Skocz do zawartości

Heat vs Mavs - Finał NBA sezonu 2010/11

Lu-

Kto wygra Finał NBA?  

55 użytkowników zagłosowało

1. 1. Kto wygra Finał NBA?

Rekomendowane odpowiedzi

irytuje mnie ze prawie kazdy z najczesciej tu piszacych ma jakies swoje krucjaty do zalatwienia

Ty nie potrafisz przejsc obojetnie wobec zadnej szansy bronienia Lebrona, Bastillion musi wywyzszac Nasha i Garnetta, udupiac Amare, Stocktona, Rondo oraz jak sie okazuje Kidda i Mariona(wtf?), Lorak bedzie bronil statsow i Lebrona, Elwariato nawet wygladu Hornacka itp itd.

dodaj do tego team-loverow (tu najlepsi sa lakersfani ale miami czy utah niedaleko), przyczepianie etykietki hatera komukolwiek kto nie kibicuje temu co wymienieni lub zauwaza jakies minusy i jeszcze nowa chyba mode jaka jest wymaganie zeby kazdy kazda swoja teorie byl gotow poprzec zakladami na kase - i tego wszystkiego sie nie da czytac. a mowie tylko o w miare ogarnietych userach, nie o heylbj typach.

Zgadzam się w 100%.

Ja rowniez zgadzam sie w 100%, mimo, ze rzadko tu pisze, to regularnie czytam to forum i az razi mnie brak obiektywizmu u wiekszosci czesto piszacych tu osob. Sam mam swoj ulubiony zespol i zawodnika (Chicago - Rose), ale nigdy nie staralem i nie staram sie go bronic po tych PO za wszelka cene, bo najzwyczajniej w swiecie zawiodl (nie on jedyny w Chicago). Czasem mam wrazenie, ze niezaleznie od tego, co sie dzieje na boisku, kazdy i tak ma swoja jedyna sluszna teorie odnosnie tego, jak jest naprawde (czytaj: wszystkie te sytuacje w stylu: to nie druzyna A wygrala, tylko B przegrala ze strony fana druzyny B i to nie druzyna B przegrala, tylko A wygrala ze strony fana druzyny A).

Koniec offtopu, teraz o meczu.

Ewidentnie Miami stanelo ofensywnie w drugiej polowie czwartej kwarty. I moim zdaniem nie wynikalo to z tego, ze Dallas jakos wyjebanie w kosmos bronilo. Moim zdaniem to byly zle decyzje rzutowe i zla organizacja ataku. Wade rzucal sobie trojki, James jumpery, zamiast wbijac sie pod kosz i korzystac ze swoich przewag. W crunch time standardowo Dirk z Terrym pozamiatali i jest 2:2. Zycze sobie meczu nr 7, bo te finaly naprawde stoja na wysokim poziomie.

@Findek - dzielac to co napisal ai na 2 czesci to nie, nie zgadzam sie zeby Howard byl top 2-3 w lidze i zgadzam sie ze centrowi mozna wybaczyc mniejszy skillset niz obwodowemu grajacemu z pilka. Ty wymagasz zeby nie zwracac na to uwagi tylko patrzec na skutecznosc, tu z kolei moze sie pojawic dyskusja o tym co oznacza skutecznosc u lidera druzyny i znowu zacznie sie to ze nic nie jest wina Lebrona a wszystko supportu. ale przynajmniej wiemy co kto uwaza :wink:

co do wymadrzania to powinienes wiedziec ze to nieprawda, mam zawodnikow i kluby ktore lubie i takich ktorych nie, zarowno teraz jak i wstecz do chociazby wspomnianego przez Ciebie Chambersa. tylko ze jak mi sie zdarzy cos napisac apropo's aktualnych meczy (ktore w tym sezonie nawet ogladam) to nie bede do tego za wszelka cene wtracal "ale nie ma juz takich scoring pf-ow jak Tom Chambers" albo "gdyby nie Larry Brown to Darko bylby lepszy od Howarda a od Gasolow to na pewno" czy chociazby "zawsze i wszedzie wezme Jasona Kidda ponad Stevem Nashem" :wink:

@dh12 pewnie ze czuje, sam sie jaram, kibicuje, hatuje i nawet jak sam gram to mam jakies emocje. ale wydaje mi sie ze tutaj granica za ktora sa juz tylko emocje i kurczowe trzymanie sie swoich okopow zostala u wiekszosci dawno przekroczona. no i wydaje mi sie ze byly czasy kiedy chociazby Vince czy C-webb wzbudzali calkiem spore emocje :wink:

ha, ha, hattrick emotikonkowy

zgadzam sie ze centrowi mozna wybaczyc mniejszy skillset niz obwodowemu grajacemu z pilka

Dlaczego ? Zwłaszcza, że wobec Lebrona jako point forwarda ten zarzut jest troche nietrafiony. Lebron ma wjazd, ma przegląd pola, ma wykończenie pod koszem i jako taki jumper. Jest zawodnikiem kompletnym, czego mu ewentualnie może brakować to psychiki, co jest potężnym minusem, ale to zweryfikują prawdopodobnie 2,3 najbliższe mecze Natomiast wysoki nie może po prostu bazować na dostawaniu piłki na stuprocentówki, bo potem wychodzi tak jak z Howardem w PO gdzie oddaje 10 rzutów na mecz, bo jak dostaje piłkę na lowpost to nie wie co z nią zrobić, nie potrafi totalnie rozdawać piłek z double teamów, mnóstwo traci i jest skuteczny tak długo jak gra przeciwko mniejszym, mniej atletycznym wysokim od siebie po których, po raz kolejny powtarzam, może skakać po głowach, a przy LAL czy C's wypadał zupełnie przeciętnie, a często po prostu słabo.

ale z tego co piszesz nie wynika ze w obu przypadkach skill jest tak samo wazny, tylko ze Lebron ma wyzszy, nawet porownujac ze standardem dla pozycji :wink:

a czego Lebronowi brakuje? moze post-upu?

a podkoszowy dominujacy fizycznie ma moim zdaniem duzo wieksze szanse wplyniecia na wynik niz dominujacy fizycznie obwodowy, na wiele innych sposobow niz atak

@Koelner - "i Ty zostaniesz dinozaurem" ? :wink:

ale z tego co piszesz nie wynika ze w obu przypadkach skill jest tak samo wazny, tylko ze Lebron ma wyzszy, nawet porownujac ze standardem dla pozycji

A to jest nadinterpretacja. Użycie przykładu Lebrona jest po prostu najbardziej zasadne, ponieważ jest największym athletic freakiem w lidze na swojej pozycji, podobnie jak DH12.Tzn. uważam tak, zdecydowanie tak, ale przekazanie tego nie było moim celem w poprzednich postach. Jak zwykle pomijasz sedno żeby mi dojebać że jestem loverem, gdybyś na chwilę chciał o tym zapomnieć to rozmawiałoby nam się o wiele łatwiej. Bo, umówmy się, nawet odbierając Lebronowi post up to nadal jest dużo wszechstronniejszym zawodnikiem na swojej pozycji niż DH12 na swojej. W przeszłości byli centrzy z post moves i/lub jumperkiem, mimo że atletycznie też byli wyjątkowi, a Howard z piłką pod koszem to nadal dziecko we mgle.

Tak, też uważam, że przy swoich warunkach fizycznych powinien częściej post upować. Lorak przytaczał fajne staty, że Lebron jest bardzo skuteczny na post upie, ale jak oglądam mecze to tego nie widzę, chciałbym zobaczyć. Z drugiej strony patrząc, przeciwko Mavs nie bardzo jest sens, przy strefie ciężko się gra post upy ;] Przeciwko Dengowi ciężko bo to przy obenej formie Artesta najlepszy obrońca na Lebrona, jak się okazało, plus rewelacyjny team defense. Nawet przeciwko marnej Phily miał przeciwko sobie Iggyego który jest topowym obrońcą na perimeter. Pierce'a i Greena powinien wgniatać w pomalowane, ale znowu jest KG. Lebron w Heat potrzebny jest przede wszystkim jako playmaker. Ale w RS powinien ten post up trenować, najwyższy czas, latka lecą, a szybki jak gazela będzie jeszcze przez 4 góra 5 lat.

a podkoszowy dominujacy fizycznie ma moim zdaniem duzo wieksze szanse wplyniecia na wynik niz dominujacy fizycznie obwodowy, na wiele innych sposobow niz atak

No ale my rozmawiamy właśnie o ofensywie, jeżeli chodzi Ci o jakość zasłon itd to się zgadzam, ale z drugiej strony Lebrona cięzko przy wjeździe bronić tak, żeby go nie sfaulować, zawsze znajdziesz jakiś równoważnik.

Tyle się mówi, że zawodnicy w NBA są co raz więksi, szybsi, brakuje im techniki co w Europie jest nie do pomyślenia, ale na co im k**** sama technika i finezja skoro w NBA bez fizyczności nie masz czego szukać ? Najlepsi obwodowi wywodzący się z europejskiej szkoły i właściwie jedyni którzy w tej dekadzie odnieśli sukces to swojego czasu najszybszy zawodnik w lidze Parker i kontuzjogenny ale niesamowicie czarny białas Ginobili. Scola kozak ale ten sezon jest najlepszym dowodem na to, że w NBA zawodnik nieatletyczny po prostu nie sprosta fizycznie, miał genialny początek sezonu po czym po prostu opadał z sił. Dlatego uważam, że aktualnie "atletyzm" (ale nie sam w sobie, a również umiejętność wykorzystania go) >>> finezja i technika. Niestet ? Być może, ale fakty są takie że athletic freak z niewielkimi umiejętnościami jak McGee może bez problemu zaistnieć w tej lidze ale czysto techniczny europejczyk nigdy nie zrobi tu kariery. Nawet takie chuchro jak Rubio ma niezły frame, ponadprzeciętne lateral quickness i zapierdala jak mały samochodzik.

p.s. Czy tylko ja mam wrażenie, że dzisiaj w nocy Lebron rozegra prawdopodobnie najważniejszy mecz w swojej dotychczasowej karierze ?

chetnie przeniose sie z tym Dwightem do innego tematu i wyjasnie Ci jego wyzszosc nad LEbronem

nie wiedziec czemu piszcze ze Bogut z polamanym lokciem, 30 games a season i 100 meczy w karierze Bynum sa lepszymi centrami od Dwighta i maja wiekszy apanaz ofensywny

a z drugiej strony juz zuplenie o czym innym piszesz ze Lebron jest zawodnikiem kompletnym

wiec odpowiedz mi na pytanie jak taki zawodnik kompletny jak Lebron ktory ma wszystko i jest najlepszym zawodnikiem ligi wg ciebie i ma najlepsza atletyke i warunki nie potrafi nic zagrac na takiej scenie jaka sa Finaly

slucham

co do wypowiedzi mythosa i krucjat - jestem tego samego zdania, totalny brak rzeczowych dyskusji nt czegokolwiek i kogokolwiek - ten temat tego najlepszym przykladem i ostatnia wypowiedz Loraka - nigdzie nie zasugerowałem, że LeBron jest dobry. zwróciłem tylko uwagę na to, jak bzdurne były kolejne oskarżenia o coś tam skierowane w stronę Jamesa.

czyli utarczki slowne Loraka

Nie ma co, chłopina sam sobie presję zwiększa i daje do pieca: (za ZP1)

"This is a big game, probably the biggest game of my life. I'm approaching it that way. Not probably, it is." - LeBron James

Trzeba przyznać odważne to za jego strony po takim występie jak w game 4. Jak dźwignie to i zrobi miazgę to znowu będzie na szczycie ale jak walnie ponownie takiego farfocla to już mi go żal.

Będzie g7 więc niech na tamto spotkanie zachowa 'his best'. :)

A na serio to jest chłopak pod ścianą, każdy na niego pluje, on udaje, że to mrzawka a jest już cały przemoczony i upokarzany przez ludzi typu Stevenson. Nie idzie mu w tej serii, ale myślę że jak powiedział , że będzie bardziej agresywny to z takim nastawieniem wyjdzie i będzie grał na zajebistym intensity cały mecz.

W sumie nie trzeba dziś kkoniecznie wygrać, ale grać 2(lub jedno) elimination games? No thanks :)

@Findek - no ale jaka nadinterpretacja jak na pytanie czy brak fundamentali mzna latwiej wybaczyc podkoszowemu czy obwodowemu odpowiadasz opisujac skillset Lebrona? loer czy nie lover - to ze lebron ma zajebisty wg Ciebie przeglad pola nie jest odpowiedzia na moje pytanie.

Za rok "LeBron James is dealing with off-court issues, Richard Jefferson reportedly slept with his brother"

Za 2 lata "LeBron James is dealing with off-court issues, sources say he was raped by Mo Williams while asleep"

Krótko mówiąc w ejaculation games LeBron nie ma sobie równych :mrgreen:

Swoją drogą chłopaki z NBA chyba za nim nie przepadają, skoro posuwają mu wszystko, co dla niego cenne...