. Ale nie b臋dzie to 艂atwe zadanie.

3) Run and Gun czyli moja strategia ofensywna. Run TMC to nic w por贸wnaniu do mojego Run JDK. Chocia偶 trio Hardaway - Richmond - Mullin by艂o na prawd臋 艣wietne, to wydaje mi si臋 偶e trio Stockton - Wade - Durant jest jeszcze poziom wy偶ej. Kontra wykonana w takim sk艂adzie MUSI sko艅czy膰 si臋 punktami.

Nie wiem czy taktyka mia艂a tak wygl膮da膰, nie wiem nawet czy to dobry temat do wrzucenia jej, ale zostawi臋 to tutaj. Ci臋偶ko napisa膰 o swoich przewagach, je艣li nie zna si臋 nawet swojego przeciwnika, jednak da艂em z siebie wszystko. Dalej panowie, ruszajmy dalej z nasz膮 zabaw膮!

Kaczor94

Kaczor94 napisa艂(a):

My Team: Jason Kidd, Tim Hardaway, Reggie Miller, Kobe Bryant, Bruce Bowen, Charles Oakley, Alonzo Mourning, Patrick Ewing

1. Sk艂ad i rotacja meczowa

Wyj艣ciowa pi膮tka mojej dru偶yny b臋dzie niezmienna niezale偶nie od przeciwnika, bowiem w ka偶dej dru偶ynie jest SG/SF i PF wymagaj膮cy szczeg贸lnej uwagi w obronie. Od pierwszej minuty gra膰 b臋d膮: Jason Kidd, Kobe Bryant, Bruce Bowen, Charkes Oakley, Patrick Ewing. Obrona nie do przej艣cia. A z 艂awki wchodzi tr贸jka ludzi, kt贸rzy w ostatecznym rozrachunku i tak zdob臋d膮 blisko po艂ow臋 punkt贸w mojej dru偶yny: Tim Hardaway, Reggie Miller, Alonzo Mourning.

2. Taktyka ofensywna

Patrz膮c na moj膮 s5 mo偶na stwierdzi膰, i偶 w ataku jest raczej przeci臋tna. Nic bardziej mylnego! A dlaczego? Ot贸偶:

a) Jason Kidd - najinteligentniejszy PG ever i mistrz b艂yskawicznego wyprowadzenia kontry. Przypomnijcie sobie co potrafi艂 wyci膮gn膮膰 z ofensywy NJ Nets w '02 i '03. Widzicie to? Teraz zamiast Jeffersona wstawcie Bryanta, a Kenyona zast膮pcie Ewingiem. Feel the difference?

B) Niespotykany spacing - Kidd i Kobe gro偶膮 tr贸jk膮 w ka偶dej chwili, Bowen czeka w rogu, a Oakley i Ewing trafiali nawet z 6. metra

Styl gry? Co艣 w stylu wcze艣niej wspomnianych Nets. Dyryguj膮cy wszystkim Kidd, du偶o ruchu bez pi艂ki, Kobe graj膮cy w post-up (pi艂ki od Kidda na 4. metr ), to samo Ewing + pick&roll's Jasona z Patrickiem. Gdy na boisku przebywa膰 b臋dzie Reggie, urywa膰 si臋 on b臋dzie po zas艂onach stawianych przez "twardych" Oakleya lub Mourninga. No i mam Tima Hardawaya z 艂awki, on r贸wnie偶 po akcjach dw贸jkowych (pick&roll, pick&pop) b臋dzie robi艂 艣wietn膮 robot臋.

3. Taktyka obronna

Tradycyjna half-court man-to-man defense. W moim sk艂adzie s膮 niemal sami wy艣mienici obro艅cy: Kidd, Bryant, Bowen, Oakley, Mourning, Ewing. Hardaway i Miller Nashami te偶 nie byli, jednak偶e aby zachowa膰 mordercz膮 obron臋 przez ca艂y mecz b臋d臋 tak rotowa艂, aby owa dw贸jka nie przebywa艂a jednocze艣nie na boisku. Wyobra藕cie sobie to: Bowen i Oakley w jednej dru偶ynie: Raffu, tw贸j Laimbeer si臋 chowa

4. Why it's the greatest team

Poniewa偶 wszystko co chcecie, znajdziecie w tej dru偶ynie. Dusz膮ca obrona - jest. Gromada zbi贸rek - jest. Bloki, przechwyty - s膮. Podkoszowi wyci膮gaj膮cy obron臋 spod kosza swoim zasi臋giem rzutu - s膮. Obwodowi mordercy zza 艂uku - s膮. Punkty zdobywane po penetracji - s膮. Obwodowi genialnie graj膮cy blisko obr臋czy - s膮. Gra pick&roll lub pick&pop - jest. Rozgrywaj膮cy, kt贸ry my艣li wykreuj partner贸w >>> oddaj rzut - jest. Genialny scoring z 艂awki - jest. "Plastry", kt贸re nie dadz膮 偶y膰 twoim graczom go-to-guy - s膮.

Pozdrawiam i 偶ycz臋 mi艂ego straconego sezonu NBA '11-'12 oraz powodzenia w fazie play-off naszej zabawy

Por贸wnanie

Raffu

John Stockton, Dwayne Wade, Dennis Johnson, Ron Artest, Kevin Durant, Pau Gasol, Bill Laimbeer, Hakeem Olajuwon

Kaczor94

Tim Hardaway, Jason Kidd, Reggie Miller, Kobe Bryant, Bruce Bowen, Charles Oakley, Alonzo Mourning, Patrick Ewing

Odno艣nik do komentarza
Udost臋pnij na innych stronach

Nikt si臋 nie kwapi do odpowiedzi to ja spr贸buj臋 pierwszy.

Tradycyjnie jedziemy z matchupami:

1. Obw贸d:

Kidd-Bryant vs Stockton-Wade. Bryanta ceni臋 jednak wy偶ej - jest wszechstronniejszym graczem w ataku od Wade'a. Z kolei w parze Kidd - Stockton stawiam na remis z lekkim wskazaniem na Stocktona. 艁awka: Raffu zadba艂 przede wszystkim o defence - ale jakby si臋 nie dwoi艂 i troi艂 to w ostatecznym rozrachunku obw贸d Kaczora zdob臋dzie swoje punkty a sam ju偶 tak du偶o z 艂awki nie rzuci. 1:0 dla Kaczora

2. Front-court: Bowen powinien znacznie uprzykrzy膰 偶ycie Durantowi - ale jednocze艣nie sam za du偶o nie da w ataku. Mimo wszystko Duranta stawiam tu wy偶ej.

Oakley- Ewing vs. Gasol-Hakeem. Zdecydowanie wi臋cej opcji w ataku ma tu Raffu. Oakley nie jest wybitny w ofensywie wi臋c Pau mo偶e gra膰 i wyci膮ga膰 go spod kosza - a wtedy Hakeem b臋dzie poniewiera艂 Ewingiem jak tylko b臋dzie chcia艂. Je艣li Kaczor wpu艣ci Mourninga na PF (mimo wszystko niezbyt dla niego naturalna pozycja...) to wtedy wchodzi Laimbeer (kt贸ry te偶 jednak lepiej czuje si臋 na C) i obydwaj masuj膮 si臋 wzajemnie po 偶ebrach i neutralizuj臋 swoje niezbyt wysokie ofensywne atuty. No ale dalej jest przewaga "The Dream" nad Patrickiem... zn贸w g贸r膮 Raffu.

Podsumowuj膮c: Raffu na jednak wi臋cej opcji w ataku - w艂a艣ciwie ka偶dy z graczy od 2 do 5 z s5 mog膮 rzuci膰 + 20 pkt. S艂abiej za to prezentuje si臋 w obronie - ale akurat tam gdzie ma s艂abszych obro艅c贸w (Durant, Gasol) Kaczor nie oferuje zbyt du偶o w ataku (Bowen Oakley) . 艁awka niewiele tu zmienia - co prawda tu z kolei wi臋cej talentu ofensywnego na obw贸d ma Kaczor, ale wtedy Raffu na te kilkana艣cie minut w meczu mo偶e rotowa膰 pomi臋dzy wybitnymi obro艅cami (Johnson, Artest) i bardzo dobrymi obro艅cami (Wade, Stockton). No i ta przewaga Hakeema nad Ewingiem...

Raffu 4

Kaczor 2

Odno艣nik do komentarza

Zaczn臋 od Waszej pary, kt贸ra moim zdaniem jest prostsza do oceny.

Wynik

Raffu 4:3 Kaczor94

Wcze艣niej pisa艂em o moim zdaniem nienajlepszej strategii ofensywnej Raffu, ale nawet mimo tego my艣l臋, 偶e b臋dzie w stanie tutaj wygra膰. R贸偶nica - oczywi艣cie Hakeem, kt贸ry sponiewiera ka偶dego z podkoszowych Kaczora. Najciekawszy matchup jest moim zdaniem na tr贸jce. Durant nie藕le radzi艂 sobie z RonRonem (fakt nie by艂y to ju偶 jego najlepsze lata, ale 24,6pts przy 47%fg jest dobrym wynikiem) i my艣l臋, 偶e przeciwko Bowenowi nie b臋dzie du偶o gorzej. Bowen niestety nie ma nic do zaoferowania w ataku i tu moim zdaniem jest druga przewaga zespo艂u Raffu. Podoba mi si臋, 偶e ka偶dy jego podstawowy gracz mo偶e zdoby膰 mn贸stwo punkt贸w i poprowadzi膰 team do wygranej. U Kaczora niestety mamy dziur臋 w ataku na tr贸jce, kt贸r膮 mo偶na by doskonale wykorzysta膰 przy przeci臋tnej obronie KD. Pod koszami r贸wnie偶 nie jest imponuj膮co je艣li chodzi o atak. Podstawowych obro艅c贸w (PG, SG) oceniam mniej wi臋cej po r贸wno.

呕eby jednak nie by艂o zbyt pi臋knie i 艂atwe 4:0 to powiem, 偶e r贸偶nic臋 robi 艂awka. Tu oceniam Kaczora zdecydowanie wy偶ej i rezerwowi przes膮dz膮 o wygraniu tych 3 meczy serii. W ostatecznym rozrachunku to jednak Raffu wyjdzie z tego pojedynku zwyci臋sko.

Odno艣nik do komentarza

Raffu 4:3 Kaczor94

Wprawdzie Kobe b臋dzie ci膮gn膮艂 dru偶yn臋 i uda mu si臋 nawi膮za膰 walk臋, ale zdecyduje przewaga pod koszem, a ta jest po stronie Raffu (Gasol, Laimbeer, Olajuwon>Oakley, Mourning, Ewing) Je艣li chodzi o obw贸d to remis ze wskazaniem na Kaczora, kt贸ry ma Bryanta, co przemawia na jego korzy艣膰, ale nie na tyle 偶eby wygra膰 seri臋.

Odno艣nik do komentarza

4-3 dla kaczora

W moim odczuciu o wygranej tego zespo艂u zdecyduje Bryant (najcz臋艣ciej wymieniany jako drugi najleszy SG w historii i to nale偶y doceni膰) plus 艂awka rezerwowych, kt贸ra zapewnia wi臋cej opcji grania, zw艂aszcza R. Miller na ko艅c贸wki jak znalaz艂. Wiadomo, 偶e Olajuwon jest najlepszy z wysokich, ale Ewing-Mourning-Oakley lepiej w mojej opinii si臋 uzupe艂niaj膮, stanowi膮 dla siebie wi臋ksze wsparcie ni偶 tr贸jka Olajuwon-Gasol-Laimbeer, co zmniejszy przewag臋 The Dream po koszami. Og贸lnie bardzo fajna para, tutaj mia艂em najwi臋cej w膮tpliwo艣ci

Odno艣nik do komentarza

Raffu 4:2

Druzyna Kaczora nie wyglada tak okazale, Bryant to zdecydowanie za malo. Olawujon i Durant(tak durant) zrobi膮 roznice. Tak sobie mysle ze duranta z jego wzrostem bowen nie powstrzyma od jumperkow. Olawujon i stockton zrobia swoje. Na pewno wyrownane sklady, ale jesli juz trzeba wybrac to wybieram Raffu mimo tego artesta ;) Wiecej nic nie wymysle.

(najcz臋艣ciej wymieniany jako drugi najleszy SG w historii i to nale偶y doceni膰)

cos Ci sie pomylilo chyba... West jest stawiany w rankingach wyzej zwykle, Bryant zapewne go wyprzedzi ale jeszcze nie dzis.
Odno艣nik do komentarza

Raffu 4:2

Druzyna Kaczora nie wyglada tak okazale, Bryant to zdecydowanie za malo. Olawujon i Durant(tak durant) zrobi膮 roznice. Tak sobie mysle ze duranta z jego wzrostem bowen nie powstrzyma od jumperkow. Olawujon i stockton zrobia swoje. Na pewno wyrownane sklady, ale jesli juz trzeba wybrac to wybieram Raffu mimo tego artesta ;) Wiecej nic nie wymysle.

cos Ci sie pomylilo chyba... West jest stawiany w rankingach wyzej zwykle, Bryant zapewne go wyprzedzi ale jeszcze nie dzis.

przegl膮da艂em wiele ranking贸w i zwykle to Bryant by艂 drugi, a West trzeci, zawsze to jest jednak bardzo umowne

Odno艣nik do komentarza

Na szybko w ka偶dym West 3, Kobe 2- jeszcze sporo tego widzia艂em i cz臋sciej Kobas na drugim,ale 艂otever:

http://sports.espn.go.com/nba/dailydime ... reatestSGs

http://sports.yahoo.com/nba/news?slug=ycn-7805030

http://bleacherreport.com/articles/6334 ... f-all-time

http://www.hoopsmanifesto.com/articles/ ... -time.html

Co do pary- 4:3 Raffu- Stockton dla mnie lepszy ni偶 Kidd( jego ofensywy (prowadzone)przez niego bywa艂y efektywniejsze ni偶 te Kidda, dodatkowo lepszy rzut, Kobe z Wejdem si臋 wzajemnie neutralizuj膮 mniej wi臋cej(lekka przewaga Kobe), Bowen daje nam opcje 4,5 w ataku i og贸lnie para Bowen-Miller mniej mi si臋 podoba ni偶 Artest-KD na 5, Hakeem g贸ruje nad odpowiednikami, i chocia偶 ca艂膮 tr贸jka Ewing/Zo/Oak chyba robi lepsze wra偶enie, ni偶 Hakeem/Pau/Laimbeer to Hakeem zrobi r贸偶nic臋- wyr贸wnanie, ale jednak g艂os na Raffu

Raffu 4:3Kaczor

Odno艣nik do komentarza

• wiLQ zablokowa艂(a) ten temat
Go艣膰
Ten temat zosta艂 zamkni臋ty. Brak mo偶liwo艣ci dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przegl膮daj膮cy   0 u偶ytkownik贸w

• Brak zarejestrowanych u偶ytkownik贸w przegl膮daj膮cych t臋 stron臋.
  • Dodaj now膮 pozycj臋...

Powiadomienie o plikach cookie

Umie艣cili艣my na Twoim urz膮dzeniu pliki cookie, aby pom贸c Ci usprawni膰 przegl膮danie strony. Mo偶esz dostosowa膰 ustawienia plik贸w cookie, w przeciwnym wypadku zak艂adamy, 偶e wyra偶asz na to zgod臋.