Skocz do zawartości

NCAA

ai3

Rekomendowane odpowiedzi

obraź się, ale proszę nie skacz z okna, bo nie chce cię mieć na sumieniu.

Nienawidzę takiego pajacowania. Nie zgadzasz się do się odnieś do tego, a nie "sorry nie mamy o czym gadać, szkoda czasu.." Masz 3 dni odpoczynku od MM to myślałem, że masz czas.

Jeżeli tak cię poruszyło to co napisałem, to wyjaśnię: chodzi mi o robienie nadziei u kibiców, że w końcu będziemy mieć jakiegoś wielkiego (dosłownie i w przenośni) koszykarza. Jeżeli ma grać w jakiejś Nevadzie, to sorry, ale ja nie widzę większego sensu. Jest dobry, utalentowany, ma warunki, to niech gra w silnym zespole i jeśli się sprawdzi, to nie będziemy się zastanawiać czy ktoś go wybierze, tylko czy z 10 czy 15 pickiem. W inny przypadku lepiej jakby kontynuował grę w Europie niż w jakiejś lamerskiej konfie. Proste.

Czasu mam wystarczająco, ale nie koniecznie chce go marnować na tą bezsensowną dyskusje.

Kto robił te nadzieje u kibiców? Sam Karnowski? Czy media? Obiecywał coś, komuś publicznie w sprawie swojej przyszłej gry?

Nawet z tej "jakiejś Nevady" trafiło kilku graczy do NBA, więc najważniejsze jest sama gra, a nie miejsce. Poza tym w gronie faworytów mamy m.in. Gonzaga, California, Cincinnati. To nie są przecież "jakieś Nevady". Najważniejszy jednak jest odpowiedni wybór uczelni, choćby pod względem stylu gry i miejsca w składzie. Co z tego, że wybierze czołową uczelnie, jak trener zupełnie nie będzie potrafił go wykorzystać? Powiesz, że okazał się za słaby, bo sobie nie poradził (tak samo jak mówisz o Olku i Duke), ale innych czynników pod uwagę już nie weźmiesz. Idąc dalej wspominasz jaki to Karnowski znany i w ogóle, może i tak, ale nadal w USA w jego wieku jest co najmniej kilkunastu centrów lepszych od niego. Przykład? Sprawdź sobie jak Alex Len (drugi gracz za Karnowskim w roczniku 1993 według EuroHopes) dominował na ME U18, a co pokazał w swoim pierwszym sezonie NCAA. Dla ciebie widzę wszystko jest proste i oczywiste. Skoro jest taki dobry niech idzie do najmocniejszej uczelni. Ale skąd wiesz, czy w ogóle dostał propozycje stypendium od nich? Zresztą pisałeś wcześniej, żeby jak najszybciej przekonał się sam czy nadaje się do NBA. To może niech zgłosi się już w tym roku, nie wybiorą go i niech zostanie w Europie. Po co ma marnować "nasz czas" i robić "nadzieje". Racja ? Karnowski ma wady, których nie poprawi w przeciągu miesięcy, a potrzebuje na to ze 2 lata. Jeśli pójdzie do za mocnej drużyny nie będzie miał okazji się tak rozwinąć, bo treningi to nie wszystko. Dlatego trzeba wybrać dobrą uczelnie, z dobrej konferencji, która może nie będzie ścisłą czołówką, ale pozwoli mu się odpowiednio rozwinąć. Tylko to, i aż to próbuje Ci przekazać, ale nie spodziewam się większych efektów.

Poza tym w gronie faworytów mamy m.in. Gonzaga, California, Cincinnati.

no i właśnie ja o takich mówię, bo nie słyszałem, że się zgłosiło po niego Kentucky czy UNC.

A Olka Czyża to ty sam nie widzisz przecież w drafcie, więc nie rozumiem? Jest świetny, tylko źle trafił do Duke, ale w takim razie wybierze go ktoś?

Ja tego nie wiem, pisałem niedawno, że nie zdziwiłbym się jakby poszedł pod koniec 2 rundy, ale ty stwierdziłeś, że nie ma szans na wybór..

Wracając do Karnowskiego. Ma iśc do dobrej, liczącej się uczelni i potem GRAĆ, nie egzystować w NBA. Dobrze wiedzieć, że mu życzysz kariery jak Luke Babbit..

Gracze z Europy albo coś znaczą w NBA albo grają w Europie. Nie stać nas, żeby Karnowski się przebijał do składu jako 12 zawodnik w rotacji na jakimś zadupiu.

Nie wiem o jakim marnowaniu "naszego czasu" mówisz.

Na końcu widzę napisałeś dokładnie to o czym ja piszę. Dobra drużyna z dobrej konferencji. Przecież wiadomo, GOD, że nie chodzi mi o jakieś Kentucky.. Tylko, że wcześniej pisałeś o ekipie ze "słabszej" konferencji, stąd wzięła się cała dyskusja. Grając w ogórkowej konferencji nie nauczy się więcej niż w TBL..

To Cincinnati jest idealne, ale jeśli Karnowski tam się nie sprawdzi, to bez kombinowania, siedzenia 4 lat, zmieniania uczelnii, comeback to Europe, bo będzie to znaczyło, że nie nadaje się na na NBA i szkoda, żeby oszukiwał sam siebie, że jednak da radę (i nas żyjących złudnymi nadziejami, jeżeli to takie dla ciebie straszne). Tylko tyle chcę przekazać. Nie będę pisał "aż", bo szanuję ciebie jako istotę myślącą i jestem przekonany, że nie sprawi ci problemu te kilka zdań.

ps. ogólnie patologiczna sytuacja, że obaj chcemy dla niego jak najlepiej, a się kłócimy o to ..

A Olka Czyża to ty sam nie widzisz przecież w drafcie, więc nie rozumiem? Jest świetny, tylko źle trafił do Duke, ale w takim razie wybierze go ktoś?

Ja tego nie wiem, pisałem niedawno, że nie zdziwiłbym się jakby poszedł pod koniec 2 rundy, ale ty stwierdziłeś, że nie ma szans na wybór..

Ale jaki to ma związek z tym co pisałem wcześnie? Nie wiesz jak potoczyłby się jego rozwój gdyby trafił od razu do drużyny, gdzie dostałby minuty.

Wracając do Karnowskiego. Ma iśc do dobrej, liczącej się uczelni i potem GRAĆ, nie egzystować w NBA. Dobrze wiedzieć, że mu życzysz kariery jak Luke Babbit..

W którym miejscu tak napisałem?

Gracze z Europy albo coś znaczą w NBA albo grają w Europie. Nie stać nas, żeby Karnowski się przebijał do składu jako 12 zawodnik w rotacji na jakimś zadupiu.

Jakich nas?

Nie wiem o jakim marnowaniu "naszego czasu" mówisz.

Z twojego posta: Jeżeli ma być potem wybierany w 2 rundzie, kontrakt niegwarantowany, kolejne ekipy będą sobie "podarowywać" prawa do niego, to niech sobie i nam dupy nie zawraca i robi karierę w Europie, bo tu na pewno będzie centrem klasowym.

Na końcu widzę napisałeś dokładnie to o czym ja piszę. Dobra drużyna z dobrej konferencji. Przecież wiadomo, GOD, że nie chodzi mi o jakieś Kentucky.. Tylko, że wcześniej pisałeś o ekipie ze "słabszej" konferencji, stąd wzięła się cała dyskusja. Grając w ogórkowej konferencji nie nauczy się więcej niż w TBL..

WCC i Pac-12 to obecnie słabsze konferencje.

To Cincinnati jest idealne, ale jeśli Karnowski tam się nie sprawdzi, to bez kombinowania, siedzenia 4 lat, zmieniania uczelnii, comeback to Europe, bo będzie to znaczyło, że nie nadaje się na na NBA i szkoda, żeby oszukiwał sam siebie, że jednak da radę (i nas żyjących złudnymi nadziejami, jeżeli to takie dla ciebie straszne). Tylko tyle chcę przekazać. Nie będę pisał "aż", bo szanuję ciebie jako istotę myślącą i jestem przekonany, że nie sprawi ci problemu te kilka zdań.

Nie będę wypowiadał się, jakie miejsce jest idealne, ale o jakim oszukiwaniu Ty mówisz? Nawet jak faktycznie okaże się, że NBA to nie jego miejsce, to czy nie może po prostu skończyć studiów w USA i dopiero potem wrócić do Europy? Czy po prostu jak nie uda mu się dostać do NBA po 2 latach ma przerwać studia i uciekać do Europy za kasą?

Napisales theo ze Czyz "trafił" do Duke ale on raczej tam nie trafil tylko sam ich wybral. Napewno wtedy uwazal ze jest to dla niego najlepsza opcja ale coż ... życie ... błędów nie popełnia tylko ten co nic nie robi - zawsze jest szansa wrócić ( a w przypadku Czyza poprostu pojechac ) do Europy i zgłosić się do draftu za kilka lat , nie mniej jednak Czyz czas swoj w Duke moze uznac za zmarnowany i mam nadzieje ze karnowski bedzie sie uczyl na jego bledach . Najwazniejsze w jego wieku chyba są minuty także ja wolalbym żeby poszedl do slabszego uniwerku ( ale niekoniecznie slabej konferencji ) i pozniej miec nadzieje na transfer niż zacząć wysoko i boleśnie pozniej upaść

zawsze jest szansa wrócić ( a w przypadku Czyza poprostu pojechac ) do Europy i zgłosić się do draftu za kilka lat

Nie może. Czyż kończy teraz grę w NCAA, więc będzie z automatu dostępny w Drafcie. Jeśli nikt go nie wybierze, później będzie mógł trafić tylko jako FA.

no ale ludzie, piszecie jakbyście nie wiedzieli jak budowane są zespoły akademickie. Przecież to jest podstawowa piątka + 1, 2 ogarniętych rezerwowych. Jeżeli jakiś uniwerek będzie zdecydowany na Przemka to znaczy, że będą chcieć, żeby był ich podstawowym centrem i nie ma huja, żeby nie dostawał minut, które mu obiecali. Przecież zanim wybierze coś Przemek to wysłucha ofert, jak go widzą w zespole i co mu mają do zaoferowania. Nie miejcie go za kretyna, który pójdzie tam, gdzie nie będzie grał. Przemek wybierze najlepszy uniwerek, który zagwarantuje mu więcej minut i tyle w temacie. Cininnati są napaleni na niego, nie po to, żeby mieć rezerwowego na 5 minut..

Czyż przychodził już do Duke w zupełnie innej roli. Na zasadzie: świetny program, znakomity coach, szkoda, nie spróbować.. Oni nic mu nie gwarantowali. Karnowski ma taką pozycję, że większość tych uczelni, które się wymienia mają dla niego konkrety do zaoferowania.

Edytowane przez theo001

najwięcej się chyba przewijała Cin, ale może być ten Gonzaga czy California.

Może obiecywać w wprost nie będą, ale jednak mówią mu jaką widzą dla niego pozycję w zespole, czy podstawowy c czy rez, i naprawdę musiałby mieć pecha, żeby jakiś rezerwowy c okazał się na tyle mocny, żeby zabrać mu dużo minut. Weź chociażby taką North Carolinę, która ma problem z Marshallem i latają i zastanawiają się który swingman ma go zastąpić w s5, bo rezerwowy pg jest tak rzadki, że podaje w trybuny.. A mówimy przecież o ekipie ze ścisłego TOP.

No to jeszcze kolejna kwestia: zobacz w ilu zespołach są TRUE C i nie grają wymuszeni pfi po 6'9 jak chociażby Sullinger, Gates czy Davis. Lidze akademickiej brakuje bigmanów. Jaki tym razem kontrargument?;)

Ale w jakim kontekście? Co to zmienia w kwestii Karnowskiego?

Ale w jakim kontekście? Co to zmienia w kwestii Karnowskiego?

zmierzam ciągle do tego, że jeśli pójdzie do uniwerku, który będzie z nim wiązał spore nadzieje i ściągał jako podstawowego centra, to naprawdę albo będzie musiało się okazać, że misiowaty Karnowski zupełnie nie daje sobie rady fizycznie albo będzie musiał kompletnie dawać ciałka, żeby stracić swoje minuty w lidze, w której takich gości jak on jest jak na lekarstwo.

zmierzam ciągle do tego, że jeśli pójdzie do uniwerku, który będzie z nim wiązał spore nadzieje i ściągał jako podstawowego centra, to naprawdę albo będzie musiało się okazać, że misiowaty Karnowski zupełnie nie daje sobie rady fizycznie albo będzie musiał kompletnie dawać ciałka, żeby stracić swoje minuty w lidze, w której takich gości jak on jest jak na lekarstwo.

I właśnie dlatego wybór Big East wydaje się ryzykowany. Karnowski nie jest obecnie gotowy na taką fizyczną i atletyczną grę jak w tej konferencji, i przez to nawet jeśli trener będzie wiązał z nim duże nadzieje może minąć trochę czasu zanim zacznie dostawać realne minuty. I dlatego też ciągle powtarzam, że w jego przypadku lepiej wybrać słabszą (ale ciągle z czołówki) konferencje, gdzie będzie mógł się rozwijać fizycznie, ale jednocześnie dostawał swoje minuty.

http://www.sport.pl/sport-warszawa/1,124758,11401333,Ponitka_przechodzi_do_Prokomu_.html

Czyli Ponitka na 100% rezygnuje z NCAA.Zobaczymy czy mu to na dobre wyjdzie i za 2-3 lata dostanie jakiś pick w drafcie.Minuty w PLK i Eurolidze dostanie, więc z rozwojem nie powinno być źle.Napewno lepszy wybór niż Olimpia Lublana, gdzie marnują każdy Polski talent.

no i bardzo dobrze. szkoda tylko, że będzie musiał dzielić minuty na sg z Przemkiem Zamojskim, gdy na sf gra Szczotka z Frasunkiewiczem.. Mam nadzieję, że jakoś to Adamek poukłada i znajdzie miejscu dla obydwu na parkiecie.

Edytowane przez theo001