Skocz do zawarto艣ci

1st Round Playoffs # sirkozi - kamil18_94

gogalq

Kto lepszy do 4 zwyci臋stw?  

14 u偶ytkownik贸w zag艂osowa艂o

1. 1. Kto lepszy do 4 zwyci臋stw?

Rekomendowane odpowiedzi

sirkozi

Sk艂ad:

Steve Nash, Manu Ginobili, Sidney Moncrief, Peja Stojakovic, Rick Barry, Tim Duncan, David Robinson, Bill Walton

Rotacja:

PG Nash/Ginobili

SG Moncrief/Ginobili/Stojakovic

SF Rick Barry/Stojakovic

PF Duncan/Robinson/Walton

C Robinson/Walton

Uwagi do rotacji:

Na parkiecie nigdy nie przebywaj膮 razem Peja i Steve.

Atak:

1. Podstawowa strategia uwzgl臋dnia szybki atak. Moi podstawowi wysocy s膮 dobrymi zbieraj膮cymi, przy czym jednocze艣nie s膮 bardzo mobilni i ch臋tnie b臋d膮 uczestniczy膰 w szybkim ataku dzi臋ki czemu b臋d臋 w stanie wyprowadza膰 b艂yskawiczne kontry. Szybko艣膰 Steviego i Sida umo偶liwi b艂yskawiczne przej艣cie na po艂ow臋 przeciwnika, gdzie b臋d臋 stara艂 si臋 jak najszybciej ko艅czy膰 akcje przez wej艣cie pod kosz, oddanie do 艣cinaj膮cego zawodnika (w tym wysokich) czy pull-up jumpery (Nash, Peja, Manu za 3, Barry i Moncrief z midrange).

2. Pick&roll. Maj膮c Nasha i Ginobiliego picki to oczywista podstawowa strategia w momencie, gdy nie uda艂o si臋 zdoby膰 szybko punkt贸w. Walton i Duncan dysponuj膮 przyzwoitym midrange jumperem, wi臋c w gr臋 wchodz膮 te偶 pick&popy.

3. Post-up. Staram si臋 wykorzysta膰 ka偶dy mismatch. S艂abszy obro艅ca - pi艂ka w pomalowane do danego gracza. Podwojenie oznacza 艂atwy jumperek/3 jk臋 dla moich obwodowych b膮d藕 dogranie do drugiego wysokiego. Bardzo licz臋 na wsp贸艂prac臋 wysokich. Tim z Davidem stworzyli mistrzowski team, a Bill by艂 jednym z lepiej podaj膮cych wysokich.

4. Iso. Rick Barry. Dogranie pi艂ki na 5-6m to niesamowita bro艅.

5. Strzelcy za 3. Maj膮c taki frontcourt, przeciwnicy b臋d膮 cz臋sto zmuszani do podwoje艅. Mam w sk艂adzie 3 znakomitych strzelc贸w za 3 (Nash, Stojakovic, Ginobili) do tego Rick te偶 potrafi艂 jako tako trafia膰 tr贸jki, ale wol臋 偶eby ustawia艂 si臋 na 6 metrze tu偶 przed lini膮. Oddanie pi艂ki na obw贸d oznacza dobr膮 pozycj臋 lub ewentualnie extra pass do lepiej ustawionego strzelca.

Obrona:

Tradycyjna obrona ka偶dy swego. Jak ju偶 pisa艂em wcze艣niej, na parkiecie nie trzymam nigdy razem dw贸ch najs艂abszych obro艅c贸w - Peji i Steve'a. Na najlepszego obwodowego gracza przeciwnika rzucam zawsze Sida, kt贸ry by艂 w stanie przyklei膰 si臋 do ka偶dego. Maj膮c pod koszem tak 艣wietnych shot blocker贸w nie boj臋 si臋 wej艣膰 po mini臋ciach Nasha czy Peji. To przeciwnik powinien ba膰 si臋 wchodzi膰 pod m贸j kosz :) Manu, Rick i Sid maj膮 bardzo aktywne r臋ce, kt贸re b臋d膮 generowa膰 mi przechwyty i w konsekwencji 艂atwe punkty. W praktyce tylko o jednym z moich graczy na parkiecie mo偶na powiedzie膰 jako o s艂abym obro艅cy. Reszta jest co najmniej bardzo przyzwoita.

Podsumowanie:

-Zesp贸艂 potrafi sobie stworzy膰 ogromn膮 przewag臋 w ataku. Najlepszy (?) ofensywnie PG w historii, do tego dwie atletyczne wie偶e z przodu nap臋dz膮 m贸j atak.

-艢wietni, czasem nieco szaleni, strzelcy potrafi膮cy zdoby膰 punkty z niemal ka偶dej pozycji.

-W obronie 艣ciana pod koszem, do tego Sid the Squid ograniczaj膮cy Twoich najlepszych strzelc贸w.

kamil18_94

s5:

Pg - Robertson

Sg - Dumars

Sf - Baylor

Pf - Pettit

C - Malone

Bench:

Pg - Wall

Sg/Sf - Mullin

C - Parish

Rotacja - gdy wall na pg to albo robertson schodzi na sg i zajmuje sie rzucaniem albo jest tam dumars

Defense:

Half - court man to man defense

Malone daje rade a jesli mialby problemy wchodzi Parish bedacy bardzo dobrym defensywnie centrem

Do pomocy pod koszem ma Pettita i ewentualnie Malone'a przesunietego na pf

Baylor jako zawodnik o b.dobrych warunkach fizycznych jak na sf bedzie sie musial zajmowac dobrymi ofensywnie skrzydlowymi oraz dobrze potrafil zbierac co napewno sie przyda

Dumars jako defensywna odpowiedz na siwetnych sg ewentualnie jesli ktos ma lepszego pg niz sg to zajmowalby sie rozgrywajacym

I Oscar jako opcja ktora zajmowalaby sie drugim zawdonikiem z obwodu w zaleznosci od tego kogo krylby Dumars

Offense

Oscar jako zawodnik prowadzacy gre i mozg zespolu potrafiacy wjechac i rzucic albo swietnie podac.

Dumars glownie jako obronca ale takze pamietajmy jak swietnie potrafil grac w ataku

jego trojki beda bardzo wazne jednak bd raczej ostatnia opcja w ataku

Baylor ktory bylby siwetnym zawodnikiem w ataku dostajacym conajmniej kilka izolacji.

jak juz mowilem ma swietne warunki fizyczne i czasem porownuje sie go pod tym wzgledem do LBJ wiec mysle ze w ataku dawalby rade na izolacjach

Pettit majacy rowniez izolacje gdzy p[otrafil on dobrze zagrac pod koszem no i mial pare ciekawych zagran post moves

Malone ktory mialby walczyc o zbiorki ofensywne ktore od razu by dobijal ewentualnie jakies pick'n rolle

Parish z lawki to raczej opcja defensywna.

Mullin majacy biegac do kontry ewentualnie rzuccac trojki

A Wall jako uspokajacy i prowadzacy gre z mozliwoscia wjazdu

Dlaczego najlepsza??

Udane polaczenie zawodnikow wrecz antycznych z bardziej obecnymi lub tymi z lat 90

Sorki ze tak pozno ale mam remont w domu i nie dalem rady

prosze i blagam o uwzglednienie;p

Do艂膮czona grafika

Por贸wnanie

10. sirkozi

Steve Nash, Manu Ginobili, Sidney Moncrief, Peja Stojakovic, Rick Barry, Tim Duncan, David Robinson, Bill Walton

7. kamil18_94

Oscar Robertson, John Wall, Joe Dumars, Chris Mullin, Elgin Baylor, Bob Pettit, Robert Parish, Moses Malone

Odno艣nik do komentarza
Udost臋pnij na innych stronach

Nigdy bym nie przypuszcza艂, 偶e b臋d臋 si臋 zastanawia艂 nad tym, czy zesp贸艂 Nasha i Peji mo偶e wygra膰 z zespo艂em budowanym w kategorii All-NBa Fantasy. A jednak.

Nash to oczywi艣cie dziura - bez w膮tpienia. Ale jest Moncrief, kt贸ry mo偶e spokojnie wzi膮膰 Robertsona. Nie mam w膮tpliwo艣ci, 偶e utrudni mu znacznie 偶ycie - b臋dzie za nim biega艂 po ca艂ym boisku i nie da mu zrobi膰 Tripple :D Z kolei Dumars nie jest a偶 tak wybitny ofensywinie wi臋c Nash wesp贸艂 z podkoszowymi (gdyby Joe odwa艂i艂o i chcia艂by tam wjecha膰 z pi艂k膮 :D ) dadz膮 rad臋. Pod koszem przegawa sirkoziego jest bezdyskusyjna. Z ca艂ym szacunkiem dla wysokich Kamila - o ile defensywnie jeszcze mo偶emy ich por贸wnywa膰 to w ataku nie mam 偶adnych w膮tpliwo艣ci - Twin Towers s膮 duuuuuu偶o lepsi. I nic tu nie pomo偶e Robertson - zreszt膮 akurat w ofensywie Nash nie jest od niego s艂abszy. Na pozycji nr 3 te偶 widz臋 przewag臋 sirkoziego - i nawet nie chodzi mi tu o indywidualne predyzposycje obu graczy. Ale Kamil b臋dzie zmuszony pom贸c w walce z Twin Towers - a wtedy pi艂ka leci do Barrego i mamy 艂atwe punkty. Baylor nie ma takiego handicapu...

Rezerwowi? No c贸偶 - oby jak najmniej Peji na boisku :D Moim zdaniem Wall nie zrobi r贸偶nicy - co najwy偶ej da odpocz膮膰 Oscarowi. Mullin - podobnie, chyba, 偶e zast膮pi Dumarsa ale wtedy obrona wypada s艂abiej. A co u sirkoziego poza Pej膮? Ginobili kt贸ry m贸g艂by zrobi膰 r贸偶nice dzi臋ki pickom z wysokimi - no ale przyklei si臋 do niego Joe. A Walton da odpocz膮膰 kolegom z SAS.

Mimo wi臋c ca艂ego mojego "uwielbienia" dla gry obronnej Peji i Steve'a daje im zwyci臋stwo - Kamil za ma艂o ma atut贸w w ataku, zw艂aszcza w pomalowanym.

4:1

Odno艣nik do komentarza

sirkozi 4 - 2 kamil18_94

Na korzy艣膰 i wygran膮 sirokziego przemawiaj膮 lepsi podkoszowi i troszk臋 lepsza 艂awka rezerwowych. Je艣li chodzi o obw贸d, to uwa偶am, 偶e mamy remis ze wskazaniem na kamila, jednak trzy wie偶e w postaci Duncana, Robinsona i Waltona przes膮dzaj膮 spraw臋. Kamil wprawdzie urwie dwa mecze i nawi膮偶e walk臋, ale w ostatecznym rozrachunku to sirkozi b臋dzie cieszy艂 si臋 z wygranej.

Odno艣nik do komentarza

Bardzo dziwna potyczka. Z jednej strony 艣wietnie zestawiona pi膮tka sirkoziego z Twin Towers z przodu, 艂adnie obudowana ciekawymi graczami obwodowymi, ale z Pej膮 (co on robi w drafcie All-Time?) i kontuzjogennym Waltonem na 艂awie. Nie do ko艅ca jestem przekonany do Barry`ego bo to pono膰 strasznie kancerogenny zawodnik by艂.

Z drugiej natomiast przepot臋偶ny ofensywny frontcourt - Petit, Baylor, Moses Malone, ale z dziuraw膮 obron膮, kt贸ra 艂ata膰 pr贸buje Dumars i samolubnym Robertsonem na rozegraniu. Wall na 艂awce? Naprawd臋 nie by艂o 偶adnego lepszego guarda do wzi臋cia w tym drafcie?

Przyznam, 偶e obie dru偶yny jako艣 niespecjalnie mnie przekonuj膮 do siebie, nie wiem - nie czuje ich specjalnie, to nie moja bajka, cho膰 jak m贸wi臋 - doceniam pomys艂 na zab贸jczy frontcourt Kamila, a z drugiej strony ustawienie Wie偶owe obudowane wybuchow膮 mieszank膮 defensywno-ofensywn膮.

Nieco z sympatii do poszczeg贸lnych player贸w, bo na pewno nie z 偶adnych obiektywnych pobudek oddaje m贸j g艂os na Kamila (4:3 w meczach), ale bez specjalnego zaanga偶owania. Mam nadziej臋, 偶e m贸j g艂os nie oka偶e si臋 decyduj膮cy w tym starciu :)

Odno艣nik do komentarza

sirkozi 4-2 kamil 18_94

G艂贸wnie za spraw膮 Triple Towers, i mojego przekonania 偶e maj膮c Robertsona w sk艂adzie pozostali raczej nie maj膮 co liczy膰 na pi艂k臋. Poza tym w dru偶ynie sirkozi widz臋 kogo艣 kto jest w stanie zatrzyma膰 Robertsona (Moncrief), przez co atak kamila nie b臋dzie tak efektowny. Nie by艂em pewny co do stanu 艂awek jednego i drugiego z was. Wall/Mullin/Parish vs Ginobili/Stojakovic/Walton to bardzo... dziwne zestawienie. Wall < Ginobili, Mullin > Stojakovic, Parish = Walton. Przewaga Ginobiliego nad Wallem jest ogromna, bez dw贸ch zda艅. Kiedy na parkiet wejdzie Ginobili, dru偶yna sirkozi nie straci na warto艣ci, gdy na parkiecie b臋dzie wall zamiast Robertsona to c贸偶, r贸偶nica jest widoczna.

Odno艣nik do komentarza

Zaczn臋 nietypowo od podania wyniku...

4:1 dla sirkoziego

Dlaczego? Ano dlatego 偶e kamil ma za ma艂o opcji w ofensywie, albo za ma艂o pomys艂贸w na wykorzystanie swoich pupil贸w, plejb贸k z oparty w olbrzymiej mierze na iso, bez dodania zagrywek, to dla mnie za ma艂o 偶eby wykorzysta膰 to 偶e Sirkozi ma Pej臋 i Nasha.

Poza tym wydaje mi si臋 偶e zesp贸艂 Sirkoziego m贸g艂by nie藕le ograniczy膰 defensywnie swoich przeciwnik贸w, tzn 偶e Sirkozi ma ca艂kiem dobry plan na ukrycie Nasha i Peji, jedynie co mnie dziwi to Peja na 2, tyle 偶e Dumars ma nie by膰 mocno eksploatowany przez Kamila, dlatego garbage time Peji na 2 nie spowoduje jakiego艣 epickiego runu Kamila.

I jak ju偶 zauwa偶yli poprzednicy Wie偶e w pomalowanym robi膮 r贸偶nic臋 i dla mnie dzi臋ki nim Sirkozi przejmuje seri臋.

Odno艣nik do komentarza

Gdyby pod uwag臋 bra膰 tylko pierwsze pi膮tku o mojej ocenie decydowa艂by pewnie rzut monet膮... Gdyby na 艂awce kamila zamiast Johna Walla by艂 rozgrywaj膮cy, kt贸remu by艂bym w stanie zaufa膰... Niestety, kamil zrekrutowa艂 Walla, kt贸ry jest dla mnie kompletnie niesprawdzony na najwy偶szym poziomie, dlatego rywalizacj臋 typuj臋 na

sirkozi 4 - 2 kamil18_94

Poza Wallem reszta sk艂adu wydaje mi si臋 by膰 wi臋cej ni偶 ok. W sumie sirkozi te偶 ma swojego Pej臋. Dlatego tym co mnie upewni艂o w wyborze jest fakt, 偶e widzia艂em jak wsp贸艂pracowa艂 duet Robinson-Duncan, wiem jak Tim potrafi wsp贸艂pracowa膰 z ManuGino, widzia艂em jak pod skrzyd艂ami Duncana Tony Paker zostawa艂 MVP Fina艂贸w, wi臋c jak sobie pomy艣l臋, co by by艂o wymieniwszy Parkera na Nasha :D

Odno艣nik do komentarza

4:3 dla kamila

trudna decyzja, nie moglem sie zdecydowac. Przewazyl zbyt "bia艂a" w moich oczach druzyna sirkoziego :lol:

Peja to moim zdaniem przegiecie na calego, nie wiem , po porstu go tu nie widze z cala reszta. Wiadomo, Nash to Nash, z tym ze Robertson zapewne go zniszczy w tym matchupie przewaga fizyczna zrobi swoje. Mimo to zapewne steve rzuci 20pkt rozda sporo asyst po pickach, ale bedzie niewidoczny. Niby jest Moncrief do pomocy no ale... Pod koszem jest powiedzmy w miare rowno, z lekka przewaga dla sirkoziego. Tim to jednak wielka postac, do tego duet z Robinsoem, cos pieknego ;) Po stronie kamila z kolei w D popracuje Dumars i mysle ze kogokolwiek z obwodu by nie pokryl, wylaczy go z gry. Ciezko mi szczerze mowiac cokolwiek tutaj napisac, nie moge sie zdecydowac, obie druzyny zapewne sie zrownowaza. Wydaje mi sie ze kamil najlepiej zaczal na poczatku, jego team wydawal mi sie najgrozniejszy, potem troche gorzej, a na koncu Wall. Na koniec dodam tylko ze Barry nieszczegolnie mi pasuje do reszty u sirkoziego. Decyduje sie na 4:3 dla kamila jednak, sam nie wiem czemu, zapewne nic to nei zmieni w tym pojedynku bo wiekszosc obstaje za sirkozim. sorki za jezyk ale jestem juz zmeczony a deadline sie zbliza :roll:

Odno艣nik do komentarza

Nie czaj臋 Panowie tego "oburzenia" obecno艣ci膮 Peji w drafcie- go艣膰 trafi艂 1760 tr贸jek na 40%.. A dodatkowo nie b臋dzie na parkiecie razem z Nashem(wg strategii sirkoziego)tak偶e tragedi nie b臋dzie. A s艂abo艣ci defensywne obu tych Pan贸w ma kto pokry膰, i ewentualne straty efektywno艣膰 rzutowa i plejmejking Stiwiego, plus crunch time(chyba jeden z czo艂owych pg w tym wzgl臋dzie) spokojnie zr贸wnowa偶膮

A w tym konkretnym matchupie znacz膮ca przewaga pod koszem sirkoziego, zw艂aszcza w defensywie

4:1 sirkozi

Odno艣nik do komentarza

sirkozi 4-2

O moim g艂osie zdecydowa艂a przewaga pod koszem: Duncan z Robinsonem robi膮 du偶e wra偶enie, a uzupe艂niej膮cy ich Walton pasuje do nich. Obecno艣膰 Nasha w obronie przy takich wysokich nie k艂uje w oczy. Nash, Barry dadz膮 spacing w pierwszej pi膮tce, a Ginobili z Stojakowiciem z 艂awki. Wiadomo, 偶e Stojak i Steve zgodnie z koncepcj膮 nie graj膮 razem. Ginobili i Moncrief mog膮 wpijac si臋 pod kosz. U Kamila18_94 nie do ko艅ca widz臋 Walla, a to ze wzgl臋du na bardzo ma艂y sta偶 w lidze. Tacy zawodnicy jak Francis czy Marbury, D. Stoudamire po pierwszym roku te偶 byli niesamowici, a nawet przez kilka lat. Kamil ma r贸wnie偶 bardzo dobry zesp贸艂, ale o wyniku zdecydowa艂o wygrane moim zdaniem starcie pod koszem.

Odno艣nik do komentarza

• wiLQ zablokowa艂(a) ten temat
Go艣膰
Ten temat zosta艂 zamkni臋ty. Brak mo偶liwo艣ci dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przegl膮daj膮cy   0 u偶ytkownik贸w

• Brak zarejestrowanych u偶ytkownik贸w przegl膮daj膮cych t臋 stron臋.
  • Dodaj now膮 pozycj臋...

Powiadomienie o plikach cookie

Umie艣cili艣my na Twoim urz膮dzeniu pliki cookie, aby pom贸c Ci usprawni膰 przegl膮danie strony. Mo偶esz dostosowa膰 ustawienia plik贸w cookie, w przeciwnym wypadku zak艂adamy, 偶e wyra偶asz na to zgod臋.