Skocz do zawartości

NCAA

ai3

Rekomendowane odpowiedzi

ja mam kolejne pytanie laika:

ten turniej w którym zagra Czyż i jego Nevada - nie daje mu szans na draft, prawda? ale czy to jest takie uniwersyteckie D-League? (jeśli założymy że walka o Final 4 to NBA) mają jakąś szasnse na wygranie go?

Przecież to w jakim gra turnieju nie ma nic wspólnego z Draftem. A przynajmniej nie aż tak. Mógłby w ogóle nie grać w żadnym turnieju i też by było dobrze. Wiadomo, że Turniejem NCAA interesuje się więcej osób, ale ludzie z NBA śledzą ligę cały czas, a nie tylko w marcu.

no to wiem, nie wiedziałem na jakim poziomie jest Czyż i Nevada - słyszałem, że coś tam wygrywają ale nei wiedizałem dokładnie jak to jest cenne, prestiżowe

a teraz widzę, że przed nim jest masa bardzo utalentowanych graczy i chyba się nie załapie do draftu

Co mi sie rzucilo w oczy to fakt że np Louisville grają w Portland czyli z perspektywy kibicow Cardinals - na koncu swiata natomiast North Carolina Tar Hells graja w Greensboro ( stan North Carolina ) ... to jakas paranoja ;]

Gdy każda z drużyn ma już przydzielone swój seed, drabinka Turnieju dzielona jest na cztery regiony, a pary spotkań tworzone są według schematu: #1-#16, #2-#15, #3-#14 … #8-#9. Tutaj ponownie w grę wchodzi bardzo wiele czynników, między innymi każda z trzech czołowych drużyn poszczególnych konferencji powinna znajdować się w innym regionie, w jednym regionie nie powinny także znajdować się więcej niż 2 drużyny z jednej konferencji (nie dotyczy sytuacji, gdy z jeden konferencji jest powyżej 9 drużyn), a drabinka powinna być tak zbudowana, by zespoły z jeden konferencji nie spotkały się wcześniej niż w finałach regionu. Jeśli to możliwe w początkowych rundach unika się także dopuszczenia do rewanżu spotkań sezonu zasadniczego, czy poprzedniego Turnieju. Biorąc pod uwagę wszystkie czynniki może dojść do sytuacji, że przy okazji tworzenia bracketu drużynie zostanie zmieniony seed, by nie doszło do jednego wyżej wymienionych przypadków. Przydzielając drużyny dąży się do tego aby każdy region prezentował zbliżony poziom. Większej roli nie odgrywają natomiast kwestie geograficzne, a jedynie istotny jest fakt, by drużyny grające w poszczególnych regionach nie miały przewagi parkietu. W ten sposób cały proces można uznać za zakończony, a jego wyniki są prezentowane w stacji CBS podczas tzw. „Selection Show”.

http://www.collegehoops.pl/2012/03/07/ncaa-od-podstaw-ncaa-tournament/

jakoś nie trafiłem wcześniej na to i po prostu zaskoczyło mnie.

Mam jeszcze pytanie do Ciebie Kosi odnośnie Kendalla Marshalla. Zewsząd słychać o nim "rozgrywający bez rzutu" i rzeczywiście przez większą część sezonu mało rzucał, mało trafiał, ale akurat widziałem ostatnie spotkanie regulara z Duke i wszystkie mecze Tar Heels w turnieju ACC i w każdym z nich był czołowym strzelcem UNC, na dobrej skuteczności trafiał, trójeczki też ładnie rzucał.. Czy ta jego indolencja rzutowa na początku nie wynikała z czegoś innego? Czy rzeczywiście jest tym "rozgrywającym bez rzutu". Jak w MM dalej podtrzyma tą formę rzutową to coś czuję, że może pójść nawet ok 10 picku, bo asysty ma genialne..

theo001,

Ostatnia lepsza rzutowa postawa Marshalla wynika po części z faktu, że był odpuszczany w obronie kosztem innych zawodników. Oczywiście poprawił się pod tym względem, ale dalej jego rzut nie jest na tyle dobry (zobacz na jego technikę) by zadowolić ludzi w NBA. Poza tym słaby rzut to nie jedyny jego problemem, bo też sporo wątpliwości budzi brak uwielbianego w NBA atletyzmu, przez co po części jest słabym obrońcą. Asysty są świetne, a momentami genialne, no ale to troszkę za mało by załapać się do loterii.

Obama to spoko gosc ;) Wczoraj byl w Dayton na dwoch meczach pierwszej rundy . Zwerbowal nawet premiera Wielkiej Brytanii Davida Camerona. http://www.cbssports.com/collegebasketball/story/17759834/obama-british-prime-minister-attend-ncaa-tournament-game

Nie moge doczekac się jutra .

Obama to spoko gosc ;) Wczoraj byl w Dayton na dwoch meczach pierwszej rundy . Zwerbowal nawet premiera Wielkiej Brytanii Davida Camerona. http://www.cbssports.com/collegebasketball/story/17759834/obama-british-prime-minister-attend-ncaa-tournament-game

Był na pierwszym tylko i pojawił się tylko dlatego, że akurat przebywali w Dayton.

Swoją drogą zabrać premiera Wilekiej Brytani na jego pierwszy mecz Turnieju w historii na spotkanie #16 vs #16 to trochę jakby kara.

[video=youtube;NQ5VK2wUZXE]http-~~-//www.youtube.com/watch?v=NQ5VK2wUZXE

jakby ktoś nie ogarnął, to Nevada wygrała pierwszy mecz w NIT z Oral Roberts. Czyż 13-10

tak sobie poprzeliczałem godziny na nasze, żeby ustalić jakie mecze pokazuje dzisiaj ESPN America, co niestety nie jest łatwe, bo zaczynają się one np. co 5 czy 7 minut :)

ale prawdopodobnie będzie wyglądało to tak:

17:00 (11) Colorado State vs (6) Murray State

19:30 (14) Brigham Young vs (3) Marquette

21:30 (12) Harvard vs (5) Vanderbilt

00:00 (16) Western Kentucky vs (1) Kentucky lub (12) Virginia Commonwealth vs (5) Wichita State tutaj bardzo duże wątpliwości mam. nie zdziwiłbym się gdyby to było spotkanie Gonzagi czy Baylor, które się rozpoczynają parę minut potem

02:30 tu analogiczna sytuacja. 4 mecze w krótkich odstępach, ale chyba powinien to być: (9) Connecticut vs (8) Iowa State, przynajmniej zapowiada się najciekawiej.

Tak to mniej więcej wygląda na papierze, zobaczymy jak będzie w praktyce. Wiadomo, że ciężko siedzieć od 17 do 5 już podczas II rundy, więc warto wybrać sobie ciekawsze pozycje. Jeżeli może ktoś trafił na dokładny schedule na ESPN America to byłoby miło ;)

Edytowane przez theo001