Skocz do zawartości

NBA League Pass

amaavel

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

Kupiłem LP standardowego "EVERY NBA game - follow All 30 NBA Teams" - miał być za 149$ czyli jakies 480zł, a z konta potrącili mi ponad 700zł!!! W banku powiedzieli, że w dolarach to potrącenie to 219$ czy jakoś tak.

O co chodzi?

Czy może to mieć związek z tym, że też sobie aktywowałem LP na komórkę? Czy to jest opcja extra płatna - nie mogę znaleść info.

Cześć,

Kupiłem LP standardowego "EVERY NBA game - follow All 30 NBA Teams" - miał być za 149$ czyli jakies 480zł, a z konta potrącili mi ponad 700zł!!! W banku powiedzieli, że w dolarach to potrącenie to 219$ czy jakoś tak.

O co chodzi?

Czy może to mieć związek z tym, że też sobie aktywowałem LP na komórkę? Czy to jest opcja extra płatna - nie mogę znaleść info.

219,99 USD to jest cena na UK, pewnie mieszkasz w Angli, albo masz zarejestrowaną kartę bankową  w UK, lub podałeś adres w UK. - Jeśli tak nie jest to nie mam innego pomysłu.

Edytowane przez alecotojest

Nie narzekam, tylko jak w przerwie jak włącze sobie YT lub jakieś radyjko, albo przełącze mecz to później długo wraca do jakości HD. Dzisiaj miałem kilka dziwnych krótkich przycięć, ale ogólnie chodzi elegancko.

Edytowane przez SkoczekS1

219,99 USD to jest cena na UK, pewnie mieszkasz w Angli, albo masz zarejestrowaną kartę bankową  w UK, lub podałeś adres w UK. - Jeśli tak nie jest to nie mam innego pomysłu.

Karta nie ma tu nic do rzeczy, w momencie składania zamówienia oni sprawdzają skąd się łączysz i na tej podstawie jest cena. Na 100 procent tak to działa, bo ludzie używają darmowych proxsy w innych krajach po to, żeby płacić jak najtaniej. I co ciekawe to jest sprawdzane tylko i wyłącznie raz także możesz wykupić usługę po najatńszej cenie przez proxsy w Indiach czy gdzie tam jest taniej, a potem łączysz się standardowo bez lewego proxsy i wszystko działa. Choć sam zastanawiam się, kiedy NBA zrobi z tym porządek, bo przecież mogą łatwo sprawdzić czy łaczysz się z Państwa z którego kupiłeś usługę. No ale póki co tak to wygląda. Więc pewnie przy skladaniu zamówienia leciałeś od providera z UK gdzie usługa jest po prostu droższa.

Co do jakości, chyba częściowo miał rację kolega który zasugerował, że na jakość miał wpływ free trial, a co za tym idzie z uwagi na dużą ilość korzystających serwery były zmulone i miały kiepską przepustowość. Na dzień dzisiejszy (odpukać) wydaje mi się, że jest trochę lepiej niż było te parę dni temu, ale do takiego czystego prawdziwego HD to niestety i tak brakuje. Szczególnie z dalszych ujęć na dużym ekranie widać zamazane szczegóły, w oknie czy tez w ujęciach z bliska wydaje się wszystko super. Na bank jestem pewien, że w poprzednich sezonach było lepiej. Wysłałem zresztą do nich maila i odesłali mi długi mail co ewentulanie zrobić, żeby poprawić jakość. Moim zdaniem nie tędy droga, bo wg mnie problem leży po stronie usługodawcy. Niemniej dostałem międyz innymi adres do speedtesta na serweru neuliona czy bezpośrednio ichnie. I co ciekawe przy łączu 60Mb, do Nowego Jorku pokazywało mi ok 12Mb, ale już na ich serwery 0,4 Mb. Od dnia kiedy skończył się free trial wartość ta skoczyła drastycznie i prezd chwilą mierzżc wynosiła niecałe 5 Mb. Ciekawe jak to jest u Was. Adres do pomiaru:

http://speed.neulion.com:1855/nlspeedtest/

Mam łącze up to 30Mb. Wg testu download 5,55 upload 1,85Mb.

Rwać raczej mi nie rwie, natomiast jakość jest naprawdę słabsza niż była rok czy dwa lata temu. HD panocki to to na pewno nie jest :]

Ściągałem mecze nba w wersji mkv[po 5GB] i różnica była naprawdę duża.

Piksele pokazują się jak ktoś już wspomniał na 2-3sekundy przy oglądaniu skrótów. Tak mnie zastanawia właśnie why?

a propo lp coś takiego mi teraz wyskakuje

HTTP Status 404 -

type Status report

description The requested resource is not available.

Apache Tomcat/6.0.36

wtf

Edytowane przez kao chen

To jest ciekawe, miałem to wczoraj i myślałem, że cały serwis lezy. Ale nie. W tej chwili oglądam mecz WSH OKH więc serwis jako taki jest i daje stream. Wczoraj jak ja miałem ten bład z Tomcata kumpel oglądał bez problemu streama. Być moze to jest jakiś serwer pośredniczący, który przekierowuje potem na serwer świadczący usługę streamingu meczów i jak ktoś jest juz zalogowany i ogląda to nie ma problemu, ale na stronę nie wejdziesz :(

Jakiego masz neta i co z tymi pikselami o ktorych kilka osob tu mowilo, jak wypada porownanie ze sciagnietym meczem w hd?

Ja tez mam neta jakieś 6 Mb/s. Przyjrzałem się i faktycznie jest różnica między LP a ściągniętym meczem.

Mi to tam nie przeszkadza, bo tylko jak masz wzrok 20 cm od monitora to widzisz niedoskonałości, ale tak chyba nikt nie ogląda (mam nadzieję). ;)

@up - U mnie też bez problemu działa.

Edytowane przez SkoczekS1

Mi to tam nie przeszkadza, bo tylko jak masz wzrok 20 cm od monitora to widzisz niedoskonałości, ale tak chyba nikt nie ogląda (mam nadzieję)

Od lutego oglądam mecze na 46 calach i różnica między lp a ściągniętym jest DUŻA i rzuca się od razu w oczy. Szkoda, że nie ma tego obiecanego hd bo przy dużych ekranach naprawdę by się przydało. Z drugiej strony faktycznie jakość obrazu nie jest zła i ogląda się dalej mecze bardzo przyjemnie.

Słuchajcie, a jest możliwość przejścia na LP Premium ze zwykłego przy zakupie "ratalnym"? Kupiłem ten zwykły LP i wkurza mnie komentarz lokalnych komentatorów..

edit

dobra, nie było pytania, nie spojrzałem, że w profilu jest możliwość "upgrade'u"

Edytowane przez tony_gdansk

ja zauważyłem, że najszybszy dla mnie serwer to jest south i wyciąga mi 9 Mega, na pozostałych na east około 3 mega - test o 15:30 czasu polskiego

Czy da się wybrać serwer neulion , czy system sam dobiera ?

Może róźnica w obrazie zależy od tego jakiego operatora się używa i jakie serwery pośredniczą.

Niemożliwe. Jeżeli łącze wyrabia to jakość musi być dobra. Jeżeli nie wyrabia to stream po prostu tnie. Nie ma opcji że jednemu 3Mb daję lepszy obraz niż drugiemu 3Mb :tongue:

Ja mam łącze 30 mega i wyciągam na neulionie 9 mega na tescie. Wyjaśnij mi to dlaczego inni są wolniejsi i mają 5 mega choć mają 60 mega łącze.

Niemożliwe. Jeżeli łącze wyrabia to jakość musi być dobra. Jeżeli nie wyrabia to stream po prostu tnie. Nie ma opcji że jednemu 3Mb daję lepszy obraz niż drugiemu 3Mb :tongue:

No właśnie tak było kiedyś ale teraz nie jestem sam pewien na ile ustawienie na stałe wartości 3000kbit/s gwarantuje Ci brak obniżania jakości obrazu. Optuje, że to uległo zmianie na podstawie dwóch kwestii:

- na stronie NBA.TV w FAQ jest info, że jakość jest dostosowywana dynamicznie na podstawie mozliwości łącza i nie ma nic, że tak to działa tylko przy ustawieniu max bandwidth. Dokładnie brzmi to tak:

"NBA GAME TIME will provide the optimal video quality depending on the current download bandwidth of your Internet connection, up to a maximum of 3MB. The video player uses adaptive bandwidth technology to periodically check your Internet connection and deliver you the optimal video quality experience for that connection. If the available bandwidth changes as you watch a game, the picture quality will fluctuate."

- od początku sezonu oglądałem około 10 meczów i ani razu nie miałem zacięcia obrazu typowego dla nie wyrabiającej się sieci, a jakość no cóż, już pisałem co i jak.

Wg mnie w tym nowym playerze działa dynamiczne dostosowywanie jakośći cały czas niezależnie od ustawionej wartości, a ustawienie pozwala ściąć do max wartości nie gwarantując jej jednak jako min. Kiedyś na bank działało to tak, że jak miałem 3000, a łącze nie dawało rady to była czkawka. Ale w tym sezonie tego nie doświadczyłem. Zresztą mam łącze do 60Mbit i speedtest do serwerów w Poznaniu czy Wronkach 40-50 Mbit więc nie zakładam problemów z mojej strony (chyba, że czasowe u providera).

No właśnie tak było kiedyś ale teraz nie jestem sam pewien na ile ustawienie na stałe wartości 3000kbit/s gwarantuje Ci brak obniżania jakości obrazu. Optuje, że to uległo zmianie na podstawie dwóch kwestii:

- na stronie NBA.TV w FAQ jest info, że jakość jest dostosowywana dynamicznie na podstawie mozliwości łącza i nie ma nic, że tak to działa tylko przy ustawieniu max bandwidth. Dokładnie brzmi to tak:

"NBA GAME TIME will provide the optimal video quality depending on the current download bandwidth of your Internet connection, up to a maximum of 3MB. The video player uses adaptive bandwidth technology to periodically check your Internet connection and deliver you the optimal video quality experience for that connection. If the available bandwidth changes as you watch a game, the picture quality will fluctuate."

- od początku sezonu oglądałem około 10 meczów i ani razu nie miałem zacięcia obrazu typowego dla nie wyrabiającej się sieci, a jakość no cóż, już pisałem co i jak.

Wg mnie w tym nowym playerze działa dynamiczne dostosowywanie jakośći cały czas niezależnie od ustawionej wartości, a ustawienie pozwala ściąć do max wartości nie gwarantując jej jednak jako min. Kiedyś na bank działało to tak, że jak miałem 3000, a łącze nie dawało rady to była czkawka. Ale w tym sezonie tego nie doświadczyłem. Zresztą mam łącze do 60Mbit i speedtest do serwerów w Poznaniu czy Wronkach 40-50 Mbit więc nie zakładam problemów z mojej strony (chyba, że czasowe u providera).

człowieku ty nie możesz zrozumieć, że tych 60 mega nie dostajesz do każdego serwera na świecie i do serwerów dalszych możesz mieć gorsze połączenie. Sam piszesz, że do neulion masz 5 mega to nie jest 60 , ja mam 9 - a mam 30 mega łącze.

Dam ci coś jeszcze rozpisek szybkości i jakości :

HD 1280x720p  4500 Kbps bitrate (59.94 fps)   ---> 8 Mbit/s + internet connection can watch smoothly

HD 1280x720p  3000 Kbps  bitrate (29.97 fps)  ---> 6 Mbit/s + internet connection can watch smoothly

HQ 960x540     1600 Kbps  bitrate (29.97 fps)  ---> 4 Mbit/s + internet connection can watch smoothly

SD 640x360     800 Kbps  bitrate   (29.97 fps)  ---> 1 Mbit/s + internet connection can watch smoothly

SD 400x224     400 Kbps  bitrate   (29.97 fps)  ---> 1 Mbit/s + internet connection can watch smoothly

ze swoim 5 mega łapiesz się w pole 960x540@1600. Nie pytaj mnie skąd to mam po prostu takie dane krążą w necie, ale nie pochodzą od neulion, bo nie są podawane do publicznej wiadomości jest to wynik testów prowadzonych przez zagraniczne forum.

człowieku ty nie możesz zrozumieć, że tych 60 mega nie dostajesz do każdego serwera na świecie i do serwerów dalszych możesz mieć gorsze połączenie. Sam piszesz, że do neulion masz 5 mega to nie jest 60 , ja mam 9 - a mam 30 mega łącze.

Dam ci coś jeszcze rozpisek szybkości i jakości :

HD 1280x720p  4500 Kbps bitrate (59.94 fps)   ---> 8 Mbit/s + internet connection can watch smoothly

HD 1280x720p  3000 Kbps  bitrate (29.97 fps)  ---> 6 Mbit/s + internet connection can watch smoothly

HQ 960x540     1600 Kbps  bitrate (29.97 fps)  ---> 4 Mbit/s + internet connection can watch smoothly

SD 640x360     800 Kbps  bitrate   (29.97 fps)  ---> 1 Mbit/s + internet connection can watch smoothly

SD 400x224     400 Kbps  bitrate   (29.97 fps)  ---> 1 Mbit/s + internet connection can watch smoothly

ze swoim 5 mega łapiesz się w pole 960x540@1600. Nie pytaj mnie skąd to mam po prostu takie dane krążą w necie, ale nie pochodzą od neulion, bo nie są podawane do publicznej wiadomości jest to wynik testów prowadzonych przez zagraniczne forum.

Spokojnie kolego :smile: Po pierwsze dzięki za te dane, nie znałem ich. Po drugie po co ten pouczający ton :smile:  Oczywiście, że jest to jasne, że do różnych serwerów są róznę prędkości i spadek tejże możę być spowodowany  zarówno wąskim gardłem po stronie serwera docelowego jak i jednego z pośredniczących. Stąd też było moje wcześniejsze pytanie o przepustowość jaka wychodzi Wam na tym serwerze.

Ponadto mój post odnosił się do ustawienia jakości w playerze, więc Twoja odpowiedź trochę nie do końca na temat :smile: Ustawiam na 3000kbit i oglądam płynnie co przeczyłoby temu co jest wklejone wyżej bo wg rozpiski powinienem w takim razie mieć zacięcia obrazu, a nie mam.

Przy okazji skąd się łączysz??

Edytowane przez Kipcior